Maurice Renard

Auteur

Maurice Renard is auteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Les mains de Roxana

2012 | Thriller

Frankrijk 2012. Thriller van Philippe Setbon. Met o.a. Sylvie Testud, Loup-Denis Elion, Anne Canovas, Anton Yakovlev en Richard Sammel.

Concertvioliste Roxana Orlac verbrijzelt bij een ongeluk beide handen. Protheses wijst ze af, maar kiest voor een dubbele transplantatie door de controversiële chirurg Christiansen. Hij belooft haar dat ze weer even virtuoos zal kunnen concerteren als voorheen. De operatie slaagt. En dan beginnen de vreemde gebeurtenissen. Wie de plot bekend voorkomt, dat kan: dit is de vijfde adaptatie van de roman Les mains d'Orlac uit 1921 van Maurice Renard. Regisseur Setbon, ex-stripmaker en competent genrefilmer met neus voor het ongerijmde, heeft in Testud een bovengemiddelde hoofdrolspeelster.

Orlacs Hände

1924 | Horror, Thriller

Oostenrijk/Duitsland 1924. Horror van Robert Wiene. Met o.a. Conrad Veidt, Fritz Kortner, Carmen Cartellieri, Alexandra Sorina en Paul Askonas.

Toen de film uitkwam, was het een chirurgische droom: Orlac (Veidt), een pianist, verliest zijn handen bij een treinongeluk. Een dokter bezorgt hem twee nieuwe handen, die van een moordenaar, die een eigen, misdadig leven gaan leiden. De vraag werpt zich op of Orlac nu werkelijk schuldig is aan de gepleegde misdaden. Schoolmakende, zwijgende fiction die op talloze wijzen geïmiteerd is. Er kwamen remakes, w.o. in 1935 als MAD LOVE van Karl Freund met een opmerkelijke Peter Lorre en in 1960 als erotisch getinte THE HANDS OF ORLAC/LES MAINS D'ORLAC van Edmond T. Gréville met Christopher Lee. Bijna 75 jaar later werkelijkheid: Franse doktoren slaagden erin een man zijn hand terug te geven via een voor hem onbekende donor, maar dat hoeft niet te betekenen dat het onderwerp voorbij is. Nieuwe versies zullen het licht aanschouwen, maar ondertussen blijft de oorspronkelijke film de grote klassieker, al vindt de moderne mens hem wat traag. Het scenario is van Ludwig Nerz naar de roman van Maurice Renard. Het camerawerk is van Hans Androschin en Günther Krampf. Henning Lohner componeerde in 1998 nieuwe muziek bij een gerestaureerd negatief. Afhankelijk van de versies is de speelduur alles tussen 70 en 92m. Behoort tot de stroming van de Duitse expressionistische film. De decors zijn van Stefan Wessely. Voor filmbuffs en horrorfans een absolute must.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Maurice Renard op televisie komt.

Reageer