Giuseppe Becce: cast, scenario en muziek.
Er zijn 28 films gevonden.

Der Schäfer von Trutzberg

1958 | Komedie, Historische film

Duitsland 1958. Komedie van Eduard von Borsody. Met o.a. Heidi Brühl, Hans von Borsody, Franziska Kinz, Karl Skraup en Herbert Tiede.

Brühl is een jonge edelvrouw in het middeleeuwse Beierse berglandschap, die haar omgeving trotseert als ze haar hoofd op hol laat brengen door een dappere, knappe jonge schaapsherder. Vrolijke ontspanning voor alleman. Gebaseerd op het boek Die Trutze auf Trutzberg Ludwig Ganghofer.

Das Schweigen im Walde

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Helmut Weiss. Met o.a. Rudolf Lenz, Sonja Sutter, Käthe Haack en Paul Richter.

Nieuwe versie van het tot op de draad versleten, al in 1937 verfilmde, heimatverhaal.

Hänsel und Gretel

1954 | Familiefilm, Fantasy

Duitsland 1954. Familiefilm van Walter Janssen. Met o.a. Jürgen Micksch, Maren Bielenberg, Barbara Gallauner, Jochen Diestelmann en Ellen Frank.

Een van de vele versies van het sprookje getiteld Hans en Grietje van de gebroeders Grimm. Een weinig opvallende rolprent. Scenario van Gerhard F. Hummel.

Tiefland

1953 | Drama, Romantiek

Duitsland 1953. Drama van Leni Riefenstahl. Met o.a. Leni Riefenstahl, Franz Eichberger, Bernard Minetti, Aribert Wäscher en Luis Rainer.

Een primitieve herder en een ontwikkelde markies dingen beiden naar de hand van straatdanseresje Riefenstahl. De markies wenst haar als minnares maar de herder, een echt natuurmens, vermoordt hem. Riefenstahl schreef het draaiboek al in de jaren dertig, begon de opnamen in '40 en beëindigde ze in '45 en monteerde de als poëtisch natuurdrama bedoelde film in 1953 zodat hij toen wel erg verouderd was, niet in de laatste plaats door alle ideologische tendensen. Een belachelijk middelmatig geval, dat op filmclubs ten onrechte voor een belangrijk werk wordt aangezien.

Salzburg

1953 | Documentaire

Oostenrijk 1953. Documentaire van Max Zehenthofer en Wilfried Fraß.

Deze documentaire die gemaakt werd in opdracht van de VVV stijgt boven de middelmaat uit omdat hij op een onvergankelijke wijze een indrukwekkend gefotografeerd beeld geeft van de culturele rijkdom van de geboorteplaats van Mozart. Niet alleen de directe omgeving, gebouwen, monumenten en kunstschatten worden getoond, maar er wordt ook een zeer levendig beeld van het spektakel van de vermaarde Salzburger Festspiele opgeroepen. Achter de camera stonden Hubert Isepp, Harald Kircher en Hans Geßl. De passende muziek werd geschreven door Giuseppe Becce, terwijl Zehenthofer zelf het draaiboek verzorgde.

Der Feuerteufel

1940 | Historische film

Duitsland 1940. Historische film van Luis Trenker. Met o.a. Luis Trenker, Maria Holzmeister, Hilde von Stolz en Erich Ponto.

Behandelt een opstand in de bergen van Karinthië tegen Napoleon. Een film in de gebruikelijke Trenker-stijl. Hij viel niet in goede aarde bij Goebbels onder andere door de niet zo vleiende parallellen tussen Napoleon en Hitler. Luis Trenker mocht hierna geen films meer regisseren.

Liebesbriefe aus dem Engadin

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Luis Trenker en Werner Klingler. Met o.a. Luis Trenker, Carla Rust, Erika von Thellmann, Charlotte Daudert en Otto Wernicke.

Een zeldzame `screwball-comedy` van Duitse bodem (dank zij Carla Rust) over een populaire ski-leraar die door de eigenaar van een wintersporthotel bij de neus genomen wordt, waarna de mooie meisjes op het hotel en de skikampioen toestromen. Het scenario is van regisseur Trenker en Hans Saßmann. Het camerawerk is van vier man sterk: Hans Ertl, Walter Riml, Klaus von Rautenfeld en Karl Puth.

Der Spieler

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Lída Baarová, Hannes Stelzer, Albrecht Schoenhals, Eugen Klöpfer en Hilde Körber.

Geslaagde verfilming van de gelijknamige roman van Dostojewski. De sfeer is goed getroffen en de rollen zijn uitstekend bezet. Jammer genoeg stond deze film onder een slecht gesternte. Hoofdrolspeelster Lida Baarova viel bij Hitler in ongenade vanwege haar verhouding met propagandaminister Goebbels. Ze werd afgevoerd naar Tsjechoslowakije en de film werd verboden. Pas na de oorlog draaide hij, met veel succes, in de Duitse bioscopen. Een film die zeer het aanzien waard is en die de vergelijking met andere verfilmingen van hetzelfde verhaal glansrijk kan doorstaan.

Der Berg ruft!

1938 | Drama, Avonturenfilm

Duitsland 1938. Drama van Luis Trenker. Met o.a. Luis Trenker, Herbert Dirmoser en Heidemarie Hatheyer.

Klassieke avonturenfilm over de strijd tussen de Italiaanse bergbeklimmer Jean-Antoine Carrel (Trenker) en zijn Engelse rivaal Edward Whymper (Dirmoser), die in 1865 gelijktijdig probeerden om als eerste de top van de Matterhorn te bereiken. Beiden zouden ze er uiteindelijk in slagen, alleen de één net wat eerder dan de ander. Regisseur en hoofdrolspeler Trenker, afkomstig uit Zuid-Tirol en van origine zelf een enthousiast bergbeklimmer, dramatiseert hun triomftocht lichtelijk, maar laat uiteindelijk de imponerende beelden van de Alpenreus voor zich spreken.

Madame Bovary

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Pola Negri, Ferdinand Marian, Aribert Wäscher, Werner Scharf en Alexander Engel.

Een van de talrijke verfilmingen van de beroemde roman van Flaubert. Emma (Negri) trouwt met een onbeduidende plattelandsarts (W[KA3]ascher), en kan haar draai niet vinden in de saaie, kleinburgerlijke wereld van haar man. Ze bedriegt hem met Rodolphe (Marian), maakt schulden bij de woekeraar Lheureux (Bildt) en pleegt tenslotte, wanneer de uitzichtsloosheid van haar situatie tot haar doordingt, zelfmoord. Een grandioze verfilming van dit verhaal, vooral wat betreft de figuur- en sfeertekening van destijds. Ster van de zwijgende film, Pola Negri, slaagt erin de middelen om zich uit te drukken spaarzaam in te zetten en brede, weidse gebaren te vermijden. Ook de overige acteurs zijn zonder uitzondering goed gekozen. De moeite van het bekijken waard.

Condottieri

1937 | Historische film

Duitsland​/​​Italië 1937. Historische film van Luis Trenker en Werner Klinger. Met o.a. Luis Trenker, Ethel Maggi, August Eichhorn, Carla Sveva en Herbert Hübner.

Een opstandige legeraanvoerder duelleert met zijn broodheer, de hertog van Malatesta en rukt daarna op om het Vaticaan te bezetten. Bij deze laatste opnames mocht het heimat-idool Trenker (beroemd door zijn bergklimmersfilms) zestig SS-soldaten als figuranten gebruiken. Maar toen Goebbels en Hitler deze scène zagen, waren ze woedend omdat de SS-figuranten plotseling op de knieën gingen voor de heilige vader.

Du bist mein Glück

1936 | Muziek

Duitsland 1936. Muziek van Karl Heinz Martin. Met o.a. Benjamino Gigli, Isa Miranda, Gustav Waldau, Hubert von Meyerinck en Joe Stöckel.

Gigli is een Italiaanse gastarbeider in München die ontdekt wordt als operazanger, waarna hij er vandoor gaat met de vrouw van zijn zangleraar die voor deze misstap haar kind moet opofferen. Enfin, Gigli's zang maakt weer veel goed.

Der Kaiser von Kalifornien

1936 | Western

Duitsland 1936. Western van Luis Trenker. Met o.a. Luis Trenker, Viktoria von Ballasko, Karli Zwingmann, Elise Aulinger en Werner Kunig.

Een alleraardigste en innemende Duitse-western over de Zwitserse boekdrukker Suter die in Californië goud vindt maar er niet in slaagt de stroom van concurrerende goudzoekers uit zijn gebied te weren. James Cruze verfilmde in hetzelfde jaar SUTTER'S GOLD, het verhaal dat eerst voor Eisenstein bestemd was. Trenker schiep er de beste Duitse western mee.

Wunder des Fliegens

1935 | Sportfilm

Duitsland 1935. Sportfilm van Heinz Paul. Met o.a. Ernst Udet, Jürgen Ohlsen en Käte Haack.

Heinz, die zonder vader opgroeit, is bezeten van de vliegerij. Zijn moeder ziet daar niets in - haar man is in WO I omgekomen als jachtvlieger. Heinz leert toevallig de beroemde vlieger Ernst Udet kennen, en die weet moeder op andere gedachten te brengen. Hij mag naar een zweefvliegschool. Tijdens een solovlucht in de bergen raakt Heinz in moeilijkheden, maar Udet weet hem op te sporen en te redden. Een ondubbelzinnige propagandafilm om de Duitse jeugd warm te maken voor de vliegerij, en daarmee voor de net opgerichte Luftwaffe. Een langdradige film, waarin alleen de luchtopnamen van cameraman Hans Schneeberger overtuigend overkomen. De jonge Jürgen Ohlsen, die in 1933 al de titelrol gespeeld had in HITLERJUNGE QUEX, is overigens in 1935 uit de Hitlerjugend gegooid omdat hij getennist had met joden... Ook bekend als WOLKENRAUSCH.

Ich heirate meine Frau

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Johannes Riemann. Met o.a. Lil Dagover, Paul Hörbiger, Theo Lingen, Fritz Odemar en Hubert von Meyerinck.

Om een echtpaar van scheiding te weerhouden vertelt een vriend dat het huwelijk indertijd niet wettig gesloten is. Dat brengt de twee weer tot elkaar! Dit tamelijk onbeduidende verhaal wordt genietbaar door het spel van Dagover en Hörbiger. Ook Lingen is voortreffelijk.

Der verlorene Sohn

1934 | Drama

Duitsland 1934. Drama van Luis Trenker. Met o.a. Luis Trenker, Maria Andergast, Bertl Schultes, Paul Henckels en Jimmy Fox.

Een bergbeklimmer (Trenker) leert een Amerikaans meisje (Marsh) uit New York kennen en reist haar na, waar hem niets dan armoe wacht. Terug in zijn eigen dorp wacht de trouwe Barbl (Andergast) op hem. Een interessant gegeven: de wereld van de bergen contra die van de wolkenkrabbers. Trenker schreef voor deze Trenker-film samen met Arnold Ulitz en Reinhart Steinbicker het scenario. Achter de camera stonden Albert Behnitz en Reimar Kuntze.

Der ewige Traum

1934 | Avonturenfilm, Drama

Duitsland 1934. Avonturenfilm van Arnold Fanck. Met o.a. Sepp Rist, Brigitte Horney, Ernst Nansen, Eduard von Winterstein en Helene Fehdmer.

Een film over de allereerste beklimming van de Mont Blanc in 1786. Een jonge bergbeklimmer (Rist) bereikt, na een aantal mislukte pogingen, de top. 'De droom van zijn leven' is werkelijkheid geworden, al verliest hij daarmee bijna zijn geliefde (Horney). Arnold Fanck, specialist in het filmen van berglandschappen, heeft weer grandioze opnamen gemaakt. Helaas laten spel en dialoog nogal wat te wensen over, zodat de film wat onevenwichtig aandoet. Camerawerk van Richard Angst en Kurt Neubert. Fanck bewerkte een roman van Karl Ziak. Samen met Henri Chaumette maakte Fanck ook een Franse versie, Le roi du Mont Blanc. Ook bekend als Der König vom Mont Blanc.

Hans Westmar - Einer von Vielen

1933 | Drama

Duitsland 1933. Drama van Franz Wenzler. Met o.a. Emil Lohkamp, Paul Wegener, Grete Reinwald, Carla Bartheel en Carl Auen.

Verfilming van het boek Horst Wessel van Hanns Heinz Ewers. Een brave, deugdzame SA-man wordt door smerige communisten vermoord. De communisten schamen zich zo dat ook zij tenslotte de Hitlergroet brengen. Zelfs Goebbels en de zijnen vonden de propaganda er te dik op liggen en lieten de titel 'Horst Wessel' veranderen.

Der Rebell

1932 | Historische film

Duitsland 1932. Historische film van Luis Trenker en Curtis Bernhardt. Met o.a. Luis Trenker, Luise Ullrich, Fritz Kampers, Viktor Varconi en Erika Dannhoff.

Trenker is de adellijke leider van een groep opstandelingen tegen de Napoleontische bezetting. Hij regisseerde zelf deze naïeve geschiedvervalsing. Het scenario is van Robert A. Stemmle, Walter Schmidkunz en Kurt Bernhardt. Het camerawerk is van Sepp Allgeier, Albert Benitz, Willy Goldberger en Reimar Kuntze.

Das Blaue Licht

1932 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama, Fantasy

Duitsland 1932. Familiefilm van Leni Riefenstahl en Béla Balázs. Met o.a. Matthias Wieman, Max Holzboer, Beni Führer, Franz Maldacea en Martha Miar.

Het enige dat vandaag nog overtuigt is het fotografisch boeiende camerawerk van deze exaltatische en overmelodramatische filmbewerking van een mager sprookje over het bergmeisje Junta (Riefenstahl) dat in een grot vol diamanten woont. Riefenstahl werd beroemd met haar bergfilms en mocht later voor de nazi's peperdure propagandafilms maken. Het scenario is van Belà Balàzs. Het camerawerk is van Hans Schneeberger en Heinz von Jaworsky.

Der Sohn der weißen Berge

1930 | Drama

Duitsland 1930. Drama van Mario Bonnard. Met o.a. Luis Trenker, Renate Müller, Leo Peukert, Maria Solveg en Felix Bressart.

Een toerist verdwijnt op een tocht over een gletscher, waarna de weduwe een flinke som van de verzekering incasseert.

Die Frau, nach der man sich sehnt

1929 | Zwijgende film, Romantiek, Thriller, Drama

Duitsland 1929. Zwijgende film van Curtis Bernhardt. Met o.a. Marlene Dietrich, Uno Henning, Fritz Kortner, Oskar Sima en Frida Richard.

Stomme film naar het gelijknamige boek van Tsjechisch-Duitse schrijver Max Brod. Een jonge Marlene Dietrich (1901-1992) liet in het zevende jaar van haar opbloeiende carrière - een jaar voor haar doorbraak in geluidsfilm Der Blaue Engel - zien hoe gevaarlijk verleidelijk ze kon zijn voor een ontvankelijke man. Aan boord van een trein verleidt ze een man op huwelijksreis in de hoop hem te bewegen haar te bevrijden van haar man. Dietrich is (nog) niet de femme fatale maar meer een intrigant, een tragische heldin zonder benul van de uitwerking van haar verschijning.

Menschen untereinander

1926 | Zwijgende film

Duitsland 1926. Zwijgende film van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Alfred Abel, Aud Egede Nissen en Paul Bildt.

Na Die Verrufenen en Die Unehelichen is deze episodenfilm het fraaie sluitstuk van de sociale triptiek die de veelzijdige Lamprecht (1897-1974) in krap twee jaar tijd draaide. De uit diverse verhaallijnen opgebouwde handeling volgt de bewoners van een typisch Berlijns 'Mietshaus' (huurkazerne) in de jaren twintig. Dankzij de aan Döblin- en Roth-romans herinnerende caleidoscopische structuur ontstaat een treffend beeld van diverse bevolkingslagen in de grote stad, afgezet tegen kapitalistisch systeem en fluctuerende conjunctuur. Een van de geëngageerde 'Milljöh'-films (verbastering van 'milieu') waarvoor Lamprecht samenwerkte met tekenaar Heinrich Zille. In 2013 is de film gerestaureerd.

Herr Tartüff

1925 | Drama, Zwijgende film, Komedie

Duitsland 1925. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Emil Jannings, Werner Krauss, Lil Dagover en André Mattoni.

Derde verfilming van Molières gelijknamige komedie, waarin de huichelachtige Tartüff (Jannings) zich met zijn vrome praatjes een prominente plek in het huishouden van de welgestelde Orgon (Krauss) verschaft. Een relatief bescheiden en conservatieve satire van de hand van meesterfilmer Murnau (Nosferatu), die dankzij de prachtige fotografie van Karl Freund (Metropolis) en het betoverende schaduwspel toch beklijft. Hoofdrolspeler Jannings werd later een grote ster in Hollywood, won er de allereerste Oscar, maar sloot zijn roemruchte carrière af in talloze nazi-propagandafilms.

Der Letzte Mann

1924 | Drama, Zwijgende film

Duitsland 1924. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Emil Jannings, Georg John, Hans Unterkircher, Maly Delschaft en Emilie Kurz.

De wereld van een oude hotelportier (Jannings) stort ineen wanneer hij zijn uniform - waaraan hij zowel thuis als op zijn werk al zijn prestige ontleende - moet inleveren en naar de toiletten wordt verplaatst. In een oorspronkelijk niet geplande epiloog erft hij dan bij toeval een fortuin en leeft er vervolgens uitbundig naar. Een revolutionaire film door zijn experimenten met een bewegende camera die gebruikt wordt om de subjectieve blik van de hoofdpersoon uit te drukken. Scenario van Carl Mayer. Camerawerk van Karl Freund en Robert Baberske.

Der Müde Tod

1921 | Horror, Zwijgende film, Fantasy

Duitsland 1921. Horror van Fritz Lang. Met o.a. Lil Dagover, Bernhard Goetzke, Walter Janssen, Hans Sternberg en Max Adalbert.

Indrukwekkend noodlots-expressionisme met een innemende legende als kader: een meisje krijgt haar geliefde terug van de Dood als zij het uitgaan van drie brandende kaarsen kan voorkomen: elke kaars stelt een mens voor, op de vlucht voor de dood. In drie episodes verdeeld, die elk in een ander land spelen: 19e eeuws Bagdad in een 1001-nacht sfeer, Venentië in de Renaissence en aan het keizerlijke hof in China. Scenario van Thea von Harbou en de toen 31-jarige regisseur Lang. Het camerawerk is van Fritz Arno Wagner, Erich Nitzschmann en Hermann Saalfrank. De decors zijn van Hermann Warm, Walter Röhring en Robert Herleth.

Das Cabinet des Dr. Caligari

1920 | Horror, Thriller, Experimenteel, Zwijgende film

Duitsland 1920. Horror van Robert Wiene. Met o.a. Friedrich Feher, Werner Krauss, Conrad Veidt, Lil Dagover en Hans Heinrich von Twardowski.

Francis komt op een dorpsfeest de geheimzinnige Doctor Caligari tegen, die daar optreedt met een hypnotisch door hem gecontroleerde slaapwandelaar. Die orakelt over mysterieuze sterfgevallen in de buurt. Francis en zijn vrienden raken erbij betrokken. Baanbrekende, nog steeds intrigerende zwijgende film, een hoogtepunt in het Duits expressionisme. Fantastische sets en vreemd bewegende acteurs scheppen slim een gevoel van vervreemding. Op het Filmfestival van Berlijn verschijnt in 2014 een digitaal gerestaureerde versie, met een gloednieuwe soundtrack van jazzmuzikant John Zorn.

Richard Wagner

1913 | Zwijgende film, Biografie, Muziek

Duitsland 1913. Zwijgende film van Carl Froelich en William Wauer. Met o.a. Giuseppe Becce, Olga Engl en Miriam Horwitz.

Deze zwijgende pionierproductie was een kostbaar prestigeproject dat indertijd flopte in Duitsland zelf, maar het in de VS aardig deed. Scenarist William Wauer - ongecrediteerd eveneens coregisseur - schreef deze lezing-met-lichtbeelden als een 'Dit is uw leven'-Abc'tje met flink wat geëxalteerde Grote-Kunstenaarsmomenten. Froelich, tevens de cameraman, voegde daar visuele schwung aan toe. Intermezzi: scènes uit Wagner-opera's, waarbij die uit Der Ring des Nibelungen nog het meest lijken op bewegende oude boekillustraties. Merkwaardigerwijs eerder anekdotisch-aandoenlijk dan episch-ernstig, met - o ironie - een Italiaan in de componistenhoofdrol. Getint, met tussentitels.