Emil Jannings (1884-1950): cast.
Er zijn 24 films gevonden.

Altes Herz wird wieder Jung

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Emil Jannings, Maria Landrock, Viktor de Kowa, Will Dohm en Elisabeth Flickenschildt.

De directeur van een chocoladefabriek, Hoffmann (Jannings), maakt door het toeval kennis met zijn kleindochter Brigitte (Landrock), terwijl hij van haar bestaan geen weet had. Zij is de dochter van zijn inmiddels overleden, buitenechtelijke zoon, die hij nimmer erkend had. Hoewel er aanvankelijk een afstand tussen grootvader en kleindochter is, gaat de jonge Brigitte van haar opa houden en de oude heer bloeit helemaal op. De familie denkt er anders over: de oude Hoffmann is oude bok, die nog een groen blaadje lust en zich een jonge meid heeft aangeschaft. Hoewel het geld van Hoffmann is, vrezen zij het ergste voor hun erfenis. Neef Paul (Kowa) werkt in de fabriek van zijn oom en hij neemt Brigitte in dienst als zijn secretaresse. Hij wordt op haar verliefd en wordt zelfs jaloers op zijn oom. Op een feestelijke familiebijeenkomst onthult Hoffmann het geheim en kan de verloving gevierd worden. Deze familiefilm met een lach en een traan is de zwanenzang van de grote acteur Jannings (o.a. DER BLAUE ENGEL uit 1930) en we zien hem voor de laatste keer alle registers opentrekken van zijn artistieke kunnen. Scenario van Walter Wassermann en C.H. Diller. Camerawerk van Fritz Arno Wagner.

Die Entlassung

1942 | Historische film

Duitsland 1942. Historische film van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Emil Jannings, Theodor Loos, Carl Ludwig Diehl, Werner Hinz en Werner Krausz.

Keizer Wilhelm II heeft last van Bismarck en verzoekt hem het veld te ruimen. Arme Bismarck, aldus de valse boodschap van deze propagandafilm.

Ohm Krüger

1941 |

Duitsland 1941. Hans Steinhoff. Met o.a. Emil Jannings, Lucie Höflich, Werner Hinz, Ernst Schröder en Gisela Uhlen.

Een met een flink budget geproduceerde film over de wederwaardigheden van de leider van de opstandige Afrikaander Boeren, Paul Krüger. Een uiterst vervelende propagandafilm.

Robert Koch, der Bekämpfer des Todes

1939 | Biografie

Duitsland 1939. Biografie van Hans Steinhoff. Met o.a. Emil Jannings, Viktoria von Ballasko, Werner Krauss, Theodor Loos en Hildegard Grethe.

Een biografie van de ontdekker van de tuberculose-bacil, dr. Robert Koch met de geijkte, vervelende jubel-moraal over grote geesten en doorzetters.

Der Zerbrochene Krug

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Gustav Ucicky. Met o.a. Emil Jannings, Friedrich Kayssler, Lina Carstens, Angela Salloker en Paul Dahlke.

Een verfilming van Thea von Harbou's scenariobewerking van Heinrich von Kleists zedenklucht met een glansrol van Jannings als de pummelige dorpsrechter die gedwongen wordt recht te spreken in zijn eigen zaak. Naar verluidt was Jannings' populariteit zo groot dat de nazi's de film niet met goed fatsoen konden verbieden.

Der Herrscher

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Veit Harlan. Met o.a. Emil Jannings, Paul Wagner, Marianne Hoppe, Käthe Haack en Harald Paulsen.

Hoppes leven als secretaresse van een rijke fabrikant, Jannings, wordt een hel als haar baas aankondigt met haar te willen trouwen, want dat pikt de familie niet. Jannings is verstandig en vermaakt zijn fabriek aan de staat. Een van Jannings slechtste rollen. Scenario van Thea von Harbou naar Gerhart Hauptmanns klassieke drama Vor Sonnenuntergang.

Traumulus

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Emil Jannings, Hilde Weißner, Harald Paulsen, Hans Richter en Hannes Stelzer.

Kurt von Zedlitz is de oogappel van de directeur van het gymnasium, professor Niemeyer. Niemeyer is geschokt als hij hoort dat Kurt gezien is met actrice Lydia Link. Gelukkig weet hij niet dat Kurt ook bij haar thuis is geweest, overigens op aandringen van Niemeyers miskende zoon Fritz. Als Zedlitz op een dag wordt opgepakt door de politie in een poging zijn medestudenten te beschermen, hoeft hij niet op de hulp van Niemeyer te rekenen

Der Alte und der junge König

1935 | Historische film

Duitsland 1935. Historische film van Hans Steinhoff. Met o.a. Emil Jannings, Leopoldine Konstantin, Werner Hinz, Carola Höhn en Claus Clausen.

Kroonprins Frederik vindt dat zijn vader hem te streng opvoedt en vraagt zijn vriend, een luitenant, hem te helpen vluchten. Het plan wordt verijdeld en voor straf moet Frederik zijn vriend doodschieten. Eén van de vele Duitse films over Frederik de Grote, die fraai in de militairistische nazi-ideologie pasten.

Der Schwarze Walfisch

1934 | Drama

Duitsland 1934. Drama van Fritz Wendhausen. Met o.a. Emil Jannings, Angela Salloker, Franz Nicklisch, Margarete Kupfer en Käthe Haack.

Fanny verwacht een kind van Martin Petersen, die naar zee is getrokken. Ze trouwt met de veel oudere Pannies. Een stijlvolle verfilming van Marcel Pagnols toneelstuk Fanny die zich naast diens eigen filmversie staande kan houden. Een ontroerende rol van Jannings.

Stürme der Leidenschaft

1932 | Misdaad, Drama

Duitsland 1932. Misdaad van Robert Siodmak. Met o.a. Emil Jannings, Anna Sten, Otto Wernicke, Hans Deppe en Trude Hesterberg.

Een ex-gevangene die hoort dat zijn vriendin hem intussen bedroog met een fotograaf, vermoordt de man, vlucht, wordt door een jongen verzorgd die vervolgens een verhouding met de vriendin begint. Een grootse rol van Jannings, een alleraardigste rol van Sten. De gelijktijdig gedraaide Franse versie met Charles Boyer en Florelle heette TUMULTES. b.

Liebling der Götter

1930 | Musical

Duitsland 1930. Musical van Hanns Schwarz. Met o.a. Emil Jannings, Olga Tschechowa, Renate Müller, Hans Moser en Max Gülstorff.

Tevergeefs proberen Schwarz en zijn UFA-producent Erich Pommer te teren op het succes van DER BLAUE ENGEL, maar ook al kreeg Jannings in plaats van Dietrich nu tw[KA1]e[KA1]e populaire sterren tegenover zich (Müller en Tschechowa), de film haalde het niet en Jannings, als populaire zanger die zijn stem kwijtraakt, ook niet helemaal.

Der Blaue Engel

1930 | Drama, Romantiek

Duitsland 1930. Drama van Josef von Sternberg. Met o.a. Marlene Dietrich, Emil Jannings, Kurt Gerron, Rosa Valetti en Hans Albers.

Oscarwinnaar Emil Jannings moest de grote publiekstrekker worden van Der Blaue Engel, maar een onbeduidend actricetje genaamd Marlene Dietrich stal de show en werd 'overnight' een wereldberoemde, gewilde, rijke pin-up. De film werd in latere versies zelfs zo versneden dat Dietrich de laatste scène kreeg. Ze speelt Lola Frohlich, entertainer in de nachtclub Der Blaue Engel. Jannings als respectabele professor valt voor Lola en trouwt met haar, maar Lola is eigenlijk onverschillig en vernedert haar man met graagte. Regisseur Von Sternberg, zelf doorgewinterd cameraman, laat zijn cinematograaf Günther Rittau (Metropolis) lustig de groezelige interbellum-sfeer van Duitsland filmen.

The Last Command

1928 | Drama

Verenigde Staten 1928. Drama van Josef von Sternberg. Met o.a. Emil Jannings, Evelyn Brent, William Powell, Nicholas Soussanin en Michael Visaroff.

Magnifieke zwijgende film over een gevluchte Russische generaal (Jannings) die om den brode figurantenrolletjes speelt in Hollywood en zo moet meewerken aan een film over de Russische Revolutie. Een fascinerend verhaal, dat bovendien een goed inzicht geeft in leven en werken in het Hollywood van die tijd. Lajos Bir[KA1]o tekende de geschiedenis op n.a.v. een ware gebeurtenis. Jannings kreeg voor deze aangrijpende rol (en voor zijn werk in THE WAY OF ALL FLESH) een Oscar, in het eerste jaar dat ze werden uitgereikt. Sternberg schreef - zo blijkt auit zijn memoires - met John F. Goodrich het scenario. Boven zou het idee voor deze film van Ernst Lubitsch geweest zijn. De decors zijn van Hans Dreier en de camera werd bediend door Bert Glennon. Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Von Sternberg zond de Duitse regionale tv-zender N3 (NDR) deze film uit met begeleidende muziek van Siegfried Franz.

Faust

1926 | Drama, Historische film, Zwijgende film, Fantasy, Experimenteel

Duitsland 1926. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Yvette Guilpert, Eric Barclay, Hanna Ralph, Werner Fuetterer en Hans Brausewetter.

Een voor die tijd uiterst verzorgde produktie van de UFA. Nog steeds interessant. Het bekende [KL]Faust[KLE]-verhaal van Goethe is meermalen verfilmd. Deze (stomme) versie is een van de beste. Expressionistische film met goede rollen (vooral van Jannings). De regie van Murnau is wat theatraal, maar het blijft een 'must' voor de filmliefhebbers. Het camerawerk is van Carl Hoffmann. De film is in 1995 gerestaureerd door Luciano Berriatua en in 1999 is er nieuwe muziek gecomponeerd door Bern Schultheis, uitgevoerd door het Berlijnse Rundfunk-symfonieorchester gedirigeerd door Frank Strobel.

Varieté

1925 | Drama, Zwijgende film

Duitsland 1925. Drama van Ewald André Dupont. Met o.a. Emil Jannings, Lya De Putti en Warwick Ward.

Een voor moord veroordeelde circusartiest vertelt zijn levensverhaal. Gevierd om zijn trapezewerk was Boss Huller (Jannings) gelukkig met vrouw en kind, toen hij verliefd raakte op Bertha-Marie (De Putti). Hun nieuwe leven samen werd verstoord door een Engelsman wiens trapezestunts overal in Europa bekend zijn. Expressionistisch werk van de Duitse Dupont, die even later de oversteek naar Hollywood zou maken, werd gelauwerd om lichtgebruik, visuele flair en vooral spectaculaire momenten aan de trapeze. ‘Een Duits meesterwerk’, meende de New York Times destijds. Filmster Emil Jannings was enkele jaren later te zien in zijn beroemdste rol in Der blaue Engel.

Herr Tartüff

1925 | Drama, Zwijgende film, Komedie

Duitsland 1925. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Emil Jannings, Werner Krauss, Lil Dagover en André Mattoni.

Derde verfilming van Molières gelijknamige komedie, waarin de huichelachtige Tartüff (Jannings) zich met zijn vrome praatjes een prominente plek in het huishouden van de welgestelde Orgon (Krauss) verschaft. Een relatief bescheiden en conservatieve satire van de hand van meesterfilmer Murnau (Nosferatu), die dankzij de prachtige fotografie van Karl Freund (Metropolis) en het betoverende schaduwspel toch beklijft. Hoofdrolspeler Jannings werd later een grote ster in Hollywood, won er de allereerste Oscar, maar sloot zijn roemruchte carrière af in talloze nazi-propagandafilms.

Nju

1924 | Drama

Duitsland​/​​Hongarije 1924. Drama van Paul Czinner. Met o.a. Elisabeth Bergner, Emil Jannings en Conrad Veidt.

Een beroemde klassieke film van de in Hongarije geboren Czinner die na 1933 met zijn vrouw Elisabeth Bergner in Engeland films maakte. NJU behandelt op psychologische wijze een driehoeksverhouding met Bergner als centrale figuur.

Der Letzte Mann

1924 | Drama, Zwijgende film

Duitsland 1924. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Emil Jannings, Georg John, Hans Unterkircher, Maly Delschaft en Emilie Kurz.

De wereld van een oude hotelportier (Jannings) stort ineen wanneer hij zijn uniform - waaraan hij zowel thuis als op zijn werk al zijn prestige ontleende - moet inleveren en naar de toiletten wordt verplaatst. In een oorspronkelijk niet geplande epiloog erft hij dan bij toeval een fortuin en leeft er vervolgens uitbundig naar. Een revolutionaire film door zijn experimenten met een bewegende camera die gebruikt wordt om de subjectieve blik van de hoofdpersoon uit te drukken. Scenario van Carl Mayer. Camerawerk van Karl Freund en Robert Baberske.

Das Wachsfigurenkabinett

1924 | Horror

Duitsland 1924. Horror van Paul Leni en Leo Birinsky. Met o.a. Emil Jannings, Conrad Veidt, Werner Krauss, Wilhelm Dieterle en Olga Belajeff.

In kunstwerk Het Wassenbeeldenkabinet verhaalt een broodschrijver over drie historische personages: de vrouwen minnende kalief van Bagdad Haroen ar-Rashid; vergifbeul Ivan de Verschrikkelijke en tot slot seriemoordenaar Jack the Ripper. Geen betere afleiding toentertijd, in afgestraft Duitsland, dankzij nog altijd indrukwekkende en desoriënterende decorwisselingen van kunstschilder en decorontwerper Paul Leni. De filmmaker nam al snel de benen naar Amerika, net als hoofdrolspeler Conrad Veidt (Ivan). Acteurs Jannings en Krauss (al-Raschid en The Ripper) werden achtereenvolgens nazi’s, bajesklanten en paria’s.

Othello

1922 | Drama

Duitsland 1922. Drama van Dimitri Buchowetzki en Stats Hagen. Met o.a. Emil Jannings, Werner Krauss, Ica von Lenkeffy, Theodor Loos en Lya De Putti.

Shakespeares drama met Jannings in een overtuigende hoofdrol als de jaloerse Moor die door een vriend in het ongeluk wordt gestort. Een klassieke verfilming die destijds veel succes had.

Das Weib des Pharao

1922 | Zwijgende film, Drama, Historische film

Duitsland 1922. Zwijgende film van Ernst Lubitsch. Met o.a. Emil Jannings, Harry Liedtke, Dagny Servaes en Paul Wegener.

Ontzagwekkende spektakelfilm over de strijd tussen de Ethiopische koning Samlak en de Egyptische farao Amenes (Jannings) met slavin Theonis (Servaes) als speelbal in het midden. Das Weib des Pharao was in 1921 de duurste Duitse productie ooit, vanwege onder andere levensgrote decors in de buitenlucht, grootse massascènes in de 'duinen' van Berlijn, ingekleurd celluloid en camerawerk vanuit een luchtballon. De stille film stond te boek als verloren maar dankzij de vondst van delen van een Russische, Duitse, Italiaanse en Franse kopie konden de restaurateurs van Fritz Langs Metropolis een complete versie reconstrueren.

Danton

1921 | Drama, Historische film

Duitsland 1921. Drama van Dimitri Buchowetzki. Met o.a. Emil Jannings, Werner Krausz, Charlotte Ander, Maly Delschaft en Ferdinand von Alten.

Beroemd geworden camerawerk van Anton Viragh in een vrije bewerking van het historische verhaal over de leider van de Franse revolutie die aan de aspiraties van zijn mede-leiders te gronde gaat.

Anna Boleyn

1920 | Zwijgende film

Duitsland 1920. Zwijgende film van Ernst Lubitsch. Met o.a. Paul Hartmann, Emil Jannings, Henny Porten en Ludwig Hartau.

In het dure kostuumdrama Anna Boleyn kon Ernst Lubitsch zijn lichtkomische elegante stijl, die later in Amerika de 'Lubitsch-touch' werd genoemd, niet kwijt. De nadruk ligt op spektakel en grote gebaren - deels vanwege de geluidloosheid van film in 1920. Historici zeggen dat Anna Boleyn, de tweede vrouw van de Engelse koning Henry VIII, zich inhalig gedroeg. Porten, die in de jaren twintig een superster was, speelt haar als een onschuldig schaap dat onrecht moet ondergaan. De echte hoofdrol is aan Jannings. Hij maakt van Henry een lallende rokkenjager die van Anna eist dat ze een mannelijke troonopvolger baart.

Madame DuBarry

1919 | Historische film, Drama, Zwijgende film

Duitsland 1919. Historische film van Ernst Lubitsch. Met o.a. Pola Negri, Emil Jannings, Harry Liedtke, Reinhold Schünzel en Eduard von Winterstein.

Pola Negri in een onovertroffen rol als de maîtresse van Lodewijk XV, die haar affaires moet bekopen met de dood onder de guillotine. Een van de eerste grote Duitse producties van na WO I met een indrukwekkende rolverdeling; de film werd een succes buiten Duitsland.