Als hoofdsponsor van het IDFA leidt de VPRO de documentaireliefhebber niet alleen op NPO 2 en NPO Radio 1, maar ook online door de wereld van de documentaire. Op deze pagina vind je alles over de VPRO op IDFA.

Deze maand start de 32ste editie van het International Documentary Festival Amsterdam. Als hoofdsponsor van het IDFA gidst de VPRO de documentaireliefhebber door de wereld van de documentaire op televisie, radio en online. Nadia Moussaid trapt woensdagavond af op NPO 2 met Dit is IDFA, een talkshow over de hoogtepunten van deze editie.

Vijf coproducties van de VPRO beleven hun internationale première op het festival: Rotjochies (Punks), Carrousel, Once the dust settles, The Forum en This is not a Movie.

2Doc & IDFA primeurs

2Doc: Rotjochies (IDFA primeur)

Nederlandse ontspoorde pubers krijgen op het afgelegen Franse platteland, met hulp van een no-nonsense jeugdhulpverlener, een laatste kans hun tegendraadse gedrag te verbeteren. Wat gaat er schuil achter de overlevingsstrategieën van deze soms onverschillige en vooral boze jongens?

Regie Maasja Ooms/productie: Cerutti Film

Uitzending: Maandag 25 november, 20.25 uur op NPO 2 | en op IDFA (Internationale en Nederlandse competitie)

2Doc: Carrousel

In transformatiecentrum De Nieuwe Kans in Rotterdam worden risicojongeren in confronterende sessies klaargestoomd om beter te kunnen functioneren in de maatschappij. Wat zijn hun verwachtingen van de buitenwereld? En zit de maatschappij wel op hen te wachten?

Regie: Marina Meijer (winnaar Karen de Bok Talentprijs 2017) / productie: Basalt Film

Te zien op IDFA (Mid Length & Nederlandse competitie)

2Doc: Once the dust settles

Drie iconische rampplekken:de ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl, het door een aardbeving getroffen Italiaanse stadje Amatrice en het door een burgeroorlog verwoeste historische hart van Aleppo in Syrië. Tegen het decor van verdwenen en opkomend toerisme laat de film zien hoe de bewoners hun rampzalige geschiedenis verwerken en hun leven weer opbouwen.

Regie John Appel / productie: Cobos Films

Te zien op IDFA (Masters programma)

2Doc: The Forum

Een unieke blik achter de schermen van het World Economic Forum in Davos, waar staatshoofden als Trump, May, Merkel, Bolsonaro, CEO's van grote bedrijven en NGO’s de hete hangijzers van de wereldpolitiek agenderen. Met activisten als Greta Thunberg en Rutger Bregman, die de discussies over klimaatverandering, duurzaam ondernemen en populisme op scherp zetten. Alles voor een ‘betere wereld’, maar hoe effectief is dit netwerk van de elite eigenlijk?

Regie: Marcus Vetter/ Gebr. Beetz Filmproduktion / een internationale coproductie met o.a. VPRO

Te zien op IDFA

2Doc: This is not a movie - Robert Fisk and the politics of truth

Robert Fisk is al 40 jaar correspondent vanuit Beiroet. Zijn door miljoenen gelezen, soms controversiële, columns geven een andere kijk op de wereld. Wat hij ter plekke in conflictgebieden ziet beschrijft hij nooit vanuit de politiek, maar altijd vanuit menselijk oogpunt. De film laat Fisks leven en werkwijze zien en onderzoekt, in tijden van 24/7 nepnieuws, zijn klassieke vorm van journalistiek bedrijven.

Regie: Yung Chang / Tinam Inc. / een internationale coproductie met o.a. VPRO

Te zien op IDFA (Frontlight programma)

televisie-uitzendingen

Dit is IDFA & Inside IDFA

Dit is IDFA: Talkshow vanuit het Westergastheater in Amsterdam over de hoogtepunten van IDFA 2019. Nadia Moussaid presenteert.

woensdag 20 november, 20.25 uur, NPO 2
 

Inside IDFA: In deze vijfdelige serie korte portretten vertellen bekende Nederlanders openhartig over hun fascinatie voor documentaires. Op het IDFA gaan ze in gesprek met de makers van hun geliefde genre.

24 t/m 28 november, rond 22.45 uur, NPO 2

2Doc.nl en NPO 2 Extra

2Doc.nl staat twee weken lang geheel in het teken van IDFA, van 20 november tot en met 1 december.

DocTalks

Gedurende het festival worden een aantal documentaires die op IDFA hun première beleven uitgezonden op NPO 2. Aansluitend brengt NPO 2 Extra in DocTalks interviews met de makers.

VPRO over IDFA op NPO Radio 1

In Nooit Meer Slapen praat presentator Pieter van der Wielen in de week voorafgaand aan de première een uur lang met makers over hun IDFA-documentaire. Te gast zijn onder meer Sophie Dros (King of the Cruise), Sandra Beerends (Ze noemen me Baboe), Luuk Bouwman (All against all) en Loretta van der Horst (Behind the Blood).

Nooit meer slapen is te beluisteren op NPO Radio 1, iedere werkdag direct na middernacht.

Ga naar de site van Nooit Meer Slapen →

In geschiedenisprogramma OVT is op zondag 17 november Felix Rottenberg te gast. Hij praat over de historische documentaires uit het IDFA-aanbod. NPO Radio 1, tussen 10 en 12 's morgens.

Ga naar de site van OVT →

evenementen

VPRO Preview- en Reviewdag

Ook dit jaar is er weer een VPRO Preview- en een Reviewdag. Met de mooiste documentaires van het festival. Exclusief voor VPRO-leden. Zie vpro.nl/evenementen Beide dagen zijn inmiddels uitverkocht.

VPRO Previewdag: woensdag 20 november 
VPRO Reviewdag: donderdag 29 november
Tuschinski 1, Amsterdam, 10.00-18.00 uur

speciale vertoning

VPRO biedt u tijdens IDFA iets extra’s bij twee geselecteerde documentaires: The Forum van Marcus Vetter en This is not a movie van Yung Chang. In een nagesprek met een VPRO presentator vertelt de maker over zijn drijfveren en de totstandkoming van de film. VPRO leden krijgen korting. Meer informatie en kaarten: vpro.nl/evenementen