VPRO en Holland Festival

Het Holland Festival in Amsterdam is sinds 1947 het toonaangevende internationale podiumkunstenfestival in Nederland. Eigenzinnige dans, spraakmakend theater en muziek om je in te verliezen.

Jaarlijks verslaat de VPRO het Holland Festival in diverse radio- en tv-uitzendingen. Prominente gasten op het gebied van theater, dans en muziek worden geïnterviewd en daarnaast zijn er reportages en achtergronden.

 

kijk & luister nu: Holland Festival 2022

televisie-uitzendingen

De VPRO doet sinds jaar en dag verslag van het Holland Festival. Op NPO Start kun je alle uitzendingen sinds 2012 bekijken. En ook dit jaar waren we in Amsterdam: Nadia Moussaid presenteerde twee uitzendingen rondom het Holland Festival.

Aflevering 1
De van oorsprong Beninse zangeres Angelique Kidjo won dit jaar een Grammy Award in de categorie wereldmuziek voor haar album Mother Nature. Kidjo hoopt met haar album mensen te inspireren om na te denken over hun band met moeder aarde en hoe dierbaar de planeet is. In deze uitzending een live-registratie van het concert. Kidjo is dit jaar één van de associate artists van het Holland Festival. In haar voorstelling biedt ze ook een podium aan door haar geselecteerde artiesten, onder wie de Nederlandse singer-songwriter Jeangu Macrooy.

Aflevering 2
Internationale samenwerking en uitwisseling was in het oprichtingsjaar 1947 een van de doelen van het Holland Festival. In deze uitzending ontvangt Nadia Moussaid verschillende gasten en staat de verbindende kracht van kunst centraal. Moussaid praat met zangeres Angélique Kidjo over haar inspiratie en drijfveren. Daarnaast ontmoet ze de Russische film- en operaregisseur Kirill Serebrennikov. Verder aandacht voor bijzondere voorstellingen zoals De Kersentuin en een duik in het rijke archief van 75 jaar Holland Festival.

Nadia Moussaid

radio-uitzendingen

Nooit Meer Slapen met Michael Wilmering
Pieter van der Wielen ontvangt de bariton Michael Wilmering. Hij speelde in de bewerking van Der Freischütz van het Nationale Opera op het Holland Festival. In Der Freischütz staat de oude wereld tegenover een nieuwe. Welke tradities en gewoontes wil men behouden? Welke moeten er veranderen en wat is daarvoor nodig? 

Nooit Meer Slapen: Floor Houwink ten Cate
Pieter van der Wielen ontvangt Floor Houwink ten Cate regisseert de voorstelling A play for the living in a time of extinction, die van 17 tot 19 juni op het Holland Festival in Frascati speelde. De voorstelling bouwt aan een nieuwe, sociaal-politieke operavorm waarin de klassieke opvattingen over opera worden bevraagd en getransformeerd tot grote, kwetsbare en politieke gebaren. 

Pieter van der Wielen

artikelen

Bij de VPRO Gids verschijnt ieder jaar een Holland Festival-bijlage met tips, reportages en interviews. De meest recente bijlage (2022) vind je op vprogids.nl. Alle eerdere jaargangen (2014-2019) kun je terugvinden in ons archief op vpro.nl.

VPRO Gids-special

met onder meer

Holland Festival Parels

Op het YouTube-kanaal Holland Festival Parels zijn hoogtepunten uit de geschiedenis van het festival te bekijken. Holland Festival Parels is een samenwerkingsproject van het Holland Festival en de VPRO.