Moshe Ivgi

Acteur

Moshe Ivgi is acteur.
Er zijn 8 films gevonden.

Aaron Cohen´s debt

1999 | Drama

Israël 1999. Drama van Amalia Margolin. Met o.a. Youssef Abu Warda, Avital Abergel en Moshe Ivgi.

Gebaseerd op een waar verhaal vertelt Aaron Cohen´s debt over een gewone jongen die verstrikt raakt in een bureaucratische nachtmerrie. Israëls superster Ivgi speelt de titelrol. In tijdssprongen en vanaf wisselende gezichtspunten zien we hoe Aaron kennelijk om een habbekrats door politie uit zijn eigen feestje wordt weggesleept en in een cel wordt gegooid. Tragiek is onontkoombaar. Maar treur niet: Ivgi vertelde tijdens een interview dat Hollywood een versie van de film wilde maken met een goede afloop.

Yom Yom

1998 | Komedie, Drama

Israël/Frankrijk 1998. Komedie van Amos Gitai. Met o.a. Moshe Ivgi, Hanna Maron, Juliano Merr, Dalit Kahan en Yussuf Abu-Warda.

Moshe (Ivgi) is het resultaat van liefde tussen een Israëlische joodse (Meron) en een Palestijn (Abu Warda). Symbolisch of niet, Moshe voelt zich er niet goed bij, hij is hypochondrisch en kan slecht relaties onderhouden. Regisseur Gitaï´s verhaal is tragisch, komisch, absurd en verscheurd; net als het leven in Israel. Dat Yom yom (Dag na dag) een hoopvolle allegorie is, blijkt uit de eindscène, waarin een personage hetzelfde vredeslied zingt als Rabin zong vlak voordat hij vermoord werd. De worsteling voor vrede gaat door.

Shalom Cinema! Am Ende eines Traumes

1998 | Documentaire

Duitsland 1998. Documentaire van Eva Kammerer. Met o.a. Gila Almagor, Uri Klein, Ari Folman, Savi Gabizon en Moshe Ivgi.

De film opent met het bloedige duel uit HA CHAYIM AL-PI AGFA/LIFE ACCORDING TO AGFA van Assi Dayan (1992) die zich afspeelt in een bar die een microkosmos is van Israël. Regisseuse/scenariste Kammerer vertrekt van hieruit om de geschiedenis te vertellen van de Israëlische film. De eerste bioscoop van Tel Aviv, Eden, opende de deuren in 1914. Alhoewel het een joodse uitbating was, zouden er toch geen joodse films draaien tot na het ontstaan van de staat Israël in 1948. Deze zaal bevindt zich in de Shemkin Avenue en daar ontstond dan ook de cinema-industrie van Israël. Aanvankelijk waren de films religieus/politiek getint en was er staatscontrole. Na het ontstaan in 1979 van The Fund For The Promotion of Israeli Quality Films werd de auteursfilm gesteund. In het begin ontstond zo een of twee films per jaar, maar vanaf de jaren 1990 werden het er jaarlijks een twaalftal. De films zijn kritischer van toon en het succes in eigen land is niet bepaald onverdeeld. Deze documentaire geeft ons, dank zij fragmenten uit een groot aantal prenten, een unieke kans om een beeld te krijgen van een filmproductie die in de westerse wereld weinig bekend is. Verschillende acteurs en regisseurs schetsen de evolutie van de cinematografie in hun land. Montage is van Ioannis Mantatzis. Fotografie van Manes Avny.

Hole ahava be'shikun gimel

1995 | Komedie

Israël 1995. Komedie van Savi Gabizon. Met o.a. Moshe Ivgi, Hannah Azoulay-Hasfari, Avigail Arieli, Tuvia Gelber en Menashe Noy.

Victor (Ivgi) is niet helemaal in orde, maar een buitenstaander merkt dat niet. Hij woont in een armzalige wijk in een flat met zijn moeder en zijn opoe. Hij zendt illegaal B-films uit via de kabel. De buurt beschouwt hem zo`n beetje als de dorpsidioot. Michaella (Arieli) en haar vriend Gadi (Noy) komen in de straat wonen. Michaella is een oogverblindende verschijning. Victor is onmiddellijk weg van haar en maakt haar stante pede het hof; of ze nu wel of niet een vriend heeft, kan Victor geen bal schelen. Hij overweldigt haar met bloemen, maar als hij op de drempel van haar voordeur gaat kamperen, is het gauw gedaan met de koopman: hij belandt in een psychiatrische inrichting. Daar ontmoet Victor de prettig gestoorde Levana (Azulay-Hasfari) die er vast van overtuigd is een vrouwelijke rabbijn te zijn, die gelukkig getrouwd is en de moeder van een aantal kinderen. Victor en Levana krijgen een hartstochtelijke relatie. Tenslotte komt die bloedmooie Michaella Victor met een bezoekje vereren - was hij nu gek of niet! Het filmdebuut van Gabizon is zeer beslist niet subtiel, maar het is bevolkt met personages, die allemaal op een of andere manier veel warmte uitstralen en de sympathieke Ivgi steelt de show. Het scenario is van regisseur Gabizon. De fotografie is van Yoav Kosh. Israels tevergeefse hoop voor de Oscar als Beste Buitenlandse film, maar wel bekroond op kleine festivals in Europa en Zuid-Amerika. Thuis een kassucces van jewelste en heeft niet minder dan tien prijzen in de wacht gesleept. Geproduceerd met o.a. financiële steun van het Fund for the Promotion Of Israeli Quality Films - oordeel zelf!

G'Mar Giviya

1991 | Oorlogsfilm, Drama

Israël 1991. Oorlogsfilm van Eran Riklis. Met o.a. Moshe Ivgi, Muhammed Bakri, Salim Dau, Bassam Zuamut en Yussef Abu Warda.

Winkelier Ivgi heeft heeft sof: hij bezit kaartjes voor de WK-voetbal in Spanje, maar hij wordt opgeroepen voor de dienst. Het is 1982 en Israël is Libanon binnengevallen om het land, dat door een bloedige burgeroorlog wordt verscheurd, te verlossen van de anarchistische Palestijnse staat binnen hun staat; dubbele sof: hij wordt algauw door Palestijnen gevangen genomen en meegesleept naar Beiroet. Gelukkig blijkt de vijand ook van voetballen te houden en krijgen beide zijden begrip voor elkaar. Dat laatste is de pointe van de film: zonder belerend te zijn, te hopen dat er ooit een einde komt aan het Palestijnse probleem. Goed gespeeld, puntig dialoog en een strakke regie, die nergens overdrijft. Een lastig thema dat net zo moeilijk is om te verfilmen als in werkelijkheid om op te lossen. Scenario van Eyal Halfon naar een idee van regisseur Riklis. Amnon Salomon tekende voor de fotografie.

Letem

1986 | Drama

Israël 1986. Drama van Ram Loevy. Met o.a. Rami Danon, Moshe Ivgi, Rikva Bechar en Etti Ankari.

Als de slechtlopende broodfabriek eindelijk dichtgaat, gaan alle ontslagen arbeiders demonstreren voor een afvloeiingsregeling en/of vervangend werk. Behalve een: die gaat naar huis, verzamelt zijn gezin om zich heen, doet de luiken dicht en plaatst zijn bed voor de deur. Hij gaat erop liggen en drinkt alleen nog maar suikerwater. Hij protesteert op zijn manier na twintig jaar trouwe dienst. Een allegorie over de veranderende Israëlische maatschappij met menige sociale onrechtvaardigheid. Het scenario is van Meir Doron, Gilad Evron en regisseur Loevy.

Lechem

1986 | Drama

Israël 1986. Drama van Ram Loevy. Met o.a. Rami Danon, Moshe Ivgi, Rikva Bechar en Etti Ankari.

Danon is reeds meer dan twintig jaar bakker in een industriële bakkerij. Hij vindt het loon echter te laag, dus steelt hij brood dat hij op de markt verkoopt. Wanneer zijn dochter bij zijn baas over het loon klaagt resulteert dit in zijn ontslag. Danon voelt zich hierdoor zo vernederd dat hij zich voor alles en iedereen afsluit. Hij gaat in hongerstaking. Aangrijpend, maar voor de westerling moeilijk te doorgronden sociaal drama dat overloopt van de symboliek. Men kan echter niet ontkennen dat Danon een schitterende prestatie levert als de bakker die langzaam maar zeker aftakelt tot het fatale einde. Het scenario van Gilad Evron en Meir Doron geeft tevens een uitstekend beeld van het culturele erfgoed van de Joden in Israël.

Lovesick on Nana Street

-1 |

Israël. Savi Gabizon. Met o.a. Avigail Arieli, Hannah Azulai Hasfari en Moshe Ivgi.

De 40-jarige Victor en zijn oude moeder wonen in een kleine gemeenschap ergens in Noord-Israël. Vanuit hun woonkamer runnen zij een illegaal kabeltelevisiestation en verzorgen de twee uitzendingen van B-films voor de buurtbewoners. Victor is een markant figuur die iedereen kent en iedereen kent hem. Hij vermaakt de buren met wilde verhalen over zijn seksleven: droevige liefdesgeschiedenissen over vrouwen die hij met gebroken hart achter liet. De film concentreert zich op zijn speciale liefde voor Michaella. Wanneer Victor wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek leeft de hele buurt mee met deze liefdesgeschiedenis. Niet alleen de buurt, ook de medepatiënten en het verplegend personeel hangen aan Victors lippen. Totdat de wondermooie Michaella bij Victor op bezoek komt. (IdH/VPRO Gids)

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Moshe Ivgi op televisie komt.

Reageer