Paul Hörbiger: cast.
Er zijn 149 films gevonden.

Meine Schwester Maria

2003 | Documentaire, Biografie

Zwitserland​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk 2003. Documentaire van Maximilian Schell. Met o.a. Maria Schell, Maximilian Schell, Falko Skrabal, Gerhard Hannak en Harry Stuhlhofer.

Ruf der Wälder

1965 | Drama

Oostenrijk 1965. Drama van Franz Antel. Met o.a. Terence Hill, Hans-Jürgen Bäumler, Gerhard Riedmann, Ellen Farner en Johanna Matz.

Simpel, goedbedoeld melodrama met Hill als een Italiaanse gastarbeider die zich door z'n ongewoon zachtaardig karakter de minachting van zijn Oostenrijkse collega's op de hals haalt. Hill doet zichtbaar z'n best in een voor hem ongebruikelijke rol, maar de platte regie van de doorgaans in Tirolerkluchten gespecialiseerde Antel laat helaas weinig ruimte voor subtiliteiten.

Die Große Kür

1964 | Romantiek

Oostenrijk​/​​Duitsland 1964. Romantiek van Franz Antel. Met o.a. Marika Kilius, Hans-Jürgen Bäumler, Peter Kraus, Paul Hörbiger en Mady Rahl.

Hoofdrollen Marika en Hans-J[KA3]urgen werden in 1963 en 1964 wereldkampioen kunstschaatsen. Ze waren immens populair en daar moest een film van komen. Het werd een vage liefdesgeschiedenis vol misverstanden ondersteund door sterren. Marika engageert zich voor een Weense ijsrevue en Hans-J[KA3]urgen tekent een contract met een Amerikaanse show. Hun agenten stellen alles in het werk om ze weer bij elkaar te brengen. Het succes van toen is nu alleen nog leuk voor de nostalgiegangers. Antel maakte drie jaar later nog eens zo`n film met hetzelfde stel, DAS GRO[KL29]E GL[KA3]UCK, waarin ook het schaatsen (en daarbij behorende glitter) de voornaamste attractie vormt. Scenario van Kurt Nachmann en camerawerk van Siegfried Hold.

Das hab ich von Papa gelernt

1964 | Komedie

Duitsland​/​​Oostenrijk 1964. Komedie van Axel von Ambesser. Met o.a. Willy Fritsch, Thomas Fritsch, Peter Vogel, Gertraud Jesserer en Gustav Knuth.

Clemens Andermann begon zijn succesvolle carri[KA2]ere op het toneel en voor de rollende camera van de film, maar tegenwoordig is hij een geslaagde industrieel (door zijn huwelijk). Het artistieke milieu is tegenwoordig taboe, al kijkt hij wel naar zijn eigen oude films. Achterhaalde, bedenkelijke en zeer gedateerde komedie der misverstanden en verwisselingen, die alleen maar leuk is voor kijkers, die zich Willy en Thomas Fritsch, Hörbiger en Seebald nog kunnen herinneren.

Ferien vom Ich

1963 | Komedie, Drama, Muziek

Duitsland 1963. Komedie van Hans Grimm. Met o.a. Geneviève Cluny, Monika Dahlberg, Peter Vogel, Hans Holt en Elisabeth Flickenschildt.

Deze Franz Seitz-productie steekt wel erg af tegen de voorgangers uit 1934 en 1952. De titel van de film is de naam van het hotel waar alle operette-achtige toestanden plaats vinden. Scenario van Ilse Lotz-Dupont naar de gelijknamige roman van Paul Keller. Camerawerk van Dieter Wedekind.

Tanze mit mir in den Morgen

1962 | Musical

Oostenrijk 1962. Musical van Peter Dörre. Met o.a. Paul Hörbiger, Oskar Sima, Rex Gildo, Gerhard Wendland en Udo Jürgens.

Een theaterdirecteur (Hörbiger) krijgt een showboot en daarop laat hij allerlei artiesten optreden. Dat is het hele verhaal, maar het gaat natuurlijk om de shownummers.

Sing, aber spiel nicht mit mir

1962 | Muziek

Oostenrijk​/​​Duitsland 1962. Muziek van Kurt Nachmann. Met o.a. Adrian Hoven, Paul Hörbiger, Peter Vogel, Rex Gildo en Karin Heske.

Het verhaal vertellen heeft weinig zin omdat deze film slechts een excuus is om de vedettenummers aan elkaar te binden. De voornaamste optredenden: Sacha Distel, Rex Gildo, Bill Ramsay, Ted Herold en De Chakachas.

...und ewig knallen die Räuber

1962 | Komedie, Actiefilm

Oostenrijk 1962. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Georg Thomalla, Peter Weck, Paul Hörbiger, Franz Muxeneder en Beba Loncar.

Een veelgeplaagde kleermaker wordt een soort Robin Hood- achtige roverhoofdman die sympathieke (mis)daden begaat. Als hij per ongeluk een echte roversbende vangt wordt hij natuurlijk de held van het dorp. Zelfs met veel goede wil valt er weinig te lachen. Het scenario is van Kurt Nachmann naar ideeën van de roman Niklaus Tschinderle, Räuberhauptmann van J.F. Perkoning. Het camerawerk is van Hanns Matula.

Muss i denn zum Städtele hinaus

1961 | Muziek

Oostenrijk 1961. Muziek van Franz Antel. Met o.a. Vivi Bach, Hans von Borsody, Trude Herr, Hans Moser en Paul Hörbiger.

Een groepje amateur-jazzspelers wordt bekend na veel vallen en opstaan. Een pretentieloze muzikale film die ook bekend werd onder de Duitse titel: 'Und du mein Schatz bleibst hier'.

Kauf dir einen bunten Luftballon

1961 | Komedie, Muziek

Duitsland​/​​Oostenrijk 1961. Komedie van Géza von Cziffra. Met o.a. Ina Bauer, Toni Sailer, Oskar Sima, Paul Hörbiger en Heinz Erhardt.

Een nieuwe versie van de ijsrevuefilm uit 1943, Der Weiße Traum, in kleur en CinemaScope met schaatskampioene Inge König (Bauer) (1957, 1958, 1959) in de hoofdrol. Een theatermusical met hoofdrolspeelster Mia (Stephan), die niet zingen kan, dreigt te floppen, maar wordt beschermd door financier Miffke (Philipp), en wordt vlot omgebouwd tot ijsfestijn, zodat Inge schitteren kan - en dat doet ze ook. Het scenario is van regisseur Von Cziffra. Het camerawerk is van Willy Winterstein.

Der Orgelbauer von St. Marien

1961 | Drama

Oostenrijk 1961. Drama van August Rieger. Met o.a. Paul Hörbiger, Sieghardt Rupp en Gerlinde Locker.

Een nieuwe versie van de ijsrevuefilm uit 1943, Der Weiße Traum, in kleur en CinemaScope met schaatskampioene Inge König (Bauer) (1957, 1958, 1959) in de hoofdrol. Een theatermusical met hoofdrolspeelster Mia (Stephan), die niet zingen kan, dreigt te floppen, maar wordt beschermd door financier Miffke (Philipp), en wordt vlot omgebouwd tot ijsfestijn, zodat Inge schitteren kan - en dat doet ze ook. Het scenario is van regisseur Von Cziffra. Het camerawerk is van Willy Winterstein.

Sabine und die hundert Männer

1960 | Drama

Duitsland 1960. Drama van Wilhelm Thiele. Met o.a. Sabine Sinjen, Dieter Borsche, Dietmar Schönherr, Hubert von Meyerinck en Paul Hörbiger.

Als dirigent Viktor Lorenz (Borsche) eindelijk uit krijgsgevangenschap na WO II is teruggekeerd naar huis, komt hij niet meer aan de bak. Zijn dochter Sabine (Sinjen) is een handige meid, maar ze heeft slechts een eenvoudig baantje. Toch helpt ze hem aan werk. Een optreden in de film van Yehudi Menuhin met de Berliner Filharmoniker onder leiding van Ferenc Fricsay maakt de film interessant voor Menuhin's fans.

Pfarrer Kneipp, der Wasserdoktor

1958 | Biografie

Oostenrijk 1958. Biografie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Carl Wery, Paul Hörbiger, Gerlinde Locker, Michael Cramer en Ellinor Jensen.

De romantiseerde film over het leven van een r.k. Duitse priester, Pfarrer Sebastian Kneipp (Wery), die van 1821 tot 1897 leefde. Kneipp bouwde met natuurgeneeskunde een grote naam op, maar zijn tegenstanders uit de tradtionele geneeskunde en uit de clerus zelve lieten geen gelegenheid onbenut om hem te laten struikelen en voor een charlatan uit te maken.

Hoch klingt der Radetzkymarsch

1958 | Muziek, Komedie

Oostenrijk 1958. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Johanna Matz, Paul Hörbiger, Walter Reyer, Boy Gobert en Chariklia Baxevanos.

Luchthartige officieren en lieftallige Weense meisjes zijn de hoofdpersonen in deze film. Een van hen, Franzi, krijgt haar officier nadat er heel wat water door de Donau is gestroomd. Von Bolvary weet wel raad met dit operetteverhaal en Johanna Matz is het ideale 'süsse' Weense meisje.

Hallo, Taxi

1958 | Komedie

Oostenrijk 1958. Komedie van Hermann Kugelstadt. Met o.a. Hans Moser, Gerlinde Locker, Jürg Holl, Paul Hörbiger en Oskar Sima.

Leopold en Franz zijn vrienden en collega's. Beiden zijn koetsier van een huurrijtuig. Wanneer Franz zijn rijtuig opgeeft en op een taxi overstapt blijft er van de vriendschap niet veel over. Een typische jaren 1950-60 komedie. Geen enkele diepgang, nooit schokkend, maar toch af en toe amusant. Gesitueerd in Wenen.

Hallo Taxi

1958 |

Oostenrijk 1958. Hermann Kugelstadt. Met o.a. Paul Hörbiger, Gerlinde Locker en Hans Moser.

Leopold en Franz zijn vrienden en collega's. Beiden zijn koetsier van een huurrijtuig. Wanneer Franz zijn rijtuig opgeeft en op een taxi overstapt blijft er van de vriendschap niet veel over. Een typische jaren 1950-60 komedie. Geen enkele diepgang, nooit schokkend, maar toch af en toe amusant. Gesitueerd in Wenen.

Wien, du Stadt meiner Träume

1957 | Muziek

Oostenrijk 1957. Muziek van Willi Forst. Met o.a. Hans Holt, Erika Remberg, Paul Hörbiger, Adrian Hoven en Oskar Sima.

Het is aan alles te merken dat deze film over een in eigen land afgezette koning die voor de kost een populaire taxichauffeur in Wenen wordt, de allerlaatste produktie was die Forst heeft geregisseerd.

Hoch droben auf dem Berg

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Margot Hielscher, Gerhard Riedmann, Günter Philipp, Paul Hörbiger en Lucie Englisch.

Als u de titel al onweerstaanbaar vindt, zal de synopsis u zeker bekoren: de succesvolle zangeres Sonja Martens (Hielscher) maakt met haar vliegtuig een noodlanding op een Tiroler bergweide. Ze leert er Toni (Riedmann) kennen, een vlotte jongeman die meesterlijk kan jodelen. In gezelschap van vrienden gezien is deze onweerstaanbare kitsch een gegarandeerde dijenkletser. Anders niet te pruimen. Het scenario is van Franz Marischka. Het camerawerk is van Willi Sohm.

Heimweh... dort, wo die Blumen blühn

1957 | Drama

Oostenrijk 1957. Drama van Franz Antel. Met o.a. Paul Hörbiger, Rudolf Prack en Sabine Bethmann.

Na een teleurstelling in de liefde springt Rebate in de Donau om een eind aan haar leven te maken. Ze wordt echter gered door pater Benedikt en komt in het klooster terecht. De abt gaat op zoek naar de man die het verdriet van Renate op zijn geweten heeft.

Heimweh, dort wo die Blumen blühn

1957 | Drama

Oostenrijk 1957. Drama van Franz Antel. Met o.a. Sabine Bethmann, Rudolf Prack, Paul Hörbiger, Hans Holt en Erik Frey.

Voor de zakdoekenbrigades en al diegenen die dwepen met de Wiener Sängerknaben: een jonge vrouw, die zich vanwege liefdesverdriet van een brug over de Donau heeft gestort, wordt van haar mislukte zelfmoordpoging gered door de pater die met zijn zingende knaapjes in een bus op toernee is en toevallig langs kwam. Ze verplegen haar en knappen haar op zodat zij weer zin in het leven krijgt. Stichtelijke pulp.

Der schräge Otto

1957 | Komedie, Musical

Duitsland 1957. Komedie van Géza von Cziffra. Met o.a. Germaine Damar, Grethe Weiser, Walter Giller, Paul Hörbiger en Gunther Philipp.

Flauwe komedie der verwisselingen over het hoofd van de persdienst Otto Schräge (Giller) van de vermaarde Korty- Revue, die verliefd wordt op Topsy Müller (Damar), een leuk jong ding dat heel aardig kan dansen. Ze heeft één vurige wens: carrière maken bij de revue. Ze vindt Otto een leuke vent, die ze voor Herr Korty houdt. Voordat Otto haar kan uitleggen wie hij nu wel werkelijk is, maakt Topsy's vader, die chefkok is van Hotel Esplanade, een einde aan hun verhouding en het eerste misverstand is aldus geboren. Kortom Topsy wordt toch een revue-ster en ze trouwt met Otto, maar dan is de kijker een dikke anderhalf uur verder en heeft zich onthutst afgevraagd wát er nou zo grappig aan deze film zou moeten zijn.

Der Schönste Tag meines Lebens

1957 | Drama

Oostenrijk 1957. Drama van Max Neufeld. Met o.a. Paul Hörbiger, Michael Ande, Richard Eybner, Wiener Sängerknaben en Elinor Kensen.

Een verschrikkelijke kitscherige Heimatfilm over een weesjongetje dat een nieuw tehuis vindt bij de Wiener S[KA3]angerknaben (totdat hij de baard in de keel krijgt en dan begint zijn persoonlijke drama opnieuw). Fraai hoog gekweel voor de liefhebbers van knapenkoren. Super, supersentimenteel. Scenario van regisseur Neufeld en Karl Leitner.

Lügen haben hübsche Beine

1956 | Komedie

Oostenrijk 1956. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Adrian Hoven, Doris Kirchner, Oskar Sima, Paul Hörbiger en Annie Rosar.

Johanna Heiseler is weliswaar afgestudeerd en gediplomeerd als arts, maar ze heeft chronische geldzorgen. Ze kan ski[KA3]en als de beste, verkleedt zich als man en vindt een bijbaantje als ski- instructeur bij gasthof Sonnenhof in Oberirl. Dr. Philip Hackenschuh (Hoven), die haar als vrouw op haar vrije zaterdagmiddag leert kennen wordt tot over zijn oren op haar verliefd, maar kan haar door de week niet vinden, hetgeen tot grote misverstanden leidt.

Lumpazivagabundus

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Paul Hörbiger, Gunther Philipp, Hans Moser, Waltraut Haas en Joachim Fuchsberger.

Een nieuwe verfilming van Nestroy's komedie waarin - evenals in de uit 1936 stammende versie - Paul Hörbiger de rol van de schoenmaker speelt. Aardig, maar beslist niet op het niveau van de eerste versie.

Die Christel von der Post

1956 | Komedie, Misdaad, Romantiek

Duitsland 1956. Komedie van Karl Anton. Met o.a. Gardy Granass, Hardy Krüger, Paul Hörbiger, Carl Wery en Claus Biederstaedt.

Een vrouwelijke postbode krijgt te weinig aandacht van haar verloofde en zoekt troost bij een vriend. Romantische maar trage verfilming van een scenario van Franz Marischka. De titel is ontleend aan een lied uit de operette Der Vögelhändler, maar de film heeft daar verder niets mee te maken.

Das ist die Liebe der Husaren

1956 |

Oostenrijk 1956. E.W. Emo. Met o.a. Peter Weck, Traute Wassler en Paul Hörbiger.

Een vrouwelijke postbode krijgt te weinig aandacht van haar verloofde en zoekt troost bij een vriend. Romantische maar trage verfilming van een scenario van Franz Marischka. De titel is ontleend aan een lied uit de operette Der Vögelhändler, maar de film heeft daar verder niets mee te maken.

Das Donkosakenlied

1956 | Drama, Muziek, Komedie

Duitsland 1956. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Stefan Haar, Paul Hörbiger, Sabine Bethmann, Claus Biederstaedt en Willy Fritsch.

Het Russische, negenjarige weesje Peter is dol op muziek van het Donkosaken-koor maar moet door een hartkwaal veel rusten en iedere opwinding uit de weg gaan. Maar wanneer het Donkosaken-koor in München een concert geeft, gaat hij er toch heen.

Um Thron und Liebe

1955 | Historische film, Drama

Oostenrijk 1955. Historische film van Fritz Kortner. Met o.a. Luise Ullrich, Ewald Balser, Paul Hörbiger, Friedrich Domin en Klaus Kinski.

De twaalf uur voor de aanslag in Sarajewo op het Oostenrijkse troonopvolgers-paar, die de aanleiding was tot het uitbreken van WO I. De film schildert op treffende wijze de sfeer en het politieke klimaat in het Europa van 1914. Kortner's prestatie op het gebied van filmregie is niet bij benadering van hetzelfde niveau als zijn theaterensceneringen. Ook bekend als SARAJEWO.

Ja, ja die Liebe in Tirol

1955 | Muziek, Komedie, Drama

Oostenrijk​/​​Duitsland 1955. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Paul Hörbiger, Carla Hagen, Gunther Philipp, Susi Nicoletti en Peter W. Staub.

Vertegenwoordiger Hans Bondy reist met zijn vriend Peter naar Tirol, waar ze in Gasthof Almenrausch belanden, dat geleid wordt door de weduwnaar Ignaz Musbauer. Wanneer Hans diens dochter Gretel ontmoet is hij op slag verliefd en vraagt haar ten huwelijk. Testamentair is echter vastgelegd dat Gretel pas in het huwelijk mag treden als haar lelijke zuster Liesel aan de man is. Hans denkt de oplossing te weten: hij trouwt eerst met Liesel, om zich dan zo spoedig mogelijk weer van haar te laten scheiden. Ondertussen vraagt hij zijn vriend zich om Gretel te bekommeren zodat er niemand anders zijn plannen kan dwarsbomen.

Hilfe - sie liebt mich!

1955 | Komedie

Duitsland 1955. Komedie van Frantisek Cáp. Met o.a. Christiane Jansen, Hans Reiser, Paul Hörbiger, Hanna Rucker en Günther Lüders.

Eens in de maand zet een burgerlijke huisvader de bloemetjes buiten. In de Elysee-bar speelt hij dan de man-van-de-wereld, die champagne drinkt met mooie vrouwen en strooit met complimentjes. Maar als er werkelijk een vrouw op hem verliefd wordt komt het hele spel uit. Platvloers en slecht gespeeld, deze situatie- komedie. Pijnlijk om te zien.

Eine Frau genügt nicht?

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Ulrich Erfurth. Met o.a. Hilde Krahl, Hans Söhnker, Rudolf Forster, Heliane Bei en Hans Reiser.

Maria (Krahl) en Ernst Vossberg (S[KA3]ohnker) zijn twintig jaar getrouwd. Het stel is kinderloos gebleven. Maria komt er toevallig achter als zij ongwild een telefoongesprek afluistert, dat Ernst van plan is te scheiden, omdat hij trouwen wil met Renate Reinhard (Bei), die van hem een kind verwacht. De scheiding wordt uitgesproken, maar Renate wil achteraf niet met een oudere man samenleven, wat ze Maria in een vertrouwelijk gesprek zegt. Dan gebeurt er een ramp. Volslagen ongeloofwaardige film die heel zwakjes geacteerd wordt. Het scenario dat bol staat van vals sentiment, is van regisseur Erfurth, Erich Ebermayer en Frank Dimen, die de pulproman van Michael Graf Soltikow bewerkten. Het camerawerk is van Werner Krien.

Du mein stilles Tal

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Leonard Steckel. Met o.a. Curd Jürgens, Winnie Markus, Ingeborg Schöner, Bernhard Wicki en Leonard Steckel.

Dertig jaar lief en leed van een vrouw (Markus), die door haar eerste geliefde, pianist Wicki, in de steek wordt gelaten, terwijl ze in verwachting is. Ze trouwt gauw met een landjonker (J[KA3]urgens) en alleen de huisdokter (regisseur Steckel) kent haar verschrikkelijke geheim. Als ze later de kans krijgt om er met Wicki vandoor te gaan, doet ze het niet om Jürgens in de steek te laten; maar haar trouw zal uiteindelijk niet beloond worden, want hij zal haar bedriegen met de vriendin van haar volwassen dochter en dreigt haar dan te verlaten. Een soaper van de bovenste plank, die kwa moraal belachelijke ideeën aanreikt, maar vanwege de behoorlijke rollen toch nog de moeite waard is.

Die Försterbuben

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Robert A. Stemmle. Met o.a. Erich Auer, Kurt Heintel, Eva Probst, Hermann Erhardt en Annie Rosar.

Dit verhaal naar de roman van Peter Rosegger (1843-1918) over een Oostenrijkse boswachter met twee zoons, waarvan er een priester wil worden en de andere een lokaal vechtersbaasje is, kadert helemaal in de Duitse na-oorlogse heimatfilms met als trendsetters Grün ist die Heide en Der Förster vom Silberwald waarin de bergen blauw, de dalen groen, de huisjes klein en de stukjes aarde herrlich waren. Vakantiestemming te midden van de Duitse (en Oostenrijkse) wederopbouw met de Alpen als decor voor ontspanningsidyllen. Loutering en gelukkige liefde. Van Tirolerseks was er toen nog geen sprake.

Banditen der Autobahn

1955 | Misdaad, Thriller, Drama, Film noir

Duitsland 1955. Misdaad van Géza von Cziffra. Met o.a. Hans Christian Blech, Eva-Ingeborg Scholz, Paul Hörbiger, Carl Ludwig Diel en Charles Régnier.

In 1954 werd West-Duitsland opgeschrikt door een serie brutale overvallen die plaatsvonden op de autobahn. Dit vormde het uitgangspunt van deze `vroege krimi` met morele complexen: de politie krijgt bevel om te schieten (minder dan tien jaar na WO II is zoiets nog zeer omstreden). De politieman in kwestie doodt eerst per ongeluk een onschuldige en 'mist' daarna een van de gangsters, waarna hij onder druk van de verloofde en de familie van het slachtoffer wordt ontslagen. Hij raakt vervolgens onbewust verzeild in het gangstermilieu door een dubieuze vriend. Een vaardig gemaakte Duitse film noir.

Und der Himmel Lacht dazu

1954 | Komedie

Duitsland​/​​Oostenrijk 1954. Komedie van Axel von Ambesser. Met o.a. Paul Hörbiger, Marianne Koch, Carl Wery, Gerhard Riedmann en Ellinor Jensen.

H[KA3]orbiger is Bruder Martin, een monnik die zijn hart op de juiste plaats heeft, maar met onorthodoxe, guitige methodes zijn inzamelingen voor de armen en hulpbehoevenden houdt. Hij trekt erop uit met zijn ezelin Ida. De abt van zijn klooster wordt tureluurs van hem want hij krijgt allerlei klachten. Zo is er de pastoor uit Siebenwiesen (Wery) die zeurt dat hij de miswijn ongevraagd verkwanseld heeft. De abt laat Bruder Martin schoorvoetend binnentreden maar legt hem defintief een uitgaansverbod op. Dan komt een noodklagende brief van Martins nicht Lena (Jensen) en Martin mag één keertje het klooster uit, maar moet met de hand op het hart beloven geen streken meer uit te halen. Hij is natuurlijk onverbeterlijk. Bescheiden filmpje dat meer dan een halve eeuw later uiterst altmodisch aandoet. Het verhaaltje is echter tijdloos en inspireerde omroep RTL ertoe in 1996 een tv-serie met Dieter Pfaff te brengen, getiteld Bruder Esel. Erna Fentsch en Carl Costa bewerkten het stuk Bruder Martin voor het volkstoneel dat Costa geschreven had. Sepp Ketterer stond achter de camera.

Mädchenjahre einer Königin

1954 | Historische film, Romantiek, Drama

Oostenrijk 1954. Historische film van Ernst Marischka. Met o.a. Romy Schneider, Adrian Hoven, Magda Schneider, Karl Ludwig Diehl en Paul Hörbiger.

Het sterk geromantiseerde verhaal over het vorstinnenleven van Victoria (gespeeld door Romy Schneider) verloopt zo'n beetje volgens het sjabloon dat we uit de latere Sissi-films kennen. De koningin in kwestie is een sympathieke jongedame die zich weinig aantrekt van de hofetiquette en bij voorkeur naast de rode lopers loopt. Daarnaast kent ze haar plicht, en is ze bereid om offers te brengen. Maar als het op de liefde aankomt, heeft hare hoogheid een uitgesproken eigen willetje. In de film speelt Romy's real life-moeder Magda de barones Lehzen, de vertrouwelinge van Victoria. De hofintriges komen overigens niet echt uit de verf, en de romantische verwikkelingen zijn tamelijk slaapverwekkend, maar voor liefhebbers van La Romy doet dat er nauwelijks toe.

Meine Schwester und ich

1954 | Komedie

Duitsland 1954. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Sonja Ziemann, Adrian Hoven, Herta Staal, Paul Hörbiger en Werner Fuetterer.

Volslagen verdorde komedie der verwisselingen over 'moderne' prinses Ziemann, die met een prins moet huwen, terwijl zij verliefd is op een ingenieur. Ze besluit haar geluk te zoeken door zich voor te doen als schoenenverkoopster. En: eind goed, al goed. Die ene ster in de waardering is voor de schattige Ziemann. Naar de muzikale klucht van Berr en Ralph Benatzki door een heel team omgewerkt tot scenario: Jacques Companéez, Josef Than, Ernst Neubach. Albert Benitz was cameraman van dienst.

Mein Leopold

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Paul Hörbiger, Peer Schmidt, Ingeborg Körner, Gardy Granass en Kurt Vespermann.

Een schoenmaker trekt zijn verkwistende zoon vóór boven zijn dochter, maar komt bijtijds tot inzicht. Een volkse draak.

Der Zigeunerbaron

1954 | Muziek

Duitsland 1954. Muziek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Margit Saad, Gerhard Riedmann, Paul Hörbiger, Karl Schönböck en Oskar Sima.

Redelijk geslaagde verfilming van Johann Strauss' operette. De regisseur zou het in 1965 nog eens dunnetjes overdoen voor de tv met o.a. Rudolf Schock.

Von Liebe reden wir später

1953 | Komedie, Muziek

Duitsland 1953. Komedie van Karl Anton. Met o.a. Gustav Fröhlich, Maria Holst, Peter Mosbacher, Liselotte Pulver en Willy Fritsch.

Komedie over asielzoekers uit de jaren 1950-60: een buitenlandse vraagt aan een schrijver of hij met haar wil trouwen, omdat ze anders haar werkvergunning kwijtraakt. Het schijnhuwelijk zal maar van korte duur zijn, omdat ze echt wil trouwen met een man die eerst nog moet scheiden. Dat ze tenslotte, na veel verwikkelingen, echt verliefd wordt op de schrijver behoeft geen betoog. Een blijspel van dertien in een dozijn.

Mit 17 beginnt das Leben

1953 | Drama

Duitsland 1953. Drama van Paul Martin. Met o.a. Sonja Ziemann, Paul Hubschmid, Anne-Marie Blanc, Paul Hörbiger en Loni Heuser.

E[KA1]en van de drie films, die Martin dat jaar draaide voor een verstrooiing zoekend publiek met een behoorlijke rolbezetting. Een wat drakerig verhaal over een geslaagde kunstschilder, die nooit de tijd kon vinden voor zijn geliefde en spijt krijgt als zij plotseling komt te overlijden. Uit schuldgevoel neemt hij haar vijftien-jarige dochter (Ziemann) in huis, die verliefd wordt op hem. Nadat hij haar voor een tweetal jaar weggestuurd had, trouwt hij met het zeventien-jarige meisje, omdat zij nog altijd even verliefd op hem is. Ziemann is een aantrekkelijke dame. De regisseur schreef samen met Gerda Corbett het scenario.

Fiakermilli - Liebling von Wien

1953 | Muziek, Komedie

Oostenrijk 1953. Muziek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Gretl Schörg, Paul Hörbiger, Karl Schönböck, Fritz Imhoff en Rudolf Platte.

Een frivole Weense volkszangeres wordt verliefd op een bekende toneelcriticus. Hij wil een groot actrice van haar maken, maar als haar debuut een fiasco wordt, moet ze bekennen dat ze meer houdt van de lichte muze. Ze moet haar geliefde opgeven voor de can-can. Lichte kost met veel muziek en liedjes met veelzeggende teksten als 'Das Leben ist zum leben da'.

Drei, von denen man spricht

1953 | Komedie, Muziek

Oostenrijk 1953. Komedie van Axel von Ambesser. Met o.a. Wolfgang Lukschy, Bruni Löbel, Paul Hörbiger, Axel von Ambesser en Erik Frey.

Drie werkelozen dringen zich ondanks de bureaucratie binnen bij een groot bedrijf, waar ze zich door ijver en uithoudingsvermogen een plaatsje weten te veroveren. Een platvloerse muzikale klucht, die een loopje neemt met het toentertijd ernstige probleem van de werkeloosheid.

Die Rose von Stambul

1953 | Komedie, Mysterie

Duitsland 1953. Komedie van Karl Anton. Met o.a. Inge Egger, Albert Lieven, Grethe Weiser, Paul Hörbiger en Paul Sima.

De brave en vaardige verfilming van de gelijknamige operette van Leo Fall over een exotisch negentienjarig meisje (Egger) dat een fortuin zal erven van haar oom - een rijke pasja - mits ze trouwt met een Turkse diplomaat; ze is echter verliefd op een componist, die ze weliswaar niet persoonlijk kent, omdat ze uitsluitend met hem correspondeert. De musicus en diplomaat zijn (gelukkig) [KA1]e[KA1]en en dezelfde persoon! Deze romantische komedie van verwisselde identiteiten laat zich (toch) nog aanzien.

Die Privatsekretärin

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Rudolf Prack, Sonja Ziemann, Paul Hörbiger, Werner Fuetterer en Gerty Godden.

Tamelijk suffe nieuwe versie van het bekende crisisverhaaltje over een meisje dat best een baantje kan krijgen als ze maar wat toegeeflijker is.

Der Raub der Sabinerinnen

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Paul Hörbiger, Fita Benkhoff, Gustav Knuth, Anneliese Kaplan en Loni Heuser.

Hörbiger als gymnasiumleraar die zijn stadje wil opstoten in de culturele vaart der volkeren door er het toneelstuk over de Sabijnse maagdenroof op te voeren. Al eerder verfilmd in 1936. Scenario van Emil Burri en Johannes Mario Simmel naar een klucht van Franz en Paul Schönthan. Camerawerk van Albert Benitz.

Der Feldherrnhügel

1953 | Komedie, Drama

Oostenrijk 1953. Komedie van Ernst Marischka. Met o.a. Paul Hörbiger, Annemarie Düringer, Gretl Schörg, Hans Holt en Adrienne Gessner.

De officieren van de Koninklijke en Keizerlijke Donaumonarchie zijn in opperste verwarring. Een verkeerd uitgelegde kus en de bruiloft van een officier gaat de mist in. Op oefening gaan er ook de nodige dingen mis. Een beetje platte, maar goed gespeelde verfilming van de toneelklucht van Roda-Roda.

Das Tanzende Herz

1953 | Historische film, Musical

Duitsland 1953. Historische film van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Gertrud Kückelmann, Gunnar Möller, Paul Henckels, Paul Hörbiger en Maria Fris.

Een bankier probeert beslag te leggen op de levensechte pop Susanne èn de echte Susanne, dochter van een geleerde die zich te diep in de schulden stak om die pop te maken. Een mislukte vrije versie van het Coppelia-verhaal. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Igor Oberberg.

Mikosch rückt ein

1952 | Komedie, Drama

Duitsland 1952. Komedie van J.A. Hübler-Kahla. Met o.a. Heli Finkenzeller, Christiane Jansen, Paul Klinger, Oskar Sima en Georg Thomalla.

Een geschifte Hongaarse zwijnenhoeder wordt opgeroepen voor militaire dienst. Hij legt zijn meerderen het vuur na aan de schenen door zijn gespeelde domheid. Een platte militaire klucht, die het voornamelijk moet hebben van zeer platte humor. Kan in de verste verte niet tippen aan het voorbeeld - de brave soldaat Svejk.

Mein Herz darfst du nicht fragen

1952 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1952. Drama van Paul Martin. Met o.a. Willy Birgel, Heidemarie Hatheyer, Maria Holst, Wolfgang Mahnke en Paul Klinger.

Een vluchtelinge ontmoet haar zoontje, van wie zij dacht dat hij was omgekomen in het oorlogsgewoel. Hij is inmiddels door een echtpaar in goede doen geadopteerd en groeit op in een kasteel. In de strijd voor haar rechten als moeder maakt zij geen enkele kans, omdat zij niet bewijzen kan dat het haar kind betreft. Tenslotte ziet zij grootmoedig, omwille van zijn welzijn, van het kind af. Een sentimentele film uit de jaren 1950-60, waarin het voor iedereen goed moet aflopen.

Man lebt nur einmal

1952 | Komedie

Duitsland 1952. Komedie van Ernst Neubach. Met o.a. Theo Lingen, Paul Hörbiger, Rudolf Platte, Lisa Stammer en Marina Ried.

Zakenman Lingen heeft grote schulden. Bovendien maakt hij mot met verloofde Stammer. Hij ziet het niet meer zitten. Er is nog maar één uitweg: zelfmoord, maar hij durft niet. Hij is een fatsoenlijk mens en wil zijn schuldeisers betalen; hij heeft een levensverzekering, die na zijn dood voldoende uitkeert om alle schulden te voldoen. Hij neemt contact op met een gangster en vraagt deze hem te vermoorden. De killer heeft geen tijd en speelt de opdracht door naar een 'collega'; ondertussen is alles weer koek en ei tussen Stammer en Lingen. Nu wil hij niet meer dood. Hij moet zich uit de voeten maken om het vege lijf van een moordenaarshand te redden. Regisseur Neubach schreef zelf het scenario naar zijn eigen boulevardklucht Der Mann, der seinen Mörder sucht. Hoewel het thema geheel en al versleten is, blijkt de vaart er toch nog in te zitten. De film is vaardig gespeeld en het is plezierig tijdverdrijf. Otto Baecker stond achter de camera.

Ich tanze mit dir in den Himmel hinein

1952 | Muziek

Oostenrijk 1952. Muziek van Ernst Marischka. Met o.a. Hannerl Matz, Adrian Hoven, Paul Hörbiger, Rudolf Platte en Richard Romanowsky.

Niet alleen weet Matz als danseresje een groot succes te behalen, zij slaat ook nog een beroemde regisseur aan de haak. Operettevoer van de lopende band met de filmtitel als titel van de beroemde schlager.

Ich heiße Niki

1952 | Komedie, Familiefilm, Muziek

Duitsland 1952. Komedie van Rudolf Jugert. Met o.a. Paul Hörbiger, Aglaja Schmid, Hardy Krüger, Erika von Thellmann en Lina Carstens.

Een jonge moeder met een buitenechtelijk kind vertrouwt in een onbezonnen ogenblik haar telg toe aan een vreemde heer in de trein, om het aanstaande huwelijk met haar verloofde, die niet van het bestaan van haar nakomeling op de hoogte is, veilig te stellen. Wanneer ze weer van gedachten verandert, is de oude zonderling zo aan de kleine gewend, dat hij hem niet meer terug wil geven... Onschuldige komedie met veel gevoel en weinig realiteitszin.

Ich hab mein Herz in Heidelberg verloren

1952 | Drama, Romantiek, Muziek

Duitsland 1952. Drama van Ernst Neubach. Met o.a. Paul Hörbiger, Eva Probst, Adrian Hoven, Dorit Kreysler en Herbert Hübner.

De zoon van een rijke industrieel wordt tegen de wil van zijn vader veliefd op een pianiste. Zoals gebruikelijk voor een goede heimatfilm, heeft men zich niet ingespannen er iets bijzonders van te maken. Het lijkt wel of eerst de titel-smartlap is opgenomen, en er naderhand een film bijgeflanst is - zo weinig heeft het geheel om het lijf.

Frühlingsstimmen

1952 | Muziek, Romantiek

Oostenrijk 1952. Muziek van Hans Thimig. Met o.a. Paul Hörbiger, Christl Mardayn, Susi Nicoletti en Hans Jaray.

Een schooljongen komt met zijn oudere zuster naar Wenen, waar hij lid wordt van de Wiener Sängerknaben en zij op een mode-atelier gaat werken. Beiden ondervinden eerst nogal wat moeilijkheden, maar uiteindelijk is het alleen nog maar rozegeur en maneschijn in deze zoetelijke, romantische film.

Das Land des Lächelns

1952 | Muziek

Duitsland 1952. Muziek van Hans Deppe. Met o.a. Marta Eggerth, Walter Müller en Paul Hörbiger.

Een Weense trouwt een Chinese prins maar moet tot de ontdekking komen dat oost oost en west west is. Een verfilming van Franz Lehárs operette die de cinefiel weinig vreugde biedt, maar voor de operetteliefhebber een boeiend document is door de medewerking van het eens zo vermaarde zangersechtpaar Kiepura Eggerth.

April 2000

1952 | Muziek

Oostenrijk 1952. Muziek van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hilde Krahl, Josef Meinrad, Otto Tressler, Curd Jürgens en Judith Holzmeister.

Deze film was een opdracht van de Oostenrijkse regering maar bepaald geen bijdrage aan de filmhistorie. Een verzameling bonte cabaretnummers moet het feit herdenken dat Oostenrijk in het jaar 2000 zijn geallieerde bezettingstroepen kwijtraakt. Scenario van Rudolf Brunngraber en Ernest Marboe. Camerawerk van Fritz Arno Wagner, Karl Löb en Sepp Ketterer.

Wenn die Abendglocken läuten

1951 | Drama

Duitsland 1951. Drama van Alfred Braun. Met o.a. Julia Fjorsen, Willy Birgel, Maria Holst, Peter Voß en Hans Holt.

Michael redt als kind zijn vriendinnetje Annemarie en uit dankbaarheid betaalt haar vader zijn muziekopleiding. Later, als haar vader in geldnood zit, trouwt Annemarie - zwanger van Michael - een rijke heer. Alles komt uiteindelijk toch nog goed, maar dat heeft veel voeten in de aarde. De film is oubollig en nu ouderwets.

Was das Herz befiehlt

1951 | Drama

Duitsland 1951. Drama van Leopold Hainisch. Met o.a. Ilse Exl, Eduard Köck, Viktor Staal, Paul Hörbiger en Ilse Steppat.

De ongelukkig getrouwde zoon van een industrieel vindt zijn geluk bij een eenvoudige mijnwerkster. Deze is bereid vanwege het standsverschil haar geliefde af te staan, hoewel zij een kind van hem verwacht. Stereotiep melodrama met het cliché van de vrouw als de nooit klagende en dicht bij de natuur staande moederfiguur.

Verklungenes Wien

1951 | Komedie, Muziek, Historische film

Oostenrijk 1951. Komedie van Ernst Marischka. Met o.a. Paul Hörbiger, Marianne Schönauer, Ernst Stankowski, Fritz Imhoff en Anne Rosar.

Wenen rond 1900: een rijke fabrikant doet alsof zijn bedrijf failliet is, zodat hij zijn verwende kinderen eindelijk tot fatsoenlijke mensen met verantwoordelijkheidsgevoel op kan voeden. Een pretentieloze klucht met veel muziek en weinig bekoorlijkheid.

Hallo Dienstmann

1951 | Komedie

Oostenrijk 1951. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Paul Hörbiger, Hans Moser, Maria Andergast, Susi Nicoletti en Rudolf Carl.

Na afloop van het carnaval zit een professor, verkleed als kruier, op een station. Hans Moser, een echte kruier, geeft de professor opdracht de koffers te sjouwen voor een aardige dame. Een typische Moser-klucht voor Moser-fans.

Die Frauen des Herrn S.

1951 | Komedie

Duitsland 1951. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Sonja Ziemann, Paul Hörbiger, Loni Heuser, Oskar Sima en Fita Benkhoff.

Martin heeft met deze film, verpakt in een klassiek drama rond Socrates (H[KA3]orbiger), zijn onuitstaanbare vrouw Xantippe (Heuser) en diens liefje Euritrie (Ziemann), een rake satire gemaakt, die bij de première niet onomstreden was, over het lot van Duitsland na WO II. Goed spel.

Der Fidele Bauer

1951 | Muziek

Oostenrijk 1951. Muziek van Georg Marischka. Met o.a. Paul Hörbiger, Erich Auer, Marianne Wischmann, Heinrich Gretler en Rudolf Carl.

Een boerenzoon, die een bekend musicus is geworden, geneert zich voor zijn afkomst wanneer zijn vader hem met enkele dorpsgenoten komt opzoeken. Veel gepraat en te weinig zang en muziek uit Leo Falls gelijknamige operette. Aan de charmes van Paul Hörbiger valt echter niet te ontkomen.

Schwarzwaldmädel

1950 | Muziek, Drama, Komedie

Duitsland 1950. Muziek van Hans Deppe. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack, Paul Hörbiger, Fritz Kampers en Lucie Englisch.

Nieuwe versie in kleur van de succes operette-film uit 1933, waarin een student verliefd wordt op de dochter van de kapelmeester. Scenario van Bobby E. Lüthge. Camerawerk van Kurt Schulz.

Epilog - das Geheimnis der 'Orplid'

1950 | Misdaad

Duitsland 1950. Misdaad van Helmut Käutner. Met o.a. O.E. Hasse, Horst Caspar, Hilde Hildebrand, Fritz Kortner en Carl Raddatz.

Een journalist onderzoekt waarom het jacht Orplid met vijftien mensen aan boord verongelukte. Een duistere politieke organisatie bleek er van alles mee te maken te hebben. Een doorsnee-thriller van Käutner.

Eine Nacht im Séparée

1950 | Komedie, Muziek

Duitsland 1950. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Kurt Seifert, Olga Tschechowa, Sonja Ziemann, Paul Hörbiger en Georg Thomalla.

De leden van een groepje moraalridders doen zich rond de eeuwwisseling voor als zedenpredikers en ontpoppen zich als zinnelijke levensgenieters. Niet geslaagde verfilming van Mora van Ludwig Thoma-Schwanks.

Der Seelenbräu

1950 | Drama

Oostenrijk 1950. Drama van Gustav Ucicky. Met o.a. Paul Hörbiger, Heinrich Gretler, Aglaja Schmid, Robert Lindner en Carl Bosse.

Ucicky, de gevierde regisseur der nazi`s, maakte na WO II tot 1960 toch nog zo`n vijftien films. Dit werkje is volgens sommigen de oer-Heimat film. Het verhaal gaat over het jonge meisje Schmid, die op het internaat niet wennen kan en in een dorpje in de buurt van Salzburg onder de hoede komt van haar oom Hochleithner (Gretler), de plaatselijk bierbrouwer en waard, bijgenaamd Leibesbr[KA3]au en de pastoor (H[KA3]orbiger), bijgenaamd Seelenbr[KA3]au. Meneer pastoor zorgt ervoor dat ze in Salzburg naar school gaat. Ze slaagt met vlag en wimpel. Ze wordt verliefd op de jonge leraar Franz Haindl (Lindner), hetgeen niet in de kraam van haar oom past. De geestelijke en de wereldlijke macht gaan een krachtmeting aan; met goede en minzame afloop natuurlijk. Theodor Ottawa en Alexander Lix bewerkten het gelijknamige verhaal van Carl Zuckmayer tot scenario. Achter de camera stonden Hans Schneeberger en Sepp Ketterer. Gemaakt en gedraaid in 1949 in het door de geallieerden bezette Oostenrijk en in 1950 voor het eerst vertoond in Zürich dat altijd al neutraal was.

Der Alte Sünder

1950 | Erotiek

Oostenrijk 1950. Erotiek van Franz Antel. Met o.a. Paul Hörbiger, Maria Andergast, Inge Conradi, Susi Nicoletti en Thea Weis.

Een klerenmaker leeft op te grote voet, maar zijn boekhoudster zorgt voor uitkomst. Een doorsnee-klucht.

The Third Man

1949 | Film noir, Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1949. Film noir van Carol Reed. Met o.a. Joseph Cotten, Orson Welles, Alida Valli, Trevor Howard en Bernard Lee.

De Amerikaanse pulpschrijver Holly Martins (Cotten) arriveert in het naoorlogse Wenen om zijn oude vriend Harry Lime (Welles) te bezoeken. Hij verneemt echter dat Lime kort daarvoor onder merkwaardige omstandigheden om het leven is gekomen. Geïntrigeerd door de informatie van onder meer Lime's geliefde Anna (Valli) en de conciërge van diens appartementengebouw besluit Martins de dood van zijn vriend te onderzoeken. Zo daalt hij - letterlijk en figuurlijk - af in de puinhopen van de door de oorlog geteisterde stad waar nu corruptie welig tiert. Het met een Oscar bekroonde zwart-wit camerawerk van Robert Krasker is bepalend voor de verontrustende sfeer en maakt vooral de beroemde hoogtepunten van de film onvergetelijk. The Third man won de Grand Prix du Festival International du Film (voorloper van de Gouden Palm) in Cannes.

Die seltsame Geschichte des Brandner Kaspar

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Josef von Báky. Met o.a. Paul Hörbiger, Victor Staal, Ursula Lingen, Georg Thomalla en Carl Wery.

De zeventig-jarige jager Brandner is de dood te slim af, maar kan wel overgehaald worden om een proefrit naar de hemel te maken, waaruit hij niet meer weg wil. De verfilming van de novelle van Franz von Kobell is een mengsel van volksoverlevering, klucht en legende, maar vervalt helaas te zeer in de clichés van de heimatfilms. Ook bekend als DAS TOR ZUM PARADIES.

Kleine Melodie aus Wien

1948 | Muziek, Komedie

Oostenrijk 1948. Muziek van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Herta Dolezal, Maria Andergast, Anni Rosar en Fritz Imhoff.

Wenen, kort na WO II. Een jonge weduwe met drie kinderen wordt ingekwartierd bij een muziekleraar door het huisvestingsbureau. Hij verandert onder invloed van de charmante dame van een kniesoor in een jaloerse aanbidder en uiteindelijk in een gelukkige echtgenoot. Sentimenteel, muzikaal blijspel met enige schildering van de tijdsgeest.

Der Hofrat Geiger

1948 | Musical

Oostenrijk 1948. Musical van Hans Wolff. Met o.a. Paul Hörbiger, Hans Moser, Maria Andergast, Waltraut Haas en Louis Soldan.

Hans Moser loopt een gepensioneerde regeringsambtenaar voor de voeten die zich om zijn onechte dochter wenst te bekommeren. Een typische Moserklucht met de beroemde schlager 'Mariandl'.

Der Engel mit der Posaune

1948 | Historische film, Muziek

Oostenrijk 1948. Historische film van Karl Hartl. Met o.a. Paula Wessely, Attila Hörbiger, Paul Hörbiger, Hedwig Bleibtreu en Helene Thimig.

Gebaseerd op Ernst Lothar's roman wordt er in typisch Weense filmsfeer een verslag gegeven van de klavecimbelbouwende familie Alt aan het einde van de vorige eeuw. De film werd zo'n kassucces dat de Britse producent Alexander Korda Hartl naar Engeland liet komen voor een Engelse versie: THE ANGEL WITH THE TRUMPET.

Operettenklänge

1945 | Muziek

Duitsland 1945. Muziek van Theo Lingen. Met o.a. Paul Hörbiger, Hans Holt, Margot Jahnen, Theo Lingen en Hilde Hildebrand.

Een chocoladefabrikant viert zijn jubileum met een compositie van Millöcker en de dochter van de fabrikant verlooft zich. Het bekende Weense operettewerk, ook bekend onder de titels DER ARME JONATHAN en GLŸCK MUSS MAN HABEN.

Schrammeln

1944 | Muziek

Duitsland 1944. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Paul Hörbiger, Marte Harell, Hans Holt, Hans Moser en Fritz Imhoff.

Een film over een beroemd Weens schrammel-kwartet. Een meisje doet afstand van haar liefde voor een van de vier om het kwartet maar bij elkaar te houden. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Schwarz auf Weiss

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Hans Moser, Elfriede Datzig, Paul Hörbiger, Hans Holt en Annie Rosar.

Als het aan vader Streussler ligt moet zijn dochter gaan studeren. Dat ze dat niet kan en bovendien liever trouwt, dringt maar langzaam tot hem door. Dit eenvoudige verhaal is, dankzij de komische verwikkelingen, het aankijken waard.

Lache Bajazzo

1943 | Muziek

Duitsland 1943. Muziek van Leopold Hainisch. Met o.a. Paul Hörbiger, Claude Farell, Dagny Servaes, Beniamino Gigli en Gustav Waldau.

Een in de gevangenis belande kermisgast inspireert Ruggero Leoncavallo tot zijn opera Paljas. Het verhaal is min of meer op historische gegevens gebaseerd. Hörbiger maakt indruk als de oorspronkelijke Paljas en Gigli is vocaal perfect als de zanger die de operafiguur uitbeeldt.

Wen die Götter lieben

1942 | Biografie, Muziek

Duitsland 1942. Biografie van Karl Hartl. Met o.a. Hans Holt, René Deltgen, Winnie Markus, Curd Jürgens en Irene von Meyendorff.

Het verfilmde leven van Mozart door producent Hartl zelf geregisseerd. Hartl maakte later een nieuwe Mozartversie: REICH MIR DIE HAND, MEIN LEBEN die nog populairder werd. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Die heimliche Gräfin

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Marte Harell, Elfriede Datzig, Rosa Albach-Retty, Wolf Albach-Retty en Paul Hörbiger.

Een gezelschapsdame ruilt van naam met een gravin die aan het toneel gaat. Er ontstaan nogal wat verwikkelingen, mede doordat de pseudo-gravin op een berucht avonturierster lijkt. Veel gepraat, weinig sfeer. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was. Scenario van Géza von Cziffra. Camerawerk van Willy Winterstein.

Die Grosse Liebe

1942 | Musical

Duitsland 1942. Musical van Rolf Hansen. Met o.a. Zarah Leander, Viktor Staal, Grethe Weiser, Paul Hörbiger en Wolfgang Preiss.

Deze film bevat de beroemde schlager 'Davon geht die Welt nicht unter', maar ook 'Mein Leben für die Liebe' en 'Ich weisz, es wird einmal ein Wunder gescheh'n', liedjes die in die jaren een dubbele betekenis meekregen. Vliegenier Viktor Staal moet steeds maar weer afscheid nemen van zijn grote liefde, variété-zangeres Leander. Bijna 30 miljoen Duitsers zagen de film nog voordat de oorlog afgelopen was, waarmee de erotiek uitstralende Leander er een van de grootste commerciële successen in Duitsland van maakte.

Brüderlein fein

1942 | Muziek

Duitsland 1942. Muziek van Hans Thimig. Met o.a. Hans Holt, Hermann Thimig, Marte Harell, Ferdinand Mayerhofer en Winnie Markus.

Deze biografie van de bekende Weense volksdichter Ferdinand Raimund legt het accent op diens amoureuze perikelen. Toneelmatig, maar uitstekend geacteerd. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Wir bitten zum Tanz

1941 | Komedie

Duitsland 1941. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Hans Moser, Paul Hörbiger, Hans Holt, Elfie Mayerhofer en Theodor Danegger.

Twee dansleraren zitten elkaar in de haren. Met Moser en H[KA3]orbiger wordt zo`n gegeven een kostelijk blijspel. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Wiener G'schichten

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Marte Harell, Paul Hörbiger, Hans Moser, Siegfried Breuer en Olly Holzmann.

Het heeft heel wat voeten in de aarde, voordat de eigenares van een Weens `Kaffeehaus` op het huwelijksaanzoek van haar oberkellner ingaat. Wenen rond de eeuwwisseling herleeft, vooral dankzij Moser en H[KA3]orbiger als de twee oerechte obers. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Operette

1940 | Muziek

Duitsland 1940. Muziek van Willi Forst. Met o.a. Willi Forst, Maria Holst, Paul Hörbiger, Dora Komar en Leo Slezak.

Het schoolvoorbeeld van een Weense operettefilm met een stroom van melodie[KA3]en van Strauss, Mill[KA3]ocker en Supp[KA1]e en het bekende verhaaltje over een theaterdirectrice en een operetteregisseur. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Herzensfreud - Herzensleid

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Magda Schneider, Paul Klinger, Carola Höhn, Paul Hörbiger en Hans Leibelt.

De ouders van Paul (Klinger) wonen in Bremen en zijn mensen van stand. Paul woont in Wenen en is daar in het gehein getrouwd met de jonge Toni (Schneider), die van bescheiden komaf is. Samen hebben ze een kind. Wanneer Paul met Toni naar Bremen komt heeft hij niet de moed om met de waarheid voor de dag te komen en stelt Toni aan zijn verbouwereerde ouders (Leibelt und Thellmann) voor als zijn verloofde. Alleen aan Paul`s begripvolle oma (Bleibtreu) wordt opgebiecht hoe de vork in de steel zit. Na grote onenigheid reist Toni alleen naar Wenen terug. Daar treft zij Paul en alles komt goed. Een blijspel vol afwisseling met hier en daar een serieuze ondertoon en veel muziek. Amusant geënsceneerd door regisseur Marischka.

Falstaff in Wien

1940 | Komedie, Muziek, Historische film

Duitsland 1940. Komedie van Leopold Hainisch. Met o.a. Hans Nielsen, Wolf Albach-Retty, Lizzi Holzschuh, Gusti Wolf en Aribert Wäscher.

Deze film gaat over het ontstaan van de opera [KL]Die Lustigen Weiber Von Windsor[KLE] van Otto Nicolai. Hierbij laat Nocolai (Nielsen) zich door zijn Weense theaterdirekteur (W[KA3]ascher) tot de figuur van Falstaff inspireren. De opera werd een groot succes in Berlijn. De liefde, die Nocolai voelt voor de jonge Mizzi (Wolf), moet het helaas met minder respons doen: zij wijst hem af. Dan blijft alleen nog de muziek over. Een film met veel sfeer, waarin de componist Nicolai een sympathieke terughoudendheid door Nielsen wordt neergezet.

Der liebe Augustin

1940 | Muziek, Historische film

Duitsland 1940. Muziek van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Michael Bohnen, Auguste Pünkösdy, Richard Romanowsky en Maria Andergast.

De als [KL]Der liebe Augustin[KLE] bekende Weense liedjeszanger uit de zeventiende eeuw is in deze film de stem van het zich tegen Leopold I verzettende volk. Een zorgvuldig gereconstrueerd tijdsbeeld waarbij de regie de beschikking had over een hele stoet uitstekende acteurs met Paul H[KA3]orbiger in de titelrol voorop. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Unsterblicher Walzer

1939 | Muziek

Duitsland​/​​Oostenrijk 1939. Muziek van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Fred Liewehr, Hans Holt, Fritz Lehmann en Friedl Czepa.

De geschiedenis van de familie Strauss. Een groots opgezette biografische film, waaraan een hele stoet bekende Oostenrijkse acteurs meewerkt en waarin de door de Wiener Philharmoniker gespeelde muziek van Vader Strauss en zijn zonen zo nu en dan een dramatische functie krijgt. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was. Scenario van Friedrich Schreyvogel naar een idee van Karl Köstlin. Camerawerk van Hans Schneeberger.

Salonwagen E417

1939 | Historische film

Duitsland 1939. Historische film van Met o.a. Käthe von Nagy, Curd Jürgens, Paul Hörbiger, Hilde Körber en Otto Graf.

Een epische film waarin de traumatische belevenissen in WO I van de passagiers in een spoorwagon in beeld gebracht worden. De film werd aanvankelijk door de gealliëerde bezetters van het Duitsland van na WO II verboden en is daarom weinig openbaar vertoond.

Opernball

1939 | Muziek

Duitsland 1939. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Paul Hörbiger, Will Dohm, Marte Harell, Hans Moser en Theo Lingen.

Een operettefilm uit de losse, vakkundige pols van Von Bolvary over een bierbrouwer die zijn hart verliest op een operabal, maar zijn charmante vrouw weet er wel raad op.

Männer müssen so sein

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Hertha Feiler, Hans Söhnker, Hans Olden en Paul Hörbiger.

Door toedoen van haar afgewezen minnaar wordt een danseres in een circus aangevallen door de tijgers waarmee ze optreedt. Haar carrière is kapot, maar gelukkig komt de dompteur op wie ze eens op slag verliefd raakte weer in haar leven. Rabenalt voelt zich in de circuswereld goed thuis.

Mutterliebe

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Gustav Ucicky. Met o.a. Käthe Dorsch, Paul Hörbiger, Wolf Albach-Retty, Hans Hotter en Hans Holt.

Een weduwe, die zich voor haar vier kinderen afbeult, ondervindt pas waardering wanneer ze terwille van de blindgeworden oudste een oog opoffert. Een melodrama op de rand van kitsch, maar door het voortreffelijke spel, vooral van K[KA3]athe Dorsch, blijft men geboeid kijken. De film kwam, als ode aan het moederschap, natuurlijk wel in de kraam van de nazi`s te pas, vandaar dat-ie als `staatspolitisch besonders wertvoll` werd aangemerkt! Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Maria Ilona

1939 | Historische film

Duitsland 1939. Historische film van Géza von Bolváry. Met o.a. Paula Wessely, Willy Birgel, Paul Hörbiger en Hedwig Bleibtreu.

De Hongaarse Maria Ilona wordt verliefd op de Oostenrijker Schwarzenberg, die Hongarije met Oostenrijk wil verzoenen. De politieke ontwikkelingen drijven de gelieven voorgoed uit elkaar. Boeiende creaties van Wessely en Birgel in deze met zorg gemaakte historische film naar een roman van Oswald Richter-Tersik.

Kitty und die Weltkonferenz

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Hannelore Schroth, Fritz Odemar, Maria Nicklisch, Christian Gollong en Paul Hörbiger.

Een verfilmde bewerking van Stefan Donats toneelstuk 'Weltkonferenz' over een manicurie die haar vriend, een journalist, een interview bezorgt met een belangrijke Engelse minister. Käutners debuutfilm werd enkele maanden na de première verboden.

Ich bin Sebastian Ott

1939 | Thriller

Duitsland 1939. Thriller van Willi Forst. Met o.a. Willi Forst, Trude Marlen, Otto Tressler, Paul Hörbiger en Gustav Diessl.

Een thriller over een kunstvervalser, geregisseerd en gespeeld door Forst in nota bene een dubbelrol. Een alleraardigste, serieuze Krimi.

Hochzeitsreise zu dritt

1939 | Komedie

Oostenrijk 1939. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Maria Andergast, Johannes Riemann, Herbert Ernst Groh, Paul Hörbiger en Theo Lingen.

Omdat de bruidegom op het allerlaatste moment vraagt de huwelijkssluiting te verzetten, besluit de bruid alleen op huwelijksreis te gaan. Daarbij ontmoet ze een ingenieur die voor haar man wordt aangezien. Een overvloed van komische situaties en puntige dialogen.

Drunten und drüber

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Paul Hörbiger, Hilde Krüger, Albert Florath, Fita Benkhoff en Johannes Riemann.

Een getrouwde man, die met een oude vriendin op stap is geweest, wordt uit een penibele situatie gered door een onbekende die zich voor de echtgenoot van het meisje uitgeeft. Vele komische situaties die in hoog tempo zijn geregisseerd. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Prinzessin Sissy

1938 | Muziek

Duitsland​/​​Oostenrijk 1938. Muziek van Fritz Thiery. Met o.a. Traudl Stark, Paul Hörbiger, Gerda Maurus, Hansi Knoteck en Emil Stöhr.

De Romy Schneider-SISSY-films hadden een voorganger met de hartveroverende Traudl Stark als Sissy en met een liedje als `So blau wie du ihn haben willst, so kann der Himmel nicht sein`. Hertog Max helpt een afgebrand circus uit de nood waarna hij en kleine Sissy er ook nog in optreden al heeft koning Ludwig I (1825-1848) zoiets strikt verboden en voelt hij kleine Sissy er later over aan de tand om het naadje van de kous te weten. Het is de leukste, meest ongedwongen van alle Sissy-films. Het scenario is van Friedrich Forster Burggraf en Rudolf Brettschneider. Camerawerk van Georg Bruckbauer. In Oostenrijk v[KA1]o[KA1]or de Anschlu[KL19] (1938-1945) gedraaid en een week erna in première gegaan; dus een Duits-Oostenrijkse film!

Liebelei und Liebe

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Gisela Uhlen, Carl Raddatz, Paul Hörbiger en Carla Rust.

Wanneer Günther hoort dat zijn jeugdliefde Elisabeth een kind van hem verwacht, voelt hij zich verplicht haar ten huwelijk te vragen hoewel zijn hart inmiddels een ander toebehoort. Elisabeth wijst hem echter af en trouwt de man die haar in moeilijke tijden heeft geholpen. Een pakkend verhaal met intelligente dialogen en gevoelige typeringen.

Immer, wenn ich glücklich bin

1938 | Komedie

Oostenrijk 1938. Komedie van Karel Lamac. Met o.a. Marta Eggerth, Lucie Englisch, Paul Hörbiger, Hans Moser en Frits van Dongen.

Een zangeres heeft na haar huwelijk haar beroep opgegeven. Ze ontmoet ex-collega's en haar man komt tot de conclusie dat hij haar met de kunst zal moeten delen. De film drijft bij gebrek aan originele handeling op de komieken en op de zang van Marta Eggerth, die prima is ingebouwd.

Heimat

1938 | Musical, Drama

Duitsland 1938. Musical van Carl Froelich. Met o.a. Zarah Leander, Heinrich George, Lina Carstens, Leo Slezak en Ruth Hellberg.

Omstreeks 1900 keert een beroemd geworden zangeres in haar vaderland terug en verzoent zich met haar vader. Liedjes 'Drei Sterne sah ich scheinen' en 'Eine Frau wird erst schön durch die Liebe'. Nou, dan weet je het wel. De film kwam zo goed in de fascistische kraam van pas dat de Italianen zowel als de Duitsers er verschillende prijzen aan gaven. Door de lens keek Franz Weihmayr. Naar een toneelstuk van Hermann Sudermann, bewerkt door Harald Braun.

Es leuchten die Sterne

1938 | Musical

Duitsland 1938. Musical van Hans H. Zerlett. Met o.a. Ernst Fritz Fürbringer, Vera Bergman, Carla Rust, La Jana en Fridtjof Mjoen.

Een film voor La Jana-fans want deze actrice spant de kroon in enkele schitterend uitgevoerde nummers. Het verhaal van het secretaresje dat filmster wil worden is omspoeld door schlagers als 'Das ist Berlin, Berlin', 'Es leuchten die Sterne' en 'Du muszt die Wahrheit recht verstehen'. Meer dan vijftig persoonlijkheden uit de film- en sportwereld hebben korte bijrolletjes of een gastoptreden.

Der Blaufuchs

1938 | Musical, Komedie, Drama, Romantiek

Duitsland 1938. Musical van Viktor Tourjansky. Met o.a. Zarah Leander, Willy Birgel, Paul Hörbiger, Karl Schönböck en Rudolf Platte.

De Hongaarse vrouw van een geleerde voelt zich verwaarloosd en knoopt een verhouding aan met een vliegenier (Birgel). Leander zingt broeierig 'Kann denn Liebe Sünde sein'; Jawohl, dat kan als het een film oplevert waarin alleen Zarah's liedjes nog een beetje draaglijk zijn. Schönböck speelt een frivole operette-tenor. Karl Georg Külb bewerkte het muzikale blijspel van Ferenc Herczeg tot scenario voor de film. Achter de camera stond Franz Weihmayr.

Peter im Schnee

1937 | Drama

Oostenrijk 1937. Drama van Karl Lamac. Met o.a. Traudl Stark, Liane Haid, Ursula Grabley, Paul Hörbiger en Annie Rosar.

Door toedoen van hun kind wordt het huwelijk van een stel dat op scheiden staat gered. Matte regie en er wordt, behalve door Paul Hörbiger, niet erg overtuigend geacteerd.

Florentine

1937 | Drama

Oostenrijk 1937. Drama van Karl Lamac. Met o.a. Paul Hörbiger, Geraldine Katt, Hans Holt, Rudolf Carl en Dagny Servaes.

Een kapitein heeft van zijn dochter een echte 'zeeman' gemaakt. Wanneer hij zijn schip verkoopt gaat ze er vandoor, raakt in moeilijkheden maar belandt ten slotte toch veilig in de armen van een vliegenier. De handeling komt heel traag op gang en er wordt niet erg overtuigend geacteerd.

Einmal werd' ich dir gefallen!

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Johannes Riemann. Met o.a. Paul Hörbiger, Marieluise Claudius, Rudi Godden, Fritz Rasp en Fritz Eberth.

Een jonge musicus en zijn vrienden worden straatmuzikanten om geld voor een racebootmotor te verdienen. De met die motor uitgeruste boot wint de race en de musicus komt verloofd uit de strijd. Een luchtig niemendalletje met aardige rollen van Claudius en Godden.

Seine Tochter ist der Peter

1936 | Komedie

Oostenrijk 1936. Komedie van Heinz Helbig. Met o.a. Maria Andergast, Frieda Richard, Traudl Stark, Paul Hörbiger en Karl Ludwig Diehl.

Hoewel ingenieur Max Klaar zich bij zijn scheiding verplicht heeft om, wanneer hij hertrouwt, de opvoeding van zijn dochter aan zijn eerste vrouw over te laten, valt hem dat als puntje bij paaltje komt niet mee. Een amusante, vlot geregisseerde film met prima typeringen.

Schabernack

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Hans Moser, Paul Hörbiger, Trude Marlen, Hans Richter en Paul Henckels.

Een slecht lopend hotel wordt plotseling overstroomd met gasten die afkomstig zijn uit een in de buurt gelegen vermageringsinstituut, dat in vlammen is opgegaan. Hörbiger en Moser treden op als onweerstaanbaar komisch duo. Ook vertoond onder de titel WER IST WER?

Lumpazivagabundus

1936 | Komedie

Oostenrijk 1936. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Paul Hörbiger, Heinz Rühmann, Hans Holt, Anton Pointner en Fritz Imhoff.

Dank zij een weddenschap tussen de 'fee' Fortuna en de 'boze geest' Lumpazivagabundus winnen een schrijnwerker, een kleermaker en een schoenmaker gezamenlijk de hoofdprijs. Deze volop gelukte poging om Nestroys 'Zauberposse' in filmbeelden te vertalen heeft Hörbiger, Rühmann en Holt als kostelijk trio in de hoofdrollen.

Kinderartzt Dr. Engel

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Johannes Riemann. Met o.a. Paul Hörbiger, Viktoria von Ballasko, Hans Leibelt en Oskar Sima.

Een door zijn patiëntjes en de verpleegsters vereerde kinderarts is te verlegen om een ongehuwde moeder te bekennen dat hij van haar houdt. Haar zoontje brengt hen tot elkaar. Kennelijk met liefde door Johannes Riemann geregisseerd. Paul Hörbiger is een ideale 'oom dokter' en het natuurlijke spel van de kinderen is allercharmantst.

Fiakerlied

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Gusti Huber, Franz Schafheitlin, Josefine Dora en Erika Dannhoff.

De oude koetsier van een fiaker valt dood van zijn koets. Door een oud krantenknipsel, dat in zijn zakken wordt gevonden, komt men meer te weten over zijn lot. Koetsier Str[KA3]odl (H[KA3]orbiger) is in dienst van de rijke heer Jolander (Schafheitlin) en moet toezien hoe deze een meisje (Dannhoff) ongelukkig maakt. Str[KA3]odl wordt zelf verliefd op de jonge Ludmilla (Huber), hetgeen wederzijds is. Wanneer hij ziet hoe Jolander ook Ludmilla wil verleiden, slaat hij hem in een opwelling dood. Strödl moet de gevangenis in en zijn leven is geruïneerd. Dit drama in een Weense voorstad weet elk cliché te vermijden. Het gaat niet om de rijke lui en hun zoete gelukzaligheid van toen, maar om het Wenen van de eenvoudige mensen. Paul Hörbiger en Gusti Huber, die zichzelf overtreffen, leveren hieraan de belangrijkste bijdrage. Ook bekend als FAHR'N MA, EUERE GNADEN en SERVUS WIEN.

Drei Mäderl um Schubert

1936 | Muziek

Duitsland 1936. Muziek van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Gretl Theimer, Maria Andergast, Hans Junkermann en Ivan Petrovich.

Het verhaal van Schubert die verliefd is op drie meisjes, Hederl, Heiderl en Hannerl. Weense romantiek door operette- regisseur Ernst Marischka in 1958 nog eens dikjes aangezet in DAS DREIMÄDERLHAUS.

Die Puppenfee

1936 | Romantiek

Oostenrijk 1936. Romantiek van E.W. Emo. Met o.a. Adele Sandrock, Magda Schneider, Wolf Albach-Retty, Paul Hörbiger en Lizzi Holzschuh.

Een adellijke maar arme heer valt niet erg in de smaak bij de tante van zijn eveneens berooide geliefde. Bovendien wordt hij ook nog van ontrouw verdacht. De sfeer van het leven in het Oostenrijk van rond de eeuwwisseling is uitstekend getroffen en regisseur Emo had prima acteurs tot zijn beschikking.

Petersburger Nächte

1935 | Komedie, Muziek

Duitsland 1935. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Eliza Illiard, Adele Sandrock, Theo Lingen en Ernst Dumcke.

Johann Strau[KL29] (H[KA3]orbiger), de koning van de wals, gaat voor een gastoptreden naar St. Petersburg. Onderweg ontmoet hij een Russisch meisje (Illiard) en hij wordt verliefd op haar. Als blijkt dat zij de verloofde is van een grootvorst moet Strauß zich terugtrekken. Hij vindt troost in zijn muziek. De film is bedoeld als komedie. Er spelen ook heel wat Duitse blijspelacteurs in mee, maar er valt weinig te lachen. Ook van een Russische sfeer is geen sprake. Het enige lichtpuntje in deze film is de sopraan Eliza Illiard met haar prachtige stem. Ook bekend onder de titels WALZER AN DER NEWA en WALZER AUS WIEN.

Königswalzer

1935 | Romantiek

Duitsland 1935. Romantiek van Herbert Maisch. Met o.a. Willi Forst, Hell Finkenzeller, Paul Hörbiger, Carola Höhn en Curd Jürgens.

De Oostenrijkse keizer Franz Joseph stuurt een van zijn officieren naar Maximiliaan II van Beieren om op die manier de hand te vragen van diens dochter, Sissy. Een melodieuze film met het nodige vuurwerk, die inspireerde tot een mindere herverfilming van Tourjanski in 1955 met dezelfde titel. In dat jaar kwam ook de immens polpulaire rolprent SISSI (met Romy Schneider) uit, die nog twee vervolgen zou krijgen.

Frühjahrsparade

1935 | Muziek

Duitsland​/​​Hongarije​/​​Oostenrijk 1935. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Paul Hörbiger, Franziska Gaal, Theo Lingen, Adele Sandrock en Hans Richter.

Hongaars meisje beproeft haar geluk in het Wenen van Keizer Franz Joseph en leert een Duitse militaire muzikant kennen.

Frischer Wind aus Kanada

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Heinz Kenter en Erich Holder. Met o.a. Dorit Kreysler, Paul Hörbiger, Oskar Sima en Blandine Ebinger.

Het modehuis Granitz dreigt bankroet te gaan. De zoon van de voornaamste schuldeiser stelt orde op zaken om op die manier Granitz' dochter te veroveren. Een plezierige film, waarin een uitstekende rolbezetting ongetwijfeld een grote steun heeft betekend voor het jonge regisseurspaar Kenter-Holder.

Endstation

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Maria Andergast, Paul Hörbiger, Hans Moser, Josefine Dora en Toni von Bukovicz.

Tramconducteur Karl (H[KA3]orbiger) en naaistertje Anna (Andergast) worden verliefd op elkaar. De ouders van Karl (Moser en Dora) zijn tegen deze verbinding. Pas na vele verwikkelingen en een ernstige ruzie tussen de geliefden komt het tot een happy-end. In tegenstelling tot zovele Duitse films die in Wenen spelen wordt hier de sfeer van de stad raak getroffen. Vele rollen worden door Oostenrijkse acteurs gespeeld, waardoor het geheel extra geloofwaardig wordt. Andergast krijgt vooral in de eerste scènes gelegenheid te laten zien wat ze kan. Blijspelregisseur Emo heeft er een heerlijke film van gemaakt.

Das Einmaleins der Liebe

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Carl Hoffmann. Met o.a. Luise Ullrich, Paul Hörbiger, Lee Parry, Theo Lingen en Paul Henckels.

Alvorens te trouwen wil Sopie weten of haar toekomstige man wel over de nodige kwaliteiten beschikt. Ze observeert hem tijdens diens afscheid van het vrijgezellenleven en is dik tevreden! Alleraardigste komedie met een prima, door Ullrich en Hörbiger aangevoerd, ensemble en met pittige muziek van Theo Mackeben.

Spiel mit dem Feuer

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Ralph Arthur Roberts. Met o.a. Trude Marlen, Elga Brink, Paul Hörbiger en Aribert Wäscher.

De vrouw van een architect licht diens vriendin zo uitvoerig in over zijn eigenaardigheden, dat de vriendin naar een andere minnaar uitziet. De regie laat nogal wat steken vallen, maar dank zij Brink en Hörbiger die samen prima scènes hebben, is het toch een amusante film. Ook bekend als UN PRINTEMPS EN HOLLANDE.

Mein Herz ruft nach dir

1934 | Muziek

Duitsland 1934. Muziek van Carmine Gallone. Met o.a. Jan Kiepura, Marta Eggerth, Trude Hesterberg, Hilde Hildebrand en Paul Hörbiger.

Een operagezelschap dat failliet dreigt te gaan tracht een engagement in Monte Carlo te krijgen. Wanneer dat niet lukt treedt het met veel succes op het plein vóór het operatheater op en wordt dan toch aangenomen. Een voorbeeld van een geslaagde zang-, resp. zangersfilm, dank zij een prima scenario, temperamentvolle regie, een stralende Jan Kiepura, voortreffelijke bijrollen van Paul Hörbiger, Paul Kemp en Theo Lingen en de muziek van Robert Stolz en Werner Schmidt-Boecke.

Ich heirate meine Frau

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Johannes Riemann. Met o.a. Lil Dagover, Paul Hörbiger, Theo Lingen, Fritz Odemar en Hubert von Meyerinck.

Om een echtpaar van scheiding te weerhouden vertelt een vriend dat het huwelijk indertijd niet wettig gesloten is. Dat brengt de twee weer tot elkaar! Dit tamelijk onbeduidende verhaal wordt genietbaar door het spel van Dagover en Hörbiger. Ook Lingen is voortreffelijk.

Die Csárdásfürstin

1934 | Muziek

Duitsland 1934. Muziek van Georg Jacoby. Met o.a. Marta Eggerth, Hans Söhnker, Paul Kemp, Paul Hörbiger en Inge List.

Prins Edwin staat in vuur en vlam voor de zangeres Sylva Varescu, de 'koningin van de Csárdás', maar... er zijn nu eenmaal rangen en standen! Na een verfilming in de 'zwijgende' periode was dit de eerste filmversie met geluid van Kálmáns operette. Eggerth in de titelrol was in die dagen een voor de hand liggende keuze.

Des jungen Dessauers grosse Liebe

1934 | Historische film

Duitsland 1934. Historische film van Arthur Robison. Met o.a. Willy Fritsch, Trude Marlen, Paul Hörbiger en Ida Wüst.

Vorst Leopold von Anhalt-Dessau wil ondanks het standsverschil met een apothekersdochter trouwen, maar het Hof maakt bezwaren. Nogal toneelmatig maar met goede rollen van Fritsch en Hörbiger.

Der Herr ohne Wohnung

1934 | Komedie

Oostenrijk 1934. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Hilde von Stolz, Hermann Thimig, Leo Slezak en Adele Sandrock.

Een secretaris komt aangeschoten in het huis van zijn baas terecht, waardoor diens vrouw van ontrouw wordt verdacht. Een overvloed van komische situaties en prima rollen zijn te zien in deze film, waarvan de regie af en toe wat traag is. De muziek van Robert Stolz is vlot.

Besuch am Abend

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Paul Hörbiger, Liane Haid, Harald Paulsen, Jakob Tiedtke en Erika Gläßner.

Flauwe komedie over een geremde jongeman (H[KA3]orbiger) die onverwacht bezoek krijgt van een revuemeisje (Haid). Zij wijdt hem stukje bij beetje in in de liefde. Natuurlijk op zedige wijze, geheel in de stijl van 1934. Ondanks het originele idee en de goede muziek wil de film maar niet van de grond komen, en de kijker raakt al snel verveeld. Jammer van de goede acteurs.

... heute abend bei mir

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Janny Jugo, Friedrich Benfer, Paul Hörbiger, Theo Lingen en Lissy Arna.

Baron H[KA3]orbiger wil van zijn bijzonder vervelende vriendin af. Hij huurt daartoe een verkoopstertje uit een muziekwinkel (Jugo), die moet doorgaan voor zijn nieuwe vlam. Zo hoopt hij de oude het huis uit te treiteren. Als Jugo een jongeman ontmoet (Benfer) die haar niet onverschillig laat wil ze niet meer meespelen, maar ze kan niet meer terug. Na allerlei verwikkelingen volgt er natuurlijk een happy end. De grillige Jugo en haar man Benfer spelen hun rollen met humor en charme. Lissy Arna is verrukkelijk als de vriendin waar je gillend gek van wordt en Theo Lingen speelt - hoe kan het anders - de bediende.

Walzerkrieg

1933 | Muziek

Duitsland 1933. Muziek van Ludwig Berger. Met o.a. Willy Fritsch, Renate Müller, Paul Hörbiger, Adolf Wohlbrück en Theo Lingen.

De Weense componisten Joseph Lanner en Johann Strauss betwisten elkaar in een plagiaatsproces het alleenrecht op de driekwartsmaat, hetgeen een vrolijke operettefilm oplevert.

Liebelei

1933 | Drama, Romantiek

Duitsland 1933. Drama van Max Ophüls. Met o.a. Magda Schneider, Luise Ullrich, Willi Eichberger, Paul Hörbiger en Gustaf Gründgens.

Magda Schneider (Romy's moeder) speelde als Christine haar glansrol in deze beroemde Ophüls-film die nergens sentimenteel wordt. De scène waarin Schneider hoort dat haar luitenant dood is, is een cinematografisch hoogtepunt. Als er ooit een liefdesgeschiedenis hartveroverend werd verfilmd, dan is het met deze film. Eric Segal van LOVE STORY had beter eerst eens enkele keren naar deze film kunnen kijken. Bijzonderheden over de gelijktijdig gedraaide Franse versie aldaar te vinden onder UNE HISTOIRE D'AMOUR. Scenario van regisseur Ophüls, Curt Alexander en Hans Wilhelm. Camerawerk van Franz Planer.

Heimkehr ins Glück

1933 | Komedie

Duitsland 1933. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Paul Hörbiger, Luise Ullrich, Heinz Rühmann, Paul Heidemann en Wolfgang Staudte.

Een overwerkte fabrikant ontvlucht zijn werk en zijn vrouw en vindt een nieuwe liefde. Hörbiger als de fabrikant en Rühmann als een artiest die diens pad kruist, leveren prestaties die ver boven het banale peil van deze klucht uitgaan.

So ein Mädel vergißt man nicht

1932 | Komedie

Duitsland​/​​Oostenrijk 1932. Komedie van Fritz Kortner. Met o.a. Dolly Haas, Willy Forst, Oskar Sima, Ida Wüst en Max Gülstorff.

De grote Fritz Kortner heeft een heerlijke komedie gemaakt over drie werkeloze acteurs (Haas, Forst en Sima) die niet altijd even eerlijk, maar met veel optimisme door het leven gaan. Ze zorgen voor veel verwikkelingen en muziek, totdat ze aan het eind van de film een engagement krijgen. Van de vele liedjes is alleen de titelsong een evergreen geworden bij het Duitse publiek. Een geslaagde amusementsfilm - ook nu nog.

Scampolo - ein Kind der Strasze

1932 | Drama

Duitsland​/​​Oostenrijk 1932. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Dolly Haas, Karl Ludwig Diehl, Paul Hörbiger, Oskar Sima en Hedwig Bleibtreu.

Alleraardigste verfilming van het scenario van duo Billy Wilder/Max Kople naar Dario Niccodemi`s toneelstuk over het zwerfstertje dat een verarmde edelman weer op weg helpt. Naziregisseur Steinhoff (HITLERJUNGE QUEX) draaide tegelijk een Franse versie: UN PEU D'AMOUR.

Quick

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Robert Siodmak. Met o.a. Lilian Harvey, Hans Albers, Willi Stettner, Paul Hörbiger en Albert Kersten.

Aardig gegeven naar Felix Gandera's toneelstuk over een vrouw, verliefd op een clown; maar zodra hij zich afgeschminkt heeft is alles over. Harvey en Albers schijnen elkaar tijdens de produktie soms de ogen te hebben uitgekrabd, en dat is aan de film te merken.

Es war einmal ein Walzer

1932 | Musical

Duitsland 1932. Musical van Viktor Janson. Met o.a. Marta Eggerth, Rolf von Goth, Paul Hörbiger, Ernst Verebes en Ida Wüst.

Met een scenario van Billy Wilder werd deze Weense klucht een alleraardigst gevalletje. Twee firma's dreigen failliet te gaan en besluiten te fuseren. Dit soort besluiten nemen ook de huwbare kinderen van de firmanten, maar anders dan de zakenlui hadden gepland.

Ein steinreicher Mann

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Stefan Székely. Met o.a. Curt Bois, Dolly Haas, Adele Sandrock, Liselott Schaak en Paul Hörbiger.

Juweliersbediende Curt (Bois) slikt per ongeluk een diamant in van de aristocratische Adele von Hahnenkamp (Sandrock). Toentertijd was een operatie niet mogelijk, dus hij wordt naar het kasteel gebracht en angstvallig in de gaten gehouden. Hij voelt zich al snel thuis en laat zijn vriendin (Haas) overkomen. Maar ook een dievenbende zit achter de kostbare steen aan. Tijdens een gekostumeerd bal wordt Curt ontvoerd. Na een wilde achtervolging wordt hij bevrijd. Dan komt de steen te voorschijn: hij had hem helemaal niet ingeslikt. Een dolle klucht waarin acteur/danser/zanger Curt Bois zijn veelzijdig talent kan laten zien. Het werd zijn laatste film voordat hij Duitsland moest verlaten.

Ein Blonder Traum

1932 | Musical

Duitsland 1932. Musical van Paul Martin. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Willi Forst, Trude Hersterberg en Paul Hörbiger.

Willi Forst en Willy Fritsch dingen als glazenwassers beiden naar Lilian's hand in een luchtig, vluchtig, allercharmantst filmverhaal van Billy Wilder en Walter Reisch met aanstekelijke muziek en liedjes als 'Irgendwo auf der Welt' en 'Wir zahlen keine Miete mehr'. Natuurlijk draaide UFA tegelijk een Engelse en Franse versie waarin Lilian tegenover Jack Hulbert en Sonnie Hale respectievelijk Pierre Brasseur en Henri Garat speelde. Het scenario is van Walter Reisch en Wilder. Het camerawerk is van Günther Rittau en Otto Baecker.

Sein Scheidungsgrund

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Alfred Zeisler. Met o.a. Lien Deyers, Johannes Riemann, Blandine Ebinger en Paul Hörbiger.

Om wat geld te verdienen fungeert een studente op verzoek van de advocaat als het 'motief' voor de scheiding van een haar onbekend echtpaar. Een vlot, geestig blijspel met een prima rol van Deyers.

Kyritz - Pyritz

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Carl Heinz Wolff. Met o.a. Max Adalbert, Henry Bender, Paul Hörbiger, Hansi Arnstaedt en Magda Elgen.

De notabelen van het Brandenburgse stadje Kyritz (Adalbert, Bender en H[KA3]orbiger) willen eens even verlost zijn van hun huwelijkse plichten, en reizen onder een vals voorwendsel naar Berlijn. Een van de drie (Adalbert) wil bovendien zijn buitenechtelijke dochter (Ellis) bezoeken. Uit het Pommerse stadje Pyritz reizen tegelijkertijd drie vertegenwoordigers van een mannenkoor naar de hoofdstad. Alle zes de heren logeren in hetzelfde pension en worden prompt verwisseld. De gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op, wanneer de drie echtgenotes uit Kyritz opduiken. Aan het slot worden alle verwikkelingen opgelost. Een vrolijke film voor iedereen, die plezier aan Berlijnse kluchten beleeft. Bovendien een weerzien met de populaire volkstoneelspeler Henry Bender, die in 1933 overleed.

Ihre Hoheit befehlt

1931 | Muziek

Duitsland 1931. Muziek van Hanns Schwarz. Met o.a. Willy Fritsch, Käthe von Nagy, Paul Hörbiger, Reinhold Schünzel en Paul Heidemann.

Een prinses ziet niets in haar officiële verloofde en neemt de wijk met een luitenant die ze tijdens een bal incognito heeft leren kennen. Een niet erg geslaagde filmoperette waarvoor een kennelijk ongeïnspireerde Werner Richard Heymann de muziek heeft geschreven en waaraan het talent van Käthe von Nagy en Willy Fritsch is verspild.

Die Lustigen Weiber von Wien

1931 | Muziek

Duitsland 1931. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Paul Hörbiger, Willi Forst, Lee Parry, Irene Eisinger en Lilian Ellis.

De dochters van Hofrat Anselm Leitner verlaten het huis omdat ze het niet met hun a.s. tweede moeder kunnen vinden en vormen onder de naam 'Die lustigen Weiber von Wien' een revueballet. Forst en Parry als liefdespaar, Hörbiger als Hofrat en Sima als minister plus de muziek van Stolz zijn de ingrediënten voor een, door Von Bolvary vaardig gemixte, operettecocktail.

Die Försterchristl

1931 | Muziek

Duitsland 1931. Muziek van Friedrich Zelnik. Met o.a. Irene Eisinger, Paul Richter, Oskar Karlweiss, Adele Sandrock en Paul Hörbiger.

De tweede, nu sprekende (en gemusicaliseerde) verfilming van het bekende operetteverhaal door regisseur Zelnik.

Der Kongreß tanzt

1931 | Muziek, Musical

Duitsland​/​​Frankrijk 1931. Muziek van Eric Charell en Erik Charell. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Conrad Veidt, Otto Wallburg en Lil Dagover.

Charells speciaal voor de film geschreven operette was een schoolvoorbeeld voor honderden navolgers: Schmalz-und-Walzfilms, een typisch Duitse vorm van escapisme. DER KONGRE[KL29] TANZT doet nu verouderd aan, maar `Das gibt`s nur einmal` is nog steeds een hechte schlager. Een door handschoenenverkoopstertje Christel (Harvey) in de tsarenkoets geworpen boeketje wordt voor een aanslag aangezien. Fritsch, Lilians vaste tegenspeler, is natuurlijk de tsaar. Er is tegelijkertijd een Engelse en een Franse versie gedraaid. Harvey had steeds de hoofdrol, maar haar partners wisselden per taal. Scenario van Norbert Falk en Robert Liebmann. Camerawerk van Carl Hoffmann.

Arm wie eine Kirchenmaus

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Richard Oswald. Met o.a. Grete Mosheim, Anton Edthofer, Fritz Grünbaum, Paul Hörbiger en Hans Thimig.

De werkeloze stenotypiste Susi Sachs (Mosheim) slaagt er eindelijk in werk te vinden bij een bedrijf in Wenen. Maar algauw beginnen de moeilijkheden, als zij verliefd wordt op haar baas (Edthofer), die haar heeft meegenomen naar Parijs voor een conferentie. Zij laat niets van haar ware gevoelens merken en ook hij vecht vergeefs tegen zijn gevoelens. Aan het eind van de film ontslaat hij haar en trouwt vervolgens met haar. Een betoverend sprookje, prachtig in scène gezet door regisseur Richard Oswald. We zien karakterspeelster Grete Mosheim in haar enige filmkomedie. Heel origineel is ook de intro van de film in de vorm van een korte sketch, gespeeld door de acteurs Grünbaum en Morgan.

Zwei Herzen im Dreivierteltakt

1930 | Muziek

Duitsland 1930. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Walter Janssen, Willi Forst, Oskar Karlweis, Gretl Theimer en Paul Hörbiger.

Von Bolvary's eerste geluidsfilm. Een rasechte, spitse filmoperette met muziek van Robert Stolz die zo populair werd, dat er ditmaal van de film een theaterbewerking werd gemaakt. Uiteraard gaat het over een componist en een mooi meisje dat hem inspireert.

Ich glaub' nie mehr an eine Frau

1930 | Drama, Muziek

Duitsland 1930. Drama van Max Reichmann. Met o.a. Richard Tauber, Werner Fuetterer, Maria Solveg, Paul Hörbiger en Gustaf Gründgens.

Een zeeman wordt verliefdop een hoertje dat zijn zusje blijkt te zijn.Door zijn eerste film werd de tenor Tauber nog beroemder dan hij al was.

Der Unsterbliche Lump

1930 | Muziek

Duitsland 1930. Muziek van Gustav Ucicky. Met o.a. Gustav Fröhlich, Liane Haid, Attila Hörbiger, Hans Adalbert Schlettow en Paul Hörbiger.

Een operette van Felix Doermann en Edmund Eysler over een dorpsonderwijzer die een opera componeert terwijl zijn beminde een rijke boer trouwt.

Der Herr auf Bestellung

1930 | Muziek

Duitsland 1930. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Willi Forst, Paul Hörbiger, Else Elster, Trude Lieske en Elma Bulla.

Carry Clips, beroepsfeestredenaar, helpt een professor met een spraakgebrek. Forst als Clips en Hörbiger als de professor vormen een geweldig paar, waarmee Von Bolvary net zo goed raad weet als met de liedjes van Stolz.

Asphalt

1929 | Drama, Zwijgende film

Duitsland 1929. Drama van Joe May. Met o.a. Gustav Fröhlich, Betty Amann, Albert Steinrück, Else Heller en Hans Adalbert Schlettow.

De jonge agent Holk (Fr[KA3]ohlich) wordt verliefd op een dievegge (Amann). In een gevecht wordt hij gedwongen haar minnaar te doden. Zijn veilige, burgerlijke bestaan lijkt in te storten, maar hun liefde redt echter alles. Melodrama dat vooral boeiend is door zijn dynamische uitbeelding van Berlijn in het begin van de film. Scenario van regisseur May, Hans Szekely en Rolf E. Vanloo. Camerawerk van Günther Rittau. De decors zijn van Erich Kettelhut.

Spione

1928 | Thriller

Duitsland 1928. Thriller van Fritz Lang. Met o.a. Gerda Maurus, Willy Fritsch, Lupu Pick, Paul Hörbiger en Louis Ralph.

Fritsch boeit nog steeds als staatsspion die een internationale organisatie oprolt. Een meesterwerk van Lang uit de zwijgende tijd. Het scenario is van regisseur Lang en Thea von Harbou naar de roman van Harbou.