Veniamin Basner

Acteur, Componist

Veniamin Basner is acteur en componist.
Er zijn 5 films gevonden.

Kunst zerstört das Schweigen - Schostakovitsch contra Stalin

1997 | Documentaire, Biografie, Experimenteel

België/Nederland/Canada/Duitsland 1997. Documentaire van Larry Weinstein. Met o.a. Valery Gergiev, Karen Khatchaturian, Flora Litvinova, Abram Gozenpud en Dimitri Tolstoï.

Dimitri Sjostakovitsj (1906-1975) is ongetwijfeld een van de meest geniale Russische componisten van zijn generatie. Hij is ook een van de weinigen die zich openlijk verzette tegen de dictatuur van Josef Stalin en het er levend vanaf bracht. Nochtans kende hij tussen 1936 en 1954 (de dood van Stalin) heel wat tegenwerking en zelfs beroepsverbod. Centraal in deze documentaire staat zijn werk uit de periode van WO II. Tijdens de belegering van Stalingrad ontstonden zijn zevende en achtste symfonie[KA3]en, die hij zelf zijn `oorlogsymfonie[KA3]en` noemde en waarin hij de Stalin-terreur openlijk aanklaagde. Als een soort wraak liet Stalin hem de muziek componeren bij de film DE VAL VAN BERLIJN (1946), waarin de rol van de politieker in de oorlog verheerlijkt werd. De beelden van de begrafenis van Stalin op de tonen van Sjostakovitsjs vierde symfonie, uitgevoerd door Nederlands Radio Philharmoniker o.l.v. Valery Gergiev, is op zijn minst indrukwekkend. Verder zijn er interviews met een hele reeks mensen die de componist nog persoonlijk gekend hebben. David New, Gemma van Zeventer en regisseur Weinstein schreven het scenario. Montage is van David New en fotografie van Horst Zeidler, Gerhard Fleischer en Christopher Popp.

A byl li Karotin

1989 |

SU 1989. Gennadi Poloka. Met o.a. Boris Sokolov, Ivan Bortnik, Ludmila Gurchenko en Valentin Nikulin.

Een agent van de Russische geheime dienst krijgt opdracht om, samen met twee onervaren medewerkers, in een stad in het zuiden van Rusland een nazi-spion te ontmaskeren. Missie geslaagd, film niet.

Front za Liniei fronta

1978 | Oorlogsfilm

SU 1978. Oorlogsfilm van Igor Gostev. Met o.a. Viacheslav Tikhonov, Oleg Zhakov, Ivan Lapikov, Evgeny Matveyev en Igor Ledogorov.

Een spannende oorlogsfilm over de strijd van de Sovjets tegen de Duitsers tijdens WOII. De film houdt zich bezig met de manoeuvres van een eenheid, die onder commando staat van Majoor Mlynsky en die opdrachten uitvoert van Hoogste Commando van de Sovjets achter de vijandelijke linies. USA-titel: A FRONT BEHIND THE FRONT LINE.

Blokada

1978 | Oorlogsfilm, Historische film

SU 1978. Oorlogsfilm van Michail Jersjov. Met o.a. Mikhail Oelianov, Yuri Solomin, Irina Akulova, Viacheslav Strzhelchik en Roman Gromadsky.

Een epos over het 900 dagen durende beleg van Leningrad door de Duitsers en de doorbraak in WO II.

Tugoj Uzel

1956 | Drama

SU 1956. Drama van Michail Shvejtzer. Met o.a. Viktor Avdiushko, Nikolay Sergeev, Oleg Tabakov, Pavel Volkov en Valentina Pugachieva.

Het verhaal van een bureaucraat, die willens en wetens boeren dwingt om te voldoen aan onmogelijke, onuitvoerbare en zinloze eisen. Een van de eerste films waarin het afschuwelijke drama van de afgedwongen collectivisatie aan de kaak wordt gesteld. Hij was dan ook 32 jaar lang verboden in de Sovjetunie.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Veniamin Basner op televisie komt.

Reageer