Smita Patil

Acteur

Smita Patil is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Tarang

1985 | Drama

India 1985. Drama van Kumar Shahani. Met o.a. Smita Patil, Amol Palekar, Kawal Gandhiok, Om Puri en Girish Karnad.

Deze ambitieuze film gaat over een weduwe uit de arbeidersklasse, die door een berekenende industriëel in dienst is genomen als verpleegster voor zijn zoon. Rahul, de industiëel, wiens morele opvattingen dubieus zijn, is getrouwd met de dochter van de directeur van het bedrijf, die op sterven na dood is. USA-titel: VIBRATIONS.

Mandi

1983 | Erotiek, Drama

India 1983. Erotiek van Shyam Benegal. Met o.a. Shabana Azmi, Smita Patil, Naseeruddin Shah en Veena Gupta.

Een satire gesitueerd in een bordeel dat, na een bloeiperiode, in ongenade is gevallen bij de lokale puriteinen die proberen de Madame uit de stad te verdrijven. Benegal toont de hypocrisie van de agerende middenklasse zonder anderzijds de prostituées te idealiseren, en dat dwingt respect af. Toch lijdt de film onder zijn extreme lengte en het zelfs naar oosterse begrippen trage verhaaltempo.

Sadghati

1981 | Drama

India 1981. Drama van Satyajit Ray. Met o.a. Om Puri, Smita Patil, Mohan Agashe, Gita Siddharth en Bhaialal Hedao.

Een boer, die tot de kaste der ongenaakbaren (de allerlaagsten) behoort, gaat naar de brahmaan om diens zegen te vragen voor de verloving van zijn dochter. Om hem te vernederen draagt deze hem een aantal zware taken op die voor de door ziekte verzwakte boer de doodsteek betekenen. De man valt dood neer en voor de eerste keer wordt de brahmaan geconfronteerd met de moedwil van de lagere klasse, die weigert het lichaam te verwijderen. Pessimistische allegorie op het Indische klasseverschil. De brahmaan en zijn hovaardige vrouw (schitterende rollen van Agoshe en Siddharth) worden afgeschilderd als wereldvreemde wezens die zich boven alles verheven achten. Een film die, ondanks zijn korte speelduur, lang blijft nazinderen, geschreven door Ray en Amrit Rai naar een verhaal van Munshi Premehand. Knappe fotografie van Soumendu Roy.

Chakra

1980 | Drama

India 1980. Drama van Rabindra Dharmaraj. Met o.a. Smita Patil, Naseeruddin Shah, Kultbushan Harbanda, Ranjit Chowdrhy en Savita Bajaj.

Schrijnend sociaal drama over het lot van een aantal arme families die aan de rand van Bombay in een sloppenwijk wonen. De opeenstapeling van ellende die door Dharmaraj neutraal wordt geregistreerd werkt op den duur bijna verdovend, wat niet wegneemt dat bepaalde beelden (straatarme oudjes die worden neergeknuppeld als ze een vrachtwagen met graan aanvallen, een kinderlijkje dat wordt ontdekt tussen het huisvuil) je nog lang bijblijven.

Kondura

1977 | Drama

India 1977. Drama van Shyam Benegal. Met o.a. Anant Nag, Vanishr, Smita Patil, Satyadev Dubey en Shekhar Chatterjee.

Panasuram meent als goddelijke uitverkorene te kunnen oordelen over zijn dorpsgenoten. Als hij, door vooroordelen geleid, een fout maakt, beseft hij dat hij niets meer is dan anderen. In dit boeiende verhaal wordt de spanning opgebouwd door beeld en geluid, maar door het herhalen van beeldelementen wordt deze voorspelbaar.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Smita Patil op televisie komt.

Reageer