Piero Vida: regie en cast.
Er zijn 12 films gevonden.

la Vita di scorta

1986 | Drama

Italië 1986. Drama van Piero Vida. Met o.a. Manuela Torri, Jean Boissery, Bruno Corazzari, Anna Galiena en Piero Vida.

Wanhoop en verslaving aan heroïne. Een jongen en een meisje zijn afhankelijk van elkaar: het meisje is al langer verslaafd maar voor hem is het nieuw. Zijn wereld stort in wanneer zijn leven verslonst en dramatisch verandert. Een moeizaam plot rond drugs en de vernietigende invloed ervan - een oud verhaal dat weleens beter is verfilmd.

Les Amants terribles

1984 | Drama

Frankrijk 1984. Drama van Danièle Dubroux en Stavros Kaplanidis. Met o.a. Stanko Molnar, Jean-Noël Picq, Danièle Dubroux, Manuela Gourary en Anna Achdian.

De film beschrijft het leven een aantal mensen die in Rome in een hotel wonen. De misverstanden, de jaloezie, de ruzies, de verzoeningen, de woordenwisselingen enz. Het is geen intrigestuk maar de film schetst hetzelfde beeld als Antonioni in LE AMICHE namelijk wreedheid, scherpte en woede. De hoofdpersonen behouden desalniettemin hun ingewikkelde, halfslachtige en aantrekkelijke karakter. Al met al een scherpzinnig portret van een mikro- maatschappij.

Nostalghia

1983 | Drama, Experimenteel

Italië​/​​USSR​/​​Frankrijk 1983. Drama van Andrej Tarkovski. Met o.a. Oleg Jankovski, Erland Josephson, Domiziana Giordano, Laura de Marchi en Delia Boccardo.

Een Russische professor verblijft in Toscane om de middeleeuwse architectuur te bestuderen en komt in contact met een excentrieke ziener die het einde van de wereld voorziet en tijdens een protestdemonstratie tot zelfverbranding overgaat. De visueel uiterst opmerkelijke film zit vol literaire en picturale referenties, maar blijft voor de toeschouwer duister omdat de regisseur vergeet dat een film behalve beeldende ook dramatische kunst is. De acteurs blijven vooral silhouetten in tegenlicht, al valt Giordano op als de doortastende tolk van de nostalgische held.

La storia vera della signora dalle camelie

1981 | Drama, Romantiek, Historische film, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1981. Drama van Mauro Bolognini. Met o.a. Isabelle Huppert, Gian Maria Volonté, Bruno Ganz, Fabrizio Bentivoglio en Clio Goldsmith.

Alphonsine Plessis (Huppert) vertrekt als tiener naar Parijs, waar ze zwoegt in een naaiatelier, bijklust als prostituee en uiteindelijk van de ene rijke heer naar de andere dartelt als luxe courtisane. Maar van binnenuit wordt ze langzaam gesloopt door TBC, en ze sterft op haar drieëntwintigste. Erotische scènes te over, Huppert is uitstekend en het ziet er allemaal schitterend uit, maar het tempo is aan de lage kant. Gebaseerd op de bekende roman van Alexandre Dumas fils. Mooie muziek van Ennio Morricone.

Il Ritorno di Casanova

1978 | Drama, Romantiek

Italië 1978. Drama van Pasquale Festa Campanile. Met o.a. Giulio Bosetti, Mirella d' Angelo, Piero Vida, Maria Grazia Spina en Francesca Marciano.

Een bejaarde en berooide Casanova mag na zijn verbanningstijd in Venetië terugkeren. Hij wordt verliefd op een onwillig jong meisje en koopt de gokschulden van haar verloofde af om toch in haar slaapkamer te komen. De verloofde daagt hem uit tot een duel dat Casanova tot zijn eigen spijt wint, zodat hij een treurige oude dag tegemoet gaat. De roman van Arthur Schnitzler kreeg een fraaie vormgeving en intelligent acteren - veel beter dan in de gebruikelijke seks-komedies van de regisseur - maar de bij het thema passende bedachtzaamheid ontspoort soms in bijna slaapverwekkende traagheid.

Furto di sera bel colpo si spera

1974 | Komedie

Italië 1974. Komedie van Mariano Laurenti. Met o.a. Pippo Franco, Giancarlo Prete, Aldo Giuffrè, Piero Vida en Costanza Spada.

Quinto (Franco) is een dief, wiens dagelijkse bezigheid uit het stelen van auto's bestaat. Uiteindelijk komt hij echter in de gevangenis terecht. Hierdoor raakt hij niet ontmoedigd, en eenmaal weer op vrije voeten formeert hij een bende, bestaande uit een mechanicus, een slager, een smid en zelfs een krankzinnige, voor het plegen van een grote roofoverval. Het plan is een schilderij te stelen, dat miljoenen dollars waard is. Ze bemerken al gauw dat het om een vervalsing gaat en ook op andere punten verloopt hun plan niet naar wens, zodat ze eerst in het ziekenhuis belanden en daarna direct de gevangenis in gaan. Maar Quinto is een onverbeterlijke dief en denkt alweer aan een nieuwe overval. Een absurde klucht, niet echt grappig en slecht geregisseerd.

Sentivano...uno strano, eccitante, pericoloso puzzi di dollari

1973 | Western

Italië 1973. Western van Italo Alfaro. Met o.a. Robert Malcolm, Piero Vida, Rosalba Neri, Salvatore Puntillo en Peter Landers.

In deze matte spaghetti-western is de mens weer eens de gier. Het gaat om zowel een miljoen dollar (de lonen voor de mensen die aan de spoorweg werken en waar de bankier zo zijn plannetjes mee heeft) als om een beloning op het hoofd van een outlaw die zich in de kerk heeft verscholen voor een Mexicaanse bandiet die de centjes graag wil incasseren. Een premiejager, die door de spoorwegen in dienst is genomen, gooit de plannen van iedereen overhoop.

Nel nome del padre

1971 | Drama, Biografie

Italië 1971. Drama van Marco Bellocchio. Met o.a. Yves Beneyton, Aldo Sassi, Renato Scarpa, Laura Betti en Piero Vida.

Leerlingen van een jezuïeten-internaat verzetten zich tegen de paternalistische onderdrukking. Eén alleen met de mond, de ander saboteert religieuze feesten en zet het lekenpersoneel tot een staking aan. De autobiografische, in 1958 spelende film geeft een beeld van de religieuze overgangsperiode - de installatie van de vernieuwende Paus Johannes XXIII - die verdeeldheid onder de priesters veroorzaakt en laat zien hoe leerlingen die zelf uit de heersende klasse komen het subproletariaat tot verzet aanzetten, alleen uit eigen onlust. De door Beneyton fascinerend geacteerde rebel groeit benauwend toe naar fascisme.

Capricci

1969 | Drama, Experimenteel

Italië 1969. Drama van Carmelo Bene. Met o.a. Carmelo Bene, Anne Wiazemsky, Tonino Caputo, Ornella Ferrari en Piero Vida.

Onmogelijk samen te vatten semi-experimentele film die geschreven, geregiseerd en vertolkt wordt door Carmelo Bene, een echte auteur dus. De film is losjes gebaseerd op opera's van Puccini en teksten van Shakespeare en Roland Barthes die worden geklutst tot een onsamenhangend en hoogst irritant zootje, dat vermoedelijk alleen voor Bene zélf nog relevant is. Niet om aan te zien.

T'ammazzo, raccomandati a Dio

1968 | Western

Italië 1968. Western van Osvaldo Civirani. Met o.a. George Hilton, John Ireland, Piero Vida, Frank Ressel en Monica Pardo.

Er is gebruikelijk gerommel over 200.000 dollar die uit de bank zijn geroofd, en die door de overvallers zijn gedeeld. De centen worden hen door een meisje, waar ze beiden verliefd op worden, weer net zo snel afhandig gemaakt. De derde blijkt de bankier te zijn die de hele overval had georganiseerd en de verzekeringscenten kon opstrijken. Zo is er aardig wat te verdelen. Maar de hebzucht slaat toe en eenieder wil alles in bezit krijgen. Aardig, al vaker gezien, en ook beter.

Galileo

1968 | Biografie, Historische film

USSR​/​​Italië 1968. Biografie van Liliana Cavani. Met o.a. Cyril Cusack, Lou Castel, Gheorghi Koloiansjew, Gigi Ballista en Paolo Graziosi.

Natuurkundige Galilei verzamelt bewijzen voor zijn theorie dat de aarde om de zon draait, wat de verontwaardiging wekt van wereldse en kerkelijke autoriteiten. Verdediging van dezelfde theorie doet Giordano Bruno op de brandstapel belanden, waarna Galilei voor de rechters zijn idee[KA3]en afzweert maar er wel (stiekem) aan blijft doorwerken. Wijdlopige en gezwollen dialoog en te uitdrukkelijk mooie beelden ontnemen historisch belangwekkende stof dramatische overtuigingskracht. Film haalt het niet bij-ook verfilmd-toneelstuk van Bertolt Brecht over zelfde onderwerp.

Execution

1968 | Western

Italië 1968. Western van Domenico Paolella. Met o.a. Tony Richardson, Dick (Mimmo) Palmer (Palmara), Franco Giornelli, Piero Vida en Rita Klein.

Een man komt uit de gevangenis en gaat op zoek naar zijn partner van destijds, die de baren goud heeft gehouden en de dans wist te ontspringen. Maar er zijn nog anderen in het goud geïnteresseerd! Bepaald geen boeiende spaghetti-western.