Nikolai von Graevenitz

Scenarist, Cameraman

Nikolai von Graevenitz is scenarist en cameraman.
Er zijn 4 films gevonden.

Hedi Schneider steckt fest

2015 | Komedie

Duitsland/Noorwegen 2015. Komedie van Sonja Heiss. Met o.a. Laura Tonke, Hans Löw, Leander Nitsche en Jakob Bieber.

De ogenschijnlijk zorgeloze Hedi Schneider komt in het kantoorgebouw waar ze werkt in de lift vast te zitten. Het incident markeert een nieuwe levensfase, waarin haar angstaanvallen slechts symptomen zijn van een dieper, diffuus onbehagen. Zo zwaar op de hand als Heiss' autobiografische filmverhaal klinkt, zo verlossend droogkomisch is vaak de toon. Hedi's welhaast kinderlijke truitje met de strategisch geplaatste kersen vertelt: ziehier een verdwaald meisje van 30+. Tonke is fantastisch in de bekroonde titelrol. Löw biedt sterk tegenspel als Uli, de partner die raadselt over wat hij met de situatie aan moet.

The Future

2011 | Drama

Verenigde Staten/Duitsland 2011. Drama van Miranda July. Met o.a. Miranda July, Hamish Linklater, David Warshofsky en Isabella Acres.

Samenwonende dertigers Jason en Sophie slijten hun dagen met geestdodende baantjes en gefluisterde onzingesprekjes. De adoptie van een straatkat zet hun suffe bestaan volledig op de kop. De tweede film van regisseur/scenarist/hoofdrolspeler Miranda July zal het publiek geheid nog meer verdelen dan haar veelbekroonde debuut Me and You and Everyone We Know. De labiele types en eigenzinnige humor zijn gebleven, het optimisme is verruild voor een benauwend wereldbeeld vol angst en twijfel. Wie zich eraan durft over te geven, staat evengoed een magische ervaring te wachten.

Hotel Very Welcome

2007 | Komedie

Duitsland 2007. Komedie van Sonja Heiss. Met o.a. Ricky Champ, Eva Löbau, Gareth Llewelyn, Chris O'Dowd en Svenja Steinfelder.

Op verschillende locaties in Azië worstelen vijf westerse reizigers met taalproblemen, hun eigen exotische verwachtingen, maar misschien bovenal met zichzelf. Hun vakantie in Thailand verloopt niet helemaal zoals bedoeld voor twee Britten (Ricky Champ en Gareth Llewelyn), een jonge Duitse komt vast te zitten in Bangkok en een Ier sluit zich in India aan bij een groepje hippies. Regisseuse Sonja Heiss, vers van de Filmacademie in München en zelf een ervaren backpacker, schetst op vermakelijke, lichte toon de gangbare westerse blik op het oosterse continent én de illusies van menig globetrotter. Heiss: 'Reizen is vaak een wanhopige poging ver van huis gelukkig te zijn.'

Der Wald vor lauter Bäumen

2003 |

Duitsland 2003. Maren Ade. Met o.a. Jan Neumann, Daniela Holtz, Eva Löbau en Ilona Schulz.

Het woud voor louter bomen vertelt het indringende verhaal van de kersverse idealistische lerares Melanie (Löbau) die naar de grote stad vertrekt om les te geven op een middelbare school. Haar gebrek aan professioneel en persoonlijk overwicht krijgt gestalte in haar obsessie met de buurvrouw en haar afwijzing van collega Rehm (Neumann). De controle over haar pupillen is zo mogelijk nog geringer. Het beeld van de worstelende vrouw is tenenkrommend maar op het moment dat medelijden plaatsmaakt voor sympathie schakelt de martelgang richting een slot dat het midden houdt tussen gemakzucht en daadkracht. Afstudeerfilm van Maren Ade (1976) die de film schoot in het gebouw waar haar moeder lesgeeft.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Nikolai von Graevenitz op televisie komt.

Reageer