Hanneke Niens: productie.
Er zijn 40 films en 1 serie gevonden.

Net als in de film

2023 | Musical

Nederland 2023. Musical van Dorien Goertzen en Albert Jan van Rees. Met o.a. Noortje Herlaar, Benja Bruijning, Uriah Havertong, Kay Greidanus en Eva Laurenssen.

Goede muziekkeuzes, plezierige acteurs en een fijn nostalgische jaren tachtig-setting: musical Net als in de film begint veelbelovend. Herlaar en Bruijning spelen twee muzikale scholieren die als een blok vallen voor elkaar. Toch raken ze elkaar uit het oog: zij gaat de commerciële muziek in, hij begint een muziekcafé. Na een toevallige ontmoeting jaren later besluiten ze samen te werken en hun dance-act wordt een megasucces. Maar daarmee stapelen ook de problemen zich op: alcoholisme, weggedrukte artistieke dromen en onbeantwoorde liefde. Overduidelijk is dat de makers de kunst afkeken bij La La Land, maar waar die succesmusical vernuftig en springlevend was, is deze tranentrekkende crowdpleaser vooral conventioneel en voorspelbaar.

De vuurlinie

2023 | Drama

Nederland 2023. Drama van Roel Reiné. Met o.a. Waldemar Torenstra, Sallie Harmsen, Jeroen Spitzenberger, Angela Schijf en Pierre Bokma.

Oorlogsfilm over ex-commando Marco Kroon (Torenstra), die in 2009 werd geridderd vanwege zijn rol als commandant tijdens missies in Afghanistan. De jaren erna komt de oorlogsheld in opspraak door vermeende wapen- en drugshandel. De Vuurlinie volgt Kroon in de nasleep van zijn missies. Flashbacks laten zien wat er in Afghanistan gebeurde. Opvallend is dat de film zich volledig schaart achter Kroon, die betrokken was bij het maakproces. Geen seconde wordt de film kritisch over de omstreden militair, die meermaals in aanraking kwam met justitie. Als objectief portret schiet de film dan ook ruim tekort. Het acteerwerk daarentegen is overtuigend en de actiescènes zijn indrukwekkend.

Het verloren transport

2022 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Nederland​/​​Luxemburg​/​​Duitsland 2022. Drama van Saskia Diesing. Met o.a. Hanna van Vliet, Eugenie Anselin, Anna Bachmann, Bram Suijker en Konstantin Frolov.

In de lente van 1945 strandt een trein vol gevangenen uit Bergen-Belsen op het Duitse platteland, dat inmiddels door de Russen is bezet. We volgen drie vrouwen die tot elkaar worden veroordeeld: een Joods-Nederlandse gevangene, een Russische scherpschutter en een Duitse dorpeling. Dit Nederlandse drama over een relatief onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog begint met een landkaartje en toelichtende voice-over, en behoudt ook daarna een licht school-tv-gehalte: degelijk en educatief. Dat neemt niet weg dat Het verloren transport een boeiend verhaal vertelt, met overtuigende acteurs en een verfrissend vrouwelijk perspectief. Regisseur Diesing had zelf een oom die op de bewuste trein zat.

Soof 3

2020 | Drama, Romantiek

Nederland 2020. Drama van Anne de Clercq. Met o.a. Lies Visschedijk, Fedja van Huêt, Anneke Blok, Elise Schaap en Dan Karaty.

Soof is nog steeds Soof. Ze doet niet moeilijk, botst tegen dingen op, krijgt haar jurk niet uit, spreekt raar Engels. Maar in deze derde film krijgt ze ook borstkanker, en dat laat zich moeilijk combineren met haar zonnige karakter. De filmmakers hebben het er duidelijk ook moeilijk mee: de combinatie van kluchtige humor en serieus drama leidt tot erg geforceerde grapjes en situaties. Voor liefhebbers van de eerdere films en tv-serie wellicht geen probleem: de formule is verder ongewijzigd en de acteurs blijven best charmant.

Beş

2021 | Drama

Nederland 2021. Drama van Ayla Çekin Satijn.

Wanneer een jonge vrouw terug­keert naar haar geboorte­dorp om de tradi­tionele Turkse bruiloft van haar jeugdvriendin te bezoeken, is ze bang om niet geac­cepteerd te worden. Maar als ze in dit korte drama haar vier vriendinnen van vroeger weer terugziet, komt ze erachter dat ook zij niet vrij is van vooroordelen.

Swanenburg

2020 | Drama

Nederland 2020. Drama van Dorien Goertzen, Edward Stelder en Simone van den Ende. Met o.a. Aus Greidanus, Tine Joustra, Frederik Brom, Sanne Langelaar en Jan-Paul Buijs.

Familie’s zijn een heerlijke basis voor drama omdat liefde en loyaliteit dikwijls hand in hand gaan met leugens en verraad. Zo ook in de Nederlandse dramaserie Swanenburg over de rijke familie Praal. De rust in het gezin wordt verstoord wanneer jongste zoon Dirk – een mooie rol van Jan-Paul Buijs - in verband wordt gebracht met de dood van een vrouw die hij in een nachtclub heeft ontmoet. Kort daarna overlijdt pater familias Jack Praal plotseling. Wat hebben de verschillende familieleden te maken met deze sterfgevallen? Iedere vier afleveringen beleef je vanuit het perspectief van een ander familielid. Dialogen zijn soms wat houterig, een fijne serie voor wie houdt van intriges en puzzelen.

De Vogelwachter

2020 | Drama, Komedie

Nederland 2020. Drama van Threes Anna. Met o.a. Freek de Jonge, Nick Golterman en Quiah Shilue.

Voor een geslaagde film is soms maar weinig nodig. Een man alleen op een eiland, waarom niet? Freek de Jonge speelt een vogelspotter die al ruim vijfenveertig jaar in een spartaanse hut op een onbewoond eilandje verblijft. Sober, geduldig en poëtisch worden zijn dagelijkse bezigheden in beeld gebracht. En het boeit nog ook, mede dankzij het goed gedoseerde spel en de prachtige natuuropnamen. Halverwege de film wordt het subtiele realisme echter losgelaten: het eiland stroomt over, plots is het water weer weg, er spoelt een vrouw aan. Droomt de hoofdpersoon? Het kan de kijker steeds minder schelen. Doodzonde.

Wat is dan liefde

2019 | Komedie

Nederland 2019. Komedie van Aniëlle Webster. Met o.a. Elise Schaap, Maarten Heijmans, Michiel Romeyn, Teun Luijkx en Anneke Blok.

Idealistische echtscheidingsadvocaat Cato (Schaap) wordt gerekruteerd door een groot commercieel kantoor waarvan de directeur (Romeyn) het roer wil omgooien. Domper: haar directe collega Gijs (Heijmans) is een onuitstaanbare kwal. Romcom Wat is dan liefde lijkt even een lekker vileine, actuele satire te worden over Gutmenschen versus cynische graaiers, maar ontpopt zich helaas al snel tot volbloed formulefilm, waarin geen plotcliché wordt overgeslagen. Evengoed best te pruimen, dankzij de leuke acteurs en het bij vlagen spitsvondige script.

The Beast in the Jungle

2018 | Drama

Nederland 2018. Drama van Clara van Gool. Met o.a. Claire Johnston, Larisa Faber, Julian Nest, Sarah Reynolds en Christian Bronchart.

John heeft het gevoel voorbestemd te zijn om te worden besprongen door iets vreemds en angstaanjagends. Hij deelt dat gevoel alleen met May, die weet wat ‘het beest in de jungle’ is, maar weigert het hem te vertellen. Poëtische, Engelstalige film, gebaseerd op de gelijknamige novelle van Henry James uit 1903 over angst, liefde en gemis. Met dansers in de hoofdrol. Ondanks de dichterlijke reis door verschillende tijdperken, blijft Johns personage net iets te steriel om je naar de keel te grijpen.

Dorst

2018 | Drama, Komedie

Nederland 2018. Drama van Saskia Diesing. Met o.a. Elise van 't Laar, Simone Kleinsma, Patrick Stoof en Leopold Witte.

Verfilming van Esther Gerritsens gelijknamige succesroman over de uiterst moeizame relatie tussen dochter Coco (Van 't Laar) en haar egocentrische moeder Elisabeth (Kleinsma, in haar eerste grote filmrol). Een relatie die niet eens wordt vlot getrokken wanneer Elisabeth meldt dat ze snel zal sterven aan kanker. Even zwartkomisch en bijtend als het boek, maar de hyperrealistische dialogen en ongeloofwaardige situaties werken minder goed in de film, en niet alle filmtrucs (voice-over, in de camera kijken) pakken even goed uit. Tweede samenwerking tussen Diesing en Gerritsen na Nena (2014).

Soof 2

2016 | Romantische komedie

Nederland 2016. Romantische komedie van Esmé Lammers. Met o.a. Lies Visschedijk, Fedja van Huêt, Daan Schuurmans, Achmed Akkabi en Lobke de Boer.

In het slot van de romantische komedie Soof kwam het weer helemaal goed met het ingedutte huwelijk van het titelpersonage (Visschedijk) en haar man Kasper (Van Huêt). Maar helaas, in de openingsscène van Soof 2 besluit het stel er definitief een punt achter te zetten. Wat volgt laat zich raden: hij neemt een veel te jonge vriendin, zij loopt haar oude minnaar weer tegen het lijf, de kinderen hebben het er maar moeilijk mee en op het werk loopt alles in de soep. Bijzonder ongeïnspireerde kost, alleen de charme van Visschedijk sleept je er enigszins doorheen.

The Idol

2015 | Biografie, Drama, Komedie, Muziek

Palestijnse gebieden​/​​Argentinië 2015. Biografie van Hany Abu-Assad. Met o.a. Tawfeek Barhom, Ahmed Al Rokh, Hiba Attalah en Nadine Labaki.

Superieur melodrama van de Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad (Paradise Now, Omar) is biopic over het leven van Arab-Idols winnaar Mohammad Assaf. Van zijn zware jeugd in het van de buitenwereld afgesloten Gaza, tot de finale van Arab-Idols op 22 juni 2013 in Egypte. De film is het energiekst in Assafs jeugdjaren, wanneer hij - gedreven door zijn zus Nour (Hiba Attalah, dé ontdekking van de film) - alleen nog maar zingt op bruiloften en partijen. Halverwege springt de film naar 2013 en zien we hoe Assaf (Barhom) de finale van Arab-Idols bereikt en heel Palestina op z'n kop weet te zetten.

Beyond Sleep

2016 | Drama

Nederland​/​​Noorwegen 2016. Drama van Boudewijn Koole. Met o.a. Reinout Scholten van Aschat, Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr en Anders Baasmo.

Vrije verfilming van de literaire klassieker Nooit meer slapen van W.F. Hermans, over de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in Lapland op zoek gaat naar inslagen van meteorieten. Regisseur Koole (die ook het scenario schreef) knipte begin en eind van Hermans' boek af en zoomt in op de eindeloze en vaak gevaarlijke trektochten door de uitgestrekte Noorse toendra, die prachtig in beeld worden gebracht door cameraman Melle van Essen. Scholten van Aschat is ook geloofwaardig als de immer twijfelende Alfred, maar de film mist de vileine humor en de gelaagdheid van Hermans' asgrauwe boek.

Kamp Holland

2016 | Oorlogsfilm

Nederland 2016. Oorlogsfilm van Boris Paval Conen. Met o.a. Yannick van de Velde, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Carolien Spoor, Lourens van den Akker en Kiefer Zwart.

Op een Nederlandse militaire basis in Afghanistan ontstaat sociale onrust nadat een onderzoek wordt ingesteld naar een schietincident waarbij een Afghaan is omgekomen. De prima groep acteurs laat zien hoe de kameraadschap waarmee de veelal jonge soldaten aan hun missie zijn begonnen, kan plaatsmaken voor achterdocht en verdeeldheid. De telefilm Kamp Holland, thematisch vergelijkbaar met het Deense drama Krigen, werd gebaseerd op materiaal van Leopold Witte en Geert Lageveen, die voor Orkater eerder een theatervoorstelling maakten met dezelfde titel.

Ventoux

2015 | Komedie, Sportfilm

Nederland 2015. Komedie van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Kasper van Kooten, Abbey Hoes, Wilfried de Jong, Leopold Witte en Wim Opbrouck.

Vier uit elkaar gegroeide oude vrienden komen rond hun vijftigste weer bij elkaar om samen de Mont Ventoux op te fietsen, zoals ze dat vlak na hun eindexamens ook deden. Toen verongelukte een vijfde vriend, en er was gedoe rond een meisje. Dat oude zeer blijkt nog niet verwerkt. Regisseur Van Kilsdonk leverde het uitgangspunt van Ventoux aan auteur Bert Wagendorp, die het bewerkte tot scenario én roman. Het boek werd een bestseller, de subtiel komische, net niet te sentimentele film vol fijne acteurs trok – verdiend – eveneens een groot publiek.

Nena

2014 | Drama

Nederland​/​​Duitsland 2014. Drama van Saskia Diesing. Met o.a. Abbey Hoes, Uwe Ochsenknecht, Gijs Blom en Monic Hendrickx.

Nena is het coming of age-verhaal van de zestienjarige Nena (een verrukkelijke Hoes), die verliefd wordt op de stoere Carlo (Blom) en waardevolle levenslessen leert over de liefde. En over de relatie met haar vader (de Duitser Ochsenknecht), die al jaren vanaf zijn nek verlamd is en het liefst dood wil. Maar dat weet Nena niet. Debuterend regisseur Diesing raakt aan serieuze thema's, maar rijgt alles zo netjes aan elkaar dat het een jeugdfilm is geworden. Een film zonder scherpe randjes, die ondanks alle 'quirky' personages toch verrassend voorspelbaar is.

Soof

2013 | Komedie, Drama

Nederland 2013. Komedie van Antoinette Beumer. Met o.a. Lies Visschedijk, Fedja van Huêt en Dan Karaty.

Een feelgoodfilm 'naar de columns van Sylvia Witteman'. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Geen losse verzameling anekdotes, maar een fictief verhaal over een vrouw van rond de veertig, dat vooral de sfeer van Wittemans stukjes ademt. Soof is gelukkig met man, kids en baan als zelfstandig cateraar, maar heeft steeds meer last van is-dit-alles-gevoelens. Wat tot de nodige tragikomische (relatie)verwikkelingen leidt. Soof is vaak komisch en herkenbaar, soms ontroerend en soms ook vervelend karikaturaal. Grootste troef is Soof zelf, precies goed gespeeld door Visschedijk.

Exit

2013 | Drama

Nederland 2013. Drama van Boris Paval Conen. Met o.a. Emmanual Ohene Boafo, Romijn Conen, Juda Goslinga, Sara De Bosschere en Hubert Fermin.

De negentienjarige asielzoeker Amadou (Boafo) woont al jaren in Nederland. Hij werkt hier enthousiast aan z'n toekomst. Maar helaas: hij is uitgeprocedeerd en wordt, tegelijk met een aantal lotgenoten, het land uitgezet. Al tijdens de tocht naar het vliegtuig blijkt dat de boel niet erg goed georganiseerd is. Aanklacht tegen kil en harteloos beleid met schrijnende, behoorlijk realistische beelden van zo'n uitzetting. Als het personage van IND-medewerker Arjan van Es (Conen) wat minder karikaturaal bot was opgeschreven, was deze telefilm sterker geweest, en wat minder een pamflet.

Silent City

2012 | Drama, Fantasy

Nederland​/​​Luxemburg​/​​België 2012. Drama van Threes Anna. Met o.a. Laurence Roothooft, Makoto Makita, Shinji Otani en Ayako Kobayashi.

De Westerse Rosa komt naar Japanse chef-kok om te leren hoe je vis bereidt. Maar contact maken in Japan is moeizaam, zoals we weten uit Lost in Translation, en Rosa wordt genegeerd door haar collega's en de chef-kok. Om toch maar iets te voelen, biedt ze zich in de avonduren aan als animeermeisje. De camera zit Rosa vaak dicht op de huid, maar de film weet daar nooit onder te kruipen. Schrijver/regisseur Anna, die in 2007 het eigenzinnige drama The Bird Can't Fly maakte, bedient zich hier iets te graag van zware symboliek.

Bowy is binnen

2012 | Korte film, Drama

Nederland 2012. Korte film van Aniëlle Webster. Met o.a. Reinout Scholten van Aschat, Sallie Harmsen en Anna Raadsveld.

Vier vrienden bezoeken een openluchtfeest. In de rij ontstaat massapaniek. De onderlinge verhoudingen tussen de vrienden bepalen hun gedrag tijdens de ramp die zich voltrekt. Een van hen komt om het leven, de overgebleven vrienden worden als held, slachtoffer, respectievelijk schoft gezien. Maar zijn de slachtoffers niet ook schuldig? En is de schoft niet ook slachtoffer?
Vanaf december 2012 online te zien op www.onenightstandoptv.nl.

Verre vrienden

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Marleen Jonkman. Met o.a. Leny Breederveld, Jelka van Houten, Céci Schmitz-Chuh, Melody Klaver en Dragan Bakema.

Drama van Marleen Jonkman over drie buurvrouwen in Amsterdam die veel gemeen hebben maar toch volkomen langs elkaar heen leven.

Flysk

2010 | Drama

2010. Drama van Albert Jan van Rees. Met o.a. Georgina Verbaan, Ian Bok en Gijs de Lange.

Drama van Albert Jan van Rees over een man en een vrouw die een hotel op eiland beginnen. Dan krijgen ze een gast. Gemaakt in de serie One Night Stand.

Zara (is niet bang)

2009 | Korte film, Drama

Nederland 2009. Korte film van Anna van der Heide. Met o.a. Anna Raadsveld en Marcel Hensema.

Lastige tiener Zara (Raadsveld) belt aan bij begrijpende leraar geschiedenis Gijs (Hensema), wiens vrouw net op kamp is met HAVO 3. Haar vader heeft haar geslagen, zegt ze. Gijs wil het meisje niet in de kou laten staan en laat haar binnen. In de loop van de avond wordt duidelijk dat Zara het met de waarheid niet zo nauw neemt. Levensecht en nergens ongeloofwaardig of sensationeel, maar keerzijde daarvan is dat het verhaal nogal vlak is. Langzaam kabbelt de film naar een - geheel in stijl - nauwelijks aanwezige climax. Wel fraai spel van de twee hoofdrolspelers.

Maite was hier

2009 | Korte film

Nederland 2009. Korte film van Boudewijn Koole. Met o.a. Abbey Hoes, Sigrid ten Napel en Anneke Blok.

Veertienjarige Maite verblijft op de kankerafdeling en wacht op een zware operatie. Terwijl ze worstelt met haar gezondheid gaat het leven door, krijgt haar vriendin haar eerste vriendje. De film volgt het stoere meisje tijdens de moeilijke gesprekken met haar moeder, terwijl ze gewassen wordt door een begrijpende broeder, en als ze 's nachts over de afdeling dwaalt. Veel blijft onuitgesproken, maar de film verliest geen moment de grip op de kijker. Dat komt door het levensechte spel van alle acteurs (met tiener Abbey Hoes voorop), het fraaie camerawerk en de vele mooie, verstilde scènes.

De ander

2009 | Korte film, Drama

Nederland 2009. Korte film van Rolf van Eijk. Met o.a. Walid M. Taher, Berivan Hosiyar, Alex Blokker en Dan van Steen.

De Koerdische vluchteling Aziz (Taher), het in Iran geboren meisje Nazanin (Hosiyar) en de Nederlandse Perry (Blokker), die wordt uitgezonden naar Irak en de volgende dag vertrekt, komen elkaar tegen als ze, elk om eigen redenen, op een koude novembernacht door het Rotterdamse havengebied dwalen. De film neemt iets te veel hooi op de vork, want wil naast een politiek statement ook een portret van drie verschillende mensen zijn. Maar daarvoor is te weinig tijd, met als gevolg dat de film op beide fronten niet weet te overtuigen.

Bollywood hero

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Diederik van Rooijen. Met o.a. Egbert Jan Weeber, Ishwari Bose-Bhattacharya, Akhilesh Kumar en Rubiana Ali.

De jonge Nederlandse acteur Nick reist af naar Mumbai om daaar een rol in een Bollywoodfilm te spelen. Hij maakt met een oude super-8 camera een filmverslag voor zijn dementerende vader. Door wat hij filmt begint hij zich het lot van de sloppenbewoners aan te trekken, maar hij schiet door in z'n pogingen om er wat aan te doen. Regisseur en scenarist Van Rooijen (Stella’s Oorlog) wil te veel elementen in anderhalf uur stoppen: misdaad, liefde, een vader-zoon-relatie, een moraal, spanning, zang en dans, waardoor geen van die elementen de beoogde emotie raakt. Maar lang weet hij de vaart erin te houden.

De fuik

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Mischa Kamp. Met o.a. Lukas Dijkema, Johanna ter Steege, Elske Rotteveel en Anna Raadsveld.

Er gaat van alles mis in een gereformeerd gezin. De twee zoons zijn al uit huis geplaatst en nu willen kerk en kinderbescherming ook de vier dochters nog van vader (Dijkema) afpakken. Dat kan hij niet laten gebeuren. Hij laadt vrouw (Ter Steege) en dochters in een auto en trekt maandenlang met ze van camping naar camping. Intrigerende telefilm van Mischa Kamp (Het paard van Sinterklaas), de beste van jaargang 2008. Jammer genoeg nooit in de bioscoop vertoond, onder andere omdat de maakster vreesde dat bij een bioscooprelease een deel van het budget naar de promotie zou gaan.

Bride Flight

2008 | Drama, Historische film

Nederland​/​​Luxemburg 2008. Drama van Ben Sombogaart. Met o.a. Karina Smulders, Elise Schaap, Anna Drijver, Waldemar Torenstra en Pleuni Touw.

Drie jonge vrouwen en een jonge man reizen mee met een KLM-toestel dat meedoet aan de luchtrace in 1953 van Londen naar Nieuw-Zeeland. Ada, Marjorie, Esther en Frank hebben alle schepen achter zich verbrand in Nederland en gaan op zoek naar een nieuwe toekomst aan de andere kant van de wereld. Gedurende een aantal jaar zullen ze elkaar steeds weer tegen het lijf lopen. Succesvol melodrama van regisseur Sombogaart en scenariste Marieke van der Pol (De tweeling), met een mooi production design en een aantrekkelijke cast.

Ik omhels je met duizend armen

2006 | Drama, Romantiek

Nederland 2006. Drama van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Tijn Docter, Carice van Houten, Catherine ten Bruggencate, Karina Smulders en Halina Reijn.

Letterlijk tot op zijn sterfbed werkte Van de Sande Bakhuyzen aan deze verfilming van de succesvolle roman van Ronald Giphart, waarin diens alter ego Giph (Docter) worstelt met de zelfverkozen dood van zijn moeder, het schrijversschap, zijn relatie met een fotomodel (Van Houten) en de oppervlakkigheid van zijn vrienden. Helaas gaan de verschillende verhaallijnen nooit een coherent geheel vormen en wordt alles in de dialogen tot vervelens toe benoemd en uitgelegd. Hierdoor blijft Ik omhels je met duizend armen een halfslachtige symbiose van drama en komedie, die alleen op de been wordt gehouden door de acteurs, Carice van Houten en Catherine ten Bruggencate voorop.

Escort

2006 | Thriller, Drama

Nederland 2006. Thriller van Frank Ketelaar. Met o.a. Rifka Lodeizen, Bastiaan Ragas, Sabrina van Halderen, Ton Kas en Tom Jansen.

In deze VARA-bijdrage in de reeks Telefilms uit 2006 verdient de volkse Chantal wat bij als escortdame (geen seks!), in de hoop ooit een eigen kapsalon te kunnen beginnen. En dan doet een klant haar een voorstel dat ze bijna niet kan weigeren: trouwen en als hij sterft (de dokters geven hem nog drie maanden) krijgt ze al zijn miljoenen. De film hinkt op te veel gedachten en slaat de plank soms pijnlijk mis (zoon Simon uit Australië), maar Rifka Lodeizen als Chantal en Bastiaan Ragas als haar vriend Robin maken veel goed.

De uitverkorene

2006 | Drama, Thriller

Nederland 2006. Drama van Theu Boermans. Met o.a. Kees Prins, Pierre Bokma, Tijn Docter, Katja Herbers en Monic Hendrickx.

Met de hulp van de drie G's - geestdrift, geloof en het gezin - is de firma Van der Laan uitgegroeid tot de een na grootste softwarebouwer van Europa. Maar de ambities van de visionaire, diepgelovige directeur Johan van der Laan (Prins) reiken verder. Hij wil een notering aan de Amerikaanse beurs. De telefilm, gebaseerd op het ware verhaal van diepgelovige softwaremakers Baan, is een fraaie parabel over de frictie tussen het rotsvaste geloof in God en het vertrouwen in de AEX-index. Pierre Bokma kreeg, bijzonder eervol, een Emmy voor zijn rol als een van de broers.

Leef!

2005 | Drama

Nederland 2005. Drama van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Monic Hendrickx, Peter Blok, Sophie van Winden, Tanja Jess en Sarah Jonker.

Verfilming van Maria Goos' gelijknamige feuilleton in de Volkskrant over een verloskundige en haar gezin. Ze hebben alles en kunnen alles, maar wat domineert is het gevoel dat het leven voorbij glijdt - met als gevolg dat mama (die eigenlijk schrijver wil worden), papa (die maar geen nee kan zeggen tegen het meisje van kantoor), en de twee dochters langs elkaar heen leven. Leef! is een veellagig drama over moderne mensen met moderne relaties. Na een uur verdwijnt de gelaagde structuur en krijgt de film een andere vorm. De kijker hapt dan al heel lang naar adem. Leef! had baat gehad bij wat meer twijfel, bij wat meer lucht.

Eilandgasten

2005 | Drama

Nederland 2005. Drama van Karim Traïdia. Met o.a. Tygo Gernandt, Jaap Spijkers, Caro Lenssen, Egbert Jan Weeber en Eva Duijvestein.

Vlieland heeft de hoofdrol in deze telefilm. In een vakantiehuisje spelen zich verschillende grote en minder grote drama's af. Zo voert Dana een koude oorlog met Chiel, die vreemd is gegaan. En Niels zit met zijn hoofd niet bij zijn gezin en vakantie, maar bij zijn werk. In deze episodenfilm is een handvol korte verhalen gepropt, waar het misschien beter was geweest er één te kiezen en uit te diepen.

Zinloos

2004 | Thriller, Actiefilm

Nederland 2004. Thriller van Arno Dierickx. Met o.a. Peter Blok, Anniek Pheifer, Daan van Rijssel, Hans Hoes en Paul Hoes.

De VARA lijkt met de Telefilm Zinloos haar maatschappelijke engagement duidelijk naar voren te willen brengen. 'Zinloos geweld' gaat hand in hand met bouwfraude en hypocrisie. Blok speelt overheidsadviseur Martin, die na een rapport over onrechtmatigheden de baan overneemt van een ambtenaar. Vervolgens raakt Martin onbedoeld betrokken bij moord. Telefilms horen volgens het format 'actuele maatschappelijke zaken' te behandelen, maar in Zinloos zijn er net iets te veel om ook nog het moorddrama geloofwaardig en spannend te houden. Lovenswaardige, chic gefilmde poging, dat wel, en de capabele Blok (Cloaca) doet zijn best.

Amazones

2004 | Komedie, Misdaad, Actiefilm

Nederland 2004. Komedie van Esmé Lammers. Met o.a. Monique van de Ven, Monic Hendrickx, Georgina Verbaan, Susan Visser en Pierre Bokma.

Vederlichte misdaadkomedie over vier vrouwen in uitzichtloos Breda-Noord die uit financiële noodzaak besluiten een bank te beroven. Scenarioschrijver Barbara Jurgens wilde 'een lekkere brede publieksfilm voor vrouwen, een film die zowel je moeder, de buurvrouw, de kleuterjuf en de groentevrouw aanspreekt'. Van al die miljoenen potentiële toeschouwers kwamen er slechts 26 duizend opdagen. Jammer, want Amazones is een pretentieloze Nederlandse komedie zonder een spoortje maatschappijkritiek, een makkelijke film die vermaakt van begin tot einde.

Van God los

2003 | Misdaad, Drama, Thriller

Nederland 2003. Misdaad van Pieter Kuijpers. Met o.a. Egbert Jan Weeber, Tygo Gernandt, Angela Schijf, Mads Wittermans en Selma Avkapan.

Van God los is een compromisloze misdaadfilm. Een Nederlandse kruising tussen C'est arrivé près de chez vous en Cidade de Deus. De brute moorden zijn gebaseerd op het werk van de bende van Venlo die begin jaren negentig huishield in het zuiden. Tygo Gernandt excelleert als de maniakale Maikel. Egbert Jan Weeber speelt vwo'er Stan, de Sancho Panza-rol. Angela Schijf fungeert als de splijtzwam. Debuterend speelfilmregisseur Kuijpers - die later ook tekende voor Off screen en De Griezelbus - wilde dierenarts worden maar werd drie keer uitgeloot voor de opleiding. Destijds een zegen voor de met boek- en soapverfilmingen doordrenkte Nederlandse filmindustrie.

De tweeling

2003 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek

Nederland​/​​Luxemburg 2003. Drama van Ben Sombogaart. Met o.a. Thekla Reuten, Nadja Uhl, Gudrun Okras, Ellen Vogel en Betty Schuurman.

Verfilming van het boek van Tessa de Loo over twee vrouwen die gescheiden opgroeien na een innig verstrengelde kindertijd. Anna (Nadja Uhl en Gudrun Okras) groeit op in liefdeloze armoede in Duitsland waar ze trouwt met een SS'er die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lotte (Thekla Reuten en Ellen Vogel) groeit op in welvaart in Nederland. Haar joodse verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Als de zussen op hoge leeftijd zijn ontmoeten ze elkaar weer. De filmmakers en acteurs hebben de twee levensgeschiedenissen én de drie tijdsperiodes op prachtige wijze verbeeld. Winnaar Gouden Kalf voor beste film en genomineerd voor een Oscar.

Cloaca

2003 | Drama, Komedie

Nederland 2003. Drama van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Jaap Spijkers, Pierre Bokma, Peter Blok en Elsie de Brauw.

Na vijftien jaar brengt het lot vier voormalige studievrienden weer bij elkaar. Ambitieuze politicus Joep (Scholten van Aschat), homoseksuele ambtenaar Pieter (Bokma), cokesnuivende advocaat Tom (Blok) en tikje ranzige regisseur Maarten (Spijkers) zijn allemaal min of meer vastgelopen in hun leven, wat leidt tot pijnlijke, af en toe bijzonder komische verwikkelingen. Gebaseerd op een toneelstuk van Maria Goos. Mede dankzij de uitstekende acteurs - oude bekenden van de toneelschool in Maastricht - kreeg deze goede telefilm onder meer de publieksprijs op het filmfestival van Utrecht.

Baby

2002 | Komedie, Misdaad

Duitsland 2002. Komedie van Philipp Stölzl. Met o.a. Alica Dwyer, Lars Rudolph, Filip Peeters, Christian Grashoff en Hamid Bundu.

Na vijftien jaar brengt het lot vier voormalige studievrienden weer bij elkaar. Ambitieuze politicus Joep (Scholten van Aschat), homoseksuele ambtenaar Pieter (Bokma), cokesnuivende advocaat Tom (Blok) en tikje ranzige regisseur Maarten (Spijkers) zijn allemaal min of meer vastgelopen in hun leven, wat leidt tot pijnlijke, af en toe bijzonder komische verwikkelingen. Gebaseerd op een toneelstuk van Maria Goos. Mede dankzij de uitstekende acteurs - oude bekenden van de toneelschool in Maastricht - kreeg deze goede telefilm onder meer de publieksprijs op het filmfestival van Utrecht.

Familie

2001 | Drama

Nederland 2001. Drama van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Anneke Blok, Mark Rietman en Marisa van Eyle.

Els heeft kanker en is 'uitbehandeld'. Om nog een keer met de hele familie samen te zijn huurt haar man Jan een huisje in Oostenrijk. Wanneer er geen eten blijkt te zijn, zoon Nico zich de eerste avond al bezat en dochter Bibi een geheim wil verraden lopen de spanningen hoog op. Fantastische dialogen, fraai spel en passend camerawerk. De situaties lopen steeds verder uit de hand en zijn op momenten angstaanjagend herkenbaar. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van 'Het Toneel Speelt'.

Oud Geld - Serie II

1999 |

Nederland 1999. Rudolf van den Berg en Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Pim Lambeau, Annemarie Prins, Marcel Musters, Saskia Temmink en Michiel de Monchy.

Els heeft kanker en is 'uitbehandeld'. Om nog een keer met de hele familie samen te zijn huurt haar man Jan een huisje in Oostenrijk. Wanneer er geen eten blijkt te zijn, zoon Nico zich de eerste avond al bezat en dochter Bibi een geheim wil verraden lopen de spanningen hoog op. Fantastische dialogen, fraai spel en passend camerawerk. De situaties lopen steeds verder uit de hand en zijn op momenten angstaanjagend herkenbaar. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van 'Het Toneel Speelt'.