Richard Maibaum (1909-1991): scenario en productie.
Er zijn 18 films gevonden.

Licence to Kill

1989 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1989. Actiefilm van John Glen. Met o.a. Timothy Dalton, Carey Lowell, Robert Davi, Talisa Soto en Anthony Zerbe.

Na The Living Daylights keerde Dalton nog eenmaal terug als James Bond. Niet om de wereld te redden maar om op bloedige wijze zijn vriend te wreken. Bonds bazen vinden zo'n privé-actie maar niks. De schurk van dienst, drugshandelaar Sanchez (Davi) is behoorlijk akelig en er zijn Bond-girls en haaien. De ongewoon harde toon van deze literair getrouwe Bond viel echter niet bij iedereen in goede aarde en de film was commercieel geen groot succes. Het zou nog zes jaar duren voordat de volgende Bond-film, Goldeneye, werd gemaakt. Wel met een aardig bijrolletje voor een piepjonge Benicio Del Toro.

The Living Daylights

1987 | Actiefilm, Thriller, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Actiefilm van John Glen. Met o.a. Timothy Dalton, Maryam d'Abo, Jeroen Krabbé, Joe Don Baker en John Rhys-Davies.

Na lang zoeken werd er dan toch nog een opvolger voor Roger Moore gevonden: de Shakespeare-acteur Timothy Dalton, die als kersverse 007 direct goed van start ging in een van de leukste Bond-films van regisseur John Glen. Bond is, na alle gekkigheid uit de Moore-periode, een stuk serieuzer geworden, lijkt meer op het personage van zijn bedenker Ian Fleming. Iets te lang, op het eind moeten vooral de special effects de vaart er een beetje in houden. Jeroen Krabbé speelt een KGB-officier die van twee walletjes (Oost en West) blijkt te eten. Na The Living Daylights keerde Dalton nog éénmaal terug als James Bond in License to Kill.

A View to a Kill

1985 | Actiefilm, Thriller, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1985. Actiefilm van John Glen. Met o.a. Roger Moore, Christopher Walken, Tanya Roberts, Patrick Macnee en Grace Jones.

Er valt veel te genieten aan de veertiende episode van de James Bond-serie. Zo is er de prettig psychotische KGB-er Zorin (Walken, altijd een traktatie) en zijn atletische femme fatale (Jones). Zorin wil Silicon Valley met een goedgeplaatste aardbeving vernietigen en Bond moet er een stokje voor steken. De strijd brengt de vijanden tot hoge hoogtes, op de Eiffeltoren en de Golden Gate Bridge. En voor diegenen die het geschreeuw van Tanya Roberts ('James!!!') niet kunnen uitstaan, is er nog altijd het prijswinnende titelliedje van Duran Duran.

Octopussy

1983 | Actiefilm, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1983. Actiefilm van John Glen. Met o.a. Roger Moore, Maud Adams, Louis Jourdan, Kabir Bedi en David Meyer.

Door een Amerikaanse atoomonderzeeër tot ontploffing te brengen in een West-Duitse haven, hopen de Sovjets de publieke opinie in West-Europa tegen de NATO op te zetten. Bond (Moore) moet de zaak klaren. Het spoor leidt naar een Afghaanse prins, die eigenlijk werkt voor Octopussy (Adams), een exotische dame, die een vrouwenleger op de been heeft gebracht. Het pretentieloze scenario van Richard Maibaum en Michael J. Wilson is als gebruikelijk gelardeerd met actie inclusief een flinke dosis zelfspot en adembenemende stunts. Maud Adams is het enige Bond-meisje dat twee keer naast 007 Roger Moore mocht aantreden: in The Man with the Golden Gun (1974) en nu als titelheldin in Octopussy.

For Your Eyes Only

1981 | Actiefilm, Sciencefiction, Thriller, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1981. Actiefilm van John Glen. Met o.a. Roger Moore, Carole Bouquet, Julian Glover, Lynn-Holly Johnson en Topol.

De Britten zijn het apparaatje kwijtgeraakt waarmee de kernraketten uit hun onderzeeërs kunnen worden gelanceerd. Waarschijnlijk wil de Griekse schurk Kristatos (Glover) het aan de Russen verkopen. 007 krijgt bij zijn onderzoek hulp van bevallige schone Melina (Bouquet) en duikt naar wrakken, racet in 2CV-tjes en schiet skiënd feilloos boeven neer. Weinig rare gadgets, relatief serieus en ingetogen voor een Bondfilm. Toch is dit, ondanks de gevorderde leeftijd van Moore, een aardige aflevering. De muziek en de titelsong van Sheena Easton werden genomineerd voor een Oscar.

The Spy Who Loved Me

1977 | Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1977. Thriller van Lewis Gilbert. Met o.a. Roger Moore, Barbara Bach, Curd Jürgens, Richard Kiel en Caroline Munro.

Roger Moore was in deze stijlvolle actiefilm voor het eerst echt thuis in zijn rol als James Bond. Wel raakte vanaf deze aflevering de inhoud van de Bond-films steeds verder af van de verhalen van geestelijk vader Ian Fleming, om plaats te maken voor meer spektakel en humor, en het verplichte Bondmeisje krijgt eindelijk wat gewicht. De Britse en Russische geheime dienst besluiten samen te werken als twee van hun nucleaire duikboten op mysterieuze wijze verdwijnen. Ze zetten hun beste mensen in tegen de megalomane Stromberg (Jürgens), die van plan is de wereld te vernietigen. Bonds belangrijkste vijand is echter de reus met het ijzeren gebit Jaws (Kiel), die hem tot vervelens toe blijft achtervolgen en maar niet dood wil gaan.

The Man with the Golden Gun

1974 | Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Guy Hamilton. Met o.a. Roger Moore, Britt Ekland, Maud Adams, Hervé Villechaize en Clifton James.

Kenners waren het erover eens dat deze tweede Bondfilm met Roger Moore te ‘kunstmatig’ was opgezet, dat het aan humor ontbrak, en dat het verhaal niet overhield. Maar bij de beginscènes is daar nog niets van te merken. Christopher Lee is een tot de verbeelding sprekende schurk die niet alleen over een golden gun, maar – blijkens een close-up van z’n borstpartij – ook beschikt over een derde tepel. Hij nodigt geheim agenten uit op zijn landgoed, om het duel met ze aan te gaan. Bond krijgt ook een uitnodiging. Titelsongvertolkster Lulu zingt prachtig: ’...no one can catch him, no hit man can match him, The Man with the Golden Gun.’

Diamonds Are Forever

1971 | Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1971. Actiefilm van Guy Hamilton. Met o.a. Sean Connery, Jill St. John, Lana Wood, Putter Smith en Bruce Glover.

James Bond moet in deze, niet zo sterke, aflevering onderzoeken wat er toch aan de hand is met de internationale diamantmarkt. Het spoor leidt onder andere naar Amsterdam en Las Vegas, terwijl 007 het onder andere aan de stok krijgt met de amusante slechteriken Mr. Wint en Mr. Kidd, begrafenisondernemers en huurmoordenaars. Alle bekende ingrediënten zijn natuurlijk weer aanwezig, Bond-girls en gadgets incluis. De studio liet ook Connery terugkomen, na de tegenvallende vervanger George Lazenby, en liet Shirley 'Goldfinger' Bassey maar weer eens voor het, overigens erg fijne, titelliedje opdraven.

Thunderball

1965 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1965. Sciencefiction van Terence Young. Met o.a. Sean Connery, Claudine Auger, Adolfo Celi, Luciana Paluzzi en Rik Van Nutter.

In deze vierde Bond-film moet 007 op zoek naar twee kernwapens, gestolen door de internationale misdaadorganisatie SPECTRE, die dreigt grote steden in de as te leggen als er geen enorm bedrag aan losgeld wordt betaald. Bond belandt op de Bahama's, waar hij het aan de stok krijgt met misdaad-hotemetoot Emilio Largo (Celi). Financieel zeer succesvolle aflevering speelt zich voor een belangrijk deel onder water af, waar haaien en boeven met harpoengeweren de boel onveilig maken. Sfeervol, maar niet zo goed als voorganger Goldfinger. In 1983 verscheen een remake, weer met Connery als 007: Never Say Never Again.

Goldfinger

1964 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1964. Sciencefiction van Guy Hamilton. Met o.a. Sean Connery, Gert Fröbe, Shirley Eaton, Honor Blackman en Bernard Lee.

Een van de beste vroege Bond-films, blinkt uit door leuk gevonden gadgets als een auto met raketwerpers, een laserstraal die James Bond (Connery) bijna doormidden snijdt en een huis met meubilair dat voortdurend van plaats verandert. De zeer geslaagde slechterik Goldfinger (met zichtbaar plezier gespeeld door Fröbe) wil, geholpen door zijn werkelijk formidabele Koreaanse butler Oddjob (Harold Sakata), door middel van een ingenieus plan ontstellend rijk worden. Meest indrukwekkende beeld is een geheel met goud bedekte Eaton, de titelsong van Shirley Bassey werd een enorme hit.

From Russia with Love

1963 | Avonturenfilm, Sciencefiction, Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1963. Avonturenfilm van Terence Young. Met o.a. Sean Connery, Daniela Bianchi, Lotte Lenya, Robert Shaw en Pedro Armendáriz.

Tweede James Bond film en een van de beste uit de reeks. 007 krijgt het te stellen met het internationale misdaadsyndicaat SPECTRE dat een boosaardig plan heeft ontworpen om de Koude Oorlog in een heuse oorlog te laten uitlopen. De tongue-in-cheek dialogen die Bond-films zo leuk maken, zijn hier beter dan ooit. Lenya doet haar best als lesbische, door en door verdorven spion en ook Shaw als psychopatische moordenaar is de moeite van het vermelden waard. Het spektakel begint zoals te doen gebruikelijk al vóór de credits. Muziekscore van John Barry.

Dr. No

1962 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1962. Actiefilm van Terence Young. Met o.a. Sean Connery, Ursula Andress, Joseph Wiseman, Jack Lord en Bernard Lee.

De eerste James Bond-film is ondanks een overduidelijk laag budget en de afwezigheid van groot spektakel en geinige high-tech gadgets een van de leukste. Naast griezelige giftige spinnen, bloedhonden, vlammenwerpers en een in bikini gehulde femme fatale, moet 007 het hier opnemen tegen het mysterieuze Chinese criminele brein Dr. No (Wiseman). Connery bleek geknipt voor zijn rol als 007 en Andress was als Bond-meisje een perfecte keus. Regisseur Young leverde na Dr. No nog twee, bijna even goede, Bond-films af: From Russia with Love (1963) en Thunderball (1965).

Zarak

1956 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1956. Avonturenfilm van Terence Young. Met o.a. Victor Mature, Michael Wilding, Anita Ekberg, Bernard Miles en Finlay Curie.

Onzin die zich afspeelt in India waar Mature 'inboorlingen' aanvoert en Wilding als Britse officier hem moet zien op te pakken. Scenario van Richard Maibaum. Gefilmd in CinemaScope.

Ransom

1956 | Actiefilm, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1956. Actiefilm van Alex Segal. Met o.a. Glenn Ford, Donna Reed, Leslie Nielsen, Juano Hernandez en Alexander Scourby.

Tobberig vertelsel over Fords pogingen zijn ontvoerde zoon te bevrijden. Cyril Hume en Richard Maibaum draaiden het scenario in elkaar en Arthur E. Arling keek door de lens van de camera.

Bigger Than Life

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Nicholas Ray. Met o.a. James Mason, Barbara Rush, Walter Matthau, Christopher Olsen en Robert Simon.

Dat Bigger Than Life een iets minder groot succes werd dan Rebel Without a Cause was te verwachten. Desalniettemin werd de film veel geprezen en bekeken. Ray zette opnieuw de deur van het gewone Amerikaanse burgerleven op een kier, zodat de kijker kan zien wat er ook vaak misgaat. Mason, in een genuanceerde rol, speelt een goede docent en vader, die onder invloed van een experimenteel medicijn uitgroeit tot een levensgevaarlijke familietiran. Met een zelfverzekerde opbouw, rijke symboliek en strakke kadrering houdt Ray de spanning er lekker in.

The Cockleshell Heroes

1955 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1955. Oorlogsfilm van José Ferrer. Met o.a. José Ferrer, Trevor Howard, Anthony Newley en Dora Bryan.

Een cockleshell is een opvouwbare kano, klein genoeg om door een luikje van een onderzeeër naar buiten te duwen. Zo begon eind december 1942 een gewaagde sabotageactie van tien Britse mariniers richting de bezette haven van Bordeaux. Filmmaker Ferrer knoopte de herinneringen van enkele overlevenden aan elkaar en fabriceerde een aangedikt heldenverhaal over de noeste kanoërs die in het holst van de nacht verschillende schepen aanvielen. De ontsnappingsroute van de Britten is inmiddels een populaire wandelroute van Bordeaux naar Ruffec (160 kilometer). Ouderwetse heroïek in toenmalig fonkelnieuw CinemaScope.

The Great Gatsby

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Elliott Nugent. Met o.a. Alan Ladd, Betty Field, Macdonald Carey, Barry Sullivan en Ruth Hussey.

Bewerking van F. Scott Fitzgeralds boek waarmee men op een verkeerd spoor zit. Het gaat over een mysterieuze jonge miljonair die in de jaren 1920-30 in botsing komt met de gemeenschap op Long Island. Er wordt teveel gepraat en men heeft het veel te literair willen maken. Ladd doet het behoorlijk goed, maar Field (als Daisy Buchanan) speelt haar rol vreemd gemelijk. Eerder verfilmd in 1926, en opnieuw in 1974. Scenario van Cyril Hume en Richard Maibaum. Camerawerk van John Seitz.

Gold Diggers of 1937

1936 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1936. Musical van Lloyd Bacon. Met o.a. Dick Powell, Joan Blondell, Glenda Farrell, Victor Moore en Lee Dixon.

De derde GOLD DIGGERS-film heeft nauwelijks een verhaallijn. Het gaat over enkele vertegenwoordigers in verzekeringen die een Broadway-show financieel willen steunen. Gelukkig is choreograaf Busby Berkeley weer aanwezig om de film te redden door zijn sprookjesachtige balletten, die de toeschouwer keer op keer verbazen door de fantasie waarmee die man te werk gaat. Powell wordt weer bijgestaan door Blondell. Voor de deze keer minder sterke songs tekenden niet alleen Harry Warren en Al Dubin, maar ook Harold Arlen en E.Y. Harburg. Arthur Edeson hanteerde de camera. Met de volgende GOLD DIGGER IN PARIS (1938) zou de reeks afgesloten worden.