Samy Pavel: regie, cast en productie.
Er zijn 11 films gevonden.

Le moulin de Daudet

1993 | Komedie

Italië​/​​België​/​​Frankrijk 1993. Komedie van Samy Pavel. Met o.a. Jean-Pierre Lorit, Irène Jacob, Louis Lalanne, Robert Ripa en Jean Toscan.

Episodefilm met vijf verhalen uit Alphonse Daudets Lettres de mon moulin en Le petit chose. Het zijn vooral flitsen uit het prille en latere leven van de schrijver, gespeeld door Lorit. Met respect voor de oorspronkelijke tekst en uiteraard in een Zuidfrans accent. Het meest ontroerende verhaal is 'Le secret de Maître Cornille' waarin Lalanne de rol speelt van de molenaar die zand maalt in plaats van koren en kapot gaat aan de modernisering. Het slotverhaal 'Les trois messes basses' met Ripa als de priester, die snel zijn missen afratelt om zo snel mogelijk te kunnen eten, is te lang en onnatuurlijk. De fotografie van Nino Celeste is een eerbetoon aan de Provence.

La veillée

1990 | Drama, Biografie

België​/​​Frankrijk 1990. Drama van Samy Pavel. Met o.a. Maria Mériko, Jean-Pierre Lorit, Philippe Volter, Irène Jacob en Idit Cebula.

Enkele dagen na de zelfmoord van Vincent komt de familie van Gogh - moeder, de dierbare broer Theo en drie zussen - bijeen in het huis van hun jeugd, waar alle vreugde en frustratie van vroeger bovenkomen. In de gesloten omgeving tekenen tederheid, verdriet, liefde en verbittering zich steeds scherper af. Elk van de personages wordt nauwlettend gadegeslagen door Pavel, die met het scalpel van zijn camera de meest intieme en heftige emoties weet te ontleden. Hij besteedt veel zorg aan het esthetische, en alles getuigt bij hem van een uiterste nauwgezetheid. Pavel legt een persoonlijke soberheid in zijn film, die nog wordt versterkt door het ingetogen en eenvoudige spel van de acteurs. De film ademt een unieke sfeer, die dicht bij de sfeer blijft die Vincent van Gogh in zijn brieven beschrijft.

L'été provisaire

1986 | Drama

België 1986. Drama van Samy Pavel. Met o.a. Sami Frey, Adinda Pauvels, Dora van der Groen en Roger Van Hool.

De filmmaker Thomas heeft zich, ter voorbereiding van zijn nieuwe film, teruggetrokken op het platteland. Samen met de scenario-schrijver en hun vriendinnen hebben zij een weekendhuisje gehuurd. Het script vlot niet en bovendien lopen alle persoonlijke relaties vast.

La maison de la memoire

1984 | Drama

Egypte​/​​Frankrijk 1984. Drama van Samy Pavel. Met o.a. Mohammad Bakri, Karim, Faouzia El Alaoui en Nadia Guelil.

In La maison de la memoire blikt een volwassen man terug op zijn armlastige jeugd op het Noord-Afrikaanse platteland. Door de ogen van het kind (Karim) ontvouwt zich een wonderlijke wereld die begint op zijn geboortegronden - een dorpsruïne waar de lokale moslims en joden wanhopige pogingen doen om hun bouwvallige behuizing overeind te houden - en dreigt te eindigen in de hoofdstad. Tegen het decor van materiële armoede schetst regisseur Samy Pavel de grenzeloze microkosmos van een kind dat is overgeleverd aan de grillen van familie, de lokale gemeenschap en een anonieme regering.

La maison de la mémoire

1983 | Drama

Marokko​/​​Egypte​/​​België 1983. Drama van Samy Pavel. Met o.a. Karim, Mohamed Bakri, Faouzia El Alaoui en Nadia Guelil.

Aan de hand van de herinneringen van de naar Amerika geëmigreerde filmoperateur Rahal Amin Touati, die door de Egyptische romanschrijver Albert Cosseri te boek werden gesteld, heeft Pavel, die Touati in New York leerde kennen, een symbolische film gedraaid over de armoede in de Maghreblanden. Door de ogen van een kind ziet de kijker hoe in Noord-Afrika vooral Berbers, Moslims en joden in vervallen huizen wonen en op allerlei manieren onder de huur proberen uit te komen omdat ze straatarm zijn. Ze proberen te voorkomen dat hun onderkomens echte ruïnes worden, terwijl de huiseigenaren z.g. officiële taxateurs sturen om de echte 'huurwaarde' te schatten. Tegelijkertijd is de film het verslag van de onderdrukte arabische vrouw in het dagelijkse leven, terwijl zij de spil is van het gezin. Door de povere leefomstandigheden begint de uittocht, voornamelijk naar Europa. Gedraaid in Marokko, een oprechte, maar zeer trage mileuschildering, die de grote tegenstellingen goed tot uitdrukking brengt.

Claude François - le film de sa vie

1977 | Documentaire, Muziek

België​/​​Frankrijk 1977. Documentaire van Samy Pavel.

Ook voor niet-fans vrij interessante en goedgemaakte documentaire over de op 39-jarige leeftijd overleden zanger Claude François. Pavel doet hier en daar voorzichtig kritisch over het 'decadente' showbizz-milieu, wat nu een wrang bijsmaakje heeft. Pavel werd gearresteerd omwille van zijn betrokkenheid bij het organiseren van drug-orgieën met minderjarigen voor de Brusselse jet-set. Zo zie je maar weer.

L' Arriviste

1976 | Drama

België​/​​Frankrijk 1976. Drama van Samy Pavel. Met o.a. Adinda, Anicée Alvina, Lucien Charbonnier en Anny Duperey.

Mislukte film over een ambitieuze zoon van Italiaanse emigranten die koste wat het kost hogerop wil.

Miss O'Gynie et les hommes fleurs

1973 | Drama

Frankrijk​/​​België 1973. Drama van Samy Pavel. Met o.a. Richard Leduc, Niels Arestrup, Martine Kelly, Gino de Ronch en Maurice Potelle.

Een homoseksueel vriendenpaar krijgt bezoek van een meisje met wie een van hen ooit geflirt heeft. Ze probeert hem te heroveren door zich te modelleren naar beroemde verleidsters uit de filmgeschiedenis. Het onbekookt scenario en de nog onbekooktere regie kregen van de acteurs meer integriteit en overtuiging mee dan de film verdient. Kelly is met zo'n onmogelijke rol opgezadeld, dat ze ook voor het publiek als stoorzender werkt.

Les Deux saisons

1972 | Drama

België 1972. Drama van Samy Pavel. Met o.a. Samy Pavel, Stéphane Guss, Catherine Alcover en Renaud Jeanmart.

Een jongetje wordt thuis gedomineerd door zijn vijandige stiefmoeder en zijn drie halfbroers. Op school probeert hij zich af te reageren, maar daar zijn het de leraren en de directie die hem voortdurend straffen. Gebukt onder het trauma van zijn jeugdherinneringen, komt hij als jonge volwassene van de ene mislukking in de andere terecht. Statisch melodrama met zowaar muziek van Morricone, wat meer zegt over Morricone dan over deze produktie.

San Michele aveva un gallo

1971 | Drama

Italië 1971. Drama van Paolo Taviani en Vittorio Taviani. Met o.a. Giulio Brogi, Samy Pavel, Virginia Ciuffini, Renato Scarpa en Cinzia Bruno.

Een anarchist, aan het eind van de vorige eeuw tot tien jaar eenzame opsluiting veroordeeld, weet met grote inzet en concentratie zijn geestvermogens en strijdvaardigheid intact te houden, maar merkt na zijn vrijlating dat ze in de veranderde samenleving nergens toe dienen. Het onderwerp is ontleend aan een novelle van Tolstoi, die goed aansloot bij de katterigheid van ná 1968 en die inspireerde tot een film over historische ontwikkelingen die te snel gaan voor de mensen. Een hoogtepunt hierin zijn de celscènes, met doorleefd spel van Brogi.

Pussycat, Pussycat, I Love You

1970 | Komedie, Erotiek

Verenigde Staten 1970. Komedie van Rod Amateau. Met o.a. Ian McShane, Anna Calder-Marshall, Severn Darden, Joyce VanPatten en John Gavin.

Een toneelschrijver en playboy besteedt zoveel aandacht aan maîtresses en horden 'liefjes', dat zijn vrouw hem verlaat. De film heet een vervolg te zijn op WHAT'S NEW, PUSSYCAT? Alle grappen en dolle situaties uit dat origineel zijn hier weer present, maar er is geen Peter Sellers om ze te dragen. Veel vaart, maar afgekloven tot op het bot.