Yvonne Bryceland: cast.
Er zijn 2 films gevonden.

The Road To Mecca

1991 | Biografie

Zuid-Afrika​/​​Verenigde Staten 1991. Biografie van Peter Goldsmid, Athol Fugard en Peter Goldsmith. Met o.a. Yvonne Bryceland, Kathy Bates, Athol Fugard, Soli Philander en Betty Toby.

Het leven van Helen Martins (Bryceland) verandert enorm na de dood van haar man in 1961. Ze breekt met de kerk en stort zich met veel enthousiasme in het beeldhouwen. Vooral het eerste is dominee Marius Byleveld (Fugard) van de gereformeerde kerk uit het dorpje New Bathesda in Zuid-Afrika een doorn in het oog. Binnen de kortste tijd wordt Helen door iedereen gemeden en bevindt ze zich met haar sculpturen in een isolement. Tegelijkertijd blijft ook voor Helen de tijd niet stilstaan, zodat zelfstandig wonen moeilijk wordt. Dominee Byleveld dringt er op aan dat ze haar intrek neemt in een rusthuis. Ze laat een noodkreet horen aan de Elsa Barlow (Bates), een jonge onderwijzeres in Kaapstad en de enige die kennelijk echt om haar geeft. Elsa laat alles vallen en rijdt de 800 km om Helen bij te staan. Als Elsa eenmaal ter plaatse is, lijkt Helen veel minder open dan in haar brief. De film is het schrijnende portret van twee vrouwen die op een keerpunt in hun leven staan. Een dergelijk drama zou door minder getalenteerde actrices al vlug verzanden in een hoop sentimenteel gezwets, maar zowel Bates als Bryceland gaan helemaal op in hun personages en slepen daardoor de toeschouwer onwillekeurig mee. De monoloog van Bryceland op het einde kan niemand onberoerd laten. Goldsmid baseerde het scenario op het toneelstuk van co-regisseur en medespeler Fugard, die zich liet inspireren door een waargebeurd verhaal. Knappe fotografie van André Pienaar.

A World Apart

1988 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zimbabwe 1988. Biografie van Chris Menges. Met o.a. Barbara Hershey, David Suchet, Jeroen Krabbé, Paul Freeman en Tim Roth.

Het regiedebuut van de Britse fotograaf Menges is gebaseerd op het autobiografische scenario van Shawn Slovo, dochter van apartheidsactivisten Ruth First en Joe Slovo. Nadat haar vader Krabbé wegens zijn subversieve activiteiten het land diende te verlaten, wordt zijn werk voortgezet door moeder Hershey. Ze wordt gearresteerd en haar dertien-jarig dochtertje wordt verschrikkelijk gepest. Via een zwarte middelbare scholiere en haar broer ontdekt ze wat strijd voor de zwarten betekent. Door de toeschouwer de handeling te laten meebeleven door de ogen van een kind wint de film enorm aan emotionele kracht, temeer daar deze rol schitterend vertolkt wordt door May. Peter Biziou fotografeerde en componist Hans Zimmer baseerde zijn score op de etnische klanken van Zuid-Afrika. Zowel machtswellust van de overheid, als de verwaarlozing van het gezin door een moeder die ook activiste is, worden aan de kaak gesteld in deze beklijvende film. Meervoudig bekroond in Cannes 1988.