Jack Hawkins: cast.
Er zijn 63 films gevonden.

QB VII

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Tom Gries. Met o.a. Ben Gazzara, Anthony Hopkins, Leslie Caron, Lee Remick en Juliet Mills.

Zeer lange verfilming van het boek van Leon Uris over een succesvol Amerikaans schrijver (Gazzara) en een Poolse arts (Hopkins). De eerste beschuldigt de laatste ervan in de nazi-tijd in concentratiekampen operaties van dubieuze aard te hebben uitgevoerd, en dat leidt tot een rechtszaak in Londen. De lengte van de film heeft het tot een soap-opera gemaakt maar desalniettemin viel de film aan alle kanten in de prijzen: Emmy`s voor Quayle en Mills en componist Jerry Goldsmith, en enkele voor de technische afwerking. Voor Hawkins was het zijn laatste rol. De film is opnieuw vertoond in verkorte versies (soms 210m).

Theatre of Blood

1973 | Horror, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van Douglas Hickox. Met o.a. Vincent Price, Diana Rigg, Robert Morley, Ian Hendry en Harry Andrews.

Een gefrustreerde toneelspeler van het klassieke theater slaat door, en besluit de critici die hem in de loop der jaren de grond in hebben geschreven, één voor één op een vreselijke wijze te vermoorden in Shakespeariaanse tragedie- scènes. De politie staat paf, want de verdachte zou al jaren ervoor zelfmoord hebben begaan! Een buitengewoon leuke film met originele plots, die enigszins gedempt wordt door het teveel vergieten van bloed. Scenario van Anthony Greville-Bell. Camerawerk van Wolfgang Suschitzky.

Tales That Witness Madness

1973 | Horror, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van Freddie Francis. Met o.a. Kim Novak, Georgia Brown, Joan Collins, Jack Hawkins en Donald Houston.

Een absurde verzameling van vier TWILIGHT ZONE-achtige verhalen. Verspilling van tijd en talent.

Young Winston

1972 | Biografie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1972. Biografie van Richard Attenborough. Met o.a. Simon Ward, Anne Bancroft, Robert Shaw, John Mills en Jack Hawkins.

Regisseur Richard Attenborough nam de zware taak op zich om te proberen van het bijna mythische, afstandelijke media-imago van Winston Churchill een mens te maken. De vroege jaren van Churchill moeten verklaren waarom de man zo'n sterk staatsman en nazi-weerder werd. Attenborough zoekt het in freudiaanse ouders en de goedgemikte pedagogische tik op school. Aangezien Young Winston verder gebaseerd is op de memoires van Churchill zelf - en die wilde een onpersoonlijke legende blijven - volgt er geen gravende psychologie. Wel indrukwekkend opgevoerde milieus en gebeurtenissen, wanneer 'Winnie' oorlogscorrespondent en luitenant wordt in Sudan en de Boerenoorlog.

Escape to the Sun

1972 | Drama

Israël​/​​Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Menahem Golan. Met o.a. Laurence Harvey, Josephine Chaplin, John Ireland, Lila Kedrova en Jack Hawkins.

Als spannend bedoeld verhaal over de nasleep van een mislukte poging van Russische joden om een vliegtuig te kapen; de acteurs hebben hun tijd eraan verknoeid.

When Eight Bells Toll

1971 | Avonturenfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1971. Avonturenfilm van Etienne Périer. Met o.a. Anthony Hopkins, Robert Morley, Nathalie Delon en Jack Hawkins.

Er zijn enkele goudtransportschepen verdwenen en de geheim agenten Philip Calvert en Roy Hunslett gaan op zoek. Ze ontdekken dat één van de schepen onder een nieuwe vlag en onder een nieuwe naam vaart. Undercover als zeebiologen proberen Calvert en Hunslett de bende op te rollen. Een niet zo goed gelukte verfilming naar de gelijknamige bestseller van Alistair MacLean.

Sin

1971 | Romantiek, Drama

Griekenland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Romantiek van George P. Cosmatos. Met o.a. Raquel Welch, Richard Johnson, Flora Robson, Jack Hawkins en Renato Romano.

Johnson is Orestes, die terugkeert naar zijn eiland om de erfenis van zijn moeder te verkrijgen. Hij wordt verliefd op de getrouwde Helena (Welch) en samen besluiten zij haar man uit de weg te ruimen; hun geluk is van korte duur, want het eindigt voor hun zoals het de hoofdpersonen in de klassieke tragedie vergaat. Een vermenging van schuld en boete, misdaad en liefde. Het landschap is boeiender dan de hoofdrolspelers. Het scenario is van regisseur Cosmatos. Het camerawerk is van Marcello Gatti.

Nicholas and Alexandra

1971 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1971. Historische film van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Michael Jayston, Janet Suzman, Tom Baker, Harry Andrews en Irene Worth.

Beste aankleding, beste decors en beste kostuums: de Oscarbeheerders waren duidelijk gevoelig voor pracht en praal. Maar Nicholas and Alexandra is behalve een bonte kostuumfilm vooral een superbe interpretatie van de ondergang van de laatste regerende Romanovs, de familie die eeuwenlang heerste over het immense Russische rijk totdat de Bolsjewieken in 1917 de macht overnamen. Regisseur Schaffner, maker van onder meer de epische films Papillon en Patton, kreeg met ruim drie uur speeltijd de gelegenheid om zowel de persoonlijke tragedie als de maatschappelijke onrust tot in de puntjes uit te werken.

Kidnapped

1971 | Avonturenfilm, Familiefilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1971. Avonturenfilm van Delbert Mann. Met o.a. Michael Caine, Trevor Howard, Jack Hawkins, Donald Pleasence en Gordon Jackson.

Zoveelste remake van de avonturenklassieker van Robert Louis Stevenson, aangevuld met elementen uit David Balfour. De jonge Douglas beseft niet dat zijn oom Pleasence hem zijn erfenis ontfutselt. Hij zorgt ervoor dat de jongen aan boord belandt van een schip, waarvan hij de kapitein opdracht geeft hem op een afgelegen eiland te 'vergeten'. Aan boord sluit Douglas vriendschap met Caine, een rebel die het land ontvlucht. Minder gelukte versie, die, ook al zit hij vol bekende gezichten, heel wat actie mist. Vooral Caine's speelse benadering van zijn rol zorgt ervoor dat de film niet helemaal in de afgrond valt. Het scenario is deze keer van de hand van Jack Pulman en voor de fotografie tekende Paul Beeson. Roy Budd componeerde een zwierige score. Gedraaid in Panavision.

Waterloo

1970 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

USSR​/​​Italië 1970. Historische film van Sergey Bondarchuk. Met o.a. Rod Steiger, Christopher Plummer, Orson Welles, Jack Hawkins en Virginia McKenna.

Met medewerking van het Russische leger gedraaid epos over de Slag bij Waterloo bevat de meest spectaculaire veldslagscènes ooit gefilmd. Het drama komt helaas minder overtuigend uit de verf door het schetsmatig scenario en ongetemde spel van Steiger - als een maniakale Napoleon met een potsierlijk Frans accent - en Welles als een bepruikte en bepoederde Lodewijk XVIII. Alleen Plummer geeft een superieure vertolking van de flegmatische Duke of Wellington. De film duurt iets meer dan twee uur, ongeveer de helft van de oorspronkelijke, naar verluidt verloren gegane versie. Nino Rota schreef de score.

The Adventures of Gerard

1970 | Drama

Zwitserland​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Peter McEnery, Claudia Cardinale, Eli Wallach, Jack Hawkins en John Neville.

Spanje, 1808. Het Franse bezettingsleger is door de Spanjaarden omsingeld en stevent af op een zware nederlaag. Maar Napoleon (een schitterende Wallach) houdt niet van nederlagen. Hij bedenkt een list, waarvoor hij de nietsvermoedende officier Gerard (McEnery), een beruchte rokkenjager, laat opdraven. Een militaire farce, verteld met veel gevoel voor humor en bevolkt door zeer kleurrijke personages. De makers hebben echter te veel hooi op hun vork willen nemen, waardoor de film zijn doel voorbij is geschoten. Het werd geen nieuwe Tom Jones, zoals men waarschijnlijk hoopte. H.A.L. Craig bewerkte samen met een paar anderen de verhalen van Arthur Conan Doyle. Prachtige fotografie van Witold Sobocinski. Gedraaid in Panavision.

Jane Eyre

1970 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Delbert Mann. Met o.a. George C. Scott, Susannah York, Ian Bannen, Jack Hawkins en Rachel Kempson.

De prachtige, mysterieuze decors en Scotts geweldige vertolking verhogen het plezier van deze toch wel erg ongeïnspireerde hervertelling van het klassieke Brontëverhaal.

Twinky

1969 | Romantiek

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1969. Romantiek van Richard Donner. Met o.a. Charles Bronson, Susan George, Trevor Howard, Michael Craig en Honor Blackman.

Een nymfje van zestien jaar begint een verhouding met een achtendertigjarige schrijver van pornoboeken. De zeer beweeglijke film mist doel, ondanks goede acteurs en een innemende rol van Bronson. USA-titel: LOLA.

Oh! What a Lovely War

1969 | Oorlogsfilm, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Laurence Olivier, John Gielgud, Ralph Richardson, Michael Redgrave en John Mills.

Deze muzikale satire is bedoeld als anti-oorlogsfilm, maar dat is niet helemaal gelukt; te Brits en te lang. De film begint met een bijeenkomst van de koninklijke families van Europa in 1914, waarbij Aartshertog Ferdinand omkomt door een exploderende fotocamera; de beschuldigingen zijn niet van de lucht en de diverse koningshuizen kiezen hun zijden. Tegelijkertijd hoort een Engelse familie, die in de badplaats Brighton met vakantie is, het nieuws dat WO I is uitgebroken. Hun vijf zonen worden opgeroepen en sneuvelen een voor een door het uit de hand gelopen koninklijke onderonsje. Niettemin, een indrukwekkend regiedebuut. Mooi camerawerk en een prachtige vormgeving. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als WAR AND PEACE SEASON.

Il Rallye di Montecarlo...e tutta quella confusione

1969 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1969. Komedie van Ken Annakin. Met o.a. Tony Curtis, Susan Hampshire, Eric Sykes, Gert Fröbe en Peter Cook.

De slapstickachtige belevenissen van de deelnemers, die van vijf verschillende Europese plaatsen in Europa vertrekken om deel te nemen aan de autorace van 2.100 kilometer naar Monte Carlo anno 1920. Lichte ironie over menselijke zwakheid, ondanks alle grappige scènes toch wat te veel aangedikt. Gefilmd in Panavision.

Shalako

1968 | Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1968. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. Sean Connery, Brigitte Bardot, Stephen Boyd, Jack Hawkins en Peter van Eyck.

Connery speelt de titelheld, de ervaren trapper Shalako, die een stel aristocraten, onder wie gravin Irini (Bardot), probeert te redden van bloeddorstige Apaches. Dit tot grote ergernis van baron Von Hallstadt, die ten overstaan van zijn knappe verloofde Irina graag zelf de held wil uithangen. Shalako, opgenomen in Spanje in een tijdperk vlak na het beste spaghettiwesternwerk van Sergio Leone, voelt met z'n standaardplot aan als versleten retro. Maar het is schitterend om de twee topacteurs samen te zien, die - meer nog dan de andere toppers Boyd en 'Avenger' Blackman, niet in deze woestijn lijken te passen.

Great Catherine

1968 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1968. Komedie van Gordon Flemyng. Met o.a. Peter O'Toole, Jeanne Moreau, Zero Mostel, Jack Hawkins en Akim Tamiroff.

Afgrijselijke verfilming van George Bernard Shaws komedie over Catherine de Grote. Tijdverspilling voor de acteurs. Wacht maar tot Dietrichs THE SCARLET EMPRESS weer in de belangstelling komt.

Judith

1966 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Sophia Loren, Peter Finch, Jack Hawkins, Hans Verner en Zharira Charifai.

Loren, een jodin uit Oostenrijkse overleeft het concentratiekamp met al haar make-up intact en gaat naar Israël om haar nazi-echtgenoot die haar verried, op te sporen. De film is zowel vervelend als ongeloofwaardig, een slechte combinatie.

Masquerade

1965 | Thriller, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1965. Thriller van Basil Dearden. Met o.a. Cliff Robertson, Jack Hawkins, Marisa Mell, Michel Piccoli en Bill Fraser.

Een redelijke spionagesatire waarin Robertson vooral schittert door zijn vertolking van huurling. Goede bijrollen; de opnamen op locatie geven de Arabische sfeer goed weer. Scenario van Michael Relph en William Goldman naar de roman Castle Minerva van Victor Canning. Camerawerk van Otto Heller.

Lord Jim

1965 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Richard Brooks. Met o.a. Peter O'Toole, James Mason, Eli Wallach, Jack Hawkins en Paul Lukas.

O'Toole wordt beschouwd als lafaard, omdat hij tijdens een hevige storm het schip verliet. Zijn leven wordt hierdoor getekend. Rusteloos trekt hij van haven naar haven, maar nergens voelt hij zich thuis. Zijn verleden blijft hem achtervolgen. Tot hij bij een volk komt dat getiranniseerd wordt door een blanke avonturier. Het onderwerp van de roman van Joseph Conrad is het relativeren van het heldendom en de lafheid, dat niet tot uiting komt omdat het verhaal niet een geheel is. Drie verhalen worden slordig door elkaar vermengd. De schitterende cast redt de onderneming ook al lijkt de film soms eindeloos. Brooks schreef zelf het scenario, dat adembenemend mooi gefilmd werd door Frederick A. Young. Gefilmd in Super Panavision 70mm. Stereo.

Zulu

1964 | Actiefilm, Avonturenfilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1964. Actiefilm van Cy Endfield. Met o.a. Stanley Baker, Jack Hawkins, Ulla Jacobsson, Michael Caine en Nigel Green.

In januari 1879 komen zo'n vierduizend Zoeloes in opstand tegen het Britse garnizoen van Rorke's Drift in het Zuidafrikaanse Natal. Dominee Hawkins en zijn dochter Jacobson willen de burgerbevolking zo snel mogelijk evacueren, maar luitenant Baker maakt zich klaar om met 105 manschappen de overmacht het hoofd te bieden. Een sterk geromantiseerd verslag van de historische strijd. Het verhaaltje is clichématig, maar de veldslag zelf, die bijna de helft van de speelduur in beslag neemt, werd bijzonder spectaculair gefilmd. Goede hoofdrollen, ook van de nog jonge Caine. Endfield en John Prebble schreven het scenario, dat door Stephen Dade prachtig in beeld gebracht werd. Heroïsche score van John Barry. De voorgeschiedenis werd in 1979 alsnog uit de doeken gedaan in ZULU DAWN. In Amerika ingekort tot 98m. Verteller is Richard Burton. Gedraaid in Technirama.

The Third Secret

1964 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1964. Misdaad van Charles Crichton. Met o.a. Stephen Boyd, Jack Hawkins, Richard Attenborough, Diane Cilento en Pamela Franklin.

Een goed misdaadverhaal waarin Boyd de moordenaar van zijn psychiater opspoort. Verder geen echte verrassingen.

Guns at Batasi

1964 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Oorlogsfilm van John Guillermin. Met o.a. Richard Attenborough, Jack Hawkins, Mia Farrow, Flora Robson en John Leyton.

De prestaties van de acteurs zijn het enige interessante in dit intelligente, maar zeer voorspelbare verhaal over het Britse militaire leven in het hedendaagse Afrika.

Rampage

1963 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1963. Avonturenfilm van Phil Karlson. Met o.a. Robert Mitchum, Elsa Martinelli, Sabu, Jack Hawkins en Cely Carillo.

Grootwildjager Mitchum wordt aangesteld door de dierentuin van Hamburg om in Malakka een mysterieus dier te vangen dat half panter en half tijger is. Samen met de befaamde jager Hawkins en diens jonge minnares Martinelli trekt hij de jungle in, met als gids Sabu. De spanningen tussen Mitchum en Hawkins, veroorzaakt door het meisje, brengen de safari in gevaar. Serie- avonturenfilm, gemaakt volgens alle regels van de kunst, maar zonder karakter. De hoofdrolspelers lijken zich met moeite door het scenario heen te worstelen dat Robert J. Holt en Marguerite Roberts baseerden op de roman van Alan Caillou. Prachtig camerawerk van Harold Lipstein. Fantastische score van Elmer Bernstein.

Lawrence of Arabia

1962 | Biografie, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Biografie van David Lean. Met o.a. Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins en Omar Sharif.

Luitenant T.E. Lawrence (O'Toole) leidt tijdens WO I een weinig opwindend bestaan in Caïro, totdat hij, vanwege zijn interesse in de lokale bevolking, in gesprek komt met de Arabische prins Feisal (Guinness), die zich verzet tegen de Ottomaanse strijdkrachten. Tegen alle verwachtingen in lukt het Lawrence een strijdmacht te vormen uit de rivaliserende Arabische stammen en de Turken enkele zware slagen toe te brengen. Monumentaal epos, prachtig gefotografeerd, grote sterren in topvorm en een ijzersterk script. Zeven Oscars, onder andere voor beste film en beste regie. Algemeen beschouwd als een hoogtepunt uit de filmgeschiedenis.

Lafayette

1962 |

Italië​/​​Frankrijk 1962. Jean Dreville. Met o.a. Howard St. John, Jack Hawkins, Edmund Purdom, Vittorio De Sica en Orson Welles.

Luitenant T.E. Lawrence (O'Toole) leidt tijdens WO I een weinig opwindend bestaan in Caïro, totdat hij, vanwege zijn interesse in de lokale bevolking, in gesprek komt met de Arabische prins Feisal (Guinness), die zich verzet tegen de Ottomaanse strijdkrachten. Tegen alle verwachtingen in lukt het Lawrence een strijdmacht te vormen uit de rivaliserende Arabische stammen en de Turken enkele zware slagen toe te brengen. Monumentaal epos, prachtig gefotografeerd, grote sterren in topvorm en een ijzersterk script. Zeven Oscars, onder andere voor beste film en beste regie. Algemeen beschouwd als een hoogtepunt uit de filmgeschiedenis.

Five Finger Exercise

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Rosalind Russell, Jack Hawkins, Maximilian Schell, Richard Beymer en Lana Wood.

Toneelstuk van Peter Shaffer heeft te lijden van verandering van locatie en basisidee; nu is het hinderlijk damesdrama over overheersende moeder verliefd op leraar van dochter. Acteurs doen hun best in de verkeerde rollen.

Two Loves

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Charles Walters. Met o.a. Shirley MacLaine, Laurence Harvey, Jack Hawkins, Juano Hernandez en Nobu MacCarthy.

In een afgelegen plaats in Nieuw-Zeeland ontmoet de onorthodoxe lerares Anna Vorontosov (Maclaine) de verwarde professor Paul Lathrope (Harvey). Totaal gedeprimeerd dreigt deze voortdurend dat hij zelfmoord gaat plegen. De film eindigt met een gewelddadige climax. Knap gespeeld, sentimenteel drama naar de roman The Spinster van Sylvia Ashton Warner. Er werd goed gebruik gemaakt van de exotische locaties, zonder dat deze de opbouw van het verhaal of de sfeer verstoren. MacLaine en Harvey spelen de sterretjes van de hemel, maar hun talent had toch een beter verhaal verdiend. Het scenario is van Ben Maddow. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

La Fayette

1961 | Historische film, Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1961. Historische film van Jean Dréville. Met o.a. Michel Le Royer, Pascale Audret, Michel Galabru, Jack Hawkins en Folco Lulli.

De biografie van deze historische figuur, vanaf de rol die hij in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog speelde tot aan zijn terugkeer naar Frankrijk, waar hij een heleboel weerstand moet overwinnen voor de erkenning van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Het gaat dus slechts om het eerste deel van zijn leven (het vervolg was minder gelukkig...). Verwacht geen historische betrouwbaarheid, want het personnage is geen typische Dumas-held. Daarentegen is het spektakel meesterlijk uitgevoerd en in scène gezet met een scherp gevoel voor epiek. Het zwartwit stoort niet want de beelden van Claude Renoir en Roger Hubert zijn prachtig. Een geslaagd project in het romantische genre.

The League of Gentlemen

1960 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1960. Misdaad van Basil Dearden. Met o.a. Jack Hawkins, Nigel Patrick, Roger Livesey, Richard Attenborough en Bryan Forbes.

Een vroegere kolonel verzekert zich, door middel van chantage, van de hulp van andere voormalige legerofficieren om een grote bankoverval op touw te zetten. De Britse humor van hoog niveau maakt dit misdaadverhaal een verrukking om naar te kijken. Oliver Reed doet even mee als balletdanser.

Ben-Hur

1959 | Drama, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van William Wyler. Met o.a. Charlton Heston, Stephen Boyd, Martha Scott, Jack Hawkins en Sam Jaffe.

Deze magistrale film, destijds goed voor elf Oscars, heeft niets aan kracht ingeboet. Het hoogtepunt, de twintig minuten durende wagenrace is nog steeds adembenemend. De opnames van die race tussen Goed (Heston als de Joodse prins Ben-Hur) en Kwaad (Boyd in de rol van de Romeinse tribuun Massala) duurden drie maanden. Op een dag ging het bijna fout: de stunt-double van Heston werd zo goed als uit zijn wagen geslingerd. Hij klom echter zo fraai terug in zijn wagen dat Wyler besloot de scène in de film op te nemen.

The Two-Headed Spy

1958 |

Verenigd Koninkrijk 1958. André De Toth. Met o.a. Jack Hawkins, Gia Scala, Alexander Knox, Felix Aylmer en Donald Pleasence.

Een opwindend waar verhaal over een Britse spion (Hawkins) die tijdens WO II in Berlijn opereerde. Afgeladen met spanning. Goed spel over de hele linie. Een van Caine's vroegste rollen. Het scenario is van James O'Donnell.

Gideon's Day

1958 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1958. Misdaad van John Ford. Met o.a. Jack Hawkins, Dianne Foster, Cyril Cusack, Andrew Ray en James Hayter.

Een typische dag in het leven van een Scotland-Yard-inspecteur; Hawkins doet het aardig, maar de film is ongelooflijk saai. Een verrassende flop van regisseur Ford. In Amerika uitgebracht onder de titel GIDEON OF SCOTLAND YARD.

Fortune Is a Woman

1958 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Sidney Gilliat. Met o.a. Jack Hawkins, Arlene Dahl, Dennis Price, Violet Farebrother en Ian Hunter.

Goed drama met Hawkins als verzekeringsinspecteur die met gifmengster Dahl in contact komt.

The Man in the Sky

1957 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Drama van Charles Crichton. Met o.a. Jack Hawkins, Elizabeth Sellars, Eddie Byrne, Lionel Jeffries en Donald Pleasence.

Een behoorlijke rol van Hawkins als een testpiloot die alles in het werk stelt om de moeizame ontwikkeling van een toestel voor zijn chef te redden en zo zijn baan voor de toekomst veilig te stellen.

The Bridge on the River Kwai

1957 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van David Lean. Met o.a. William Holden, Alec Guinness, Sessue Hayakawa, Jack Hawkins en Geoffrey Horne.

In de met een Oscar bekroonde hoofdrol speelt Sir Alec Guinness een Britse kolonel die de leiding heeft over een groep krijgsgevangenen in Japanse handen. De brug over de Kwai die de gevangenen bouwen moet volgens Colonel Nicholson (Guinness) de superioriteit van de geallieerden ten opzichte van de Japanners aantonen, maar hij weet niet dat de ontsnapte Maj. Shears (Holden) opdracht heeft om de brug te verwoesten. Schitterend schouwspel, met spectaculaire grand finale. Guinness is erkend meesterlijk als doorgeschoten moraalridder, maar Hayakawa als kampcommandant doet niet voor hem onder. The Bridge on the River Kwai stond in 2004 in de top tien van beste Britse films aller tijden.

The Long Arm

1956 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1956. Misdaad van Charles Frend. Met o.a. Jack Hawkins, John Stratton, Dorothy Alison, Geoffrey Keen en Ursula Howells.

Een opwindend Scotland Yard-verhaal, waarin inspecteur Hawkins met recrutensergeant Stratton vakkundig brandkastkrakers achterna zit wat een verrassend slot tot gevolg heeft. Amerikaanse titel: THE THIRD KEY.

The Long Arm

1956 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1956. Misdaad van Charles Frend. Met o.a. John Stratton, Dorothy Alison, Geoffrey Keen en Jack Hawkins.

Brits politiedrama waarin Scotland Yard probeert een serie inbraken op te lossen. Winnaar van de Zilveren Beer in Berlijn.

Touch and Go

1955 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1955. Drama van Michael Truman. Met o.a. Jack Hawkins, Margaret Johnston, Roland Culver en June Thorburn.

Een wrange weergave van de pogingen van een Engels gezin dat probeert vast te houden aan hun plan naar Australië te emigreren.

The Prisoner

1955 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1955. Drama van Peter Glenville. Met o.a. Alec Guinness, Jack Hawkins, Raymond Huntley, Wilfred Lawson en Kenneth Griffith.

In een niet nader genoemd communistisch Oostblokland arresteert de geheime politie de Rooms-Katholieke kardinaal en beschuldigt hem van subversieve activiteiten. Aanvankelijk houdt de kardinaal voet bij stuk door te ontkennen en klampt hij zich vast aan zijn geloof, maar een psycholoog van de geheime dienst begint hem net zolang op een wrede manier te bewerken dat hij in elkaar stort. Als keihard drama nog steeds ijzersterk maar heeft zijn actualiteit verloren, hoewel het nog elke dag ergens in een totalitair land gebeuren kan. De spelprestaties van Guinness en Hawkins zijn uitmuntend.

The Intruder

1955 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1955. Misdaad van Guy Hamilton. Met o.a. Jack Hawkins, Hugh Williams, Michael Medwin, Dennis Price en Dora Bryan.

Hawkins is een resolute legerveteraan die in het verleden graaft en ontdekt waarom een van zijn oude militaire eenheden het spoor bijster raakte.

Land of the Pharaohs

1955 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Howard Hawks. Met o.a. Jack Hawkins, Joan Collins, Dewey Martin, Alexis Minotis en James Robertson Justice.

Een goed bedoelde literaire film die afzakt door gebrek aan actie: speelt in het oude Egypte. Scenario van Harry Kurtnitz, Harold Jack Bloom en William Faulkner.

The Seekers

1954 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1954. Historische film van Ken Annakin. Met o.a. Jack Hawkins, Glynis Johns, Noel Purcell, Laya Raki en Tony Erstich.

Een oprecht, maar clichématig verslag van de Engelse kolonisatie van Nieuw-Zeeland omstreeks 1820 met Hawkins en Johns als emigrerend echtpaar. VS-titel: LAND OF FURY.

Front Page Story

1954 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Drama van Gordon Parry. Met o.a. Jack Hawkins, Elizabeth Allan, Eva Bartok, Martin Miller en Derek Farr.

Het degelijke acteerwerk maakt nog iets van dit verhaal over de vele problemen waarmee een krantenredacteur wordt geconfronteerd: een echtscheiding die in de lucht hangt, een moord, verdwenen kinderen en opstandige medewerkers.

The Malta Story

1953 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1953. Oorlogsfilm van Brian Desmond Hurst en Brian Desmond Hurst. Met o.a. Alec Guinness, Jack Hawkins, Anthony Steele, Muriel Pavlow en Anthony Steel.

Een WO II-film op locatie op Malta gemaakt over de Engelsen in actie in de lucht, met onderkoeld acteren. Guinness is de piloot die neerstort in een mooie lange duikvlucht.

The Cruel Sea

1953 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1953. Drama van Charles Frend. Met o.a. Jack Hawkins, Stanley Baker, Donald Sinden, Virginia McKenna en Denholm Elliott.

De Britse kapitein Ericson (Hawkins), geplaagd door een traumatische ervaring waarbij hij veel manschappen ­verloor, is degene die de onderzeeërs van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog onschadelijk moet maken. Wanneer hij voor de keuze komt te staan of hij enkele van zijn bemanningsleden zal opofferen voor het algemeen belang, wordt hij opnieuw geconfronteerd met een keuze tussen missie en manschappen. Uitermate ­gelaagde, bijna documentaire-achtige benadering van een beladen onderwerp. Gebaseerd op de ­gelijknamige roman uit 1951 van de Britse auteur ­Nicholas Monsarrat.

Home at Seven

1953 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1953. Thriller van Ralph Richardson. Met o.a. Ralph Richardson, Margaret Leighton, Jack Hawkins en Campbell Singer.

Spannende thriller met een bankbediende die zich de dag in zijn leven niet meer kan herinneren toen er een moord en een bankoverval plaatsvonden. Hertiteld: MURDER ON MONDAY.

The Planter's Wife

1952 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van Ken Annakin. Met o.a. Claudette Colbert, Jack Hawkins, Anthony Steel, Jeremy Spencer en Ram Gopal.

Op een rubberplantage in Malaka heerst onrust. De omgeving wordt al een tijdje onveilig gemaakt door terroristen, en het huwelijk van Hawkins en Colbert staat op springen. Naarmate de externe spanningen groter worden, nemen de interne spanningen af, en alles komt goed tijdens de belegering van de plantage. Onderhoudend melodrama dat uitstekend gebruik maakt van de locaties, in schitterende zwart-wit-beelden van Geoffrey Unsworth. Het scenario van Peter Proud en Guy Elmes is niet bepaald origineel te noemen maar blijft toch boeien. Bovendien zijn acteurs als Hawkins en Colbert nooit te versmaden. Ook bekend als OUTPOST IN MALAYA.

Mandy

1952 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van Alexander Mackendrick. Met o.a. Phyllis Calvert, Jack Hawkins, Terence Morgan, Mandy Miller en Godfrey Tearle.

Een oprecht drama rond een jong doof meisje (Miller) en het dilemma van haar moeder: moet ze haar dochter thuis laten blijven of naar een speciale school sturen? Gevoelig gespeeld. Ook bekend als CRASH OF SILENCE.

Angels One Five

1952 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1952. Oorlogsfilm van George More O'Ferrall. Met o.a. Jack Hawkins, Michael Denison, Dulcie Gray en John Gregson.

Eind 1940 versloeg de RAF de Luftwaffe in The Battle of Britain, en voorkwam daarmee een Duitse invasie van Engeland. Angels One Five is de zwaar gesubsidieerde Britse filmversie van de luchtslag, waarin met Brits tea & biscuits-understatement een beeld wordt neergezet van heroïsche mannen die kalmpjes Duitsers uit de lucht schieten. Slagzin: The stirring film tribute to the gallant few who won the battle of Britain. Weinig actie in de lucht, ten faveure van de camaraderie op de grond. Gekuist beeld van een slag waarin de helft van de Britse vliegeniers sneuvelden.

The Adventurers

1951 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1951. Avonturenfilm van David MacDonald en David McDonald. Met o.a. Dennis Price, Jack Hawkins en Siobhan McKenna.

Goede vertolking van uiteenlopende types, die allen achter een buit juwelen aanzitten, verborgen in het hart van de Afrikaanse jungle. Ook bekend als FORTUNE IN DIAMONDS.

No Highway

1951 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1951. Thriller van Henry Koster. Met o.a. James Stewart, Marlene Dietrich, Glynis Johns, Jack Hawkins en Elizabeth Allan.

Dit voortreffelijke drama verhaalt hoe Stewart ontdekt dat metaalmoeheid de oorzaak is van vliegrampen; Dietrich is een adembenemende passagiere aan boord van een vliegtuig dat dreigt neer te storten; Johns is een jonge vrouw, verliefd op Stewart. Naar de roman No Highway van Nevil Shute.

The Great Manhunt

1950 |

1950. Sidney Gilliat. Met o.a. Jack Hawkins en Glynis Johns.

Dit voortreffelijke drama verhaalt hoe Stewart ontdekt dat metaalmoeheid de oorzaak is van vliegrampen; Dietrich is een adembenemende passagiere aan boord van een vliegtuig dat dreigt neer te storten; Johns is een jonge vrouw, verliefd op Stewart. Naar de roman No Highway van Nevil Shute.

The Elusive Pimpernel

1950 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1950. Komedie van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. David Niven, Margaret Leighton, Cyril Cusack, Jack Hawkins en Arlette Marchal.

Uitbundige avonturenfilm naar de legende van de Scarlet Pimpernel (opgepend door Barones Orczy), de Engelse snob die in het geheim Franse aristocraten redde van de guillotine tijdens de Terreur na de Franse Revolutie. David Niven blijkt een goede keus voor de dualistische Brit die met gevaar voor eigen leven de Fransozen het Kanaal overzet. Cyril Cusack is de man die hem probeert te ontmaskeren middels chantage van zijn verveelde echtgenote. Oorspronkelijk gefilmd als musical maar uitgebracht zonder de zangnummers.

The Black Rose

1950 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1950. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Tyrone Power, Orson Welles, Jack Hawkins, Michael Rennie en Herbert Lom.

De nobele dertiende-eeuwse Brit Walter of Gurnie (Power) en zijn vriend Tristram (Hawkins) voelen zich genoodzaakt hun vaderland te verlaten vanwege Normandische heerschappij. In Noord-Afrika stuiten zij op een machtige krijgsheer (Welles) en een sensueel meisje (Aubrey), dat zij bevrijden. Verdere avonturen, alle oogstrelend gefilmd door Jack Cardiff, voeren naar China. De makers van The Black Rose hebben goed gekeken naar The Adventures of Robin Hood (1938); de film heeft wat minder actie, wat meer romantiek en minstens evenveel aantrekkelijke starpower - alhoewel het wegvallen van Welles halverwege aanvoelt als een verlies.

State Secret

1950 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1950. Thriller van Sidney Gilliat. Met o.a. Glynis Johns, Jack Hawkins, Herbert Lom en Douglas Fairbanks jr.

Een onvervalste thriller. Een Amerikaanse geleerde probeert een land in het Midden-Oosten te ontvluchten met waardevolle informatie.

The Small Back Room

1949 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1949. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Kathleen Byron, David Farrar, Jack Hawkins, Milton Rosmer en Anthony Bushell.

Sammy Rice is een uitstekende wetenschapper, in dienst van het leger die tijdens WO II hun steentje bijdragen in de strijd tegen de nazi’s. Maar Sammy mist een voet en heeft een prothese die hem veel pijn bezorgt, dat leidt nogal af. Pillen van de dokter helpen niet, whisky wel, maar ja... Zijn vriendin Susan probeert hem tegen zichzelf te beschermen. Dat valt niet mee. Fraaie film van het fameuze duo Powell en Pressburger, die na het prachtige The Red Shoes (1948) weer in zwart-wit werkten. Sterk drama met mooie film noir fotografie, een hallucinante sequentie met een enorme fles whisky en een spannende ontknoping.

Bonnie Prince Charlie

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Anthony Kimmins. Met o.a. David Niven, Margaret Leighton, Judy Campbell, Jack Hawkins en Morland Graham.

Niven lijkt niet erg op zijn plaats als Bonnie Prince Charlie tussen de Hooglanders in deze uitermate kostbare mislukking van Korda's London Films. Strijd tussen de Engelsen en Schotten, daar draait het om, maar de Engelsen hebben het echt verloren... wat de investering in deze film betreft.

The Frog

1937 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1937. Misdaad van Jack Raymond. Met o.a. Gordon Harker, Carol Goodner, Noah Beery sr, Jack Hawkins en Richard Ainley.

De geheimzinnige aanvoerder van een misdadige organisatie wordt ontmaskerd. Naar de roman The Fellowship of the Frog van Edgar Wallace. Een jaar later volgde THE RETURN OF THE FROG.

Death at Broadcasting House

1934 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1934. Misdaad van Reginald Denham. Met o.a. Ian Hunter, Austin Trevor, Mary Newland, Val Gielgud en Peter Hadden.

Een acteur wordt midden in een hoorspel vermoord. In de loop van de film ontrafelt een rechercheur van Scotland Yard het mysterie en ontmaskert hij de moordenaar. Dit sluitende en amusante korte misdaadverhaal maakt handig gebruik maakt van de BBC-radio als achtergrond.

I lived with You

1933 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1933. Komedie van Maurice Elvey. Met o.a. Ivor Novello, Ursula Jeans, Ida Lupino, Minnie Rayner en Eliot Makeham.

De Russische prins Felix Lenieff (Novello), die is uitgeweken uit zijn vaderland, door de Oktober Revolutie (van 1917), bevindt zich zonder middelen in Londen. Hij loopt tot zijn grote geluk een leuke meid tegen het lijf, die hem onderdak wil verschaffen bij haar thuis. Zo maakt een gezin uit de arbeidersklasse kennis met een gecultiveerde aristocraat. De afloop is meer dan gelukkig, want de Grote Liefde wordt gevonden. Wat op het toneel wel werkt, gaat op het witte doek dikwijls niet op en deze film is ondanks de relatieve sterbezetting een tamelijk landerig geheel. Naar het succesvolle boulevardstuk van Novello, die samen met H. Fowler Mear het scenario schreef. Het camerawerk is van Sydney Blythe.

A Shot in the Dark

1933 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1933. Misdaad van George Pearson. Met o.a. Dorothy Boyd, O.B. Clarence, Jack Hawkins, Russell Thorndike en Michael Shepley.

Een rijke heer pleegt zelfmoord - zo lijkt het althans. Vanaf de andere kant van het graf, door middel van een op de band opgenomen testament, beschuldigt hij zijn erfgenamen van moord. Ze bekennen stuk voor stuk, maar slechts één van hen is schuldig. Onderhoudend verhaal naar de thriller van Gerard Fairlie. Een uitstekend geregisseerde film, die de moderne kijker een beetje vreemd zal aandoen vanwege de ouderwetse, overdreven speelstijl.

The Lodger

1932 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1932. Misdaad van Maurice Elvey. Met o.a. Ivor Novello, Elizabeth Allan, A.W. Baskcomb, Jack Hawkins en Barbara Everest.

Londen is in de greep van een seriemoordenaar, bekend als `The Avenger`, die duidelijk volgens een welomlijnd plan werkt. De Buntings vormen een alledaags gezin met dochter Daisy (Allan) die de kost verdiend als model. Op een avond verschijnt de mysterieuze Angeloff (Novello) die de gastenkamer huurt. De jongeman gedraagt zich uiterst vreemd en valt duidelijk voor de charmes van de blonde Daisy. Moeder Bunting (Everest) begint te vermoeden dat hun huurder wel eens `The Avenger` zou kunnen zijn, een vermoeden dat gedeeld wordt door politieman Joe Martin (Hawkins in zijn eerste belangrijke filmrol), die ook een oogje heeft op Daisy. Een geluidsremake van de Hitchcock-klassieker uit 1926, met Novello die zijn rol herneemt. De film is goed gemaakt, erg spannend en mysterieus, maar is, spijtig genoeg, in de vergetelheid gesukkeld door de vorige verfilming. Het Londen van Elvey is trouwens veel realistischer dan de meer onder invloed van het Duitse impressionisme uitgebeelde stad van Hitchcock. De op de Jack The Ripper-zaak gebaseerde roman van Marie Belloc- Lowndes werd ruim trouw bewerkt door Novello zelf, samen met Paul Rotha, Miles Mander en H. Fowler Mear en ook voor wie de vorige versie gezien heeft houdt het nog enkele verrassingen in. Fotografie is van Sidney Blythe, Basil Emmott en William Luff. In Amerika uitgebracht als THE PHANTOM FIEND. De film werd nog twee maal hermaakt in Amerika, nl. in 1943 onder dezelfde titel en in 1955 als MAN IN THE ATTIC.