Als hoofdsponsor van het IDFA leidt de VPRO de documentaireliefhebber niet alleen op NPO 2, NPO Radio 1 maar ook online door de wereld van de documentaire. Op deze pagina vind je alles over de VPRO op IDFA.

Op woensdag 14 november start de 31ste editie van het International Documentary Festival Amsterdam. Daar beleven drie internationale coproducties van de VPRO hun wereldpremière: Bellingcat - Truth in a Post Truth World, O Amore É Único en The Trial of Ratko Mladic. De eerste twee films worden tijdens IDFA ook uitgezonden op NPO 2.

De publieksprijs voor de beste documentaire, de VPRO IDFA Audience Award, wordt vrijdag 23 november uitgereikt in het programma Het beste van IDFA op NPO 2. Daarnaast doen we vrijwel dagelijks verslag vanaf het festival in Inside IDFA en is ook Nooit meer slapen in Amsterdam aanwezig. Het nieuwe online project van VPRO Tegenlicht, Ons basisinkomen, beleeft haar wereldpremière op het IDFA DocLab.

2Doc & IDFA primeurs

2Doc: Bellingcat – Truth In a Post-Truth World (IDFA primeur)

Kunnen we nog uitgaan van een waarheid, in deze tijden van nepnieuws en alternatieve feiten op alle niveaus? Bellingcat, een internationaal netwerk van gewone burgers en jonge computernerds, heeft een nieuwe methode ontwikkeld om dichter bij de waarheid te komen. Bijvoorbeeld het neerhalen van de MH17 boven Oekraïne. Kan Bellingcat een alternatief bieden voor de traditionele journalistiek die weinig tijd en budget heeft voor langer lopende onderzoeksjournalistiek?

Regie: Hans Pool

dinsdag 20 november, 20.25 uur, NPO 2 | en op IDFA

2Doc: O Amor É Único (IDFA primeur)

In een afgelegen Braziliaans bergdorpje woont de tachtigjarige Dona Alva, alias De machovrouw. Na de dood van haar man, met wie ze sinds haar veertiende een liefdeloos huwelijk heeft gehad, verhuist ze naar een nieuwe plek middenin het dorp. Dapper en koppig gaat ze daar op zoek naar een nieuwe liefde.

Regie: Marina Meijer

woensdag 21 november, 23.00 uur, NPO 2 | en op IDFA

2Doc: The Trial of Ratko Mladic

Ratko Mladic is door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aangeklaagd voor de ergste wreedheden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Zowel de verdediging als de aanklagers worden gevolgd tijdens het grootste strafproces sinds Neurenberg.

Regie Henry Singer & Rob Miller

te zien op IDFA

2Doc: Heartbound

Regisseur Janus Metz (Armadillo) maakte al eerder twee films over deze Deense vissers en hun Thaise mail-order-vrouwen en nu zeven jaar later filmt hij ze opnieuw. Een intieme karakter-gedreven film over liefde, opportunisme, cultuur en het al dan niet creëren van een beter leven.

Regie Janus Metz & Sine Plambech

te zien op IDFA

2Doc: The Raft

Zeilend op een klein vlot genaamd Acali, beter bekend als The Sex Raft, werd in 1973 een wetenschappelijk experiment uitgevoerd. Hoe kijken de elf deelnemers terug op dit onderzoek naar de bron van geweld en de dynamiek van seksuele aantrekkingskracht?

Regie Marcus Lindeen

te zien op IDFA

meer op NPO 2

Gedurende IDFA zendt de VPRO recente prijswinnende IDFA-documentaires uit op NPO 2.

2Doc: The Other Side of Everything

Srbijanka Turajlic was twee jaar toen het huis van haar ouders in Belgrado door het communistische regime in tweeën werd gedeeld. Dit blijft zo tijdens de burgeroorlog, de teloorgang van Joegoslavië en de revolutie die daarop volgt.

Srbijanka heeft altijd in het familiehuis gewoond en is een prominent politiek activist. Dochter en filmmaker Mila Turajlic filmt een ontroerend portret van haar moeder. The Other Side of Everything won de prijs voor Best Feature length Documentary op IDFA 2017.

woensdag 14 november om 23.00 uur op NPO 2

2Doc: La Chana (hh)

Flamencodanseres Antonia Santiago Amador verdween op het hoogtepunt van haar roem in de jaren ’70 van het podium, maar ze is terug en haar flamencoziel is nog springlevend. Zie en lees meer →

donderdag 15 november, 23.55 uur, NPO 2

2Doc: Don Juan (hh)

Portret van de Russische, indolente 22-jarige student Oleg die niet weet wat hij met zijn leven aan moet en zijn moeder Marina met zijn gedrag tot wanhoop drijft. Zie en lees meer →

donderdag 22 november, 23.55 uur op NPO 2

televisie-uitzendingen

Inside IDFA

In deze zevendelige serie korte portretten vertellen bekende Nederlanders openhartig over hun fascinatie voor documentaires. Op het IDFA gaan ze in gesprek met de makers van hun geliefde genre.

14 t/m 16 en 19 t/m 22 november, 22.55 uur, NPO 2

Het beste van IDFA

Talkshow vanuit het Westergastheater in Amsterdam over de hoogtepunten van IDFA 2018 en waarin de winnaar van de VPRO IDFA Audience Award 2018 bekend wordt gemaakt. Tevens aandacht voor het vijfjarige bestaan van NPO’s documentaireplatform 2Doc. Nadia Moussaid en Ersin Kiris presenteren.

vrijdag 23 november, 22.50 uur, NPO 2

2Doc en NPO 2 Extra

2Doc.nl en NPO 2 Extra staan twee weken lang geheel in het teken van IDFA, van 14 tot en met 25 november.

jubileum 2Doc

Tijdens IDFA vieren we het vijfjarig bestaan van 2Doc. Stem vanaf 5 november op uw favoriete documentaires op 2Doc.nl. Op zaterdag 24 november om 22.45 uur worden op NPO 2 de nummers een, twee en drie uit de top tien uitgezonden.

Vanaf zondag 25 november wordt de gehele lijst uitgezonden op NPO 2 Extra en uiteraard online op 2Doc.nl. Na iedere documentaire is ook een interview met de maker van de betreffende film te zien.

DocTalks

De documentaires die tijdens IDFA hun première beleven worden uitgezonden in 2Doc. Aansluitend brengt NPO 2 Extra in DocTalks interviews met de makers.

NPO 2 Extra

Gedurende het festival is er iedere avond om 20.30 uur en om 23.00 uur een documentaire te zien op NPO 2 of NPO 2 Extra.

Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1

Presentator Pieter van der Wielen praat een uur lang met verschillende makers over hun IDFA-film, onder wie Hans Pool (Bellingcat), Carien Goeijers (But Now is Perfect) en Marjolijne Boonstra (The Miracle of the Little Prince). Ook Sylvana Simons is een uur te gast om te praten over Sylvana, Demon or Diva, een documentair portret van Ingeborg Jansen. Ga naar de site van Nooit Meer Slapen →

elke nacht om 00.00 uur op NPO Radio 1

IDFA Reports

Dit jaar doet Nooit Meer Slapen ook ter plaatse verslag. Tom Hofland gaat met spraakmakende gasten uit cultuur en media in gesprek over de films en thema’s van het festival.

VPRO Tegenlicht op IDFA DocLab

Wereldpremière online project VPRO Tegenlicht: Ons basisinkomen (Earn a Living) op IDFA DocLab, in samenwerking met Upian & Arte.

Stel dat we allemaal een maandelijks inkomen ontvangen, zonder verdere vragen of verplichtingen? Het internationale online project Ons basisinkomen (Earn a Living) verkent met een interactieve zevendelige korte documentairereeks de prangende vragen over het universeel basisinkomen. Want wat gaan we de hele dag nog doen met gratis geld? Wat betekent werk eigenlijk voor ons en hoe ziet de toekomst van ons werk er dan uit? 

Het online project vormt de opmaat voor de gelijknamige aflevering van VPRO Tegenlicht op zondagavond 25 november (21.05 uur, NPO 2), waarin historicus Rutger Bregman uitlegt dat het basisinkomen niet langer gezien moet worden als aalmoes van de overheid maar als burgerrecht. Ga naar de site van VPRO Tegenlicht

evenementen

VPRO Preview- en Reviewdag

Ook dit jaar is er weer een VPRO Preview- en Reviewdag. Met de mooiste documentaires van het festival. Exclusief voor VPRO-leden. Voor informatie en kaarten zie vpro.nl/evenementen

VPRO Previewdag: woensdag 14 november 
VPRO Reviewdag: donderdag 22 november
Tuschinski 1, Amsterdam, 10.00-22.00 uur

speciale vertoning

In 2018 biedt de VPRO twee speciale vertoningen aan met een nagesprek met de makers en hoofdpersonen uit de films. Op vrijdag 16 november om 21.00 uur in Tuschinski 1 in VPRO Extra een 2Doc primeur: Bellingcat – Truth in a Post Truth World. En op zondag 18 november om 15.15 uur in Tuschinski 2 de vertoning van The Trial of Ratko Mladic. Meer informatie en kaarten: vpro.nl/evenementen