Sepp Allgeier: camera.
Er zijn 6 films gevonden.

Der Berg ruft!

1938 | Drama, Avonturenfilm

Duitsland 1938. Drama van Luis Trenker. Met o.a. Luis Trenker, Herbert Dirmoser en Heidemarie Hatheyer.

Klassieke avonturenfilm over de strijd tussen de Italiaanse bergbeklimmer Jean-Antoine Carrel (Trenker) en zijn Engelse rivaal Edward Whymper (Dirmoser), die in 1865 gelijktijdig probeerden om als eerste de top van de Matterhorn te bereiken. Beiden zouden ze er uiteindelijk in slagen, alleen de één net wat eerder dan de ander. Regisseur en hoofdrolspeler Trenker, afkomstig uit Zuid-Tirol en van origine zelf een enthousiast bergbeklimmer, dramatiseert hun triomftocht lichtelijk, maar laat uiteindelijk de imponerende beelden van de Alpenreus voor zich spreken.

Der Rebell

1932 | Historische film

Duitsland 1932. Historische film van Luis Trenker en Curtis Bernhardt. Met o.a. Luis Trenker, Luise Ullrich, Fritz Kampers, Viktor Varconi en Erika Dannhoff.

Trenker is de adellijke leider van een groep opstandelingen tegen de Napoleontische bezetting. Hij regisseerde zelf deze naïeve geschiedvervalsing. Het scenario is van Robert A. Stemmle, Walter Schmidkunz en Kurt Bernhardt. Het camerawerk is van Sepp Allgeier, Albert Benitz, Willy Goldberger en Reimar Kuntze.

Tagebuch einer Verlorenen

1929 | Zwijgende film, Drama

Duitsland 1929. Zwijgende film van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Louise Brooks, Fritz Rasp, Josef Rovenský, Sybille Schmitz en Kurt Gerron.

Stomme film uit de hoogtijdagen van de Duitse cinema. Stralend middelpunt is de Amerikaanse actrice Louise Brooks, met haar fameuze boblijn en naturelle manier van acteren, als een jonge apothekersdochter die ongewenst zwanger raakt en na opsluiting in een opvoedingsgesticht in een bordeel belandt. Niet zo indrukwekkend als Pabsts magnum opus Die Büchse der Pandora (1929), met eveneens Brooks in haar meest iconische rol als femme fatale Lulu, maar toch zeer de moeite waard. Brooks raakte na terugkeer in het door haar verfoeide Hollywood al snel in de vergetelheid.

Die Weiße Hölle vom Piz Palü

1929 | Drama

Duitsland 1929. Drama van Arnold Fanck en Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Gustav Diessl, Mizzi Götzel, Otto Spring, Leni Riefenstahl en Ernst Petersen.

De jonge Dießl verloor zijn vrouw in een rotsspleet tijdens een onweder toen hij met haar en een gids de top van de berg uit de titel besteeg en sedertdien beklimt hij fanatiek allerlei hoge bergen. Tien jaar later wil het jonge echtpaar Peterson-Riefenstahl de Piz Palü in Tirol opnieuw bedwingen. Als het slecht weer wordt, zoeken zij een onderkomen in een berghut waar zij Dießl aantreffen. Ze besluiten met zijn drieën verder te gaan. Het onvermijdelijke gebeurt: tijdens een sneeuwstorm komen ze vast te zitten op een ijsplateau boven een afgrond. Piloot Udet moet hen redden met zijn vliegtuigje. Aanvankelijk uitgebracht als zwijgende film, later voorzien van geluid en muziek met sensationele bergopnamen die adembenemend gefotografeerd werden d.m.v. de vliegstunts van Udet die in het dagelijkse leven vliegenier was. Een 'must' voor liefhebbers van de bergsport; voor anderen een redelijk taai melodrama. Scenario van Fanck en Ladislaus Vajda. Fotografie van Sepp Allgeier, Richard Angst en Hans Schneeberger.

Der große Sprung

1927 | Zwijgende film

Duitsland 1927. Zwijgende film van Arnold Fanck. Met o.a. Leni Riefenstahl, Luis Trenker en Hans Schneeberger.

In een Tirools bergdorp nabij de Italiaanse grens wordt herderinnetje Gita (Riefenstahl, met wilde haardos en reuzenoorringen) door simpelman Toni het hof gemaakt. Wanneer de Berlijnse stoethaspel Treuherz met zijn factotum komt hobbyklimmen, beginnen de komische verwikkelingen. Verbazingwekkend dat genrespecialist Fanck uit de zelfs voor bergfilmbegrippen non-existente plot een royale 112 minuten nitraat met Lichtspielhaus-succes wist te wringen. Leni, echter, is waarlijk prachtig. Schneeberger, die de stadse meneer met de Brave Hendrik-achternaam speelt, was een van de zes cameramensen voor de vaak spectaculaire klimscènes. Opgenomen in de Dolomieten en Arlberg.

Der heilige Berg

1926 | Drama

Duitsland 1926. Drama van Arnold Fanck. Met o.a. Leni Riefenstahl, Luis Trenker, Ernst Petersen en Frida Richard.

Vanuit historisch oogpunt is Der heilige Berg bijzonder interessant. Arnold Fanck was de belangrijkste grondlegger van het in Duitsland zeer populaire genre 'bergfilm'. Van Fanck leerde actrice Riefenstahl het vak regisseren, dat ze later inzette ter meerdere glorie van Adolf Hitler. Uit het stomme Der heilige Berg zal Riefenstahl dramaturgisch niet veel geleerd hebben. Het plotje gaat over een bergbeklimmer (Trenker) die met collega Vigo (Petersen) strijdt om de aandacht van een danseres (Riefenstahl) - iets wat op grote hoogte gevaarlijk kan zijn. Het talent van Fanck, zelf alpinist, verraadt zich in deze film door indrukwekkende natuurbeelden, die vaak onder barre omstandigheden tot stand kwamen.