Gilles Carle is regisseur.
Er zijn 11 films gevonden.

Tales of The Wild: The Other Side Of The Law

1996 | Western, Avonturenfilm, Familiefilm

Canada/Frankrijk 1996. Western van Gilles Carle. Met o.a. Jürgen Prochnow, Yves Rénier, Xavier Deluc, Marc De Jonge en Johnny Morina.

Trapper Donald McRae wreekt de brutale verkrachting en moord op zijn vrouw en verdwijnt dan in de uitgestrekte Canadese bossen, samen met zijn pasgeboren zoontje. Tien jaar later vindt hij de tijd gekomen om zijn zoon terug naar de beschaving te brengen, zodat hij onderwijs kan volgen. Hij stuurt hem naar zijn vriend Simon McQuarry (Prochnow), de eigenaar van de houtfabriek. Maar de zaak is nog lang niet vergeten, temeer daar het lijk van de moordenaar nooit gevonden werd en diens alles behalve treurende echtgenote het verzekeringsgeld niet kan opstrijken. Ze hoopt dat de jongen de politie naar zijn vader zal leiden. Simon wil hen voor zijn om Donald tot rede te brengen. Zwakke en voorspelbare western waarin de naweeën van een wraakactie getoond worden die een hele gemeenschap jarenlang in de ban houdt. Vergeet de film, die als enig pluspunt de aanwezigheid heeft van Prochnow die tracht te redden wat te redden valt, en lees de roman van James Oliver Curwood waarop Carle zijn scenario baseerde. Jean-Claude Aumont mocht mooie plaatjes schieten van het adembenemende Canadese bos- en berglandschap.

Maria Chapdelaine

1983 | Romantiek

Canada/Frankrijk 1983. Romantiek van Gilles Carle. Met o.a. Carole Laure, Nick Mancuso, Claude Richo, Amulette Garneau en Yoland Guerard.

Deze derde versie van Louis H[KA1]emons roman over een boerendochter (in primitief Noord-Quebec rond de eeuwwisseling) en de drie mannen die verliefd op haar zijn, kreeg door de imponerende locatie-opnamen een lyrische en indringende kracht, die de film opheft boven de tegenwoordig wat moeilijk te verteren 'Blut und Boden'-romantiek van het onderwerp. Vooral goed spel van Mancuso als de spoorzoeker en de tragische grote liefde van de heldin.

Il était une fois des gens heureux... Les Plouffe

1980 | Komedie

Canada 1980. Komedie van Gilles Carle. Met o.a. Gabriel Arcand, Rémi Laurent, Anne Letourneau, Serge Dupire en Pierre Curzi.

Een bewerking van de roman van Roger Lemelin. De leden van de familie Plouffe waren al eens de helden in een enorm succesvolle televisieserie tussen 1953 en 1959, een beetje zoals Les Duration in Frankrijk in dezelfde tijd. Hoewel het gevaar tot jeugdsentiment te vervallen aanwezig was, vermijdt Carle dat handig in deze levendige schets van het dagelijks leven tussen 1938 en 1945 in Quebec. Deze lange film verveelt geen moment. Het natuurlijke en spontane spel doet veel en deze volksvertelling weet voortdurend te ontroeren, ook al is het typische 'spraakje' van Quebec niet altijd even goed te volgen.

Fantastica

1980 | Musical, Avonturenfilm, Drama, Komedie

Frankrijk/Canada 1980. Musical van Gilles Carle en Giles Carle. Met o.a. Carole Laure, Lewis Furey, Serge Reggiani, Claudine Auger en John Vernon.

Curieuze ecologische musical met Laure als de vedette van een rondtrekkend muzikaal spektakel die op een dag ontroerd wordt door en vervolgens verliefd wordt op Reggiani, een soort mystieke cowboy die in een zelfgemaakt natuurgebied woont. Industrieel Vernon wil echter een fabriek bouwen op de grond van Reggiani en er ontstaat een gewelddadig conflict. Noch de sterke cast, noch de luxueuze produktie kan deze goedbedoelde, maar hopeloos naïeve en flets geregisseerde film redden van de verveling. Hoofdacteur Furey schreef tevens de muziek.

L'ange et la femme

1977 | Drama, Experimenteel, Fantasy, Horror

Canada 1977. Drama van Gilles Carle. Met o.a. Carole Laure, Lewis Furey, Jean Comtois, Stephen Lack en Stephen J. Roth.

Irritante, holle psychologische film met Laure als een naaktdanseres die op straat door gangsters wordt neergeschoten, en vervolgens door engel Furey weer tot leven wordt gewekt. Opgenomen in 17 dagen met een klaarblijkelijk antieke zwart-wit camera, is deze narcistische bespiegeling van Carle hoogstens interessant voor fans van Carole Laure. Onvoorwaardelijke, absoluut niet kieskeurige fans, weliswaar.

La tête de Normande St-Onge

1975 | Drama

Canada 1975. Drama van Gilles Carle. Met o.a. Carole Laure, Reynald Bouchard, Raymond Cloutier, Renée Girard en Carmen Giroux.

Een gevoelige reis in de wereld van de krankzinnigheid. Normandes moeder, een ex-striptease danseres, zit in een inrichting, maar Normande (Laure) gelooft niet in haar gekte. Tijdens haar gevecht om het behoud van haar moeder raakt ze zelf van de 'normale' wereld vervreemd.

Les Corps célestes

1974 | Komedie

Canada/Frankrijk 1974. Komedie van Gilles Carle. Met o.a. Donald Pilon, Carole Laure, Micheline Lanctot, Jacques Dufilho en Sheila Charlesworth.

1938 In een klein dorp in Ontario strijken Desmond en zes jonge vrouwen neer om een bordeel te stichten. Door amoureuze complicaties gaan de zaken niet zonder moeilijkheden. In tegenstelling tot wat we van een dergelijk scenario zouden verwachten hebben we niet te maken met een pornofilm maar met een werk dat dichter bij Rabelais staat dan bij Marivaux met kleurrijke personages zoals de bizarre pastoor, gespeeld door Dufilho die deze rol helemaal waarmaakt.

La Vraie nature de Bernadette

1971 | Drama

Canada 1971. Drama van Gilles Carle. Met o.a. Micheline Lanctôt, Donald Pilon, Reynald Bouchard, Willie Lamothe en Maurice Beaupré.

De vrouw van een welgestelde arts uit Montreal besluit huis en haard te verlaten en op een vervallen boerderij te gaan wonen met haar jonge zoon. Ze voelt veel voor de natuur, maar de mensen van het platteland bekijken haar met argwaan. Een sociaal drama van het bekende soort, integer verwerkt.

Red

1970 | Actiefilm

Canada 1970. Actiefilm van Gilles Carle. Met o.a. Daniel Piton, Geneviève Deloir, Fernande Girous, Gratien Gelinas en Paul Gauthier.

Een ten onrechte van moord beschuldigde jongeman wordt opgejaagd door zowel de politie als zijn broers. Zijn enige kans z'n onschuld te bewijzen is het vinden van de echte moordenaar... Een vlotte actiefilm vol achtervolgingen, functioneel geregisseerd door Carle naar een scenario van ex-Fellini-medewerker Ennio Flaiano.

Les mâles

1970 | Erotiek, Komedie

Canada 1970. Erotiek van Gilles Carle. Met o.a. René Blouin, Donald Pilon, Andrée Pelletier en Katerine Mousseau.

Twee trappers, voormalige maatschappelijke rebellen van mei- 68, vormen een gelukkig trio met een hippie-meisje in een woud. Aan deze `paradijselijke` toestand komt een einde door de jaloersheid van een der mannen. Aan het slot verzoenen de mannen zich, maar het meisje is inmiddels teruggekeerd naar de stad. Een rekelse anti-establishment satire, waarin onbeschaamd de tong wordt uitgestoken naar de maatschappij. De (destijds nieuwe) seksuele moraal viert hoogtij. Ook bekend als LES VRAIS MÂLES.

La vie heureuse de Léopold Z

1965 | Komedie, Familiefilm

Canada 1965. Komedie van Gilles Carle. Met o.a. Guy L'Ecuyer, Suzanne Valéry, Monique Joly en Paul Hébert.

Deze meervoudig bekroonde film gaat over een goedhartige sneeuwruimer, die daags voor Kerstmis tijdens een sneeuwstorm verleid wordt tot oneerlijkheid, maar zich toch nog tijdig bij zijn vrouw voegt voor de nachtmis. Het debuut van regisseur Carle.