Hiam Abbass (1960): regie, cast en scenario.
Er zijn 33 films en 2 series gevonden.

Insidious: The Red Door

2023 | Horror, Thriller

Canada​/​​Verenigde Staten 2023. Horror van Patrick Wilson. Met o.a. Rose Byrne, Patrick Wilson, Ty Simpkins, Hiam Abbass en Lin Shaye.

Om voorgoed van hun demonen af te komen moeten Josh (Patrick Wilson) en de inmiddels studerende Dalton (Ty Simpkins) dieper dan ooit Het Verder in. Daar worden ze geconfronteerd met het duistere verleden van hun familie en een reeks nieuwe, nog ergere verschrikkingen die achter de rode deur schuilen.

Oussekine

2022 | Biografie, Drama

Frankrijk 2022. Biografie van Juliette Lassalle en Lina Soualem. Met o.a. Hiam Abbass, Kad Merad, Thierry Godard en Naidra Ayadi.

In de nacht van 5 december 1986 wordt de 22-jarige Malik Oussekine doodgeslagen door de politie. Zijn familie gaat de strijd aan voor gerechtigheid, waarbij ze een hoop koesteren en desillusies verwerken. De vierdelige dramaserie vertelt het gevecht van zijn familie, terwijl de Franse autoriteiten probeerden de zaak in de doofpot te stoppen. Een krachtige vertelling, met een fraaie rol van de Frans-Algerijnse acteur Kad Merad als advocaat van de familie Oussekine.

The Swallows of Kabul

2019 | Animatie

Frankrijk​/​​Luxemburg​/​​Zwitserland 2019. Animatie van Zabou Breitman en Eléa Gobbé-Mévellec. Met o.a. Simon Abkarian, Zita Hanrot, Swann Arlaud, Hiam Abbass en Jean-Claude Deret.

Pastelkleurige animatiefilm die zich afspeelt in 1998 in een kaalgeslagen Kabul, wanneer de Taliban er de scepter zwaaien. Daar smelt het door de oorlog verkilde hart van gevangenisbewaarder Tariq, wanneer hij op een dag in een cel de beeldschone Zunaira treft, die haar boerka heeft afgeworpen. Wat sentimenteel aangezette, maar prachtig verbeelde parabel over vrijheid, oorlog en liefde. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Yasmina Khadra, het vrouwelijke pseudoniem van de emancipatoire Algerijnse schrijver Mohammed Moulessehoul.

Succession

2018 | Drama

Verenigde Staten 2018. Drama van Jesse Armstrong. Met o.a. Brian Cox, Jeremy Strong, Kieran Culkin, Sarah Snook en Matthew Macfadyen.

Waarom zou je als kijker meeleven met een stel onaangename miljardairs met privéhelikopters, luxueuze appartementen en de neiging hun slechte gedrag af te kopen? Dat vroegen veel kijkers zich af na de eerste paar afleveringen van deze HBO-productie, maar na een stroef begin werd de serie omarmd door zowel critici als fans. De vlijmscherpe dramaserie draait om de disfunctionele, ultragemene en superrijke familie Roy. Met als belangrijkste vraag: wie zal het CEO-stokje van Logan Roy overnemen?

Insyriated

2017 | Drama, Oorlogsfilm

België​/​​Frankrijk​/​​Libanon 2017. Drama van Philippe van Leeuw. Met o.a. Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis en Mohsen Abbas.

Tijdens de Syrische burgeroorlog probeert een kranige moeder haar gezinsleden en enkele buren te beschermen in een appartement in Damascus. Ze zijn de laatste bewoners, maar kunnen niet weg; buiten vallen bommen en liggen sluipschutters op de loer. Goed bedoeld, actueel drama van de Belgische regisseur/scenarist Van Leeuw is soms effectief beklemmend, een enkele keer flink naargeestig, maar ook nogal vlak en melodramatisch. Meer gefilmd toneel dan cinema bovendien. Niettemin winnaar van diverse prijzen, onder meer op het filmfestival van Berlijn.

Dégradé

2015 | Drama

Palestijnse gebieden​/​​Frankrijk​/​​Qatar 2015. Drama van Arab Nasser en Tarzan Nasser. Met o.a. Hiam Abbass, Victoria Balitska, Maisa Abd Elhadi, Nelly Abou Sharaf en Reem Talhami.

Twee kapsters en hun tien klanten zitten op een bloedhete dag vast in een schoonheidssalon in de Gazastrook, terwijl de Hamas-politie voor hun deur een maffiafamilie bevecht. Die heeft namelijk een jonge leeuw uit de dierentuin gestolen (een raar maar waargebeurd elementje). Maar ook zonder de beschietingen buiten is de sfeer binnen al explosief. Het kammerspiel, dat het debuut is van de markante identieke tweelingbroers Tarzan en Arab Nasser, wil een metafoor zijn voor het dagelijks leven in Gaza. Het matige script zorgt er echter voor dat de film vooral verrassingsloos in herhaling valt.

À mon âge je me cache encore pour fumer

2016 | Drama

Algerije​/​​Griekenland​/​​Frankrijk 2016. Drama van Rayhana Obermeyer. Met o.a. Hiam Abbass, Fadila Belkebla, Nadia Kaci, Sarah Layssac en Nassima Benchicou.

À mon âge je me cache encore pour fumer is een fijngevoelig portret van een verscheidenheid van Algerijnse vrouwen, in een hamam in Algiers. Het badhuis fungeert als toevluchtsoord tijdens de oorlogsjaren eind vorige eeuw, voor het mannelijk geweld buitens- en binnenshuis. De Frans-Algerijnse filmmaker Rayhana Obermeyer verbeeldt daar hoogstaande samenhorigheid naast ordinair geroddel, met de mannen als constante donderwolk buiten de muren. Geslaagd als pamfletfilm en als tragikomedie. Winnaar van de hoofdprijs en de kritiekprijs tijdens het Festival Cinéma Méditerranéen de Bruxelles.

Corps Étranger

2016 | Drama

2016. Drama van Raja Amari. Met o.a. Majd Mastoura, Marc Brunet, Salim Kechiouche en Hiam Abbass.

À mon âge je me cache encore pour fumer is een fijngevoelig portret van een verscheidenheid van Algerijnse vrouwen, in een hamam in Algiers. Het badhuis fungeert als toevluchtsoord tijdens de oorlogsjaren eind vorige eeuw, voor het mannelijk geweld buitens- en binnenshuis. De Frans-Algerijnse filmmaker Rayhana Obermeyer verbeeldt daar hoogstaande samenhorigheid naast ordinair geroddel, met de mannen als constante donderwolk buiten de muren. Geslaagd als pamfletfilm en als tragikomedie. Winnaar van de hoofdprijs en de kritiekprijs tijdens het Festival Cinéma Méditerranéen de Bruxelles.

Les jeux des nuages et de la pluie

2013 | Drama

Frankrijk 2013. Drama van Benjamin de Lajarte. Met o.a. Hiam Abbass, Alain Chamfort, Audrey Dana, John McLean en Simon Yam.

Ambitieus drama waarin de levens van zes individuen gedurende 24 uur met elkaar verweefd raken. Onder hen een Chinese zakenman die zijn vrouw laat schaduwen door een Amerikaanse detective, een ongelukkige Franse serveerster en twee illusionisten. Regisseur De Lajarte neemt wel heel veel hooi op zijn vork en zijn boodschap over liefde die geen grenzen kent is nogal belegen, maar visueel maakt zijn debuut indruk. Met name de decors van uitgestorven restaurants en treurige hotelbars, geïnspireerd op de schilderijen van Edward Hopper, zijn van een grootse schoonheid.

De guerre lasse

2013 | Misdaad, Drama

Frankrijk 2013. Misdaad van Olivier Panchot. Met o.a. Dimitri Storoge, Hiam Abbass, Jalil Lespert, Mhamed Arezki en Tchéky Karyo.

Noir, c'est noir. Zo ondervindt ook gangsterzoon Alex, na vier jaar Vreemdelingenlegioen oorlogsmoe terug in Marseille. Alles lijkt er veranderd: de bendeterritoria, de codes, de mores. En dan zijn daar nog vader Armand, jeugdliefde Katia en de skelettenkast. Stijlvast volgt regisseur en coscenarist Panchot de zwartgallige Franse-misdaadfilmwetten, maar vervlecht deze met familietragedie. Zijn Marseille is een onmediterraan grauw oord waar tussen afrekeningen slechts stiltes van nerveuze spanning hangen. Daarbij weten de voortreffelijke acteurs exact in welk schaduwuniversum ze zich bevinden. Straffe kost, ijzig geserveerd.

Le sac de farine

2012 | Drama

België​/​​Marokko 2012. Drama van Kadija Leclère. Met o.a. Kadija Leclère, Hafsia Herzi, Hiam Abbass en Mehdi Dehbi.

Subtiel drama over de emotionele spagaat van leven met twee thuislanden. Zeventienjarige Sarah woont bij de zorgzame maar traditionele familie van haar vader in een bergdorp in Marokko. Als jong meisje woonde ze bij een pleeggezin in een provinciestadje in Vlaams-Brabant. De jonge Sarah in België hunkerde naar haar Marokkaanse familie, maar tiener Sarah in Marokko hunkert naar haar Vlaamse vrijheid. Ervaringsdeskundige Kadija Leclere schoot kleurrijke ansichtkaarttafereeltjes in beide landen, maar ensceneerde ieder beeld ten faveure van de inhoud. Gedenkwaardig portret van afgelegen emancipatie, te midden van goedgelovige, toegenegen vrouwen.

Inheritance

2012 | Drama

Frankrijk​/​​Israël​/​​Turkije​/​​Palestijnse gebieden 2012. Drama van Hiam Abbass. Met o.a. Hafsia Herzi, Hiam Abbass en Makram Khoury.

Galilea, 2006. Terwijl Israëlische jachtvliegtuigen Libanon bestoken, begint op de grond een oorlog binnen een vooruitstrevende Palestijnse familie vanwege de wellicht te vooruitstrevende partnerkeus - een Brit - van dochterlief. Dit deels autobiografische regiedebuut van gearriveerde actrice Abbass (Lemon Tree), een telg uit een Palestijnse familie in Israëlisch Galilea, beklijft dankzij het intieme beeld van mensen die worstelen met de balans tussen moderniteit en traditie, tussen individualisme en familie. Abbass maakte met Inheritance een warme ode aan haar jeugd, land en familie.

Miral

2010 | Drama

Frankrijk​/​​Israël​/​​Italië​/​​India 2010. Drama van Julian Schnabel. Met o.a. Freida Pinto, Hiam Abbass, Vanessa Redgrave, Willem Dafoe en Makram Khoury.

Uiterst rommelig portret van de Palestijnse Miral, een zeventienjarig meisje dat opgroeit in een kindertehuis in Jerusalem. Als ze wordt aangewezen om les te geven in een vluchtelingenkamp opent ze voor het eerst haar ogen voor het lot van haar landgenoten en raakt ze gevangen tussen haar liefde voor een militante PLO-leider en haar vredelievende opvoeding. De Indiase Pinto is volledig miscast als het titelpersonage. Naar de gelijknamige roman van Rula Jebreal, de toenmalige vriendin van regisseur Schnabel (The Diving Bell and the Butterfly).

Amerrika

2009 | Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 2009. Drama van Cherien Dabis. Met o.a. Nisreen Faour, Melkar Muallem, Alia Shawkat, Hiam Abbass en Yussuf Abu-Warda.

Vlak na de start van de Irakoorlog in 2003 wint de Palestijnse Muna tegen alle verwachtingen in een Green Card in de jaarlijkse loterij, en samen met haar tienerzoon verhuist ze naar het beloofde land. Maar de haat jegens alles wat Arabisch is in Amerika, moslim of niet, maakt het nieuwe bestaan moeizaam. Gelukkig verzeilt debuterend regisseur Dabis, die zelf ten tijde van de Golfoorlog vanuit Jordanië naar de VS emigreerde, niet in zwart-wit-denken, en ontstaat zelfs een hartverwarmend portret van een dappere immigrant.

Pomegranates and Myrrh

2008 | Drama

Palestijnse gebieden 2008. Drama van Najwa Najjar. Met o.a. Yasmine Elmasri, Ashraf Farah, Ali Suliman en Hiam Abbass.

In het Palestijnse Ramallah worden pasgehuwden Kamar (Elmasri) en olijventeler Zaid (Farah) wreed uit elkaar gehaald door de arrestatie van Zaid. In zijn afwezigheid probeert Kamar haar carrière als danseres te hervatten, en kruist daarbij het pad van een andere man, de uit Libanon teruggekeerde choreograaf Kais (Suliman). In dit persoonlijke drama blijft de politieke situatie in de bezette gebieden op de achtergrond, en tegelijkertijd is dat grote conflict in al het alledaagse voelbaar. Goed gedoseerde film is het debuut van scenariste-regisseuse Najjar.

Mateo Falcone

2008 | Drama

Frankrijk 2008. Drama van Met o.a. Thierry Levaret, Patrick le Mauff en Hiam Abbass.

Corsica, vroege negentiende eeuw. Schapenboer en scherpschutter Mateo Falcone vertrouwt de boerderij noodgedwongen een aantal uren toe aan piepjonge zoon Fortunato. Tragedie verzekerd: die dag verbergt Fortunato, in ruil voor een luttele munt, een voortvluchtige bandiet - en verraadt hem niet veel later alweer aan een soldatenpatrouille. Filmadaptatie van Prosper Mérimées korte verhaal uit 1829 werd al in 1971 verfilmd door de Pool Jan Budkiewicz. Vuillards dialoogarme versie vervormt en verkunstelt de bronvertelling, waar die van Budkiewicz naturalistisch is en beklemmend dicht op de tekst zit.

Lemon Tree

2008 | Drama

Israël​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2008. Drama van Eran Riklis. Met o.a. Hiam Abbass, Doron Tavory, Ali Suliman en Rona Lipaz-Michael.

Een Palestijnse weduwe (mooie rol van Abbass, bekend van The Visitor) dreigt de citroenboomgaard te verliezen die al generaties lang van haar familie is, wanneer de Israëlische minister van Defensie naast haar komt wonen. Deze vreest voor terroristen die zich tussen de bomen kunnen verschuilen. Bezield besluit de vrouw de kwestie aan te vechten. De hachelijke setting van het drama levert geen al te zware kost op; regisseur Riklis (The Syrian Bride) zoomt liever in op persoonlijke dan politieke intriges en houdt de toon genuanceerd.

La fabrique des sentiments

2008 | Drama

Frankrijk 2008. Drama van Jean-Marc Moutout. Met o.a. Elsa Zylberstein, Jacques Bonnaffé, Bruno Putzulu en Hiam Abbass.

'Zeven vrouwen, zeven mannen, zeven minuten en een cocktail,' blèrt het promotiemateriaal van La fabrique des sentiments. Het drama opent inderdaad met een dicht op de huid geschoten reeks speeddates waarin de 36-jarige anti-heldin Éloïse (Zylberstein) kristalliseert als een daadkrachtige macha. Maar 'De gevoelsfabriek' is bovenal een minutieus gearrangeerd portret van een 36-jarige Parijse vrouw die ogenschijnlijk alles heeft - carrière, appartement, vrienden - maar hunkert naar een gezin. Eén van de hoogtepunten is de scène tussen Éloïse en haar oma, een tere dame die haar kleindochter wijst op het belang van familie en genegenheid. Solide acteerwerk, fraaie beelden, magere finale.

The Visitor

2007 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 2007. Drama van Tom McCarthy. Met o.a. Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Gurira, Hiam Abbass en Marian Seldes.

Het leven van Walter Vale, weduwnaar en universitair docent, staat een beetje stil. Totdat hij op een dag twee immigranten, een Syriër en een Senegalese, in zijn appartement aantreft. Hij nodigt ze uit te blijven en raakt meer bij hun leven - en problemen - betrokken dan hij had voorzien. Prima acteurs in een sympathiek drama over onverwachte menselijke connecties - én Amerika's immigratiebeleid. Hoofdrolspeler Richard Jenkins werd genomineerd voor een Oscar voor zijn gevoelige rol van een man die voor het eerst in lange tijd werkelijk weer iets voelt.

Disengagement

2007 | Drama

Israël​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 2007. Drama van Amos Gitai. Met o.a. Juliette Binoche, Liron Levo, Jeanne Moreau, Dana Ivgy en Hiam Abbass.

Ana (Binoche) en Uli (Levo) zijn halfzus en -broer die elkaar na de dood van hun vader in Frankrijk beter leren kennen. Ana is in alle opzichten een westerling, Uli is in de Gaza-strook grootgebracht. Om van haar vader te erven moet Ana naar Israël reizen om een pijnlijk hoofdstuk uit haar verleden af te sluiten. De Israëlische regisseur Gitai (Kadosh, Promised Land) laat, met prima hoofdrolspelers, de complexe werkelijkheid van het Israëlisch-Palestijns conflict zien via de ogen van een complexe familie.

Dialogue avec mon jardinier

2007 | Komedie

Frankrijk 2007. Komedie van Jean Becker. Met o.a. Daniel Auteuil, Jean-Pierre Darroussin, Fanny Cottençon en Hiam Abbass.

Een mondaine schilder (Auteuil), graag geziene gast op hippe vernissages, die een midlifecrisis uitzit op het platteland, huurt een tuinman (Darroussin) in, een simpele ziel die de stad alleen van de tv kent. Het blijkt dat ze vroeger samen op school hebben gezeten. Ze brengen hun tijd door met het voeren van lange gesprekken, waarbij de tuinman blijk geeft over een rustieke wijsheid te beschikken. Regisseur Becker (L'été meurtrier) verfilmde de gelijknamige, semi-autobiografische roman van schilder-schrijver Henri Cueco in het pittoreske gat Villefranche-sur-Saone. Aardige running gags, een ontroerend, of sentimenteel, einde. Op een ouderwetse manier mooi.

The Nativity Story

2006 | Drama

Verenigde Staten 2006. Drama van Catherine Hardwicke. Met o.a. Keisha Castle-Hughes, Oscar Isaac, Ciarán Hinds, Hiam Abbass en Alexander Siddig.

Het verhaal van Jozef en Maria, de (pleeg)ouders van Jezus. Er is weinig over ze bekend, slechts twee van de vier evangeliën maken melding van de geboorte, en die spreken elkaar ook nog tegen. Niettemin probeerde regisseur Hardwicke een historisch zo correct mogelijk beeld van de personen en hun omgeving te geven. Met haar pruilmondje en intens donkere ogen weet vooral de sterk acterende zestienjarige Keisha Castle-Hughes (Whale Rider) als Maria lang de aandacht vast te houden. Maar na het begin met een indringende schets van Herodes' schrikbewind zakt de film langzaam in elkaar.

Paradise Now

2005 | Drama

Palestijnse gebieden​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland​/​​Israël 2005. Drama van Hany Abu-Assad. Met o.a. Kais Nashif, Ali Suliman, Amer Hlehel en Hiam Abbass.

Aangrijpend relaas over Khaled (Suliman) en Saïd (Nashif), twee jonge mannen uit het Palestijnse Nablus die strijd leveren met de achterban, de logistiek en hun geweten tijdens de aanloop naar een zelfmoordaanslag in Tel Aviv. De Palestijns-Nederlandse regisseur Abu-Assad (Nazareth, 1961) slaagde erin om - na uitvoerig vooronderzoek - de ‘zelfmoordactivisten’ een menselijk gezicht te geven, tot woede van sommige Palestijnse fracties die hen zien als heiligen en tot woede van sommige Israëlische fracties die hen zien als duivels. Als eerste Palestijnse film genomineerd voor een Oscar, bovendien winnaar van een Golden Globe.

Munich

2005 | Thriller, Drama, Historische film

Verenigde Staten 2005. Thriller van Steven Spielberg. Met o.a. Eric Bana, Daniel Craig, Geoffrey Rush, Mathieu Kassovitz en Ciarán Hinds.

Na de moord op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München krijgt een team Mossad-agenten onder leiding van Avner (Bana) de opdracht om daders en opdrachtgevers op te sporen en te vermoorden. Een lastige opdracht, vooral omdat de agenten zich ermee moeten verzoenen dat ze uiteindelijk net zoveel dood en verderf zaaien als hun doelwitten. Een van de beste serieuze films van Spielberg. Hij kiest partij, niet tegen de Palestijnen of de Israëli's, maar tegen de vicieuze cirkel van wraaknemingen. Prima spel van alle acteurs.

Free Zone

2005 | Drama

Israël​/​​België​/​​Frankrijk​/​​Spanje 2005. Drama van Amos Gitai. Met o.a. Natalie Portman, Hana Laszlo, Hiam Abbass, Carmen Maura en Makram Khoury.

Het is even doorbijten aan het begin van dit Israëlische drama van de maker van bekroonde films als Kadosh en Kippur. Pas nadat we een kwartier lang onder begeleiding van intense joodse muziek naar een huilende Natalie Portman hebben gekeken, begint het verhaal over een roadtrip van drie vrouwen van verschillende generaties en culturele achtergronden. Gitai eist veel aandacht en geduld van zijn kijkers, maar maakt ontegenzeggelijk dappere artistieke en inhoudelijke keuzes. Laszlo werd in Cannes bekroond voor haar rol als oudere taxichauffeur. De film zelf werd genomineerd voor de Gouden Palm.

The Syrian Bride

2004 | Drama

Israël​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2004. Drama van Eran Riklis. Met o.a. Clara Khoury, Hiam Abbass, Makram Khoury, Dirar Suleiman en Ashraf Barhom.

Een jonge vrouw uit de Golan hoogvlakte is onderweg naar een huwelijk met een Syrische tv-ster (die ze alleen nog maar op televisie heeft gezien, hij kent haar alleen van een foto). Als ze de Israëlische grenspost is gepasseerd wordt ze aangehouden aan de Syrische kant. Ze mag niet verder, iets met stempels in haar paspoort. Maar terug naar Israël mag ze ook niet. Milde humor, sterk spel van hoofdrolspeelster Clara Khoury en van Hiam Abbass als haar zus. The Syrian Bride is een aanstekelijk sprookje over de noodzaak geografische en psychische grenzen te overschrijden. Riklis maakte vier jaar later het vergelijkbare Lemon Tree.

Nadia et Sarra

2004 | Drama

Frankrijk​/​​Tunesië 2004. Drama van Moufida Tlatli. Met o.a. Hiam Abbass, Dorra Zarrouk en Hichem Rostom.

Nadia, bijna vijftig, wordt verlaten door haar man en krijgt zwaar last van menopauzeverschijnselen. Ze gaat compulsief eten, raakt depressief en wordt jaloers op jonge vrouwen, vooral op haar 18-jarige dochter Sarra. Cineaste Tlati (La saison des hommes) is het er met Nadia et Sarra om te doen de dramatische duikeling te tonen 'van een moeder die haar status van vrouw verliest'. De extremen in die onthutsende overgang zijn te behappen dankzij gesmeerd acteren van Abbas in de hoofdrol.

Bab el shams

2004 |

Denemarken​/​​België​/​​Marokko​/​​Frankrijk​/​​Egypte 2004. Yousry Nasrallah. Met o.a. Hiam Abbass, Orwa Nyrabia en Rim Turkhi.

Nadia, bijna vijftig, wordt verlaten door haar man en krijgt zwaar last van menopauzeverschijnselen. Ze gaat compulsief eten, raakt depressief en wordt jaloers op jonge vrouwen, vooral op haar 18-jarige dochter Sarra. Cineaste Tlati (La saison des hommes) is het er met Nadia et Sarra om te doen de dramatische duikeling te tonen 'van een moeder die haar status van vrouw verliest'. De extremen in die onthutsende overgang zijn te behappen dankzij gesmeerd acteren van Abbas in de hoofdrol.

Aime ton père

2002 | Drama

Frankrijk​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Zwitserland 2002. Drama van Jacob Berger. Met o.a. Gérard Depardieu, Guillaume Depardieu, Sylvie Testud, Julien Boisselier en Noémie Kocher.

Een vlaag van latent sadisme of een geïnspireerde coup? Dat is de vraag die men zich kan stellen bij het casten van vader en zoon Depardieu in een film over een rotte vader-zoonrelatie. Pa is een egocentrisch en gevierd auteur die per motor zijn Nobelprijs voor de Literatuur gaat ophalen. Hij krijgt een ongeluk en vervolgens de boemerang van zijn gebrekkige vaderschap op de neus: zoonlief gijzelt papa. Met de zus/dochter (een giftig acterende Testud) doet het disfunctionele-familiedrama er nog een zwartgallige schep bovenop. Bergers deels autobiografische afrekening is intens gespeeld, maar zoveel bitter ressentiment vraagt enig incasseringsvermogen.

L' Ange de goudron

2001 | Drama

Canada 2001. Drama van Denis Chouinard. Met o.a. Catherine Trudeau, Rabah Aït Ouyahia, Hiam Abbass en Zinedine Soualem.

Een vlaag van latent sadisme of een geïnspireerde coup? Dat is de vraag die men zich kan stellen bij het casten van vader en zoon Depardieu in een film over een rotte vader-zoonrelatie. Pa is een egocentrisch en gevierd auteur die per motor zijn Nobelprijs voor de Literatuur gaat ophalen. Hij krijgt een ongeluk en vervolgens de boemerang van zijn gebrekkige vaderschap op de neus: zoonlief gijzelt papa. Met de zus/dochter (een giftig acterende Testud) doet het disfunctionele-familiedrama er nog een zwartgallige schep bovenop. Bergers deels autobiografische afrekening is intens gespeeld, maar zoveel bitter ressentiment vraagt enig incasseringsvermogen.

Fais-moi des vacances

2000 | Drama, Komedie, Familiefilm

Frankrijk 2000. Drama van Didier Bivel. Met o.a. Aymen Saidi, Ibrahim Koma, Nabil El Bouhairi, Hiam Abbass en Bernard Blancan.

Een vlaag van latent sadisme of een geïnspireerde coup? Dat is de vraag die men zich kan stellen bij het casten van vader en zoon Depardieu in een film over een rotte vader-zoonrelatie. Pa is een egocentrisch en gevierd auteur die per motor zijn Nobelprijs voor de Literatuur gaat ophalen. Hij krijgt een ongeluk en vervolgens de boemerang van zijn gebrekkige vaderschap op de neus: zoonlief gijzelt papa. Met de zus/dochter (een giftig acterende Testud) doet het disfunctionele-familiedrama er nog een zwartgallige schep bovenop. Bergers deels autobiografische afrekening is intens gespeeld, maar zoveel bitter ressentiment vraagt enig incasseringsvermogen.

Vivre au paradis

1998 | Drama

Algerije​/​​Noorwegen​/​​België​/​​Frankrijk 1998. Drama van Bourlem Guerdjou. Met o.a. Roschdy Zem, Hiam Abbass, Fadila Belkebla, Omar Bekhaled en Farida Rahouadj.

Internationale co-productie van Fransoos Bourlem Guerdjou - een 'derde generatie Algerijn' - die het verhaal vertelt van de eerste jaren van zijn grootouders in de bidonvilles van Parijs begin jaren '60. Guerdjou focust, naast de miserabele woon- en werkomstandigheden, ook op de soms weinig sympathieke geldingsdrang van de nieuwkomers en hun politiek/sociale isolatie en aspiratie in het roerige decennium. Guerdjou kreeg in 1998 de debuutprijs in Venetië en zijn film werd in 1999 genomineerd voor Beste Europese Film op het Brusselse filmfestival.

Raddem

1998 |

Frankrijk 1998. Danielle Arbid. Met o.a. Renée Dick, Hiam Abbass, Nicolas Daniel en Ali Diab.

Internationale co-productie van Fransoos Bourlem Guerdjou - een 'derde generatie Algerijn' - die het verhaal vertelt van de eerste jaren van zijn grootouders in de bidonvilles van Parijs begin jaren '60. Guerdjou focust, naast de miserabele woon- en werkomstandigheden, ook op de soms weinig sympathieke geldingsdrang van de nieuwkomers en hun politiek/sociale isolatie en aspiratie in het roerige decennium. Guerdjou kreeg in 1998 de debuutprijs in Venetië en zijn film werd in 1999 genomineerd voor Beste Europese Film op het Brusselse filmfestival.

Haifa

1996 |

Nederland​/​​Duitsland​/​​Israël​/​​Frankrijk 1996. Rashid Masharawi. Met o.a. Mohammad Bakri, Ahmad Abu Sal'oum, Hiam Abbass, Nawal Zaquot en Fadi El-Ghoul.

Internationale co-productie van Fransoos Bourlem Guerdjou - een 'derde generatie Algerijn' - die het verhaal vertelt van de eerste jaren van zijn grootouders in de bidonvilles van Parijs begin jaren '60. Guerdjou focust, naast de miserabele woon- en werkomstandigheden, ook op de soms weinig sympathieke geldingsdrang van de nieuwkomers en hun politiek/sociale isolatie en aspiratie in het roerige decennium. Guerdjou kreeg in 1998 de debuutprijs in Venetië en zijn film werd in 1999 genomineerd voor Beste Europese Film op het Brusselse filmfestival.

La source des femmes

2011 | Drama

België​/​​Italië​/​​Frankrijk 2011. Drama van Radu Mihaileanu. Met o.a. Leïla Bekhti, Hafsia Herzi, Hiam Abbass en Biyouna.

In een Noord-Afrikaans dorp moeten de vrouwen, ook hoogzwangere, iedere dag een gevaarlijke tocht over een rotsachtig pad afleggen naar de waterbron. Als dat een keer flink fout gaat, komen de vrouwen in opstand: als de mannen geen waterleiding aanleggen, gaan de vrouwen 'in liefdesstaking'. Leidster van de opstand is de gelukkig getrouwde, beeldschone Leila (Bekhti). Ze krijgt veel tegenstand van conservatieve krachten in het dorp. Soms mooie, aanstekelijke tafereeltjes, maar filmmaker Mihaleanu (Trahir) schiet te vaak door in kitsch, clichés en melodrama, waarbij elk idee ook nog moet worden uitgespeld.