We Are Fucked Wat als je doodsbang bent voor de toekomst? In Nederland maken 200.000 jongeren zich zorgen over de grote klimaatrampen die ze gaan meemaken. Ze bereiden zich voor op de ondergang van de wereld.
I am Greta Greta Thunberg staakt voor het klimaat en tegen de klimaatontkenners. Regisseur Nathan Grossman is erbij en legt alles vast: van haar prille, eenzame protest tot haar emotionele speech bij de VN in New York. Greta Thunberg groeide uit tot het boegbeeld van de milieuactivisten.
Het verloren paradijs In de eerste tv-uitzending van Frontlinie is het Bram Vermeulen en cameraman Sven Torfinn als eerste internationale cameraploeg gelukt het land binnen te komen sinds het geweld escaleerde in het noorden van Mozambique.
Mijn dochter de vlogger 'Mijn dochter de vlogger' biedt een intiem, eerlijk inkijkje in de wereld van kindvloggers en hun ouders. De film volgt de gezinnen van Jaydie (3), Jaylinn (9) en Nina (13) in hun dagelijkse bezigheden.
De droevige kampioen serie Docudramaserie over internationaal tafeltenniskampioen, rokkenjager en ondernemer Robert Hosé. Opgegroeid in één van de armste wijken van Curaçao, werd de bevlogen, charismatische, Nietszche lezende sportheld begin jaren 70 hét rolmodel van een nieuwe, zelfbewuste generatie zwarte Antillianen.
De onfatsoenlijken serie Waarom zijn zoveel burgers boos en daalt het vertrouwen in de politiek? De zevendelige documentairereeks De onfatsoenlijken zoekt het antwoord op die vraag in de levensverhalen van Europeanen die zich naar andere oplossingen toekeren.
Once Upon a Time in Iraq serie Deze vijfdelige documentaireserie blikt met álle betrokkenen terug op de oorlog in Irak. Wat is de impact geweest, wat ging er mis?
Tricky Dick serie In deze vierdelige serie volg je de opkomst en val van de 37e president van de Verenigde Staten: Richard Nixon. Door zijn sluwe tactieken ook wel 'Tricky Dick' genoemd.
Obada In het Midden-Oosten heeft hij miljoenen fans, maar Obada Kheireddin (21) woont in Nederland, waar hij weinig aansluiting vindt en overhoop ligt met zijn vader.
Het zaad van Karbaat De driedelige documentaireserie Het zaad van Karbaat vertelt het ongelooflijke verhaal van wijlen dokter Jan Karbaat, die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma.
Palme, papa en ik Is jouw vader de moordenaar van de Zweedse premier Olof Palme? Met deze vraag begint de bizarre zoektocht naar het duistere verleden van de vader van Signe Zeilich-Jensen, een Zweedse vrouw, getrouwd met de Nederlandse filmmaker Niek Koppen. Samen gaan ze op onderzoek uit.
#thisisegypt2, tien jaar na Tahrir Kun je houden van een dictatuur? Nou nee, maar de Vlaamse arabist Ruth Vandewalle wil na een verblijf van meer dan tien jaar desondanks niet weg uit Egypte. Tien jaar na Tahrir gaat ze op zoek naar antwoorden bij haar Egyptische generatiegenoten. Hun oplossing: creëer je eigen werkelijkheid.
Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof Regisseur Shuchen Tan volgt de transformatie van Sigrid Kaag van diplomaat naar minister en uiteindelijk lijsttrekker. Hoe vergaat het haar in een veranderd Nederland waar niet alleen haar daden maar ook haar privéleven onder de loep worden genomen?
Oproerkraaiers Hoe kan het dat activisten altijd als oproerkraaiers worden gezien, maar dat hun punten uiteindelijk onderdeel worden van de mainstream opinie? Dit vraagt Sunny Bergman zich af in haar nieuwe documentaire 'Oproerkraaiers'.
The Hunt for Gaddafi's Billions Na de dood van Libisch leider Muammar Gaddafi in 2011 blijkt dat een groot deel van zijn vermogen is weggesluisd. Waar zijn de miljarden gebleven? De Nederlandse filmmakers en onderzoeksjournalisten Misha Wessel en Thomas Blom volgen een spoor dat leidt naar Zuid-Afrika waar twee groepen, bestaande uit premiejagers, spionnen en wapenhandelaren, op jacht zijn naar de Libische miljarden.
Bart en de steen die terug naar huis ging 200.000 jaar geleden brak een gletsjer een steen af in Åland, een eilandengroep tussen Finland en Zweden, en duwde die naar een plek waar nu Borger ligt. Bart Eysink Smeets besluit om de steen terug naar huis te brengen. Maar zijn de inwoners van Borger bereid om de steen te laten gaan?
When You Hear the Divine Call Michael Nyawade woont 25 jaar lang in Europa, maar maakt dan de keuze om definitief terug te keren naar zijn geliefde Kenia. Filmmaker Festus Toll reist zijn oom achterna met een camera om te onderzoeken wat "thuis zijn" betekent.
Volg je me nog? Dertigjarige influencers @jolielot, @larissabruin en @by.iris.sophia stonden tien jaar geleden aan de wieg van het platform Instagram. Na jaren daarvan de vruchten te hebben geplukt, worden ze nu ingehaald door een volgende generatie jonge influencers. Hoever zijn ze bereid te gaan om hun beroep als influencer te blijven uitoefenen?
Rusteloze zielen Tbs-patiënten in de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek werken hard aan hun terugkeer naar de maatschappij. Ze nemen deel aan een theaterproject waarin ze geconfronteerd worden met hun demonen. Kunnen ze die achter kunnen laten of zullen ze voor altijd met hen meereizen?
Drama Girl In 'Drama Girl' laat regisseur Vincent Boy Kars een jonge vrouw, Leyla de Muynck, een aantal cruciale scènes uit haar recente verleden naspelen. Misschien, denkt Kars, kan het haar helpen bij het verwerken van bepaalde gebeurtenissen.
Punt Uit Michael Hellgardt wordt verscheurd tussen zijn wil om te leven en zijn wens om zijn lijden te beëindigen. Samen met zijn partner Rosemarie Blank maakte hij deze film van zijn laatste dagen.
Once the Dust Settles Drie iconische rampplekken: de ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl, het door een aardbeving getroffen Italiaanse stadje Amatrice en het door een burgeroorlog verwoeste historische hart van Aleppo in Syrië. Tegen het decor van verdwenen en opkomend toerisme laat de film zien hoe de bewoners hun rampzalige geschiedenis verwerken en hun leven weer opbouwen.
Uitgewoond: achter gesloten deuren Deze documentaire toont het lief en leed van een aantal ouderen rond de 100 jaar, ten tijde van de coronacrisis. Het is een vervolg op de serie 'Uitgewoond' uit 2019.
Zouden ze het weten De Belgische juf Magalie was 23 jaar toen ze onterecht beschuldigd werd van kindermisbruik. Na zes jaar probeert Magalie opnieuw om juf te zijn. Waar vind je de kracht om door te gaan als de maatschappij zijn oordeel al klaar heeft? Gaat het haar ondanks alles lukken?
Overtijd Drie jonge vrouwen, driemaal dezelfde ervaring: onverwacht zwanger. En dan? In zeer persoonlijke gesprekken tekent Tessa Louise Pope hun verhalen op. Hoewel ze er nog altijd achter staan, was hun keuze voor abortus een ingrijpende ervaring.
Carrousel Deze documentaire volgt van heel dichtbij Tayfun, Nabil en Delgano en hun begeleiders in hun worsteling op weg naar een leven binnen de lijntjes.
De slag om het vrouwenhart Hartproblemen worden bij vrouwen slechter herkend én minder goed behandeld dan bij mannen. Dat kost levens, laat deze documentaire van Hella de Jonge zien. Hoe kan het beter?
Mister Soul – A Story about Donny Hathaway Mister Soul – A Story about Donny Hathaway daalt af naar de ziel van de legendarische Amerikaanse soulzanger Donny Hathaway, die door vele muzikanten wordt gezien als een inspirator en genie. Ten tijde van zijn grootste successen kreeg hij de diagnose paranoïde schizofrenie, wat hem er niet van weerhield harmonieuze muziek te blijven maken. Hoe balanceerde hij tussen zijn gekte en genialiteit. Kan er zoiets bestaan als te veel talent?
De puinhopen van Irak In de serie De puinhopen van Irak trekt de Nederlands-Palestijnse Sakir Khader een half jaar rond in het Irak dat we in het nieuws niet te zien krijgen. Op de plekken waar het stof van vier generaties oorlog langzaam neerdaalt, spreekt Sakir als camjo regisseur met de Irakezen die achterblijven. Hoe gaat hun leven verder nu het IS-kalifaat is gevallen en het gevaar lijkt te zijn geweken?
De kracht van de kringloopwinkel In Kringloopcentrum Amersfoort vind je bijna alles wat je nodig hebt. Maar wat de winkel écht bijzonder maakt is het Eksternest, de verdieping boven de winkel.
Roes Omringd door mensen die net als hij van gezelligheid en een drankje houden, stopt filmmaker Leo de Boer in 'Roes' één maand met het drinken van alcohol. Waarom drinken we terwijl we eigenlijk best weten dat het niet goed voor ons is? Voor de gezelligheid? En wanneer heet het verslaafd?
Mijn seks is stuk In 'Mijn seks is stuk' onderzoekt Lize Korpershoek (34) waarom haar zin in seks binnen haar relaties altijd verdwijnt na de eerste verliefdheid. Is liefde houdbaar zonder seks? En waarom vinden we seks zo belangrijk?
Fufu met appelmoes Ben ik zwart of wit... of? De documentaire 'Fufu met appelmoes' laat zien hoe verwarrend het kan zijn om op te groeien met dubbelbloed in een wit dorp. Hoe bepaalt de omgeving waarin je opgroeit je culturele identiteit?
Mama en ik: ja maar nee, nee maar ja De veelbelovende filmmaakster Amanda van Hesteren (1991) komt uit een gemengd gezin. Ze raakt in toenemende mate vervreemd van haar Surinaamse moeder die zich steeds nadrukkelijker manifesteert in het racismedebat. De scherpe uitspraken van haar moeder komen op Amanda over als pro-black en anti-white. Is hun moeder-dochterband opgewassen tegen dit verschil van opvatting?
Ons moederland Hoort extreemrechts gedachtegoed bij Nederland? 'Ons moederland' schetst aan de hand van het dagelijks leven van Constant Kusters, de omstreden politiek leider van de extreemrechtse partij de Nederlandse Volks-Unie, een beeld van de Nederlandse samenleving en haar omgang met ‘de ander’ door de eeuwen heen.
Rotjochies Nederlandse ontspoorde pubers krijgen op het afgelegen Franse platteland, met hulp van een no-nonsense jeugdhulpverlener, een laatste kans om hun tegendraadse gedrag te verbeteren. Wat gaat er schuil achter de overlevingsstrategieën van deze soms onverschillige en vooral boze jongens?
Ik ben er even niet Met absence epilepsie ben je een paar seconden 'weg', maar waar ben je dan? Maartje Nevejan vervlecht zintuiglijke ervaringen van jongeren met de kijk van wetenschappers en kunstenaars als Anish Kapoor op deze aandoening.
Mijn dochter de vlogger 'Mijn dochter de vlogger' biedt een intiem, eerlijk inkijkje in de wereld van kindvloggers en hun ouders. De film volgt de gezinnen van Jaydie (3), Jaylinn (9) en Nina (13) in hun dagelijkse bezigheden.
Rats & Slaves Filmmaker Anthony van der Meer onderzoekt de levendige digitale handel in gehackte computers. Hij infiltreert op een hackersforum voor 'RATters', hackers die mensen bespioneren, bestelen of afpersen. De slachtoffers worden 'slaves' genoemd.
De wereld aan je voeten Michiel van Erp volgt een aantal achttienjarige Utrechtse kinderen die, terugkijkend op vormende gebeurtenissen in de afgelopen acht jaar, de balans naar volwassenheid opmaken.
De beschermengel van Edward Snowden Toen Edward Snowden na zijn schokkende onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten in 2013 moest vluchten, vond hij een onverwachte schuilplaats: bij Aziatische asielzoekers in Hongkong. Gek genoeg herkenden de asielzoekers iets van hem in zichzelf, en ze namen hem op in hun kleine gemeenschap. Maar nu dreigen zijzelf - niet geheel toevallig - uitgezet te worden.
The Trial of Ratko Mladic Mladic is door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aangeklaagd voor de ergste wreedheden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. The Trial of Ratko Mladic volgt zowel de verdediging als de aanklagers tijdens het grootste strafproces sinds het Neurenberg-tribunaal.
Born Free Ilvy Njiokiktjien volgt 10 jaar lang de eerste Zuid-Afrikaanse generatie die opgroeit zonder Apartheid. Maar leven zij wel zonder Apartheid?
De erfenis van een verzetsheld Wie betaalt de prijs voor idealisme? De erfenis van een verzetsheld toont het on-geromantiseerde verhaal van verzetsheld Johannes Post door de ogen van zijn kinderen.
King Bibi Netanyahu Binnen vijf maanden ging Israël twee keer naar de stembus: blijft Netanyahu Israëls langstzittende minister-president? ‘King Bibi Netanyahu’ laat aan de hand van media-optredens zien hoe de politicus zich de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld.
Man Made Echte mannen huilen niet. In 2Doc: Man Made onderzoekt Sunny Bergman wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. Klopt het dat hoe meer testosteron je hebt hoe mannelijker je bent? Kunnen mannen geen slachtoffer zijn? En hebben mannen onder deze ideeën te lijden?
Acting Straight In navolging op 2Doc: Man Made waarin Sunny Bergman de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid in kaart brengt, onderzoeken Tofik Dibi en Willem Timmers mannelijkheid in de gayscene.
De bibliotheek Voor de boekenweek maakte Frans Bromet de serie 'De bibliotheek'. Tussen maandag 25 maart en vrijdag 29 maart wordt er elke dag een aflevering uitgezonden op NPO 2.
Girl in Return Wat als je niet kan aarden in je adoptiegezin? De Deense filmmaker Katrine Kjær laat door de ogen van een tienermeisje zien wat de persoonlijke gevolgen kunnen zijn van het huidige internationale adoptiesysteem. 'Girl in Return' is Kjærs tweede documentaire over het leed dat adoptie met zich mee kan brengen, na haar eerdere film 'Mercy, Mercy'.
De race In 2012 ontdekte nanowetenschapper Leo Kouwenhoven het zogenaamde 'Majoranadeeltje'. Dit gaf hem en zijn topteam uit Delft een grote voorsprong op het uitvinden van de quantumcomputer; de internationale race om de heilige graal van de natuurkunde. Maar wanneer zal die quantumcomputer werkelijkheid worden?
Stuk Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum.
Mijn broer en ik Xena Maria Evers ziet zichzelf als progressief, ruimdenkend en feministisch. Ze heeft nooit echt kunnen accepteren dat haar lievelingsbroer bekeerd is tot de islam. In 'Mijn broer en ik' onderzoekt Xena waarom haar broer op zo'n andere manier in het leven staat, terwijl ze dezelfde opvoeding hebben gekregen.
Wognum Al tien jaar lang bezoekt de 42-jarige Matthijs gabberfeesten. Na jaren van raven en stampen merkt hij dat het leven buiten de gabberscene begint te lonken.
Maar je achternaam is toch Marokkaans? Aiman Hassani moet een keuze maken. Of hij schikt zich naar de wensen van zijn Marokkaanse ouders óf hij besluit zijn eigen pad te blijven volgen en zet daarmee de relatie met hen mogelijk op 't spel.
O Amor é Único In een Braziliaans bergdorpje woont de tachtigjarige Dona Alva, alias De machovrouw. Na de dood van haar man, met wie ze een liefdeloos huwelijk had, gaat ze dapper op zoek naar een nieuwe liefde.
Bellingcat - Truth in a Post-Truth World Kunnen we nog uitgaan van een waarheid in deze tijden van nepnieuws? Bellingcat, een internationaal netwerk van gewone burgers en jonge computernerds, krijgt de feiten boven tafel.
Ubiquity Het internet sluit zich steeds verder om ons heen, met het doel uiteindelijk iedereen, overal altijd te bereiken. Maar sommige mensen verdragen de straling van de draadloze netwerken niet en voelen de onzichtbare pulsen in hun lichaam. Zijn zij de kanaries in de kolenmijn?
Bewaren Waarom bewaren we dingen, wat zit daarachter? Zijn we beter af als we niets meer fysiek bewaren en alles alleen in de cloud te vinden is?
The Cleaners Twee jonge Duitse filmmakers slagen er in om toegang te krijgen tot een van de beter bewaakte geheimen van Facebook.
Mocromode Designermode verschaft status aan Nederlands-Marokkaanse jongeren en zo kopen ze hun zelfvertrouwen, maar het sleurt hen ook mee in een vicieuze cirkel van groepsdruk. Deze documentaire onderzoekt welke impact dit heeft op hun leven en waar de jongeren nu echt naar verlangen.
Armando, portret van een vriend De Nederlandse kunstenaar Armando overleed in juli 2018 op 88-jarige leeftijd. Cherry Duyns schetst in deze documentaire een beeld van de kunstenaar Armando, met wie hij al veertig jaar bevriend is. Hij volgt hem bij zijn afscheidsconcert als violist, op de opening van een tentoonstelling en bij het beeldhouwen en schilderen. Flashbacks geven een overzicht van de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap.
A Year of Hope Een groep Filipijnse straatjongens uit de sloppenwijken van Manilla krijgt een kans hun leven voorgoed te veranderen. Maar lukt dat als je al jong de ergste trauma's hebt opgelopen?
The End of Fear Via de levensloop van het kunstwerk 'Who's Afraid of Red, Yellow, and Blue III' stelt regisseur Barbara Visser de vragen: wat is kunst, wanneer is kunst echt, wat is de waarde en wie bepaalt dat?
The Atomic Soldiers 'The Atomic Soldiers' vertelt het verhaal van atoomveteranen die als proefkonijnen rond de testlocaties van de bommen werden gezet. Hun geheimhoudingscontract weerhield ze voor lange tijd over hun ervaring te praten. De Nederlandse regisseur Morgan Knibbe spoorde ze op om ze hun verhaal op camera te laten doen.
X jaar na dato - Alles wat we wilden In ‘Alles wat we wilden’ volgt maker Sarah Domogala vier jonge mensen die voor de buitenwereld een schijnbaar succesvol en perfect leven leiden, maar achter de schermen kampen met grote onzekerheid en ongenoegen. Chris Kijne praat met maker Sarah Domogala en hoofdpersonen Emiel en Daniel en vraagt hen onder andere hoe het voor hen was om hun onzekerheden te delen met de buitenwereld. Zouden zij weer zo open zijn als ze het over mochten doen?
Fatum (Room 216) Een hooggeplaatste militair wordt ondervraagd over de verdwijning van een vrouw. In dit lange, opmerkelijke politieverhoor ontvouwt zich het verhaal van een gruwelijke misdaad.
Bewaarders In het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad worden meer gedetineerden gehuisvest met minder personeel. Er wordt meer nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van de gevangenen. Wat betekent dit voor hen en hun bewaarders?
Liefde is aardappelen Als filmmaakster Aliona van der Horst haar moeders geboortehuis in Rusland opruimt, stuit ze op foto's en brieven waarachter een donkere geschiedenis schuilgaat. Haar boerenfamilie blijkt onder het Stalinbewind vele dramatische gebeurtenissen te hebben meegemaakt.
Alicia Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia's lot en toekomst?
Independent Boy Vincent Boy Kars neemt een maand lang de regie van het leven van zijn beste vriend Metin over, omdat hij vindt dat Metin onsuccesvol is en te weinig van zijn ambities waarmaakt. Helpt dit Metin?
Asylum Heen en weer geslingerd tussen depressie en euforie is David Brown (29) in de zoveelste psychiatrische instelling beland. ‘Bang voor de dood, en bang om te leven’, zoals hij zelf zegt. ‘Wat moet je dan?’ Met verhalen en humor probeert hij de gekte op afstand te houden. Lukt het hem om weer op eigen benen te gaan staan of verandert hij in een van de ‘valiumzombies’ die hij nu nog parodieert?
Ik verlang naar niets dat voorbij is terug Portret van schrijver Willem Frederik Hermans van regisseur Erik Lieshout uit 1989.
Defending Brother No2 Twee Nederlandse advocaten verdedigen in Cambodja Nuon Chea, de tweede man na Pol Pot. Hoe doen ze dit zonder zichzelf te verloochenen?
To Stay Alive - A Method Iggy Pop presenteert een handleiding om als eigenzinnig individu te kunnen overleven, gebaseerd op een manifest van Michel Houellebecq.
A Modern Man Topviolist en model Charlie Siem leidt een glamoureus bestaan. Toch blijkt er, net als bij veel andere millennials iets te wringen. Haalt hij wel alles uit het leven?
De stelling Van Foreest, een schaakfamilie Portret van een bijzondere schaakfamilie met zes kinderen die, mede dankzij thuisonderwijs, op topniveau schaken. Hoe is het voor de kinderen en hun ouders om deze ambitieuze opvoeding vol te houden?
De jacht op de match Wat is de rol en het belang van DNA-onderzoek in strafzaken? Een film over de dilemma's aan de hand van de Utrechtse serieverkrachterzaak.
How to Meet a Mermaid Wat is de aantrekkingskracht van water? Waarom verdwijnen mensen in de zee? Een filosofisch-essayistische en persoonlijke verkenning van Coco Schrijber naar de schoonheid én het gevaar van de zee.
Brommers kiek'n Hoe is het om als jongere op te groeien op het platteland? Een ode aan kameraadschap, liefde, werk en oneindige ruimte en vrijheid.
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw Film over het mysterie van muziek, de bezieling van musici en de onstuitbare bevlogenheid waarmee componist en dirigent Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale Matthäus Passion.
The Settlers Sinds de beslissende overwinning van Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 hebben honderdduizenden Israëlische burgers huizen gebouwd in de bezette gebieden van de Westelijke Jordaanoever. Hoe is het om te wonen op de breuklijnen van een eeuwenoud conflict?
Stranger in Paradise Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt 'Stranger in Paradise' op nietsontziende wijze de machtsverhouding tussen Europeanen en vluchtelingen.
Sour Grapes Hoe heeft Rudy Kurniawan, de grootste wijnzwendelaar ooit, jarenlang wijnhandelaren en verzamelaars kunnen misleiden door nagemaakte kwaliteitswijnen tegen exorbitant hoge prijzen te verkopen?
Verloop van jaren - dichter bij Remco Campert Remco Campert heeft een beeld van zichzelf geschapen als een charmant zondagskind, dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij echt?
Wit is ook een kleur Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid wellicht een rol?
De Europeaan Lukt het de Europagezinde politicus Frans Timmermans trouw te blijven aan zijn idealen en de solidariteit waar Europa voor staat in de praktijk te brengen?
Where to Invade Next Michael Moore gaat, gewapend met de Amerikaanse vlag, in Europa op zoek naar oplossingen voor sociaal-economische kwesties in de VS.
Roze wolk Iedereen zegt dat je zweeft op een roze wolk als je kind net geboren is. Maar wat als deze wolk niet roze is, maar pikzwart?
Jonge Held - Het leven en de dood van Willem Ekkel Willem Ekkel hield van het leven en omarmde de dood die vroeg kwam. Regisseur Marten Leurdijk maakte een documentaire over deze jonge held. Een hilarische en ontroerende les in leven en sterven.
A Strange Love Affair With Ego Als kind wist regisseur Ester Gould precies wie ze wilde worden: haar twee jaar oudere zus Rowan, die met haar enorme zelfovertuiging de wereld aan haar voeten had liggen.
Het verlangen van Michael Dudok de Wit Michael Dudok de Wit werd door de bekende Japanse animatiestudio Ghibli gevraagd om zijn eerste lange animatiefilm te maken; het is hun eerste internationale coproductie ooit.
Unlocking the Cage Chimpansees hebben voor 98 procent hetzelfde DNA als mensen. Zouden ze dan ook niet dezelfde rechten moeten krijgen?
All You Need is Me Het levensverhaal van de Nederlandse kunstenaar Aad Donker. In zijn zoektocht naar een verloren paradijs verliest de jonge getalenteerde schilder Aad Donker de grip op zijn leven.
Bezness As Usual Hoe is het om een kind te zijn van een Tunesische playboy en een Nederlandse moeder? Zijn de verwachtingen en culturen over en weer verenigbaar?
Maatschappijleer Hoe leer je, als beginnend docent maatschappijleer, pubers nadenken over actuele en gevoelige kwesties als IS en de komst van vluchtelingen in deze roerige tijd?
De mooiste marathon Haalt topatleet Michel Butter de marathonlimiet voor de Olympische Spelen 2016? 2Doc: De mooiste marathon volgt Butter en zijn coach voor, tijdens en na de bloedstollend spannende Marathon van Amsterdam.
Het wonderbaarlijke leven van Kenny B Niemand in Nederland had nog van de Tilburgse Kenny B. gehoord. Tot hij in 2015 doorbrak met de zomerhit Parijs (Praat Nederlands met me) en zijn leven in een stroomversnelling raakte.
The Greatest Party On Earth De sjah van Iran organiseert in 1971, ter ere van het 2.500 jarig bestaan van de Perzische monarchie, het allergrootste feest ter wereld ooit.
De Alchemisten Twee broers denken een gouden beleggingsformule te hebben. Door een computer automatisch te laten handelen, willen ze hun eigen emoties uitschakelen om zo geld te verdienen aan het emotionele beleggen van anderen. Hun fonds heeft ruim een miljoen euro in kas maar door tegenvallende resultaten dreigen ze de huur van hun pand in de Amsterdamse Gouden Bocht niet meer te kunnen betalen. Om niet kopje onder te gaan, moeten ze alles uit de kast halen - en bovenal hun eigen emoties de baas blijven.
Perfect Horse Elk weekend is hij te zien in de Spaanse Rijschool in Wenen. De lipizzaner, het paard dat eeuwenlang door generaties paardenfokkers naar perfectie gecreëerd is. De jonge hengsten worden in de groene heuvels van Oostenrijk gefokt en daar voorbereid op hun carrière in Wenen. Maar deze eeuwenoude kennis wordt inmiddels ingehaald door nieuwe inzichten in de genetica.
My Silicone Love Integere documentaire over een man met een wel heel curieuze hobby: het verzamelen van levensgrote en levensechte poppen. Hij eet, slaapt en praat met deze ‘vrouwen’ en neemt ze mee naar het bos voor een fotoshoot. Wat met gemak een shock doc had kúnnen worden, is in handen van regisseur Sophie Dros juist geworden tot een bijzonder en respectvol portret.
Eritrea Stars De Eritrea Stars, het nationale voetbalteam van Eritrea, ontvlucht in december 2012 hun land, dat bekend staat als een van de meest repressieve militaire dictaturen van Afrika, vergelijkbaar met Noord-Korea. Er geldt onbeperkte dienstplicht, mensen zijn straatarm en mensenrechten worden op grote schaal geschonden.
Sex? Yes please Hoe vrijzinnig en tolerant kunnen we tegenwoordig zijn met betrekking tot bloot en seksualiteit?
Kleine delicten: rake klappen Slot van het tweeluik 'Kleine delicten' van Jaap van Hoewijk. In deze documentaire wordt dieper ingegaan op een aantal strafzaken die betrekking hebben op mishandeling. Anders dan bij alcoholmisbruik of diefstal kan de politierechter hier niet uitgaan van de feiten, maar moet ter plekke beslissen wie er gelijk heeft en het is vaak zijn woord tegen het hare. Ook hier kan de kijker op basis van de voorgelegde getuigenissen zelf zien of zijn of haar mening wel of niet overeenkomt met het oordeel van de rechter.
Kleine delicten Gefascineerd door kleine delicten onderzoekt Jaap van Hoewijk de 'huis- tuin en keukenzaken' bij de politierechter in Haarlem. De regisseur, en de kijker met hem, vraagt zich af: zou ik daar zelf ook als verdachte kunnen zitten? En hoe zou ik oordelen?
Those Who Feel the Fire Burning In een onconventionele, poëtische vorm legt Those Who Feel the Fire Burning een ernstig maatschappelijk probleem vast: de uitzichtloze situatie waarin de vluchtelingen zich bevinden die de oversteek wél tot een goed einde brengen.
The Yes Men Are Revolting Terwijl het steeds slechter met het milieu gaat, ondernemen 'The Yes Men' Andy en Mike een missie om de planeet te redden. De beruchte activisten blijven verrassen met de ene stunt na de andere. Is het nog mogelijk om de wereld te veranderen met deze vorm van activisme?
Sergio Herman: Fucking Perfect De Zeeuwse topkok Sergio Herman wordt gevolgd in het jaar dat zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis de deuren sluit en hij toewerkt naar de opening van zijn nieuwste culinaire avontuur: restaurant The Jane in Antwerpen.
Tussen mensen Filmmaker Maasja Ooms woont negentien sessies relatietherapie bij van Ans en Chris, een koppel uit Brabant van rond de zestig jaar. Gevoeligheden, aannames en frustraties van wat er speelt tussen twee mensen die al 35 jaar getrouwd zijn.
Waarom Srebrenica moest vallen Waarom kwam er in 1995 geen NAVO-luchtsteun toen Srebrenica onder de voet werd gelopen door de Bosnische Serviërs? Was het gebrek aan voorkennis? Argos stuitte op documenten die een nieuw licht op de zaak werpen en reisde samen met Joris Voorhoeve, minister van Defensie ten tijde van de val, terug naar Srebrenica.
Herta Müller: Het alfabet van de angst Het leven van Herta Müller is getekend door het opgroeien als Duitstalige in het Roemenië van dictator Ceausescu. Ze schreef haar oeuvre over het leven in de dictatuur, een leven met angsten en trauma's. Met knipsels uit kranten en tijdschriften maakt ze collagegedichten over de angst, het alfabet van de angst.
Winst en verlies Na eerder het lagerhuis heeft nu ook de Braziliaanse senaat ingestemd met het afzetten van president Dilma Rousseff. Zij wordt ervan verdacht de overheidsfinanciën te hebben gemanipuleerd om haar herverkiezing in 2014 veilig te stellen. Al langere tijd heerst er grote onvrede over de Braziliaanse president onder de bevolking. Men verwijt haar onder meer te veel geld te steken in prestigeprojecten als de Olympische Spelen en het WK voetbal, en te weinig in het herstel van de economie. De documentaire 'Winst en verlies' van Maria Ramos brengt deze onvrede in beeld.
Ja, dat was Høken! 40 jaar Normaal Veertig jaar Normaal. Met een zich steeds vernieuwend publiek is de band al bijna vier decennia jaar springlevend. Maar de bandleden hebben inmiddels de AOW-leeftijd bereikt. Een band in zijn laatste snik? Hoe lang houden ze de rock-'n-roll nog vol?
Verlies niet de moed 'Verlies niet de moed' zijn de laatste woorden van Hella de Jonge's grootmoeder, voordat ze werd afgevoerd naar Auschwitz. Een foto uit 1885 spoort Hella aan haar familiegeschiedenis te onderzoeken.
Bademeisters Utrechtse corpsleden gaan jaarlijks naar Texel als badmeesters. Ze volgen een opleiding en spreken hun eigen taal. Regisseur Judith de Leeuw onderzocht dit fenomeen.
Beyond My Walls In de huidige maatschappij zijn we continu verbonden met iedereen via sociale netwerken zoals Facebook. Maar hoe diep gaan deze contacten buiten het online leven? Neske Beks ontdekt na een ongeluk dat ze altijd in een zeepbel heeft geleefd. In 'Beyond My Walls' onderzoekt ze wat Facebook mensen geeft en afneemt.
Solo, out of a dream Jaren geleden filmde Jos de Putter de voetballer Leonardo in een sloppenwijk in Rio de Janeiro. Leonardo was toen elf en zijn toekomst zag er nog weinig rooskleurig uit. Willem van Hanegem zag Putters documentaire en besloot Leonardo naar Nederland te halen. Leonardo kon bij Feyenoord beginnen en zijn voetbalcarrière ging in sneltreinvaart. In 'Solo, out of a dream', gaat Jos de Putter met Leonardo terug naar de sloppenwijk.
69: Liefde seks senior Oude mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd. Dat is wat iedereen denkt. Maar is dat eigenlijk wel zo of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen? In '69: liefde seks senior' geven verschillende 70-plussers een openhartige en ontwapenende inkijk in hun seks- en liefdesleven.
See No Evil Bejaarde apen kijken terug op hun leven. De ene aap heeft het Tarzan-tijdperk meegemaakt, een andere is misschien wel de slimste aap ter wereld. Wat voor lessen kunnen ze de mensheid leren?
Voorbij het paradijs Reconstructie van een onbegrijpelijk gezinsdrama. Familieleden, vrienden en andere betrokkenen vertellen openhartig en indringend wat er aan de gezinsmoord vooraf ging en hoe ze nog steeds met de 'waarom vraag' worstelen.
Zwart als roet Sunny Bergman onderzoekt de (onbewuste) vooroordelen ten opzichte van huidskleur. Aanleiding zijn de hoog oplopende emoties rond het pietendebat. Zijn we minder 'kleurenblind' dan we zelf denken?
Free the Mind Hersenonderzoeker Professor Davidson leidt een ongewoon experiment: kan meditatie en yoga de pijn van Amerikaanse oorlogsveteranen en kinderen met ADHD verlichten?
Wij zijn Kees Brouwer Filmmaker Kees Brouwer gaat op zoek naar zijn naamgenoten. Wat zijn de overeenkomsten, verschillen en bijzondere kenmerken van Kees Brouwer? En wat zegt hun gezamenlijke identiteit over hem?
1989 Anders Østergaard brengt het verleden tot leven. Vanuit het perspectief van de toenmalige Hongaarse president, biedt hij een nieuwe kijk op het politieke spel dat voorafging aan de Val van de Muur.
Onze Kresj Filmmaker Marije Meerman zat in de vroege jaren zeventig op de anti-autoritaire crèche 'Prins Konstantijn' in Amsterdam. Aan de hand van het archief van de crèche, dat zij in de nalatenschap van haar moeder vindt, spreekt Marije Meerman met betrokken ouders en vrijwilligers, onder wie haar vader. De regisseur laat op confronterende wijze zien dat het utopische gedachtengoed van Karl Marx en vrije lustbeleving al snel verwatert in eindeloze vergaderingen, volle luiers en echtscheidingen.
Puck en het raadsel van de codes Puck Meerburg (15) was op zijn zevende al een IT-wonderkind en trekt inmiddels de aandacht van grote spelers op dit terrein. Grote bedrijven als Microsoft tonen interesse in hem en hij won diverse prijzen, waaronder de prestigieuze Apple Design Award voor studenten. Maar Puck is ook nog een kind, minderjarig, leerplichtig en moet gewoon naar school.
Dagboek van een postduif Documentaire over het leven van Toontje, een Hollandse wedstrijdduif die via zijn duivenmelker uit Groningen bij een Chinese miljonair in Peking belandt. Een film over de avonturen in het duivenvak vanuit westers en oosters perspectief, waarbij de duif zelf ook een stem heeft.
Parts of a Family Bitterzoet en universeel liefdesverhaal gesitueerd in Mexico. Diego Guiterrez portretteert zijn ouders Gonzalo en Gina in de herfst van hun leven. Wat blijft er over als de passie langzaam is weggeëbd, de kinderen zijn uitgevlogen en de jaren geruisloos zijn verstreken?
Once I Dreamt of Life Hoe om te gaan met zelfmoord? In Finland, het land met het hoogste zelfmoordcijfer, onderzoeken Sini Liimatainen en Jukka Kärkkäinen vanuit verschillende perspectieven het fenomeen zelfdoding.
Het geheim van de HEMA De HEMA staat bij de meeste Nederlanders op nummer één als het meest onmisbare merk. Maar het bedrijf wil meer.
2Doc: Wij zijn 18 Ontboezemingen op de magische grens van volwassenheid. Wie zijn zij, die jongens van 18? Filmmaker Tomas Kaan zet een groep jongens van 18 die elkaar niet kennen een week lang bij elkaar.
love & engineering één chatgesprek, twee personages en vier interpretaties. in love & engineering komen deze elementen allemaal bij elkaar tot een interactieve film
Yassine gaat naar Syrië 'Yassine gaat naar Syrië' is een indringend portret van een land in oorlog door de ogen van de jonge Marokkaanse fotojournalist Yassine. In de loop van acht maanden reisde Yassine vanuit Amsterdam tweemaal af naar Syrië. Hij ziet de hoop vervliegen en verdeeldheid en chaos ontstaan. Met dit intense portret van Yassine’s Facebook- en YouTubevrienden, krijgen de bewoners van Syrië een gezicht.
X jaar na dato - Alles wat we wilden In ‘Alles wat we wilden’ volgt maker Sarah Domogala vier jonge mensen die voor de buitenwereld een schijnbaar succesvol en perfect leven leiden, maar achter de schermen kampen met grote onzekerheid en ongenoegen. Chris Kijne praat met maker Sarah Domogala en hoofdpersonen Emiel en Daniel en vraagt hen onder andere hoe het voor hen was om hun onzekerheden te delen met de buitenwereld. Zouden zij weer zo open zijn als ze het over mochten doen?