Leila Shenna

Acteur

Leila Shenna is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Chronique des années de braise

1975 | Historische film

Algerije/Frankrijk 1975. Historische film van Mohammed Lakhdar-Hamina. Met o.a. Yorgo Voyagis, Mohammed Lakhdar-Hamina, Leila Shenna, Cheik Nourredine en Larbi Sekkal.

Omdat in 1939 Franse kolonisten de watertoevoer beheren, drogen de akkers van een Algerijnse boer. De held gaat in het verzet en wordt gedood, maar zijn zoon zet de strijd voort als in 1954 de Onafhankelijkheidsoorlog officieel wordt verklaard. Dit historisch-politiek fresco naar Sovjet- voorbeeld ontsnapt niet geheel aan clichés maar weet door de keuze van 'man-uit-het-volk' als centraal personage ideologische starheid te vermijden. Nationale bewustwording krijgt overtuigend reliëf, maar economisch-politieke mechanismen van de kolonialisering blijven op de achtergrond. Gouden Palm in Cannes.

Décembre

1973 | Oorlogsfilm

Algerije/Frankrijk 1973. Oorlogsfilm van Mohammed Lakhar-Hamina. Met o.a. Michel Auclair, Geneviève Page, Ali Kouiret, Jacques François en Julien Guiomar.

Een Franse kolonel probeert een Algerijnse verzetsstrijder in 1960 te laten praten zonder gebruik te maken van de gebruikelijke martelpraktijken, waar alleen hij gewetensbezwaren over heeft. Hij neemt vijftien gegijzelden (onder wie een idealistisch familielid van de gevangene) en dreigt met het vuurpeleton om zo informatie los te krijgen. Tegen zijn bedoeling in worden ze echter werkelijk gedood. De opzet om het recente Algerijnse verleden geschikt te maken voor de internationale bioscoop verleidt de regisseur tot een misplaatst melodrama en visueel effectbejag die de interessante reconstructie overtuigingskracht ontnemen, zodat slechts enkele indringende authentieke momenten overblijven.

El Chergui

1971 | Komedie

Marokko 1971. Komedie van Moumen Smihi. Met o.a. Leila Shenna, Ahmed Boda, Abdelkader Moutaa en Aicha Chari.

`El Chergui` is de naam van een wind, vandaar de symbolische titel van deze film die tot stand kwam op basis van talloze autobiografische gegevens, teneinde het leven van alledag te doorgronden in het Tanger omstreeks 1950, dat in die tijd een mengeling van traditioneel en modern leven, van kolonialisme en onafhankelijkheidstreven was. Een scherpe waarneming zowel van de personages als van de zeden. Cameraman Mohamed Sekkat leverde zeer suggestieve beelden. Dit is de enige film die op dit moment (1990) in Europa bekend is van deze regisseur, die zonder moeilijkheden zijn oeuvre opbouwt. Inheemse muziek.

Remparts d'argile

1968 | Drama, Documentaire

Algerije/Frankrijk 1968. Drama van Jean-Louis Bertucelli. Met o.a. Leila Shenna, Bewoners van dorp Tehouda, Algeria, the inhabitants of Tehouda en Leila Schenna.

De bewoners van een dorpje in Zuid-Tunesi[KA3]e aan de rand van de Sahara komen in verzet als een jonge buitenlandse ondernemer (Trintignant) zoutmijn die een zoutmijn exploiteert, maar de helft van het salaris betaalt dat is overeengekomen. Als de arbeiders in het veld gaan zitten, roept hij de hulp van het leger in, waarop de militairen een beleg beginnen. Anders dan andere vrouwen die alleen mogen bidden of zich met bijgeloofsrituelen bezighouden, weet de jonge Rima (Shenna) op eenvoudige wijze de watertoevoer voor het leger te stremmen zodat ze het dorp moeten verlaten. Rima leert lezen en schrijven en wordt in de grote stad een respectabele vrouw, die later naar haar dorp terugkeert. Deze film over twee soorten opstand - tegen onderdrukking door de staats en achteruitstelling van de vrouw - wordt vrijwel zonder dialoog verteld, maar in opmerkelijke beelden die (ondanks esthetische gekunsteldheid) de situatie indringend overbrengen. Speelt in 1962. Het scenario is van regisseur Bertucelli en Jean Duvignaud naar diens boek. Het camerawerk is van Andréas Winding. Eastmancolor, Mono.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Leila Shenna op televisie komt.

Reageer