Jean Delire

Regisseur

Jean Delire is regisseur.
Er zijn 6 films gevonden.

Plus Jamais Seul

1970 | Komedie

België 1970. Komedie van Jean Delire. Met o.a. Danielle Denie, Guy Héron, Roger Hanin, Claude Volter en Nadia Gary.

In negen episoden wordt het huwelijk geschetst van een actrice die een kind verwacht (een episode voor elke maand zwangerschap). Ze is getrouwd met een egocentrische parvenu. Een prima rol van Denie, Delires echtgenote, die in werkelijkheid zwanger was.

Jamais plus seul

1970 | Drama, Romantiek

België 1970. Drama van Jean Delire. Met o.a. Danielle Denie, Roger Hanin, Guy Heron en Claude Volter.

Een intieme film over een jonge actrice die haar eerste kind verwacht. We zien de reacties van haar omgeving, variërend van onverschilligheid en medelijden tot beleefde belangstelling, en de twijfels waaraan de vrouw ten prooi valt. Een goedbedoelde en door Denie alleszins geloofwaardig vertolkte film over het moederschap.

Une certaine Babelgique

1968 |

Frankrijk 1968. Jean Delire.

'Wat is een Belg?' Deze film wil dit overigens ondefinieerbare personage definiëren, en over het geheel genomen is een impressionistische, humoristische, ongedwongen en schrijnende vertoning het gevolg. De film wordt steeds warriger, vanwege een niet gedegen in elkaar zittend scenario en het - nog erger - voor dit genre te gemakkelijke, oppervlakkige en hinderlijke commentaar in de trant van 'Ziehier mijn mindere broeders'. Jammer, want de regie is van een betere kwaliteit. Er bestaat ook een versie van een half uur.

Les chroniques du châlet Un

1968 | Biografie, Drama

België 1968. Biografie van Jean Delire. Met o.a. Pol Derane, Daniel Génicot en Renée Lemarc.

Een verfilming van het boek van de Belgische romanschrijver Andr[KA1]e Baillon (1926), over zijn verblijf in het psychiatrische ziekenhuis Salpétrière te Parijs. Een boeiend werk, maar alweer blijft de weliswaar goed op t.v. overkomende regie ver onder dat niveau. Het camera lijkt helemaal nergens op, waar het de weergave van de door de schrijver beschreven fantasieën betreft. Het is tenslotte te danken aan het overtuigende acteren van Derane, dat deze produktie als beoordeling meekrijgt:

La cruche cassée

1962 | Komedie

België 1962. Komedie van Jean Delire. Met o.a. Pierre Motte, Laurence Gary, Bernard Detti, Pierre Gilmar en Suzanne Colin.

Getrouwe verfilming naar de geest van de sappige komedie van Heinrich von Kleist (1803). De regie is correct, maar niet bepaald origineel en de film moet het vooral hebben van het scenario en de dialogen van de hand van Adamov. De acteurs spelen oprecht, maar zullen andere verfilmingen uit het buitenland beslist niet doen verbleken! Mooie decors van Raymond Renard.

Entre chien et loup

1961 | Mysterie

België 1961. Mysterie van Jean Delire. Met o.a. Dounia Sadow, Lucien Salkin, Daniele Denie en Anne Hauban.

De uitdrukking `entre chien et loup` duidt op dat moment tijdens de schemering dat de voorwerpen niet meer duidelijk te onderscheiden zijn. Een symbolische titel want het gaat om een serie met acht legendes uit de Ardennen, waarin zaken aande orde komen die of God ofwel de duivel hebben verboden. Een weinig doordachte regie, die sterk aan het huiswerk van een vlijtige leerling doet denken. Achterlijke dialogen en commentaren, en een weinig overtuigende acteerprestatie. Kortom, een product dat wat de regie betreft kenmerkend is voor de begintijd van de tv-produkties, en de acteurs (in het bijzonder Denie) maken het er niet beter op, door te spelen alsof ze op toneel staan. Om te vergeten, maar dat is al gebeurd. Het gaat hier om een incomplete versie.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jean Delire op televisie komt.

Reageer