John Irving (1942): scenario en schrijver.
Er zijn 5 films gevonden.

The Door in the Floor

2004 | Drama

Verenigde Staten 2004. Drama van Tod Williams. Met o.a. Jeff Bridges, Kim Basinger, Jon Foster, Mimi Rogers en Elle Fanning.

De zestienjarige Eddie (Foster) accepteert een baantje als assistent van de beroemde auteur Ted Cole (Bridges). Terwijl hij en Marion (Basinger), de mooie echtgenote van de schrijver, zich steeds meer tot elkaar aangetrokken voelen ontdekt hij langzaam maar zeker het verhaal achter een familietragedie. Sterke bewerking van een deel van John Irvings roman A Widow for One Year. Dat regisseur en scenarist Williams de eigenlijke hoofdpersoon van de roman een veel kleinere rol laat spelen maakt het verhaal overzichtelijk, begrijpelijk en ook ontroerend. Ook dankzij het prima spel een van de betere Irving-verfilmingen.

The Cider House Rules

1999 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1999. Drama van Lasse Hallström. Met o.a. Tobey Maguire, Michael Caine, Paul Rudd, Charlize Theron en Delroy Lindo.

VS, jaren dertig. Wees Homer (Maguire) wordt, nadat hij liefdevol is opgevoed in het tehuis annex vrouwenkliniek van dr. Larch (Caine), ingewijd in de geheimen van de medisch verantwoorde abortus. Larch hoopt namelijk dat Homer de zaak van hem over wil nemen. Maar Homer wil het weeshuis verlaten, en gaat met het koppel Wally (Rudd) en Candy (Theron) naar hun appelboomgaard en ciderfabriekje. Schrijver John Irving bewerkte zijn eigen roman over hypocrisie en racisme slim naar een strak scenario en won er een Oscar mee. Meeslepend is het echter allemaal niet.

Simon Birch

1998 | Drama

Verenigde Staten 1998. Drama van Mark Steven Johnson. Met o.a. Ian Michael Smith, Joseph Mazzello, Ashley Judd, Oliver Platt en David Strathairn.

Een van John Irvings meest geliefde boeken, 'A Prayer for Owen Meany', kreeg een verfilming waar de schrijver zelf niet zo gelukkig mee was. Vandaar een andere titel én een andere naam voor het hoofdpersonage, een zeer klein twaalfjarig joch dat in de jaren zestig in een klein plaatsje in New England vriendschap sluit met een ander buitenbeentje: de buitenechtelijk geboren Joe. Na de onfortuinlijke dood van diens moeder wil het tweetal uitzoeken wie Joe's vader is. Zoeter, sentimenteler en prekeriger dan het werk van Irving ooit zou zijn.

The Hotel New Hampshire

1984 | Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1984. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Rob Lowe, Jodie Foster, Beau Bridges, Paul McCrane en Nastassja Kinski.

De in 1991 overleden Britse regisseur en ooit 'angry young man' Tony Richardson (Ned Kelly, Mademoiselle, Blue Sky) bewerkte zelf het gelijknamige boek van John Irving tot een filmscenario. Het was voor de film beter geweest als Richardson minder dicht bij het oorspronkelijke verhaal was gebleven, want we worden overvoerd met groteske en excentrieke typetjes. Centraal staan de belevenissen van een onconventionele familie in zowel de Nieuwe als de Oude Wereld. Erg leuk is de obsessie van John (Lowe) voor zijn zusje (Foster), en de manier waarop ze dat uiteindelijk oplossen.

The World According to Garp

1982 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1982. Drama van George Roy Hill. Met o.a. Robin Williams, Glenn Close, John Lithgow, Mary Beth Hurt en Hume Cronyn.

Sterkste punt van deze rechtlijnige verfilming van John Irvings gelijknamige bestseller is ongetwijfeld John Lithgow, die hier een goedaardige transseksuele ex-American football-speler vertolkt. Deze tragikomedie volgt het leven van Garp (Williams), die slechts een gelukkig gezinnetje wenst, maar wiens leven voortdurend door rampspoed wordt geteisterd. Zijn moeder is verpleegster Jenny (Close), die na publicatie van haar autobiografie tot haar eigen verbazing een spreekbuis voor de feministische beweging wordt. Irvings omstreden visie op, en portret van hardvochtige feministen die uit solidariteit met een verkrachtingslachtoffer hun tong uitsnijden, wordt in de film nogal gesimplificeerd weergegeven. Lithgow en Close ontvingen Oscarnominaties.