VPRO en Holland Festival

Jaarlijks verslaat de VPRO het Holland Festival in diverse radio- en tv-uitzendingen. Prominente gasten op het gebied van theater, dans en muziek worden geïnterviewd en daarnaast zijn er reportages en achtergronden. De uitzending vindt plaats op 13 juni.

Vorig jaar verliep alles anders. Dit jaar is het Holland Festival weer een live festival, van donderdag 3 t/m zondag 27 juni. Van een aantal voorstellingen is tevens een online stream te zien, ook is een klein aantal onderdelen van het programma uitsluitend online te zien en/of beluisteren. Het thema van 2021: Wat maakt de mens? Lees meer over de 23 producties op hollandfestival.nl. Bekijk hier het programma.

 

Nadia Moussaid doet verslag van het Holland Festival 2021

We kunnen weer naar het theater. Holland Festival, Nederlands’ grootste internationale festival voor de podiumkunsten, gaat door. Het festival vindt plaats in de maand juni, in Amsterdam en omstreken. Nadia Moussaid presenteert een speciale Holland Festival-uitzending vanuit het HEM in Zaandam, waar ze gasten ontvangt uit de wereld van dans, theater en muziek. Met onder meer Ivo van Hove, Timothy van Poucke, Noa Johannes en Pepijn Lanen. 

Theater
In de uitzending ontvangt Nadia ITA-regisseur Ivo van Hove. Nadia bezoekt de repetities van zijn megaproductie Age of Rage waarin Van Hove het fenomeen “woede” onderzoekt. Met onder andere Gijs Scholten van Aschat, Hans Kesting, Chris Nietvelt en Achraf Koutet.

Verder is het grensverleggende Vlaamse theatergezelschap FC Bergman te gast. Het ensemble wordt bejubeld voor hun voorstelling A Sheep Song, waarin een kudde schapen op het podium staat.

Dans 
Twee rijzende sterren van het Nationale Ballet zijn te gast: choreograaf Wubkje Kuindersma en solist Timothy van Poucke, die een scène uit de voorstelling Prometheus komt dansen.

Muziek
Pepijn Lanen
 van De Jeugd van Tegenwoordig en filmjournalist Noa Johannes zijn beiden fan van het werk van componist Riuychi Sakamoto, gastcurator van deze editie van Holland Festival. In een gesprek met Nadia Moussaid eren zij Sakamoto als componist, die onder meer bekend is van zijn werk met David Bowie in de film Merry Christmas Mr. Lawrence.

Sakamoto is een grote inspiratiebron voor de Zwitsers-Georgische producer/componist Alexandre Kordzaia. Hij speelt een bewerking van Sakamoto’s muziek samen met het Asko Schönberg Ensemble.

televisie-uitzendingen

De VPRO doet sinds jaar en dag verslag van het Holland Festival in Amsterdam. Op vpro.nl/hollandfestival kun je die reportages t/m 2012 (terug)kijken.

Holland Festival Parels

Op het YouTube-kanaal Holland Festival Parels zijn hoogtepunten uit de geschiedenis van het festival te bekijken. Ook tijdens het festival van 2020 zullen er regelmatig registraties te zien zijn uit voorgaande edities.

Holland Festival Parels is een samenwerkingsproject van het Holland Festival en de VPRO.