Albert Markus is editor.
Er zijn 12 films gevonden.

Drama Girl

2020 | Documentaire, Drama

Nederland 2020. Documentaire van Vincent Boy Kars. Met o.a. Leyla de Muynck, Jonas Smulders, Pierre Bokma en Elsie de Brauw.

‘Een documentaire waarin we een fictiefilm maken die gebaseerd is op mijn leven.’ Aldus het uitgangspunt van het fascinerende docudrama Drama Girl, waarin danseres en kunstenaar Leyla de Muynck zélf scènes uit haar eigen leven naspeelt. Dat levert een intrigerend psychologisch experiment op, waarbij de grenzen tussen fictie en realiteit meer dan eens vertroebelen. Vooral in de scènes met haar (fictieve) ouders (gespeeld door topacteurs Pierre Bokma en Elsie de Brauw) voelt de film daardoor bij vlagen aan als verkapte therapiesessie. Genomineerd voor een Tiger Award op IFFR2020.

Instant Dreams

2017 | Documentaire

Nederland 2017. Documentaire van Willem Baptist.

Een essayistische documentaire over de aantrekkingskracht van instant film; een ode aan de polaroid. We volgen vier mensen van wie het leven is verbonden door de fascinatie met en liefde voor analoog.

We Margiela

2017 | Documentaire

Nederland 2017. Documentaire van Menna Laura Meijer.

Documentairemaakster Menna Laura Meijer praat in haar film met mede-oprichter Jenny Meirens en het creatieve team over de bijzondere ontstaangeschiedenis van modehuis Maison Martin Margiela.

Zaatari Djinn

2016 | Documentaire

Nederland 2016. Documentaire van Catherine van Campen.

Bitterzoete poëtische documentaire over het dagelijks leven van vijf Syrische kinderen in het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië. Fatma deelt haar zorgen met een haan, Ferras verkoopt zoetigheid, Hammoudi krijgt een fiets, Maryam oefent voor King Lear, en op de daken waart een geheimzinnig djinn-meisje rond. De makers blijven bewust weg van het achterliggende drama, maar dat maakt hun blik wel erg selectief: de grens ligt bij verhalen over gesneuvelde bomen in een vroegere tuin en de naar binnengekeerde blikken van de kids. Over omgekomen neefjes of een opgepakte vader - die wel in de bijgeleverde achtergrondinformatie vermeld staan - vernemen we niets.

69: liefde seks senior

2013 | Documentaire

Nederland 2013. Documentaire van Menna Laura Meijer.

Documentaire van Menno Laura Meijer waarin ouderen vertellen over een seksleven op gevorderde leeftijd.

De stem van de meester

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Hester Overmars.

Documentaire van Menno Laura Meijer waarin ouderen vertellen over een seksleven op gevorderde leeftijd.

Mijn avonturen door V. Swchwrm

2012 | Jeugdfilm

Nederland 2012. Jeugdfilm van Froukje Tan. Met o.a. Dennis Reinsma, Georgina Verbaan, Hans Dagelet, René van 't Hof en Ali Ben Horsting.

Froukje Tan tovert de fantasiewereld van een negenjarige jongen tevoorschijn met wondermooi behoud van het elegante minimalisme van Toon Tellegen, schrijver van het oorspronkelijke boek over een jongen die schrijver wil worden. Met uitgekiende shots en uitstekend gekozen locaties voert Tan de kijker de wereld van Swchwrm binnen. De casting van de jonge Dennis Reinsma voor de hoofdrol was een gouden greep. In zijn dromerig verwonderde en observerende blik ligt de hele film besloten. Durf te twijfelen, blijf je verwonderen, zegt de film, en niet alleen tegen de jongste kijkers.

De zwijgende bokser

2012 | Documentaire, Sportfilm

Nederland 2012. Documentaire van Dré Didderiëns.

Portret van bokser Roma Juliano Westhiner (19), die op zijn vijftiende al getipt werd als dé Nederlandse boksbelofte. De film volgt de zwijgzame sporter tijdens vier vormende jaren op weg naar de Olympische Spelen.

Kyteman. Now What?

2011 | Documentaire, Muziek

Nederland 2011. Documentaire van Menna Laura Meijer.

In 2009 werd Kytemn beroemd met zijn hiphoporkest. Toch besloot hij om in december van dat jaar zijn laatste concert te geven. De film volgt de Kyteman tijdens zijn zoektocht naar vernieuwing.

Sweety. The Friends, Betrayal and Murder of Maja Bradaric

2008 | Documentaire

Nederland 2008. Documentaire van Menna Laura Meijer.

Op 17 november 2003 werd de zestienjarige Nijmeegse scholiere Maja Bradaric door drie 'vrienden' gewurgd en in brand gestoken. Meijer, bekend van spraakmakende jongerendocuseries als Sexy, Meisjes en Boys, nam het gegeven als uitgangspunt voor een poëtisch portret van een groep pubers die hevig in verwarring werd gebracht. Stilistisch lijkt ze geïnspireerd door de jongerenportretten van Gus Van Sant (Elephant, Paranoid Park). Wie bij de omschrijving 'documentaire' een onthullend achtergrondverhaal verwacht, komt bedrogen uit. Meijers subjectieve aanpak leverde haar bewondering én felle kritiek op.

Links

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Froukje Tan. Met o.a. Jeroen van Koningsbrugge, Lotte Verbeek, Nettie Blanken, Guus Dam en Nasrdin Dchar.

Dexter ziet geen links. Dat is, allereerst, verdomd lastig tijdens het autorijden. Voorts kan hij ook geen personen van elkaar onderscheiden. Voor hem lijken veel meisjes bijvoorbeeld sprekend op zijn vriendin. Dexter (Van Koningsbrugge) is zich echter niet bewust van zijn beperkingen. Al zijn er wel signalen die hem verontrusten; de stapel verkeersovertredingen bijvoorbeeld. Vooral de eerste helft van de film is sterk door het consequent uitgevoerde basisidee, waarbij de kijker hetzelfde ziet wat Dexter ook ziet. Wanneer Dexter eenmaal opgenomen is in een ziekenhuis, en daar op antwoorden stuit, verliest Links - onvermijdelijk - iets aan kracht.

Moeder Dao, de schildpadgelijkende

1995 | Documentaire, Historische film

Nederland 1995. Documentaire van Vincent Monnikendam.

Sfeervol portret van het koloniale Indonesië, door regisseur Monnikendam samengesteld uit enorme hoeveelheden found footage, op nitraatfilm opgenomen materiaal dat oorspronkelijk werd gemaakt in opdracht van koffie- en suikermaatschappijen, de zending en de overheid. De beelden uit 1912-1933, ondersteund door een prima soundtrack met omgevingsgeluiden, subtiele muziek en poëzie, dompelen de kijker onder in het koloniale verleden, dat steeds fascinerend, soms onthutsend, vaak wat gênant is. De prachtige natuur wordt getoond, maar ook het dagelijks leven, de scholen, kantoren, fabrieken, en de verhoudingen tussen de machthebbers en de autochtone inwoners. Monnikendam kreeg voor zijn documentaire een Gouden Kalf in Utrecht.