De herfstvakantie staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is voor de dertigste editie van Cinekid! Van 15 tot en met 21 oktober is het jaarlijkse kinderfilmfestival te bezoeken op het Westergasterrein in Amsterdam.

Programma

Uilenbal

Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral. Ze is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Op haar nieuwe kamer ontdekt ze de muis Piepiep en neemt hem mee op schoolkamp. Dit levert nieuwe, onverwachte vriendschappen op en als Piepiep kwijtraakt leert Meral hoe belangrijk vriendschap is.
Uilenbal opent Cinekid op woensdag 12 oktober (alleen genodigden), en is ook te zien op zaterdag 15 oktober om 14.45 uur in Ketelhuis 1, dinsdag 18 oktober om 10.30 uur in Ketelhuis 2 en op woensdag 19 oktober om 14.30 uur in Ketelhuis 3.

> Meer info over de openingsfilm van Cinekid 2016

Alleen op de wereld

Alle kinderen hebben wel wat. De één is doof, de ander schrijft links, weer een ander heeft ADHD. En Remi? Remi is een vondeling. De klassieker Alleen op de wereld  (Hector Malot, 1878) is bewerkt tot een hedendaagse televisieserie. Remi is een vondeling, maar verder is hij een hele gewone jongen die een heel gewoon leven leidt samen met Betty Barbarin, de moeder die hem gevonden heeft. Als hij elf is wordt hij voor de tweede keer in zijn leven achtergelaten én gevonden: het begin van een avontuurlijke reis.


Alleen op de wereld is op zaterdag 15 oktober  om 12.30u  te zien in de Cinekeet. De serie is vanaf 6 december dagelijks op tv om 18.00 uur bij NPO Zapp. 

> Meer info en preview

Premiere Kids & Docs - Rocknrollertjes

Rocknrollertjes is een jeugd-rockumentary over vriendschap, opgroeien en de kracht van muziek. De documentaire gaat in première op Cinekid. Sia (15), Bas (14) en Vince (13) zijn drie beste vrienden en spelen al jaren samen in de psychedelische rockband Morganas Illusion. Wanneer Sia een depressie krijgt, komt de toekomst van de band op het spel te staan: zullen de drie ooit nog samen op het podium spelen?


De documentaire wordt op zondag 16 oktober tussen 14.45-16.15 uur vertoond in Ketelhuis 2.
De film is ook te zien tijdens de 'Tussen kunst & kids docushow' op maandag 17 oktober tussen 14.15-16.15 uur in het Westergastheater.
Rocknrollertjes is dit najaar te zien op televisie.

Mies gaat naar Hollywood

De enige echte première van Mies gaat naar Hollywood zie je op Cinekid! De documentaire vertelt het verhaal van Mies (11) die een ding al heel lang zeker weet: ze wordt later een beroemde actrice. Mies heeft daarbij het geluk dat haar vader een succesvolle regisseur is. De verhuizing van het gezin van Amsterdam naar Hollywood is voor Mies dé kans om door te breken. Met de hulp van een manager, coaches, dansles en audities timmert Mies aan de weg. Zal Mies haar droom om actrice te worden verwezenlijken? 


Maandag 17 oktober kun je de première bijwonen van 12.45-14.00 uur in Ketelhuis 1. Mies gaat naar Hollywood is vanaf dit najaar bij de VPRO op NPO Zapp te zien.

Titaantjes

Sommige kinderen hebben ‘het’ gewoon, die worden met een zeldzaam talent geboren. Dansen, tekenen, fotograferen, schrijven, musiceren, een instrument bespelen of zingen. Al vanaf de wieg voelen ze een dwingende innerlijke noodzaak om te creëren, iets met hun talent te doen. In deze jeugddocumentaireserie worden kinderen met uitzonderlijke talenten op het gebied van kunst gevolgd die oog in oog komen te staan met hun grootste idool. Tijdens Cinekid zie je drie nieuwe afleveringen.

De Titaantjes zijn op maandag 17 oktober tussen 10.30-12.00 uur te zien in Ketelhuis 1.
De afleveringen van Titaantjes zijn elke zondag om 9.40 uur bij de VPRO op NPO Zapp.

> Bekijk alle afleveringen hier

Titaantje Lynn (credits: Wineke Onstwedder)

Titaantje Lynn (credits: Wineke Onstwedder)

Shorts by Kids

De derde editie van de filmwedstrijd Shorts by Kids heeft als thema Ik en de wereld om mij heen. Kinderen tussen de 9 en 14 jaar kunnen tot en met 12 oktober hun video's inzenden. Ze maken daarmee kans op de vertoning van hun korte film op het witte doek tijdens Cinekid. Tijdens deze vertoning kiest een jury van professionals uit het vak de drie beste shorts, die op de site van vpro.nl/jeugd zullen verschijnen.

Jury Shorts by Kids:
Marieke Rikken van Kidsweek
Anna van der Staak eindredacteur Vpro jeugd
Evelien Bosch presentatrice
Suzanne beckers educatie Go Short festival Nijmegen

Op maandag 17 oktober 16.30-17.30 uur is Shorts by Kids te bezoeken in Ketelhuis 2.

> Meer info

Nu of nooit: Kop op en Tex

In Kop op! vinden drie vrienden van verschillende culturele achtergronden tijdens het buiten spelen een gedumpte wasmachine. De wasmachine blijkt vreemde krachten te bezitten want de vrienden verwisselen per ongeluk van hoofd wanneer ze die in de machine stoppen. Als ze niet meer terug gewisseld kunnen worden zijn ze genoodzaakt om als elkaar naar huis te gaan. Hierdoor komen ze alle drie in onhandige situaties terecht en leren ze dingen over elkaar die ze nog niet wisten.

De film Tex is een cartoony romcom, over verschillen, liefde en longboards. Tex is een typisch tekenfilmfiguur. Evie is een leuk 'echt' meisje. Als Tex voor haar valt, lijkt dit uit te draaien op een onmogelijke liefde. Maar is in tekenfilms niet alles mogelijk?


De nieuwe serie Nu of Nooit bestaat uit vier korte animatiefilms. Tijdens Cinekid is op woensdag 19 oktober 14.15 uur in het Machinegebouw de première van twee van de vier delen. Op donderdag 20 oktober zijn deze twee delen ook te bekijken om 14.00u in het Ketelhuis. Kop op en Tex zijn in de kerstvakantie te zien bij de VPRO op NPO Zapp.

De vogelvriend

Bijzondere documentaire over de unieke band tussen een jongen en een kerkuil.  Dave deelt alles met zijn vogel. Zijn kerkuil Tristan voelt hem beter aan dan wie dan ook. Het afgelopen jaar stond in het teken van het verlies van Dave’s oma. De band met de vogels en de rust die hij bij hen vindt, helpen hem om haar dood te verwerken. Tegelijkertijd traint Dave met nieuwe roofvogels, die veel gevaarlijker zijn dan Tristan. Lukt het Dave om zijn angsten te overwinnen?  Dave & Tristan zijn er vandaag bij. Vet!

De voorvertoning is te zien op donderdag 20 oktober 14:45 in ketelhuis 2. Docs 4 is een verzamelvertoning van vier korte documentaires; De vogelvriend, Kippen voor Kimaru, Scott & Julia en extra; Kunumi, the Native Thunder.

De uitzending van vogelvriend zal in het najaar van 2016 op tv verschijnen. Het is nog niet precies bekend wanneer.

Eng

Het is griezelen geblazen met ENG, de serie spannende tv-films van de VPRO. Vanaf 11 september zijn al een paar films te zien geweest op televisie, maar bij Cinekid zijn drie afleveringen te zien, waarvan er twee nog nooit zijn vertoond. Let op: voor 12 jaar en ouder(s)!

In Het Bos  krijgt de moeder van Bob en Tess autopech, terwijl ze op weg zijn naar hun vakantiebestemming. Ze besluit hulp te gaan halen in een naburig dorp. Tess en Bob zien wel een uitdaging in het bos dat langs de weg ligt en besluiten, samen met hun neefje Errol, op pad te gaan. Maar of dat nou zo'n goed idee is?

De Operatie gaat over Lena, die aan haar maag geopereerd wordt. Tijdens de narcose komt ze in een andere wereld terecht, waarin ze alles op alles moet zetten om te ontsnappen aan een bizarre samenzwering. Zou het Lena lukken om haar angsten opzij te zetten?

Younes Bokst is een film over een van de grootste angsten van kinderen: buitengesloten worden. Younes zit eindelijk op kickboksen, iets wat hij al heel lang wil. Helaas wordt hij daar niet geaccepteerd, maar buitengesloten en zelfs gepest. Als de situatie steeds grimmiger wordt beseft Younes dat hij iets moet doen en durft hij zijn kracht en talent voor kickboksen te gebruiken.

Tijdens Cinekid zie je ENG op vrijdag 21 oktober tussen 14.30-16.00 uur.
Eng is nog tot en met 6 november elke zondag om 17.55 uur te zien bij de VPRO op NPO Zapp.

> Bekijk de afleveringen terug

VR Limo

Hoe voelt het om een wereldster te zijn? In een korte VR film in 360 graden beleef je een dag uit jouw leven als bekende DJ. In het hart van het festival staat de gehele week een Limousine waarin de VR film beleefd kan worden.

Première op Cinekid 2016 – Bind film in coproductie met VPRO en Purple Pill.  

Regie: Steven Wouterlood
Acteurs: Loes Haverkort (Schneider vs Bax), Steef de Bot (Riphagen), Dennis Weening (RTL presentator) en Julian Jordan (dj).