Anders Refn: regie en montage.
Er zijn 11 films gevonden.

The Party

2017 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 2017. Komedie van Sally Potter. Met o.a. Patricia Clarkson, Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Bruno Ganz en Cherry Jones.

Politica Janet (Scott Thomas) heeft promotie gemaakt en nodigt wat vrienden uit om dat te vieren. Maar de feestvreugde slaat snel om wanneer oud zeer opspeelt en pijnlijke geheimen onthuld worden. Deze opvallend korte (71 minuten) en in zwart-wit geschoten film speelt zich uitsluitend af in het huis van Janet en voelt in alles als een toneelstuk. Toch schreef regisseur Potter het verhaal speciaal voor film. The Party is beter te genieten als verzameling snappy oneliners dan als film, maar de cast - onder leiding van een wel heel vileine Clarkson - is in topvorm.

Operatie Noordpool

2014 | Jeugdfilm, Familiefilm, Avonturenfilm

Noorwegen 2014. Jeugdfilm van Grethe Bøe-Waal. Met o.a. Kaisa Gurine Antonsen, Ida Leonora Valestrand Eike, Leonard Valestrand Eike en Nicolai Cleve Broch.

De overgang van tere kinderziel naar vereelte puber gaat via verdwalen. Kinderfilms weten ervan, waarbij een stadsdecor vooral waarschuwt voor enge mensen, en een landelijk decor attendeert op enge natuur. Deze Operatie Noordpool biedt warme chocolademelk-spanning van de tweede variant, in de Noordpool-sneeuw, nadat een achtjarige tweeling en hun dertienjarige zus per ongeluk stranden onder het Noorderlicht. Compleet met storm, blokhut, kou, ijsbeer, en uiteraard 'waar blijft papa?'-onderonsjes. Niet de meest originele film, maar kinderspanning en fraaie natuurbeelden zorgen samen voor een knusse zielenwarmer. Gebaseerd op het gelijknamige boek uit oranjebruin 1971.

Ginger & Rosa

2012 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Denemarken​/​​Canada​/​​Kroatië 2012. Drama van Sally Potter. Met o.a. Elle Fanning, Alice Englert, Alessandro Nivola, Christina Hendricks en Timothy Spall.

Hartsvriendinnen Ginger (Fanning) en Rosa (Englert) kwamen in 1945 ter wereld in dezelfde Londense verloskamer. Begin jaren zestig beleven ze alles min of meer tegelijk: de eerste sigaret, zoen, dronkenschap, vrijpartij. Al gauw werpt het tijdperk van nucleair gevaar en vrije liefde echter een schaduw over de vriendschap. Fraai intiem gefilmd coming of age-drama met fijne jazzsoundtrack geeft een aardig tijdsbeeld, maar is ook wat gekunsteld en pretentieus. De destijds dertienjarige Fanning (Somewhere) is een prima actrice, maar te jong om door te gaan voor zeventienjarige.

ID:A

2011 | Thriller

Denemarken 2011. Thriller van Christian E. Christiansen. Met o.a. Tuva Novotny, Carsten Bjørnlund, Flemming Enevold, Arnaud Binard en John Buijsman.

Identiteit anoniem, daar slaat de titel van deze vlotte Deense thriller op. Het geval wil namelijk dat de mevrouw in de hoofdrol niet weet wie ze is. Wat ze wel weet is dat ze wakker werd op een rots in een bergbeek in de Franse Pyreneeën met twee miljoen euro en een pistool op zak. Haar Deense accent doet haar naar het noorden spoeden - via Rotterdam - terwijl ze wordt opgejaagd door schietgrage gangsters. Nonsens alom, maar het acteerwerk is solide, evenals de montage, cameravoering en plotwending.

Antichrist

2009 | Drama, Horror

Denemarken​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Zweden​/​​Italië​/​​Polen 2009. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Willem Dafoe en Charlotte Gainsbourg.

Verontrustend portret van een geesteszieke vrouw, die na de dood van haar kind samen met haar man, een afstandelijke therapeut, naar hun huisje in het bos trekt. Eden noemen ze het, maar in handen van provocateur Von Trier verandert de paradijselijke natuur al snel in 'Satans kerk', bevolkt door pratende wolven en verminkte lichamen. De gruwelijk expliciete seks- en martelscènes zorgden voor de nodige controverse, maar Antichrist is als afspiegeling van de psyche van de maker - Von Trier leed aan een ernstige depressie - een overdonderend kunstwerk.

Go with Peace Jamil

2008 | Drama

Denemarken 2008. Drama van Omar Shargawi. Met o.a. Dar Salim, Khalid Alssubeihi, Munir Shargawi, Elias Samir Al-Sobehi en Amira Helene Larsen.

Speelfilmdebuut van de Deens-Palestijnse fotograaf Omar Shargawi (Kopenhagen, 1974) over een soenniet in Kopenhagen die een kettingreactie van geweld veroorzaakt als hij de sjiiet vermoordt die zijn moeder heeft gedood. Shargawi's rauwe scenario werd bijgewerkt door Mogens Rukov, de medeauteur van oa Dogme-klassieker Festen. Het resultaat is een indringend werk over eeuwenoude religieuze afkeer die niet gebonden blijkt aan plaats of tijd. De jury van het Rotterdamse filmfestival roemde de geslaagde regie en acteerprestaties, het fascinerende tempo en het gebruik van close-ups die de beperkingen van een besloten gemeenschap toepasselijk stileren. Goed voor de felbegeerde VPRO Tiger Award.

Popular Music

2004 | Drama

Zweden​/​​Finland 2004. Drama van Reza Bagher. Met o.a. Max Enderfors, Andreas af Enehjelm, Niklas Ulfvarson en Jarmo Mäkinen.

Mikael Niemi's roman Populärmusik från Vittula kwam in 2000 uit, veroverde Zweden en daarna in veel talen de wereld. De tragikomische verfilming uit 2004 is een vereenvoudiging van soms poëtische pagina's, die niettemin in Scandinavië populair werd. De setting Vittula, een wijk in het Noord-Zweedse dorp Pajala, is voor de inhoud essentieel. Schrijver Niemi is hier geboren en ziet Vittula duidelijk als kwalijk achterlijk. Zijn personages Matti en Niila ontdekken er rockmuziek in de jaren zestig en richten er een bandje op. Matti vindt vooral de aanwaaiende meisjes interessant, maar voor Niila, die thuis geslagen wordt, is een uitweg via het muzikantenbestaan een bloedserieus doel.

Ulvesommer

2003 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Drama

Noorwegen 2003. Jeugdfilm van Peder Norlund. Met o.a. Julia Pauline Boracco Braathen, Jørgen Langhelle, Samuel Fröler, Niklas James Knudsen en Frank Robert Andreassen.

De Noorse regisseur Peder Norlund won de publieksprijs op het Cinekid filmfestival van 2003 voor zijn spannende kinderfilm Ulvesommer ('Wolfzomer'). De twaalfjarige Kim probeert tijdens de vakantie van moeder de berg te beklimmen waarop haar vader ooit het leven liet. Ze valt en vindt gewond beschutting in een spelonk, die al bezet blijkt te zijn door een moederwolf. De interactie tussen dier en kind is geweldig echt. Norlund deed er dan ook alles aan om geschikte kandidaten te vinden. Hoofdrolspeler Braathen: 'Het was helemaal te gek om met een wolf te acteren. Ik was niet bang omdat ik thuis een Ierse wolfshond heb.'

Breaking the Waves

1996 | Romantiek, Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Frankrijk​/​​Nederland​/​​Noorwegen​/​​IJsland​/​​Spanje 1996. Romantiek van Lars von Trier. Met o.a. Emily Watson, Stellan Skarsgård, Jean-Marc Barr, Udo Kier en Katrin Cartlidge.

Loodzwaar en gitzwart eersteklas drama van Deense topregisseur Von Trier gaat over de tragische liefde van diepreligieuze Bess (Watson) voor Jan (Skarsgård) die op een booreiland werkt. Zodra Jan 'buitengaats' is, kwijnt Bess weg van verlangen. Zo erg dat ze God smeekt hem bij haar terug te brengen. Jan komt inderdaad terug, maar wel tot aan zijn nek verlamd. Bess geeft zichzelf er de schuld van. Von Trier zet de thema's van Breaking the Waves (goed en kwaad, schuld en boete) dik aan. In het ruige Schotland waar de film zich afspeelt komen de klassieke tegenstellingen goed tot hun recht.

Sort höst

1993 | Drama

Denemarken 1993. Drama van Anders Refn. Met o.a. Ole Ernst, Sofie Gråbøl, Marika Lagercrantz, Philip Zanden en Anna Eklund.

Imposante, epische film over het Denemarken rond 1900, naar de roman van Gustav Wind. De zeventien-jarige Graaboel vertelt een verhaal over hebzucht bij een rijke, plattelandsfamilie. Haar vader, Ernst, is een corrupte grootgrondbezitter. Met ontzag kijkt het klootjesvolk naar hem op ondanks zijn brutaliteiten en verschillende illegale kinderen, meestal verwekt bij diestmeisjes. Graaboel is de enige van zijn vier lieve dochters die in opstand komt. Zij is ook stiekem verliefd op haar getrouwde neef Zanden. Vaak fascinerend verhaal over tirannie, hardvochtigheid en de geheime verlangens van een meisje dat stikt onder de Victoriaanse druk van haar familie. Knappe vertolkingen en schitterende breedbeeld-fotografie van Jan Weincke. Ook bekend als BLACK HARVEST.

De flyvende djaevle

1985 |

Denemarken 1985. Anders Refn.

Imposante, epische film over het Denemarken rond 1900, naar de roman van Gustav Wind. De zeventien-jarige Graaboel vertelt een verhaal over hebzucht bij een rijke, plattelandsfamilie. Haar vader, Ernst, is een corrupte grootgrondbezitter. Met ontzag kijkt het klootjesvolk naar hem op ondanks zijn brutaliteiten en verschillende illegale kinderen, meestal verwekt bij diestmeisjes. Graaboel is de enige van zijn vier lieve dochters die in opstand komt. Zij is ook stiekem verliefd op haar getrouwde neef Zanden. Vaak fascinerend verhaal over tirannie, hardvochtigheid en de geheime verlangens van een meisje dat stikt onder de Victoriaanse druk van haar familie. Knappe vertolkingen en schitterende breedbeeld-fotografie van Jan Weincke. Ook bekend als BLACK HARVEST.