Vyacheslav Ovchinnikov

Componist

Vyacheslav Ovchinnikov is componist.
Er zijn 4 films gevonden.

Solaris

1972 | Sciencefiction, Drama

SU 1972. Sciencefiction van Andrei Tarkovsky. Met o.a. Donatas Banionis, Nikolay Grinko, Natalja Bondartsjoek, Joeri Jarvet en Vladi-slav Dvorzjetsky.

Een zeer bijzondere SF-film, naar het gelijknamige boek van Stanisłav Lem. Zoals in het hele SF-oeuvre van Lem gaat het niet om de geavanceerde techniek, maar om de psychologische processen van mensen, geconfronteerd met onwerkelijke verschijnselen in het heelal. Hier gaat het om een planeet die in staat is onderbewuste angsten of herinneringen te peilen en ze te materialiseren. Zo wordt de hoofdfiguur in een ruimtestation waar hij het verschijnsel onderzoekt, geconfronteerd met de levensechte herinnering van zijn overleden vrouw. Een onwerkelijke beleving. Het camerawerk is van Vadim Jussow.

Andrei Rublev

1966 | Biografie, Historische film, Drama

SU 1966. Biografie van Andrei Tarkovsky. Met o.a. Anatoliy Solonitsyn, Ivan Lapikov, Nikolay Sergeev, Ivan Lapikov en Nikolay Grinko.

Monumentale film vertelt het verhaal van de veertiende-eeuwse iconenschilder Andrei Roebljev, die na het zien van de gruwelijkheden begaan door de Tataren, de zwijggelofte aflegt en niet meer wenst te schilderen. Pas na de ontmoeting met een jonge klokgieter vindt Roebljev zijn kunst terug. Uiteindelijk optimistische film werd nochtans verboden in de Sovjet-Unie, omdat de censuur wel begreep dat het filmpubliek bij de Tataarse gruwelijkheden al gauw aan de onderdrukking in eigen land zou denken. De repressie duurde niet lang want in 1971, één jaar nadat de film een prijs won op het filmfestival van Cannes, kon Andrei Roebljev ook in de Sovjet-Unie vertoond worden. De film is geschoten in zwart-wit, behalve tegen het eind als Roebljevs ikonen oplichten in felle, hoopvolle kleuren.

Ivanovo detstvo

1962 | Drama, Oorlogsfilm

SU 1962. Drama van Andrei Tarkovsky. Met o.a. Kolya Burlayev, Valentin Zubkov, Nikolay Grinko, Walentina Maljawina en Y. Zharikov.

De in Venetië bekroonde debuutfilm van Tarkovsky. De dood van de familie van de twaalfjarige Ivan, hem door de Duitsers in het begin van WO II aangedaan, betekent een ommekeer in zijn leven. Verbeten zet hij zich in voor een groep partizanen. Dit kost hem uiteindelijk het leven. De vorm die Tarkovsky heeft gekozen, is zeer ongewoon. Geen gewone oorlogsfilm, geen sentimentele film over kinderleed. Het kind is door psychologische verminking een monster geworden, dat er slechts op uit is te moorden. Scenario van Vladimir Bogomolov en Michail Papava naar het korte verhaal van Bgonolov. Camerawerk van Vadim Jussov.

The Steamroller and the Violin

1960 | Korte film, Drama

SU 1960. Korte film van Andrei Tarkovsky. Met o.a. Igor Fomchenko, Vladimir Zamanski, Marina Adzhubei en Yuri Brusser.

Eindexamenfilm van Tarkovski, waarin hij reeds vele Russische filmtechnieken verwerkt. De moeder van het jongetje Sasha wil dat hij zich concentreert op zijn viool, terwijl zijn nieuwe vriendje zijn liefde voor stoomboten stimuleert. Het klassieke conflict tussen hoge waarden en simpele pleziertjes.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Vyacheslav Ovchinnikov op televisie komt.

Reageer