Olivier Bronckart: productie.
Er zijn 14 films gevonden.

Filles de joie

2020 | Drama

België​/​​Frankrijk 2020. Drama van Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich. Met o.a. Sara Forestier, Noémie Lvovsky, Annabelle Lengronne, Nicolas Cazalé en Jonas Bloquet.

Iedere dag steken ze de Belgische grens over om onder sprookjeschachtige namen als Athena en Shererazade in een bordeel mannen te ontvangen: drie ‘meisjes van plezier’. Hebben ze ieder thuis al hun sores, het werk geeft weer andere moeilijkheden. Geen wonder dat er een dode valt. Actrice Paulicevich debuteert als regisseur van een drama met een weinig verdiepend scenario dat een moeizame wending neemt. Het zijn de drie actrices, waaronder Forestier als moeder van drie met een stalkende ex, die voor mooie momenten zorgen.

Duelles

2019 |

België​/​​Frankrijk 2019. Olivier Masset-Depasse. Met o.a. Veerle Baetens, Anne Coesens, Mehdi Nebbou, Arieh Worthalter en Jules Lefebvres.

Wallonië, ergens in de jaren zestig. De innige vriendschap tussen Alice (Baetens) en Céline (Coesens) - die samen met hun mannen en ongeveer even oude zonen in een enorme twee-onder-een-kapvilla leven - wordt na een plotselinge familietragedie danig op de proef gesteld. Weelderige psychologische thriller in de stijl van Hitchcock blijft van begin tot eind boeien en wordt nergens voorspelbaar of goedkoop. Verzilverde in 2020 negen van de tien nominaties voor de Magritte (de Belgische Oscar). Alleen Coesens viste achter het net. Zij verloor van co-acteur Baetens.

Continuer

2018 | Drama

Frankrijk​/​​België 2018. Drama van Joachim Lafosse. Met o.a. Virginie Efira, Kacey Mottet Klein en Diego Martín.

Een van elkaar vervreemde moeder en volwassen zoon gaan op paardentrektocht in Kirgizië om nader tot elkaar te komen. Voor de oplettende kijker suggereert regisseur Lafosse een taboe dat hij niet toont. Interessant, maar dubbelhartig. Net als deze neowestern, die maar niet op haar personages en het landschap durft te vertrouwen: er gebeuren teveel bedachte dingen onderweg. En dan zijn de overgevlogen stuntpaarden ook nog misplaatst: met hun Spaanse rijschooltraining en trucs (liggen op de grond!) halen ze je voortdurend uit de film.

Tueurs

2017 | Misdaad

België​/​​Frankrijk 2017. Misdaad van Jean-François Hensgens en François Troukens. Met o.a. Olivier Gourmet, Bouli Lanners, Lubna Azabal, Kevin Janssens en Natacha Régnier.

In het begin van de jaren tachtig pleegde de ‘Bende van Nijvel’ een reeks brute misdaden met veel dodelijke slachtoffers in België. Ze werden nooit gepakt. Misdaadfilm Tueurs is losjes gebaseerd op de zaak. In de film wordt de ervaren boef Frank Valken (Gourmet) er, dertig jaar later, onterecht van verdacht lid te zijn van de bende, die schijnbaar weer actief is. Prima actiefilm met uitstekende acteurs, Azabal en Lanners zijn te zien als de agenten die proberen een eind te maken aan de bende. Azabal kreeg de Magritte voor haar rol.

L'économie du couple

2016 | Drama

België​/​​Frankrijk 2016. Drama van Joachim Lafosse. Met o.a. Bérénice Béjo, Cédric Kahn, Marthe Keller en Jade Soentjens.

Het vijftienjarige huwelijk van Marie (Bejo) en Boris (Kahn) is voorbij. Boris heeft in die tijd hun huis regelmatig opgeknapt en wil de helft van wat het nu waard is. Maar zij heeft het huis ooit gekocht en wil hem niet zo veel geven. Intelligent, opmerkzaam en herkenbaar drama, maar zo ingehouden geregisseerd en geacteerd dat echt vuurwerk uitblijft. En de kijker wordt wel heel vaak verteld dat zij uit een rijk en hij uit een arm gezin komt. Evengoed genomineerd voor onder andere vier Magrittes, zeg maar de Waalse Césars.

Les premiers les derniers

2016 | Komedie, Misdaad, Romantiek

België​/​​Frankrijk 2016. Komedie van Bouli Lanners. Met o.a. Albert Dupontel, Bouli Lanners, Suzanne Clément, Michael Lonsdale en Max von Sydow.

Een nieuw hoogtepunt in het bescheiden oeuvre van veelgevraagd bijrolacteur en autodidact Bouli Lanners, dat met elke film aan zeggingskracht wint. Les premiers les derniers is zijn meest persoonlijke film, waarin hij zelf de hoofdrol vertolkt, naast zijn eigen hondje Gibus. Een mystieke western c.q. absurde film noir, over twee onafscheidelijke premiejagers die langs een verlaten Franse hovertreinbaan op zoek zijn naar de gestolen satelliettelefoon van een onderwereldfiguur. En een film over het einde der tijden, met een verrassend optimistische boodschap.

Les chevaliers blancs

2015 | Drama

België​/​​Frankrijk 2015. Drama van Joachim Lafosse. Met o.a. Vincent Lindon, Louise Bourgoin, Valérie Donzelli en Reda Kateb.

Een aantal mensen van een liefdadigheidsinstelling in Frankrijk reist naar Tsjaad om tientallen kinderen te redden uit de puinhopen van het door burgeroorlog verwoeste land en ze mee te nemen naar Franse gastfamilies. Op deze ware gebeurtenis baseerde de Belgische filmmaker Lafosse (À perdre la raison) dit drama met een prima cast. Lindon speelt de bevlogen, behendige leider die van alles voor elkaar krijgt – maar niet altijd de lokale betrokkenen informeert. Intrigerende zoektocht naar het evenwicht tussen groothartigheid en westerse arrogantie.

Je suis mort mais j'ai des amis

2015 | Komedie

Frankrijk​/​​België 2015. Komedie van Guillaume Malandrin en Stéphane Malandrin. Met o.a. Bouli Lanners, Wim Willaert, Lyès Salem, Jacky Lambert en Serge Riaboukine.

Een tragikomische roadmovie die begint met een optreden van een stel bebaarde Belgische rockers, net voor ze op tournee naar LA zullen gaan. Na de plotselinge en nogal klunzige dood van de zanger besluiten de anderen toch te vertrekken, maar een reeks idiote vergissingen zorgt ervoor dat ze aan het andere eind van de wereld belanden. Behalve een roadmovie is Je suis mort mais j'ai des amis een geslaagde comedy of errors, die dankzij een geweldige cast uitdraait op een ontroerende ode aan vriendschap.

À perdre la raison

2012 | Drama

België​/​​Luxemburg​/​​Frankrijk​/​​Zwitserland 2012. Drama van Joachim Lafosse. Met o.a. Émilie Dequenne, Niels Arestrup, Tahar Rahim en Stéphane Bissot.

Psychogram van een in haar moederschap, echtgenoterol en woonsituatie verstikkende jonge vrouw. Murielle woont met haar vijf kleine kinderen en man bij diens ogenschijnlijk altruïstische adoptievader. De welgestelde huisarts bepaalt gaandeweg Murielles leven, dat haar langzaam insluit. Door Lafosses sobere mise-en-scène en de virtuoos vloeiende montage van Sophie Vercruysse glijdt de kijker zelf mee in de verraderlijke geleidelijkheid van een psychose. Dequenne en Arestrup zijn op hun ingetogen briljantst. Gebaseerd op een gruwelijke Nijvelse casus uit 2007.

The Invader

2011 | Drama

België 2011. Drama van Nicolas Provost. Met o.a. Issaka Sawadogo, Stefania Rocca, Serge Riaboukine en Dieudonné Kabongo.

Gelaagd en speels maar bovenal prikkelend debuut van Nicolas Provost over de primaire angsten en passies van de moderne nomadische mens. Abstract en hyperconcreet tegelijk. Een zwarte man spoelt aan op het Europese continent en trekt naar de stad om te overleven. Op een dag verschijnt een vrouw. Hij wil haar en zij wil hem, zo lang het duurt. Provost gaf zijn film het aura van een misdaadfilm maar The Invader is veel meer: het is een tijdloze verbeelding van daders en slachtoffers, van erbij horen en er buiten staan.

Illégal

2010 | Drama

België​/​​Luxemburg​/​​Frankrijk 2010. Drama van Olivier Masset-Depasse. Met o.a. Anne Coesens, Natalia Belokonskaya, Olga Zhdanova en Alexandre Gontcharov.

Hoe ver de Russische Tania bereid is te gaan om samen met haar zoontje in België te blijven wordt al duidelijk in de eerste scène van de film, als ze met een strijkijzer haar vingerafdrukken wegbrandt. En toch wordt ze opgepakt, en wordt de kijker zo'n beetje de rest van de film met haar opgesloten in een asielzoekerscentrum. Sterk spel van de Belgische actrice Anne Coesens en aangrijpende beelden van het leven in een opvangcentrum. Maar meer ook niet. Niettemin: winnaar van de scenarioprijs tijdens de prestigieuze Quinzaine des réalisateurs in Cannes en genomineerd voor een César.

Simon Konianski

2009 | Komedie

Frankrijk​/​​België​/​​Canada 2009. Komedie van Micha Wald. Met o.a. Jonathan Zaccaï, Abraham Leber, Irène Herz en Marta Domingo.

Stuntelkomedie met serieuze ondertonen rond een levendige Joodse familie in België. Hoofdpersoon is titelantiheld Simon (Zaccaï), een dertiger die door zijn vader en de zijnen wordt verguisd vanwege gebrek aan ambitie, vrouwenkennis en wat niet al. Een autoreis naar de Oekraïne vanwege een begrafenis geeft hem de gelegenheid de familiescepter in handen te nemen. Simon is het alter ego van regisseur/scenarist Wald die voor de film draaide in oma's flat en de rollen van vader en tante door zijn eigen vader en tante liet spelen. Onevenwichtig maar sympathiek werk.

Voleurs de chevaux

2007 | Avonturenfilm, Drama

België​/​​Canada​/​​Frankrijk 2007. Avonturenfilm van Micha Wald. Met o.a. Adrien Jolivet, Grégoire Leprince-Ringuet, Grégoire Colin en François-René Dupont.

Het is 1856, ergens in Oost-Europa, waar de Kozakken de dienst uitmaken. De broers Jakub en Vladimir sluiten zich aan bij hun leger, waar ze een spartaanse training ontvangen. Wanneer hun paarden worden gestolen door een ander stel broers, zinnen de twee op wraak. Walds regiedebuut, na zijn veelbekroonde korte film Alice et moi, is fraai in beeld gebracht en bij tijden meeslepend. De nadruk op geweld, machismo en broederliefde roept de sfeer op van een volkslegende of oudtestamentisch verhaal, maar een duidelijke strekking ontbreekt.

Avant l'oubli

2005 | Drama

Frankrijk 2005. Drama van Augustin Burger. Met o.a. Nieve de Medina, Sami Bouajila, Frédéric Pierrot en Marie Vialle.

Wie in het Marseille van 1957 als gehuwde vrouw een verhouding begint met een sympathisant van het Algerijnse bevrijdingsfront FLN, vraagt om moeilijkheden. Niettemin raakt fabrieksarbeidster Jeanne (De Medina), ooit met haar ouders het Franco-regime ontvlucht, gelieerd met Ali (Bouajila). Huwelijkscrisis, militant politiek engagement, ongecontroleerde passie langs de afgrond en onafwendbare tragedie - debuterend regisseur Burger pakt de dramazaken meteen maar groot aan. Opmerkelijk: de fotografie is van de Franse meester der subtiele belichting Bruno de Keyzer, die voor Bertrand Tavernier onder andere de jazzfilm 'Round Midnight en het WO I-prachtwerk La vie et rien d'autre fotografeerde.