actueel

Onderwijs onder druk

Jongeren lezen minder goed, meer kinderen hebben onderwijsondersteuning en zorg nodig en minder mensen willen voor de klas staan. Wat gaat er mis in het onderwijs?

Algoritme

Overheden verzamelen gegevens over burgers en gebruiken die gegevens om deze zelfde burgers te controleren. Sinds het discriminerende algoritme van de toeslagenaffaire weten we dat dit niet zonder gevaren is. Duizenden ouders belandden - vaak onterecht - in de kaartenbak van de afdeling fraudeopsporing.

Uithuisgeplaatst

Ieder jaar worden er duizenden kinderen uit huis geplaatst. Soms op vrijwillige basis, maar ook regelmatig met spoed en onder politiebegeleiding. Ouders en kinderen die het daar niet mee eens zijn, hebben weinig mogelijkheid om een uithuisplaatsing terug te draaien.

Argos Medialogica

onderzoekt het verschil tussen beeld en werkelijkheid

Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?

luister Argos

dit is Argos

Journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Argos is een samenwerkingsverband tussen HUMAN en VPRO.

onderzoeksdossier

kijk, lees, luister

Wekelijks een verse portie onderzoeksjournalistiek in je inbox?

schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We vertellen je meer over ons eigen speurwerk en selecteren de beste onderzoeksverhalen voor je uit binnen- en buitenland.