VPRO loves design. Het vakgebied is creatief en biedt oplossingen voor de toekomst, soms zelfs voor complexe maatschappelijke kwesties. Daarom besteden we volop aandacht aan de Dutch Design Week 2015. Hier een overzicht van wat de VPRO allemaal gaat doen:

vpro.nl: videoportretten van de genomineerden

Op vpro.nl vind je vanaf zaterdag 10 oktober dagelijks een videoportret van designers die genomineerd zijn voor een Dutch Design Award. Tijdens de Dutch Design Week publiceert vpro.nl ook nog tien tips en een videoregistratie van de Graduation Show van de Design Academy: een selectie van spraakmakend afstudeerwerk van een nieuwe generatie ontwerpers.

De videoportretten van de genomineerden zijn hier te bekijken
Daarnaast is alle VPRO content over de Dutch Design Week te vinden op vpro.nl/ddw

tegenlicht

Kan design oplossingen bieden voor maatschappelijke kwesties, zoals het vluchtelingenprobleem? Een overzicht van de initiatieven op het gebied van design en vluchtelingen wordt gepresenteerd op de Tegenlicht meet-up van donderdag 22 oktober, om 19.00 uur in het Designhuis in Eindhoven. 

In de Tegenlicht-uitzending Gimme Shelter van zondag 18 oktober presenteren we nieuwe ideeën en oplossingen die worden ontwikkeld voor de toenemende vluchtelingenstroom; een catalogus van nieuwe antwoorden en ontwerpen, geïnspireerd door zowel pragmatisme als naastenliefde. Met onder meer aandacht voor de organisatie Sea-Watch, die voor de kust van Libië patrouilleert en iniatieven van verschillende mensen door heel Nederland.

Zondag 18 oktober, 21.05 - 22.00 uur, NPO2

vpro medialab & vpro dorst

VPRO Medialab en VPRO Dorst presenteren: De Omroep van de toekomst. 

Tijdens de Dutch Design Week staat het VPRO Medialab op zijn kop. Afgelopen maanden onderzochten we samen met het St. Joost en de Design Academy de omroep van de toekomst. Het resultaat is te bewonderen in de ruimtes van het lab die zijn omgebouwd tot expositie en living studio. Kom, zie en beleef De omroep van de toekomst - misschien.

Lees meer...

Zaterdag 17 tot en met 25 oktober, 13.00 - 17.00 uur, NatLab Eindhoven

3voor12 neemt tijdens de Dutch Design Week sessies op van artiesten die spelen op DDW Music. Namen die tot nu toe zijn bevestigd zijn Rufus Wainwright, Ryley Walker, Throes + The Shine, BEA1991, Nouveau Vélo, Charlie Cunningham, Lonelady en Afterpartees. De sessies zullen te zien zijn op 3voor12.vpro.nl en van maandag 19 t/m donderdag 22 oktober te horen in 3voor12 Radio op 3FM. 

npo doc: forward to nature

Tijdens de Dutch Design Week 2015 sluit documentairekanaal NPO Doc aan bij het thema van de Future Now-talkshow, ‘Forward to Nature’, met de documentaireserie NatureTech. Dit drieluik is een visueel spektakel over biomimetica. Wat houdt het in en wat zijn de toepassingen?

Daarnaast is op donderdag 22 oktober om 20.30 uur de Future Now- talkshow exclusief live te zien bij NPO Doc, een talkshow over het design van de toekomst met als hoofdgast Koert van Mensvoort en Pieter van der Wielen als presentator. Verder presenteren de finalisten voor de Dutch Design Awards zichzelf en hun ideeën in korte introductievideo’s.

vpro peepshow

De VPRO Peepshow is een virtual reality ervaring van het VPRO Medialab en gedurende het festival te bezoeken op het Ketelhuisplein in Eindhoven. De Peepshow verkent de grenzen tussen realiteit en virtualiteit en laat je verward achter: wat is echt?

Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 oktober op het Ketelhuisplein in Eindhoven

bureau buitenland

Bureau Buitenland besteedt op 14 oktober aandacht aan de Pani Ambachtsschool in Bangladesh. Kinderen kunnen hier naar school, hun ouders leren een ambacht. De school is een ontwerp van SchilderScholte Architecten, genomineerd voor een Dutch Design Award.

Woensdag 14 oktober, 21.00 uur tot 22.00 uur op NPO Radio 1

nooit meer slapen

Twee genomineerden voor een Dutch Design Award zijn te gast in Nooit meer slapen.

Op donderdag 15 oktober zijn dat Arne Coenen en Iris Roskam. Ze zijn genomineerd voor een Dutch Design Award voor hun Hoorn Des Overvloeds op het plafond van de Rotterdamse Markthal.

Donderdag 15 oktober, NPO Radio 1, 0.00 tot 2.00 uur

Op vrijdag 23 oktober is Paul Mijksenaar te gast. Hij is dé specialist op het gebied van information design en 'wayfinding'. Hij is bekend van zijn werk voor vliegvelden en stations.

Vrijdag 23 oktober, NPO Radio 1, 0.00 tot 2.00 uur