Karel Mares

Componist

Karel Mares is componist.
Er zijn 5 films gevonden.

Pod jezevči skǎlou

1978 | Familiefilm, Avonturenfilm

Servië en Montenegro 1978. Familiefilm van Václav Gajer. Met o.a. Gustáv Valach, Thomáš Holý, Jana Brejchová, Josef Vinklář en Zdeněk Buchvaldek.

De eerste film over de twaalf-jarige Vasek (Holy), die bij zijn grootvader (Valach) in het Boheemse woud de vakantie doorbrengt. Onderhoudend met het accent op de vrije natuur, vertrouwen en wederzijds respect, maar ook met de nodige spanning als de jongen de tekkel van zijn opa uit de klauwen van een gevaarlijk das redt. Om binnen het budget te blijven: Valach speelt zowel grootvader als houtvester Straka. Scenario van de regisseur en Josef Pohl. Camerawerk van Rudolf Milič.

Hoří, má panenko

1968 | Komedie

Servië en Montenegro 1968. Komedie van Milos Forman. Met o.a. Jan Vostcril, Josef Sebánek, Josef Valnoha, Josef Kolb en Václav Stöckel.

Een bejubelde, satirische komedie over een bal van de plaatselijke brandweer in een provinciestadje, dat omslaat in een ramp. De prijzen worden gepikt, geen enkel meisje wil deelnemen aan de Miss-verkiezingen en als het brandalarm afgaat, weet niemand hoe lang geleden het is afgegaan. In feite een aaneenrijging van komische en vaak onnozele effecten, maar hij geeft op een meesterlijke wijze de duffe sfeer en de bekrompen mentaliteit weer van een maatschappij die zucht onder het juk van fantasieloze communisten. Het scenario is van de regisseur, Jaroslav Papousek, Ivan Passer en Václav Sasek. Het camerawerk is van Miroslav Ondricek. In 1968 vertrok Forman naar Amerika, waar hij onder andere succes had met ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST, HAIR, RAGTIME en AMADEUS. Ook bekend als THE FIREMEN'S BALL.

Martyrs of Love

1967 | Komedie, Fantasy

Tsjechië 1967. Komedie van Met o.a. Lindsay Anderson, Jitka Cerhová en Denisa Dvoráková.

Gebrek aan vrijheid is de rode draad in Nemec’ drie belangrijkste films: zijn debuutfilm Diamonds of the Night (1964), Party and The Guests (1966) en deze Martyrs of Love, over het gebrek aan vrijheid om te handelen naar je eigen gekte, dromen, liefde of geluk. Die vrijheid zocht hij nadrukkelijk ook in de door hem ontwikkelde filmtaal, die hij ‘pure cinema’ doopte: wars van realisme en dialooggedreven plots, op zoek naar de essentie van film als representant van een ultrapersoonlijke werkelijkheid.

Horí, má panenko

1967 | Komedie

Tsjechië 1967. Komedie van Milos Forman. Met o.a. Vaclav Stöckel, Jan Vostrcil, Josef Svét en Frantisek Debelka.

Feestje voor pensionaris van de brandweer in klein Tsjechisch stadje, verloopt niet helemaal volgens plan: de prijzen van de loterij worden gestolen en de kandidates voor de Miss Brandweer-schoonheidswedstrijd zijn niet moeders mooisten. Film die op luchtige manier kritiek levert op verval van waarden in een communistische maatschappij werd genomineerd voor Oscar voor beste buitenlandse film. Horí, má panenko, maar ook Lásky jedné plavovlásky (beter bekend als A blonde in love) maakten de weg vrij voor Formans vertrek naar Amerika waar hij oa succes had met One flew over the cuckoo's nest, Hair, Ragtime, Amadeus en The people vs. Larry Flynt.

The Party and the Guests

1966 | Drama

Tsjechië 1966. Drama van Jan Nemec. Met o.a. Jan Klusák, Evald Schorm, Zdena Skvorecka en Jiri Nemec.

Een messcherpe satire op de onvrije politieke situatie in het communistische Tsjecho-Slowakije, waar de film door de censor was verboden. Over een machtig man die op zijn landgoed een feestmaal aanricht, terwijl zijn aangenomen zoon de gasten intimideert. Op de enige genodigde die zich dat niet laat welgevallen wordt vervolgens een klopjacht geopend waaraan iedereen deelneemt. De voorspellende kracht van die film bleek groter dan Nemec kon hebben voorzien.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Karel Mares op televisie komt.

Reageer