Valentijn Dhaenens: cast.
Er zijn 8 films en 1 serie gevonden.

Zeevonk

2023 | Familiefilm

België​/​​Nederland 2023. Familiefilm van Domien Huyghe. Met o.a. Saar Rogiers, Dunia Elwaleed, Sverre Rous, Hilde De Baerdemaeker en Valentijn Dhaenens.

De twaalfjarige Lena, een prijswinnende zeezeiler uit Oostende, is een kind van de zee. Net als haar onverschrokken vader, die schipper is. Maar dan is hij plotsklaps met zijn maten verdronken en gaan er geruchten dat zijn roekeloosheid daar de oorzaak van was. Lena meent echter dat een zeemonster verantwoordelijk was en gaat op zoek naar bewijzen. Hoewel deze jeugdfilm pretendeert te gaan over rouw, is Lena vooral bezig met het vermijden daarvan, wat het verhaal afstandelijk maakt. Door de zoektocht wordt Zeevonk meer een avonturenfilm, die op formule-elementen leunt. Geselecteerd voor de Kristallen Beer op het filmfestival van Berlijn.

Zomervacht

2023 | Drama

Nederland 2023. Drama van Joren Molter. Met o.a. Micha Hulshof, Joël in 't Veld, Jarne Heylen, Valentijn Dhaenens en Manou Kersting.

De dertienjarige Brian (uitstekend gespeeld door de Vlaamse Jarne Heylen) woont met zijn vader in een caravan op een ­sloperij. Hij heeft nog een oudere broer, Lucien, maar die lijdt aan spasticiteit, is zwaar verstandelijk beperkt en kan ­daardoor onmogelijk bij hen wonen. Totdat de instelling waar Lucien verblijft verbouwd wordt en Brians vader hem toch in huis haalt, omdat hij zo wat geld kan verdienen. De zorg voor Lucien schuift hij achteloos door naar Brian. Deze fraaie verfilming van de gelijknamige ­roman van Jaap Robben, het speelfilmdebuut van regisseur Molter, blijft dicht bij de twee broers, die steeds meer naar ­elkaar toegroeien.

Wil

2023 | Oorlogsfilm, Drama

België 2023. Oorlogsfilm van Tim Mielants. Met o.a. Stef Aerts, Matteo Simoni, Annelore Crollet, Kevin Janssens en Dirk Roofthoof.

‘Ik stond erbij en ik keek ernaar.’ De regel uit het bekende kinderversje is een terugkerend motief in dit Vlaamse oorlogsdrama naar de gelijknamige roman van Jeroen Olyslaegers. Het is 1942 en de jonge Antwerpse hulpagent Wil moet de nazi’s assisteren bij het oppakken van Joden. Wat te doen: actief meewerken, in opstand komen, of gewoon maar wat toekijken? Zeer overtuigend maakt regisseur Mielants (De Patrick, Peaky Blinders) duidelijk hoe troebel de grens tussen goed en fout in oorlogstijd kan zijn. Een indringende, soms gruwelijke film, sterk verteld en gespeeld. Al is het slot wel wat abrupt.

Onze Straat

2021 | Drama

Nederland 2021. Drama van Met o.a. Naomi Vellissariou, Juul Vrijdag, Mandela Wee Wee, Werner Kolf en Melody Klaver.

De films van Onze straat liggen in het verlengde van de bijna honderd One Night Stands die tussen 2004 en 2018 werden gemaakt. Ook ditmaal etaleren aankomende regisseurs hun talent in een tv-film van drie kwartier. Alle delen spelen zich af in dezelfde straat. De onderlinge samenhang wordt daarnaast gesuggereerd door een vaste koerier die elke week pakketjes komt afleveren.

Kom hier dat ik u kus

2019 | Drama

Nederland​/​​België 2019. Drama van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden. Met o.a. Tanya Zabarylo, Wine Dierickx, Tom Vermeir, Valentijn Dhaenens en Tijmen Govaerts.

In deze film volgen we hoofdpersonage Mona op drie momenten in haar leven. Als kind, als vierentwintigjarige en als vijfendertigjarige. Mona staat haar hele leven al aan de zijlijn, geconditioneerd als ze is om zichzelf weg te cijferen en het anderen – vooral stiefmoeder Marie – naar de zin te maken. Verfilming van de gelijknamige bestseller van de Vlaamse Griet Op de Beeck door documentairemakers Lubbe Bakker en Van Koevorden (Ne me quitte pas), die hiermee hun zeer geslaagde fictiedebuut maken. Gespeeld door een Vlaamse topcast.

Girl

2018 | Drama

België​/​​Nederland 2018. Drama van Lukas Dhont. Met o.a. Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart, Tijmen Govaerts en Katelijne Damen.

In Girl volgen we Lara, een vijftienjarig meisje geboren in een jongenslichaam. De film zoomt niet in op eventuele problemen met school, vrienden, of familie, maar op Lara zelf, die koste wat kost balletdanseres wil worden. Indrukwekkend drama van de Belg Lukas Dhont, die in zijn eerste lange speelfilm louter goede keuzes maakt. Het verhaal is nooit sentimenteel of melodramatisch, Lara nooit zielig of eendimensionaal, en – het allerbelangrijkste – de jonge Victor Polster is perfect gecast als Lara. Vonden ze ook in Cannes, waar de film vier prijzen won. Onder meer voor Polster (natuurlijk) en ook voor Dhont, die de prijs voor beste debuutfilm kreeg.

Stranger in Paradise

2016 | Documentaire

Nederland 2016. Documentaire van Guido Hendrikx.

Confronterend politiek essay waarin een acteur (Dhaenens) in een Zuid-Italiaans opvangcentrum een klaslokaal vol migranten een spoedcursus asielproblematiek geeft. Eerst krijgen de nieuwkomers het rechtse verhaal voorgeschoteld, met wat ze ons kosten, dan het linkse, waarin ze tot slachtoffers worden gereduceerd. In het derde deel worden hun individuele verhalen getoetst aan de bestaande Nederlandse toelatingsregels. Wie niet voldoet, moet het lokaal verlaten. Dat levert geen nieuwe inzichten op, maar de technocratische toon maakt wel de machtsverhoudingen en onmenselijkheid van het Europese migratiedebat voelbaar. Openingsfilm IDFA 2016 en winnaar van de speciale juryprijs.

De helaasheid der dingen

2009 | Drama, Biografie

België​/​​Nederland 2009. Drama van Felix van Groeningen. Met o.a. Valentijn Dhaenens, Koen De Graeve, Pauline Grossen, Johan Heldenbergh en Natali Broods.

Geslaagde verfilming van Dimitri Verhulsts gelijknamige, semiautobiografische roman, over opgroeien met een dronkenlap van een vader - en drie even zatte ooms - in het Oost-Vlaamse gat Reetveerdegem. De nostalgische verteller is gelukkig gebleven, evenals de opeenvolging van hilarische herinneringen aan oa de Tour de France voor alcoholisten - een groene trui voor de koning van de ad fundum - darten met biljartkeus en Roy Orbison luisteren bij de Iraanse buren. Platvloers, maar bovenal een prachtig, poëtisch portret van een ogenschijnlijk uitzichtloze jeugd.

BXL Minuit

1998 | Korte film

België​/​​Nederland 1998. Korte film van Dorothée Van Den Berghe. Met o.a. Valentijn Dhaenens, Salvador Sanchis en Natali Broods.

Geslaagde verfilming van Dimitri Verhulsts gelijknamige, semiautobiografische roman, over opgroeien met een dronkenlap van een vader - en drie even zatte ooms - in het Oost-Vlaamse gat Reetveerdegem. De nostalgische verteller is gelukkig gebleven, evenals de opeenvolging van hilarische herinneringen aan oa de Tour de France voor alcoholisten - een groene trui voor de koning van de ad fundum - darten met biljartkeus en Roy Orbison luisteren bij de Iraanse buren. Platvloers, maar bovenal een prachtig, poëtisch portret van een ogenschijnlijk uitzichtloze jeugd.