Gary B. Kibbe: camera.
Er zijn 10 films gevonden.

Ghosts of Mars

2001 | Sciencefiction, Actiefilm, Horror

Verenigde Staten 2001. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Natasha Henstridge, Ice Cube, Jason Statham, Clea DuVall en Pam Grier.

Carpenters sciencefiction-horror begint hoopvol met een dreigend intro waarin wordt gemeld dat het niet pluis is op Mars sinds de aardse kolonisten iets griezeligs hebben losgewroet. De bron is een afgelegen mijnstadje waar toevallig ook topcrimineel James 'Desolation' Williams (Ice Cube) huist die door politiechef Melanie Ballard (Natasha Henstridge) moet worden overgeplaatst naar de hoofdstad. En dan gaat het mis: vliegende zaagbladen, ontploffende conserven, piercings van kin tot oor en rauwe babytaal. Denk aan een verwrongen mix van The Mummy, Cyborg en Stargate, aangelengd met muziek (geschreven door Carpenter!) van Anthrax en Buckethead.

Vampires

1998 | Horror, Western

Verenigde Staten 1998. Horror van John Carpenter. Met o.a. Thomas Ian Griffith, James Woods, Daniel Baldwin, Sheryl Lee en Maximilian Schell.

Oppervampier Valek (Griffith) is toe aan wat daglicht na 600 jaar zonallergie. Een magisch kruis in een stoffig westerndorpje lijkt de remedie. Humeurige vampierdoder Jack (Woods) moet hem stoppen, op gezag van de Katholieke kerk, met in zijn kielzog wapenbroeder Montoya (Baldwin) en een paranormaal hoertje (Lee). Fantast John Carpenter maakte er een horrorwestern van die uitblinkt in stompzinnige taal ('This was your fight. Now it's mine!') en machismo. Slechts in een paar stijlvolle shots laat de regisseur van een horrorjuweeltje als The Thing (1982) zien wat hij in zijn mars heeft.

Escape from L.A.

1996 | Actiefilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van John Carpenter. Met o.a. Kurt Russell, Peter Fonda, Cliff Robertson, Stacy Keach en Steve Buscemi.

In 2013 is Los Angeles na een aardbeving omringd door water. De stad is in gebruik genomen als gevangenis. De rebelse dochter van de president van de VS is ernaartoe gevlucht, met geheime codes. Snake Plissken (Russell), de held uit cultfilm Escape from New York (1981), wordt gedwongen om haar op te sporen en de codes terug te halen. Carpenter probeerde het succes van de voorganger te herhalen, maar slaagt daar niet in, daarvoor is deze film net iets te rommelig, iets te ironisch en iets te maf. Maar er zijn mooie momenten, voor wie zin heeft in een avondje camp.

Village of the Damned

1995 | Sciencefiction, Horror, Thriller

Verenigde Staten 1995. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Christopher Reeve, Kirstie Alley, Linda Kozlowski, Mark Hamill en Meredith Salenger.

Vlakke remake van Wolf Rilla's gelijknamige film uit 1960. Uitgangspunt van beide verfilmingen is John Wyndhams klassieke sf-roman The Midwich Cuckoos, waarin de vrouwen uit het dorpje Midwich fungeren als onvrijwillige draagmoeders van een buitenaardse macht. Hun nakroost is paranormaal begaafd en superintelligent, eigenschappen die ze gebruiken om hun ouders en andere aardse stervelingen flink te terroriseren. Carpenter voegt weinig aan het origineel toe. Hier en daar een gewelddadige scène, wat extra personages die er niet veel toe doen, en een paar gelikte special effects, dat was het dan. Toch de moeite waard, want het verhaal blijft sterk.

In The Mouth Of Madness

1994 | Horror, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1994. Horror van John Carpenter. Met o.a. Sam Neill, Julie Carmen, Jürgen Prochnow, Charlton Heston en David Warner.

De beroemde auteur van horrorverhalen Prochnow is verdwenen. Ook zijn manuscript van het laatste deel van een serie boeken is weg. Er bestaat geen kopie van. Volgens ingewijden zou het boek zo verschrikkelijk eng zijn dat hij de lezer tot waanzin drijft. Uitgever Heston stelt verzekeringsagent Neill aan om de schrijver en zijn werk terug te vinden. De zoektocht leidt hem naar het geïsoleerde dorpje Hobb's End in de staat New England. Daar begint voor Neill een ware nachtmerrie. Na zijn Hollywood- avonturen is Carpenter teruggekeerd naar wat hij duidelijk het beste kan: de onafhankelijke low-budget film waarin hij al zijn fantasie de vrije loop kan laten. Deze film die qua sfeer duidelijk gebaseerd is op H.P. Lovecraft's On The Mountains of Madness werd geschreven door Michael De Luca en Desmond Cates en is zeker niet voor lichtgevoelige zielen. Knappe, passende fotografie van Gary B. Kibbe. Cinemascope. Dolby Stereo.

Double Dragon

1994 | Sciencefiction, Actiefilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1994. Sciencefiction van James Yukich. Met o.a. Mark Dacascos, Scott Wolf, Robert Patrick, Kristina Wagner en Alyssa Milano.

Deze film is net als de onzalige SUPER MARIO BROS. gebaseerd op een Nintendo videospel. Het goede nieuws is dat DOUBLE DRAGON in ieder geval minder heeft gekost. Een groot deel van de film is gedraaid in Cleveland, Ohio, ondanks dat hij zich afspeelt in een verwoest L.A. van de toekomst, waar tieners met een schurk (Patrick, een kruising tussen de duivel en Groucho Marx) vechten om het bezit van een magische Oosterse amulet. De veelvuldige actie is eerder speels dan gewelddadig en er zitten een paar satirische wendingen in die vaag aan ROBOCOP en BRAZIL doen denken, maar de film in zijn geheel is uitermate kinderlijk en inconsequent. Scenario van Michael Davis, Paul Dini en Neal Shusterman; camerawerk van Gary Kibbe. Gedraaid in Panavision.

RoboCop 3

1993 | Sciencefiction, Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van Fred Dekker. Met o.a. Robert John Burke, Nancy Allen, Rip Torn, Mario Machado en Jill Hennessy.

Je zou de oorspronkelijke RoboCop kunnen beschouwen als een satirische, als sf vermomde uiting van Paul Verhoevens maatschappijkritiek. Geprivatiseerde politie, destijds om te lachen, zou nu zomaar kunnen. Na het financiële succes van RoboCop kwamen er natuurlijk - slechtere - vervolgen. Dit derde deel is het minste, ondanks de inbreng van striptekenaar Frank 'Sin City' Miller, die nog wat humor in het script weet te brengen. In het Detroit van de toekomst is de stad helemaal geprivatiseerd. Industrieel moloch OCP wil een hele wijk platgooien om er kantoortorens te bouwen, tegen de zin van de bewoners. Tijd voor RoboCop!

Body Bags

1993 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1993. Horror van John Carpenter en Tobe Hooper. Met o.a. Robert Carradine, Stacy Keach, David Warner, Sheena Easton en Deborah Harry.

In een mortuarium worden we ontvangen door lijkschouwer John Carpenter. Hij vertelt hoe enkele van de doden in de zakken uit de titel aan hun einde kwamen. Een geslaagde drieluik van griezelverhalen met HAIR als angstwekkend hoogtepunt. Het eerste verhaal is nogal voorspelbaar en het derde bevat de meeste knipoogjes.

They Live

1988 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1988. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Roddy Piper, Keith David, Meg Foster, George 'Buck' Flower en Peter Jason.

Een werkeloze bodybuilder arriveert in San Francisco, waar hij overnacht in een kamp met lotgenoten. Uit een nabijgelegen kapel klinkt vreemd gezang. Wat later valt de politie binnen in de kapel. Toevallig vindt hij een doos zonnebrillen, en als hij er [KA1]e[KA1]en opzet, gaat een nieuwe wereld voor hem open. Stripachtige SF met een knipoogje. Het scenario dat Carpenter schreef onder het pseudoniem Frank Armitage, en dat is gebaseerd op de roman [KL]Eight O`Clock In The Morning[KLE] van Ray Nelson, is eigenlijk een politieke allegorie (buitenaardse wezens infiltreren in onze maatschappij), maar aan die boodschap hoef je niet al te zwaar te tillen. Gary B. Kibbe fotografeerde en Carpenter voorzag de film van muziek, samen met zijn kameraad Alan Howarth.

Prince of Darkness

1987 | Fantasy, Horror

Verenigde Staten 1987. Fantasy van John Carpenter. Met o.a. Donald Pleasence, Lisa Blount, James Parker, Victor Wong en Dennis Dun.

In een verlaten kerk in L.A. komt een groepje geleerden en studenten samen om iets te bestuderen waarvoor de 'Broederschap van de Slaap' volgens priester Pleasance steeds heeft gewaarschuwd: de hergeboorte van de oude goden van het kwaad, die de komst van de Prins der Duisternis aankondigen. Een voor een worden de geesten van de aanwezigen overgenomen door het kwaad, en Blanchard zal de verbinding moeten waarmaken. Griezelfilm waarin het kwaad als het ware voelbaar wordt. Qua stijl keert Carpenter terug naar zijn meesterwerk ASSAULT ON PRECINCT 13: je weet geen moment zeker wat zich afspeelt. Een kleine groep mensen moet het opnemen tegen een ongekende overmacht. Sterk scenario van Carpenter zelf, geschreven onder het pseudoniem Martin Quatermass. Sombere fotografie van Gary B. Kibbe. Carpenter en compaan Alan Howarth zorgden weer voor een huiveringwekkende score. Genrefans zullen wellicht meer genieten dan doorsnee filmkijkers.