Een tijdje terug bezocht Justin Bieber het Anne Frank huis. Dat hoefde hij niet te doen, maar in het kader van PR en misschien zelfs wel oprechte interesse deed hij dat toch.

Aldaar liet hij in het gastenboek de reactie achter dat het inspirerend was om daar rond te lopen, dat Anne Frank een fantastisch meisje was en dat hij hoopte dat ze een Belieber geweest zou zijn. Toen barste er toch wat los. Volgens mij heeft zelfs hij nog nooit zoveel haat over zich heen gekregen. Het leek wel alsof hij het koningslied had geschreven. Mensen vonden het ongevoelig en arrogant en volgens de wat beter beargumenteerde tweets zelfs ‘stom’.

Nu is er weinig dat ik liever doe dan nooit naar Justin Bieber luisteren, maar dit vond ik toch wat ver gaan. Die jongen is 19 en zegt dat hij hoopt dat iemand fan van hem is. Wie hoopt er niet dat iemand fan van hem is? Ik hoop ook wel dat Anne Frank deze column zou hebben gelezen als ze nu zou leven. Lijkt me niet minder dan logisch. En bovendien: Anne Frank was een tienermeisje dat een dagboek bijhield. Natuurlijk was zij fan geweest van Justin Bieber. Er is bijna niet iemand te bedenken die perfecter voldoet aan de doelgroep van zijn muziek.

Bieber kapot maken op social media is een religie op zichzelf geworden die die van de Beliebers in extremisme overstegen heeft. Volgens mij is het dan ook belangrijk dat we eens uit gaan zoeken hoeveel van de Justin Bieber haters vroeger op de Macarena gedanst hebben.

Thijs Meuwese (26) maakt filmpjes, gelooft nog in robots en denkt dat Greedo als eerste schoot. Om de drie weken schrijft hij voor Dorst een column in de VPRO Gids.