Ibrahima Mbaye

Acteur

Ibrahima Mbaye is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Karmen Geï

2001 | Musical, Drama

Senegal/Frankrijk/Canada 2001. Musical van Joseph Gaï Ramaka en Joseph Gaï Ramaka. Met o.a. Jeinaba Diop Gaï, Magaye Adama Niang, Stephanie Biddle, Thierno Ndiaye Dos en El Hadji Ndiaye.

Deze film zou de 52ste, weliswaar uiterst vrije verfilming van de roman van Prosper M[KA1]erim[KA1]ee uit 1845 [KL]Carmen[KLE] zijn, later bewerkt tot de gelijknamige beroemde opera door Georges Bizet in zijn stervensjaar 1875. Van het oorspronkelijke verhaal en de oorspronkelijke opera is niet veel overeind gebleven, behalve de titel misschien. Karmen Ge[KA3]i (Ga[KA3]i) zit vast in een gevangenis in Dakar in Senegal. Ze verleidt de directrice Angelique (Biddle), die smoorverliefd op haar is. Zo kan Karmen ontsnappen, waarop ze de bruiloft van kolonel Lamine Diop (Niang) zodanig verstoort dat hij onder haar betovering valt. Dit leidt tot zijn val en hij belandt achter de tralies. Karmen zorgt er dan voor dat hij met behulp van haar kameraden uit de onderwereld kan ontsnappen. Ze verklaart daarna dat Angelique waarschijnlijk haar enige grote liefde is. In het tamelijk bizarre scenario van regisseur Ramaka komt ook nog het nodige politieke tumult tegen de dictatuur voor (wie een beetje volgt wat er in Afrika gebeurt, hoeft dit niet te verbazen); het zijn echter Gaï als biseksuele heldin, het fraaie camerawerk van Bertrand Chatry en de muziek - Afro pop, avant jazz van saxofonist-componist David Murray, Doudou N'Diaye Rose op de drums en El Hadji Ndiaye - die deze Afrikaanse Carmen- bewerking interessant maken. De idiote subplots vol gaten ben je dan geneigd over het hoofd te zien. De productie is heel verzorgd en voor westerse kijkers best aanvaardbaar.

Ça twiste à Poponguine

1993 | Komedie

Frankrijk/Senegal 1993. Komedie van Moussa Sene Absa. Met o.a. Jean-François Balmer, Ismaïl Thiam, Ibrahima Mbaye, Patrice Nassalang en Ousmane Boye.

De gemoederen zijn verhit in een Senegalees dorpje in de jaren zestig. De modernisering die Frankrijk bracht uit zich in een ongenadige strijd tussen de Kings, gekleed in hun pilotenvest, en de Inséparables, die hopen op de komst van Salut les copains. De inzet: een platenspeler. De kinderen van Poponguine dromen van een toekomst in Parijs. Een botsing tussen uiteenlopende culturen met als metafoor een Franse leraar, Balmer. Het scenario van Sene Absa, Claude Gutman en Jean-Michel Morel is lichtvoetig en sympathiek en heeft geen verdere pretenties dan het bieden van ontspanning. Balmer loopt er wat verloren bij, maar de Senegalese acteurs werken ontwapenend. Een plezierig, onrealistisch beeld van het leven in een Afrikaans dorpje waar de mensen blijkbaar geen zorgen hebben.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ibrahima Mbaye op televisie komt.

Reageer