Louis Van Niekerk: cast.
Er zijn 3 films gevonden.

Promised Land

2002 | Drama

Zuid-Afrika 2002. Drama van Jason Xenopoulos. Met o.a. Nick Boraine, Lida Botha, Daniel Browde, Tobie Cronje en Dan Robertse.

'Expressionistisch,' noemt de Zuid-Afrikaanse regisseur Jason Xenopoulos de stijl van zijn losse verfilming van de roman 'Na die geliefde land' van Karel Schoeman. Oftewel, flinke wolkenpartijen hangen dreigend boven het landschap waar een in Engeland opgegroeide jurist na jaren terugkeert. Bij pech wordt hij gastvrij ontvangen door een Afrikaner familie, die al gauw een grimmiger kant laat zien. Stilistisch zwaar op de hand, maar ook een aardig kijkje op hedendaags post-Apartheid Zuid-Afrika. Xenopolous' debuutfilm, gedraaid op High-Definition, werd onder meer bekroond met de prijs voor het beste scenario op het festival van Tokio.

Inside

1996 | Drama

Verenigde Staten 1996. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Eric Stoltz, Nigel Hawthorne, Ian Roberts, Ross Prelier en Janine Eser.

Mary Strydom, een idealistische professor aan de universiteit. Hij komt uit een prominent 'wit' Zuid-Afrikaans nest. Hij wordt beschuldigd van samenzwering tegen de regering nadat hij een concert van Amnesty International in Zimbabwe heeft bijgewoond en belandt in de cel. Kolonel Kruger van de geheime politie moet ervoor zorgen dat Strydom bekent. Na martelingen en een valse getuigenverklaring, verliest Strydom zijn strijdlust om te overleven. Tien jaar later, nadat de macht in Zuid-Afrika is overgedragen aan de zwarte meerderheid, komt er een nieuw onderzoek. Dit keer wordt kolonel Kruger ondervraagd door een zwarte advocaat. Kan in het nieuwe Zuid-Afrika de schuld van Kruger bewezen worden? Zal er gerechtigheid geschieden? (IdH/VPRO Gids)

The Road To Mecca

1991 | Biografie

Zuid-Afrika​/​​Verenigde Staten 1991. Biografie van Peter Goldsmid, Athol Fugard en Peter Goldsmith. Met o.a. Yvonne Bryceland, Kathy Bates, Athol Fugard, Soli Philander en Betty Toby.

Het leven van Helen Martins (Bryceland) verandert enorm na de dood van haar man in 1961. Ze breekt met de kerk en stort zich met veel enthousiasme in het beeldhouwen. Vooral het eerste is dominee Marius Byleveld (Fugard) van de gereformeerde kerk uit het dorpje New Bathesda in Zuid-Afrika een doorn in het oog. Binnen de kortste tijd wordt Helen door iedereen gemeden en bevindt ze zich met haar sculpturen in een isolement. Tegelijkertijd blijft ook voor Helen de tijd niet stilstaan, zodat zelfstandig wonen moeilijk wordt. Dominee Byleveld dringt er op aan dat ze haar intrek neemt in een rusthuis. Ze laat een noodkreet horen aan de Elsa Barlow (Bates), een jonge onderwijzeres in Kaapstad en de enige die kennelijk echt om haar geeft. Elsa laat alles vallen en rijdt de 800 km om Helen bij te staan. Als Elsa eenmaal ter plaatse is, lijkt Helen veel minder open dan in haar brief. De film is het schrijnende portret van twee vrouwen die op een keerpunt in hun leven staan. Een dergelijk drama zou door minder getalenteerde actrices al vlug verzanden in een hoop sentimenteel gezwets, maar zowel Bates als Bryceland gaan helemaal op in hun personages en slepen daardoor de toeschouwer onwillekeurig mee. De monoloog van Bryceland op het einde kan niemand onberoerd laten. Goldsmid baseerde het scenario op het toneelstuk van co-regisseur en medespeler Fugard, die zich liet inspireren door een waargebeurd verhaal. Knappe fotografie van André Pienaar.