Lev Kuleshov

Regisseur

Lev Kuleshov is regisseur.
Er zijn 3 films gevonden.

Veselaia kanareika

1929 | Avonturenfilm

SU 1929. Avonturenfilm van Lev Kuleshov. Met o.a. Galina Kravchenko, Andrei Fait, Ada Voicick, Sergei Komarov en Vsevolod Pudovkin.

Tijdens een burgeroorlog ergens in Rusland opereert een ondergrondse bolsjewistische organisatie vanuit een stad die door een buitenlandse interventiemacht ingenomen is. Twee leden van de organisatie riskeren hun leven om de contraspionagedienst van de vijand te infiltreren. Ze komen in een valstrik terecht en worden bijna geëxecuteerd, maar een aantal kunstig vermomde helden slaagt er in hen te redden. De film is van belang, omdat er dramatische elementen en montagetechnieken van het Amerikaanse thrillergenre in verwerkt zijn.

Vasha znakomaya

1927 | Drama

SU 1927. Drama van Lev Kuleshov. Met o.a. Aleksandra Khokhlova, Piotr Galadzhev, Yuri Vasilchikov en Boris Ferdinandov.

Khokhlova speelt een journaliste die verliefd wordt op iemand die ze moet interviewen, een vulgaire, cynische hoge ambtenaar. Haar werk lijdt eronder en ze wordt ontslagen. Als ze erachter komt dat de man getrouwd is wil ze zelfmoord plegen, maar dat gaat niet door want net op tijd ontmoet ze de man van haar dromen.

The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks

1924 | Zwijgende film

SU 1924. Zwijgende film van Lev Kuleshov. Met o.a. Porfiri Podobed, Boris Barnet en Wsvolod Pudovkin.

Klassieke sovjetkomedie over Amerikaanse zakenman Mr. West (Podobed) die in Rusland ontdekt dat zijn vooroordelen over de bolsjewieken niet kloppen. Behalve de kostelijke uitwerking van de wederzijdse stereotypen en de vlotte actie, werd de film met name beroemd vanwege de baanbrekende kruismontage die bewees dat de emotie van de toeschouwer wordt gestuurd door de combinatie van de beelden en niet zozeer door de inhoud. Deze inmiddels wereldwijd toegepaste montagetechniek staat bekend als het zogenaamde Kuleshov-effect, genoemd naar de filmmaker.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Lev Kuleshov op televisie komt.

Reageer