Stuart Gilmore (1909-1971): regie en montage.
Er zijn 17 films gevonden.

The Andromeda Strain

1971 | Sciencefiction, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van Robert Wise. Met o.a. Arthur Hill, David Wayne, James Olson, Kate Reid en Paula Kelly.

Hoewel The Andromeda Strain science fiction is, wordt deze verfilming van Michael Crichton's roman nog altijd gezien als een van de weinige films waarin een wetenschappelijk proces accuraat wordt neergezet. Zonder saai te worden nog wel. Onder bezielde en zelfverzekerde leiding van de toen reeds legendarische regisseur Wise volgt de camera hoe Amerikanen omgaan met buitenaardse indringers. De gasten blijken dodelijke bacteriën en het contact bestaat vooral uit het grondig onderzoeken van de micro-organismen door vier doktoren (gespeeld door vier niet zo bekende acteurs). Dit alles tijdens de spannende periode waarin Koude Oorlog-paranoia hoogtij vierde.

Airport

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van George Seaton en Henry Hathaway. Met o.a. Burt Lancaster, Dean Martin, Helen Hayes, Jacqueline Bisset en Jean Seberg.

Luchthavendirecteur Mel Bakersfeld (Lancaster) heeft zijn dag niet. Zijn vrouw wil van hem scheiden, er loeit een sneeuwstorm over de landingsbanen en zijn rokkenjagende zwager (Martin) is piloot op een vliegtuig waarin ook een psychopaat en diens bom vervoerd worden. 'De beste film van 1944' spotte een Amerikaanse journaliste over Airport bij uitkomst in 1970. Het concept van Airport - een grootse soap met een ensemblecast - was inderdaad nogal ouderwets, maar door het enorme succes werd de film toch het grote voorbeeld voor een hele serie rampenfilms.

Sweet Charity

1969 | Musical, Romantische komedie

Verenigde Staten 1969. Musical van Bob Fosse. Met o.a. Shirley MacLaine, John McMartin, Chita Rivera, Paula Kelly en Ricardo Montalban.

Le notti di Cabiria van Federico Fellini werd onder regie en choreografie van Fosse (Cabaret) omgetoverd tot een Amerikaanse musical. De muziek en de choreografie, waarvan het meeste reeds verfijnd was in de toneelversie op Broadway, vormen de hoogtepunten van Sweet Charity. Het verhaal heeft een simpele, anekdotische structuur: na wat hopeloze affaires ontmoet de naar oprechte liefde hunkerende erotisch danseres Charity (MacLaine) de verlegen Oscar (McMartin). Is hij de ware of schrikt hij te veel van Charity's getatoeëerde verleden en arm? De muziek en entourage van Sweet Charity kregen Oscarnominaties, maar dat voorkwam geen financiële strop.

Thoroughly Modern Millie

1967 | Komedie, Musical, Drama, Muziek

Verenigde Staten 1967. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Julie Andrews, Mary Tyler Moore, Carol Channing, James Fox en John Gavin.

Tot op zekere hoogte is deze poging van Ross Hunter om iets van de magie te vangen van Andrews' THE BOY FRIEND geslaagd, maar na bijna twee en een half uur begin je toch te gapen. Dit komedietje, geplaatst in de jaren 1920-1930, lijdt te veel aan vrolijkheid. Toch een Oscar voor Channing als Beste Bijrol. Het scenario is van Richard Morris. Het camerawerk is van Russell Metty en Russell Harlan.

Hawaii

1966 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1966. Drama van George Roy Hill. Met o.a. Julie Andrews, Max von Sydow, Richard Harris, Gene Hackman en Caroll O'Connor.

Onderhoudende kroniek van het missiewerk in de 19de eeuw in Hawaii en de wederwaardigheden van vijf zendelingen in het bijzonder. Een hachelijke situatie ontstaat als een van hen, een puritein van het ergste soort, kersvers uit de Yale Divinity School gerold, zijn wil en opvattingen over 'beschaving' wil opleggen aan de tamelijk relaxte eilandbewoners, die een idyllisch leventje leiden. Een prima verfilming van het dikke boek van James Michener, al is het wat lang. Oorspronkelijk uitgebracht met een lengte van 189 m, maar er is tevens een versie van 151 m.

Red Line 7000

1965 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Howard Hawks. Met o.a. James Caan, Laura Devon, Gail Hire, Charlene Holt en John Robert Crawford.

Nadat zijn racepartner Jim Parsons is omgekomen tijdens een wedstrijd, lichten Mike Marsh en diens baas Banjo Baker Jims vriendin Holly MacGregor in die zichzelf de schuld geeft van het ongeluk. Een paar dagen later arriveert de knappe, maar arrogante racer Ned Arp die op succesvolle wijze de plaats van Jim inneemt en het zusje van Banjo verleidt. Holly is ervan overtuigd dat zij geen geluk in de liefde heeft en wijst de avances af van een andere nieuwkomer, Dan McCall. Mike voelt zich aangetrokken tot Dans Franse vriendin, maar onderneemt geen poging omdat hij haar een mannenverslindster vindt. En bovenop al deze liefdesperikelen moeten de mannen zich ook nog bewijzen op het circuit

The World of Henry Orient

1964 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1964. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Peter Sellers, Paula Prentiss, Angela Lansbury, Tippy Walker en Merrie Spaeth.

Een fijne komedie over twee meisjes die de buitenissige pianist Sellers aanbidden en hem in en om New York volgen. Bosley en Lansbury zijn schitterend als Walkers ouders en Thaxter is aantrekkelijk als Spaeths begrijpende moeder. Scenario van Nora Johnson, die haar eigen roman met Nunally bewerkte. Camerawerk van Arthur J. Ornitz en Boris Kaufman. Gedraaid in Panavision.

Man's Favorite Sport?

1964 | Komedie

Verenigde Staten 1964. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Rock Hudson, Paula Prentiss, Maria Perschy, Charlene Holt en John McGiver.

Lachfilm volgens Hawks eigen succesformule met Hudson als bestseller-schrijver die probeert te leven volgens de stellingen van zijn eigen boek over 'buiten leven'. Veel voorspelbare grappen over de hengelsport. Scenario van John Fenton Murray en Steve McNeil; achter de camera stond Russell Harlan.

Two for the Seesaw

1962 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1962. Drama van Robert Wise. Met o.a. Robert Mitchum, Shirley MacLaine, Edmond Ryan, Elisabeth Fraser en Eddie Firestone.

Mitchum is de advocaat Jerry Ryan, die in New York een nieuw leven wil beginnen en betrokken raakt bij het wilde meisje Gittel Mosca (MacLaine). Naar een toneelstuk van William Gibson, door Isobel Lennart tot scenario bewerkt.

The Alamo

1960 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1960. Western van John Wayne. Met o.a. John Wayne, Richard Widmark, Laurence Harvey, Richard Boone en Frankie Avalon.

Westernlegende Wayne schreef mee aan het script van zijn droomproject The Alamo, liet maar liefst twee jaar sets bouwen, huurde een keur aan westernacteurs in, regisseerde en produceerde zelf en stak ook nog eens een flink bedrag eigen geld in de productie. En hij speelde natuurlijk de hoofdrol. Als kolonel Davy Crockett is hij opgescheept met twee ruziënde aanvoerders (Widmark en Harvey). In de kloosterruïne The Alamo moeten de drie helden met een handvol dappere Texaanse soldaten weerstand bieden aan het enorme Mexicaanse leger. Puike, ouderwetse western.

The Enemy Below

1957 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van Dick Powell. Met o.a. Robert Mitchum, Theodore Bikel, Doug McClure, Russell Collins en David Hedison.

Tijdens WO II maakt een Amerikaanse destroyer onder bevel van Mitchum jacht op de Duitse onderzeeër van kapitein Jürgens. Jürgens tracht de Amerikaan in een hinderlaag te lokken, maar Mitchum lijkt elke zet van zijn tegenstander te kunnen voorspellen. Een genadeloos duel, in een sfeer van haast ondraaglijke suspense, die tot op het laatste moment op geraffineerde wijze wordt opgeschroefd. Prachtig spel van beide hoofdrolspelers. Wendell Mayes bewerkte de in 1931 al als THE SEAS BENEATH verfilmde roman van D.A. Rayner tot een knap script, dat functioneel gebruik maakt van de claustrofobische benauwdheid van de duikboot. De speciale effecten van Walter Rossi werden bekroond met een Oscar. Schitterende fotografie van Harold Rosson.

The Conqueror

1956 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1956. Avonturenfilm van Dick Powell. Met o.a. John Wayne, Susan Hayward, Pedro Armendáriz, Agnes Moorehead en Thomas Gomez.

De Mongolen tegen de Tartaren. John Wayne in de belachelijkste rol van zijn carrière, als Dzjenghis Khan. Dure film waarbij Powell als regisseur debuteerde, maar noch hij, noch de eerlijke Wayne konden de absolute idioterie van het hele idee goed maken. Scenario van Oscar Millard. Camerawerk van Joseph LaShelle, Leo Tover, Harry J. Wild en William Snyder.

Underwater!

1955 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van John Sturges. Met o.a. Jane Russell, Gilbert Roland, Richard Egan en Lori Nelson.

Een drietal avonturiers (Russell, Roland en Egan) gaat op zoek naar een schat in een gezonken scheepswrak en ondervindt daarbij tegenwerking van kapers en haaien. Voor een avonturenfilm is Underwater! (van de regisseur die later The Magnificent Seven en The Great Escape zou maken) niet erg spannend. Er is te veel slap geklets en te weinig actie, en de personages blijven vlak. Producent Howard Hughes moet de film vooral hebben gemaakt om zijn ontdekking Russell in badkleding te tonen - en ach, wie enkel daarom kijkt, komt weinig tekort.

The Half-Breed

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Stuart Gilmore. Met o.a. Robert Young, Janis Carter, Jack Buetel, Barton MacLane en Porter Hall.

Een gewetenloze gokker helpt een halfbloed (Buetel) en kweekt goodwill bij de Apachen en zet ze ertoe aan een laffe overval te plegen op blanke kolonisten, zodat ze hun grondgebied zullen verlaten, waar hij goud wil delven. Verder is het gehele verloop van deze halfslachtige western zeer voorspelbaar.

Target

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Stuart Gilmore. Met o.a. Tim Holt, Richard Martin, Linda Douglas, Walter Reed en Harry Harvey.

Een bekend westernthema werd voor deze film van stal gehaald: een bandiet probeert ranchers van hun land te verjagen om het grondgebied duur te kunnen verkopen aan een spoorwegmaatschappij. Ondanks de hoge leeftijd van de thematiek is het een onderhoudende western.

Hot Lead

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Stuart Gilmore. Met o.a. Tim Holt, Richard Martin, Joan Dixon, Ross Elliott en John Dehner.

In deze goede Holt-western gaan Tim en zijn partner op zoek naar een moordenaar. Elliott, een van de bandieten, zou later de sheriff spelen in de tv-serie THE VIRGINIAN.

The Virginian

1946 | Western

Verenigde Staten 1946. Western van Stuart Gilmore. Met o.a. Joel McCrea, Brian Donlevy, Sonny Tufts, Barbara Britton en Fay Bainter.

Deze routinewestern is de vierde en laatste versie van Owen Wisters roman, bewerkt door Frances Goodrich en Albert Hackett. Het verhaal is hetzelfde als dat van de versie uit 1929. McCrea is de Virginian, Tufts is Steve die door Trampas (Donlevy) tot veediefstal wordt aangezet en Molly is Britton. Het enige verschil: cameraman Harry Hallenberger nam de film in kleur op, maar daar stond een zwakker scenario tegenover. De tv-serie moest de naam verder levend houden. Die serie liep van 1962-1970 en werd met een jaar verlengd, tot 1971, onder de titel THE MEN FROM SHILOH.