Joseph Kessel: scenario en schrijver.
Er zijn 7 films gevonden.

La règle de l'homme

1993 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk​/​​Marokko 1993. Avonturenfilm van Jean-Daniel Verhaeghe. Met o.a. Bernard Fresson, Jean-Pierre Bisson, Jean Benguigui, Virginie Ledoyen en Pascal Elso.

Marokko, begin omstreeks 1935. Na de bloedige Rif-oorlog en de nederlaag van Abdel-Krim lijkt de rust weergekeerd in het land. Ex-sergeant Bisson is een vechtersbaas die door zijn moed een grote verzameling medailles verdiende. Door zijn koppigheid en ongehoorzaamheid werd hij echter al drie maal gedegradeerd. Hij komt in zijn nieuwe compagnie, die onder het bevel staat van commandant Fresson. Deze laatste heeft zich tot de islam bekeerd en luistert voortaan naar de naam Mehmet Pacha. Evenals de legendarische Lawrence of Arabia strijdt hij voor de onafhankelijkheid van de gekoloniseerde volkeren. Het vreemdelingenlegioen bezien vanuit een ander standpunt. Wanneer blijkt dat de bevelhebber aan de kant staat van de vijand van het Franse volk volgt een explosieve confrontatie tussen beide mannen. Fresson en Bisson zijn uitstekend in deze voor hen ongewone exotische rollen, naar de roman van Joseph Kessel.

La passante du Sans-Souci

1982 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1982. Oorlogsfilm van Jacques Rouffio. Met o.a. Romy Schneider, Michel Piccoli, Helmut Griem, Maria Schell en Mathieu Carrière.

In 1934 vlucht een vrouw met haar joodse pleegzoontje uit Berlijn naar Parijs, waar haar pogingen om haar echtgenoot uit het concentratiekamp te bevrijden uitmonden in een tragedie. Bijna vijftig jaar later herkent de pleegzoon in een Zuid-Amerikaanse ambassadeur de verantwoordelijke nazi van destijds. De scène waarin een huilende Schneider luistert naar het vioolspel van haar 12-jarige pleegzoon is verreweg het meest aangrijpende moment in deze mooie film. Geen biografie laat onvermeld dat de jongen haar herinnerde aan haar eigen zoontje David die kort tevoren was verongelukt. De film werd dan ook aan David (en zijn vader) opgedragen.

The Horsemen

1970 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1970. Avonturenfilm van John Frankenheimer. Met o.a. Omar Sharif, Leigh Taylor-Young, Jack Palance, David De en Peter Jeffrey.

Palance, de machtigste der Chapandaz en ooit de kampioen van de 'Buzkashi', zou in zijn zoon Sharif ook graag een winnaar zien. Bij dit traditioneel toernooi uit Kabul, strijdt een aantal ruiters om het kadaver van een bok. Daarbij is bijna alles toegestaan. Door domme pech wordt Sharif met een gebroken been opgenomen in het ziekenhuis. Hij is woedend en vernederd en wil zich meteen opnieuw in het strijdperk wagen. Spectaculaire actiefilm, geïnspireerd op het ruwe, gewelddadige leven van de Afghaanse ruiters. Sterk dramatisch script van Dalton Trumbo, naar de roman van Joseph Kessel, waarin de haat-liefdeverhouding van vader Palance en zoon Sharif centraal staat. Schitterend gefotografeerd in Afghanistan en Spanje door Claude Renoir. Mooie muzikale omlijsting van Georges Delerue.

L'armée des ombres

1969 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1969. Oorlogsfilm van Jean-Pierre Melville. Met o.a. Claude Mann, Serge Reggiani, Christian Barbier, Paul Crauchet en Paul Meurisse.

Frankrijk, halverwege WO II. De leden van een verzetsgroep - veelal veertigers, onder dagelijkse leiding van ingenieur Philippe Gerbier (Ventura) - kennen uit veiligheidsoverwegingen zo min mogelijk elkaars identiteit, maar zijn toch beducht dat hun gearresteerde kameraden tijdens martelingen van de Gestapo doorslaan. Zowel bevrijdingsacties als onderlinge liquidaties uit voorzorg blijken noodzakelijk. Melville voegde aan de roman van Joseph Kessel zijn eigen verzetsherinneringen toe en gaf de film de sfeer en de benadering van zijn gangsterthrillers; met een beklemmend resultaat. Lang ondergewaardeerd, maar ijzersterk.

The Night of the Generals

1967 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1967. Oorlogsfilm van Anatole Litvak. Met o.a. Peter O'Toole, Omar Sharif, Tom Courtenay, Donald Pleasence en Joanna Pettet.

Wehrmacht-officier Major Grau onderzoekt de moord op een prostituee in het door de nazi's bezette Polen. De zaak lijkt in verband te staan met een aantal generaals die Hitler uit de weg willen ruimen.

Belle de jour

1967 | Drama, Erotiek, Experimenteel

Frankrijk​/​​Italië 1967. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Catherine Deneuve, Jean Sorel, Michel Piccoli, Pierre Clémenti en Geneviève Page.

Jonge doktersvrouw Séverine (Deneuve) houdt van haar man maar niet van zijn liefkozingen en vlucht weg in sado-masochistische fantasieën. Om die in de praktijk te brengen gaat ze in een bordeel werken, maar stipt om vijf uur 's middags gaat ze naar huis, haar man mag het niet weten. Een jonge gangster wil meer worden dan een klant en dreigt haar geheim te onthullen. Rampspoed dient zich aan. Buñuel vermengde fantasie en werkelijkheid zo effectief dat hij ooit vertelde ze zelf aan het einde ook niet meer uit elkaar te kunnen houden. De mooie fotografie is van Sacha Vierny.

La passe du diable

1957 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1957. Documentaire van Jacques Dupont en Pierre Schoendoerffer. Met o.a. Mohki, Uroz, Azra, Rhalil en Rahim.

Deze documentaire gaat over het belangrijkste ruiterspel van Afghanistan: Boezkasjie, de bakermat van de polo. Een bokkenkadaver zonder kop wordt binnen een cirkel geworpen en het polospel kan beginnen. Deze barbaarse vrijetijdsbesteding wordt getoond aan de hand van een (min of meer) gedramatiseerde documentaire met Afghanen, die in de film paardrijden, en zo het verhaal vormen. Mohki is met ruiters op weg naar de hoofdstad Kaboel om aan het grote spel deel te nemen; zijn jongere broer Rahim volgt hem, want hij wil zijn broer zien winnen. Hij wordt door de groep verjaagd en uit weerbarstigheid snijdt hij de singel door van een reservepaard. Uitgerekend gaat zijn broer dat paard berijden, maakt een val en wordt onder de paardenhoeven vertrapt. Raoul Coutard stond achter de camera en laat de kijker menige indrukwekkende landschapsopname zien. Het scenario is van niemand minder dan Joseph Kessel. Niet geschikt voor kinderen.