Frans Buyens: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 11 films gevonden.

TangoTango

1994 |

1994. Frans Buyens.

Tango Tango

1994 | Experimenteel

België 1994. Experimenteel van Frans Buyens.

Uitgangspunt is een theaterstuk ([KL]Tango[KLE] van Eric Wouters) dat wordt opgevoerd door een theatergroep ('Stap'), met uitsluitend geestelijk gehandicapte acteurs en actrices. Een echt scenario heeft de film niet, er zijn geen dialogen, er wordt gedanst, gemusiceerd, gespeeld en gezongen, als in een droom. Burleske personages zorgen voor een vrolijk, soms burlesk massaspektakel. Meer een kreet, een ode aan diepe menselijkheid dan een film. Scenario van regisseur Buyens en Lydia Chagoll. Camerawerk van André Goeffers.

Minder dood dan de anderen

1992 | Drama, Biografie

België 1992. Drama van Frans Buyens. Met o.a. Senne Rouffaer, Mia Van Roy, Koen De Bouw en Dora van der Groen.

Knap pleidooi dat het recht op waardig sterven consequent voorstelt. Gebaseerd op gelijknamig autobiografisch boekje van Buyens, een getuigenis over de dood van zijn broer, zijn vader en zijn moeder. De jongere broer De Bouw bezwijkt aan brandwonden nadat zijn karnavalspak in brand werd gestoken. Rouffaer als de vader wordt ongeneeslijk ziek en wenst dat zijn levenseinde wordt verkort. Moeder-weduwe Van Der Groen wil later, wanneer vaststaat dat zij aan kanker lijdt, geen pijnlijke, lange aftakeling en smeekt om actieve euthanasie. Met krap budget gedraaid maar met schitterende vertolkingen van Rouffaer en van Van Der Groen, goed voor de Plateauprijzen van resp. beste acteur en beste actrice Internationaal Filmfestival van Vlaanderen anno 1992.

Janssen en Janssens draaien een film

1990 | Documentaire

België 1990. Documentaire van Luc Pien en Robbe De Hert. Met o.a. Hugo Claus, Frans Buyens, Jan Verheyen, Joz. van Liempt en Matthijs van Heyningen.

Op zijn gekende, eigenzinnige, wat chaotische manier, soms charmerend, soms irriterend, vertelt De Hert via anekdotes, faits-divers, interviews, filmfragmenten, lanceerfilmpjes en andere weetjes over vijfentwintig jaar Vlaamse filmbedrijvigheid. Af en toe speels en luchtig met wat onthullingsjournalistiek. Vooral het eerste, oudste deel is interessant voor ingewijden. Wat later wordt verteld en getoond is niet zo origineel. Gaat beslist de filmgeschiedenis in als boeiend referentiepunt.

Sarah dit... Leïla dit...

1983 | Drama, Oorlogsfilm

België 1983. Drama van Frans Buyens. Met o.a. Myriam Boyer, Michele Simonnet en Paul Louka.

De ontmoeting tussen twee vrouwen, die beiden een deel van hun kindertijd in Duitse concentratiekampen doorbrachten. Tussen beiden ontstaat een diep en vertrouwelijk contact. Zij herleven voor het eerst hun verleden, hun ervaringen waren verschillend, maar de hel was dezelfde. Hun ontmoeting leidt tot het opmaken van een balans. Geslaagde waarschuwing tegen (groeiend) racisme en nationalisme. Beter dan om het even welke theorie zal dit doku-drama de beestige waarheid van totalitaire regimes doen begrijpen.

Tijd om gelukkig te zijn

1981 | Komedie

België 1981. Komedie van Frans Buyens. Met o.a. Jan Decleir, Eva Kant en Noelle Fontaine.

Een alleenstaande veertiger die er een burgerlijke minnares op na houdt, wordt plotseling geconfronteerd met werkloosheidsproblemen. Tijdens zijn dwaaltocht door de Brusselse straten ontmoet hij een vroegrijpe tiener met wie hij een verhouding begint. Deze als een tragi-komedie opgezette rolprent weet geen moment te boeien. Zowel de uitwerking van het gegeven als de aanpak in de vormgeving wijzen op een schrijnend gebrek aan inspiratie van de filmmaker.

Waar de vogeltjes hoesten

1974 | Avonturenfilm

België 1974. Avonturenfilm van Frans Buyens. Met o.a. Eva Kant, Klaus Jurgen Kramer, Rudie van Vlaenderen, Max Schnurr en Doris van Caneghem.

Een bloemenverkoopstertje en een vogelverschrikker trekken naar de stad, in de hoop daar een onbezorgd bestaan te kunnen opbouwen. Ze worden echter verjaagd door luchtvervuiling en geluidhinder en besluiten een paradijselijk eiland te kopen. Om aan het geld te komen beginnen ze een handel in bloemen en verse lucht...

Wondershop

1973 | Familiefilm, Avonturenfilm

België 1973. Familiefilm van Frans Buyens en Guido Staes. Met o.a. Eva Kant, Romain Deconinck, Yvonne Delcour, Wies Andersen en Julien Schoenaerts.

Een frisse jeugdfilm over twee jonge mensen die in een uitdragerswinkeltje een gouden horloge willen verkopen. De eigenaar, een gierig en onvriendelijk man, wil de twee bedriegen, maar zijn verkoopster neemt het voor de jongelui op. Uit dankbaarheid beginnen de twee te vertellen hoe ze aan het horloge zijn gekomen, en hun wonderlijke verhaal ontroert zelfs de norse eigenaar.

Het Dwaallicht

1973 | Drama

België 1973. Drama van Frans Buyens. Met o.a. Romain Deconinck, Eva Kant, Dora van der Groen, Sheikh Mazhar Hussain en Sies Foletta.

De lichtvoetige ironie waarmee Willem Elsschot de erotische verlangens van een braaf burgermannetje tekende, werd vertaald in loodzware, sfeervolle beelden van Antwerpen bij nacht en ontij.

Open dialoog

1971 |

1971. Frans Buyens.

De lichtvoetige ironie waarmee Willem Elsschot de erotische verlangens van een braaf burgermannetje tekende, werd vertaald in loodzware, sfeervolle beelden van Antwerpen bij nacht en ontij.

Ieder van ons

1971 | Experimenteel

België 1971. Experimenteel van Frans Buyens. Met o.a. Eva Kant, Cox Habbema en Dom de Gruyter.

Een experimentele film die al verouderd was nog voor de camera begon te rollen. In je reinste cinéma- vérité stijl wordt ons een aantal acteurs voorgesteld en komt de auteur vertellen welke rollen ze zullen gaan spelen. Het is de bedoeling de toeschouwers te confronteren met de inconsequenties van hun gedragingen en redeneringen. Genant.