Dankzij deep learning – een vorm van AI dat complexe patronen in data herkent – heeft AI gezorgd voor een effectievere gezondheidszorg. Medische beelden zoals röntgenfoto’s, MRI’s en CT-scans kunnen veel nauwkeuriger geanalyseerd worden. Dat leidt tot een snellere opsporing van ziektes in een vroeg stadium, zoals kanker en alzheimer.
Naast het sneller herkennen van ziektes, draagt AI ook bij aan de bestrijding van ervan. Onderzoekers van Harvard en Oxford ontwikkelden bijvoorbeeld een hulpmiddel ontwikkeld dat voorspelt welke virusmutaties eraan komen, nog voordat ze werkelijk opduiken. Zo kunnen professionals op tijd handelen, werken aan vaccins en behandelingen voorbereiden.
Stel je een toekomst voor waarin je minder werkt, maar evenveel verdient. Waarin medische en wetenschappelijke doorbraken zorgen voor een betere volksgezondheid, en AI je ondersteunt bij persoonlijke groei. Kunstmatige intelligentie roept regelmatig op tot zorgen, maar achter die doemscenario’s schuilt een wereld vol mogelijkheden. We laten je zien hoe kunstmatige intelligentie de samenleving positief kan beïnvloeden.
De zorg van morgen
Revolutie in de wetenschap
Naast de gezondheidszorg zorgt kunstmatige intelligentie ook een stille revolutie in de wetenschap. Dit begon met de Japanse startup Sakana AI, dat in 2024 The AI Scientist introduceerde. Het is het eerste AI-model dat een geautomatiseerd, wetenschappelijk onderzoek uitvoert: van het opstellen van hypotheses en het ontwerpen van experimenten tot het schrijven van wetenschappelijke artikelen, zonder menselijke tussenkomt. Dit jaar verscheen de eerste publicatie van de ‘niet-slapende wetenschapper’.
Deze technologische doorbraak werd wereldwijd toegankelijker dankzij initiatieven zoals NVIDIA’s project:een recent verschenen, compacte AI-supercomputer dat net zo veel kracht heeft als een datacenter voor de prijs van $3.000. Met dit initiatief kunnen zelfs kleinere onderzoeksinstellingen nu grootschalig wetenschappelijk onderzoek doen.
Minder werken, meer bereiken
Zelfs in het dagelijkse werkleven zorgt AI voor een omslag. Dankzij automatisering van routinetaken, zoals administratie en data-analyse, geven we steeds meer werk uit handen. Werknemers kunnen zich meer focussesn op creatief en strategisch werk, wat het mogelijk maakt om een vierdaagse werkweek te introduceren zonder productiviteit te verliezen. Bedrijven als Afas Software experimenteren al met een vierdaagse werkweek waarbij hetzelfde loon behouden blijft.
Persoonlijke groeicoach
Een bijkomend voordeel van AI is het groeiende aanbod van persoonlijke AI-tools. Van studiehulp en planning tot mentale ontwikkeling. AI is een persoonlijke begeleider dat op ieder moment van de dag beschikbaar is. Het maakt persoonlijke ontwikkeling laagdrempeliger en individueler. Of je nou op zoek bent naar een digitale fitnesscoach, studiepartner of motivator – waarschijnlijk is er een AI-coach die aansluit op jouw behoeftes.
Een partner in ons leven
AI heeft de potentie om onze samenleving gezonder en slimmer te maken, zowel op individueel als maatschappelijk niveau. Het speelt nu al een rol bij doorbraken in de zorg, een beter werkleven en zelfs in onze persoonlijke groei. Toch zijn de kritische geluiden rondom AI niet onterecht. De toekomst is niet zwart-wit, maar vol grijstinten en kansen.