DoofPod

Een podcastplayer voor doven en slechthorenden. Terwijl je onderweg bent kan je ook ergens anders zijn: middenin een spannende zoektocht of een interessant gesprek, allemaal dankzij de podcast.

Maar voor mensen met een auditieve beperking zijn podcasts vrijwel onbereikbaar. Met DoofPod maakt VPRO Medialab podcasts toegankelijk voor doven en slechthorenden, en gaat hierbij verder dan alleen een simpele transcriptie.

podcast zonder audio

Ons doel is om het voor mensen met een auditieve beperking mogelijk te maken om de ervaring van een podcast te kunnen meemaken, en toegang te krijgen tot de informatie en verhalen van podcasts.

Een mogelijke oplossing hiervoor is een visuele ‘podcastplayer’ waar niet alleen de transcriptie van de podcast te lezen is, maar ook de sfeer overgebracht wordt door middel van closed captions.

vertolken van sfeer

voor wie dan?

We zullen ons het meeste richten op mensen die postlinguaal doof/slechthorend zijn. Dit zijn mensen die gehoorproblemen gekregen hebben ná ongeveer hun vierde levensjaar, wanneer de Nederlandse taal al ontwikkeld is.

Deze groep mensen hebben hierdoor de Nederlandse taal als moedertaal (en dus niet gebarentaal) en gebruiken meestal een schrijftolk in plaats van een gebarentolk. Omdat zij over het algemeen tekstueel net zo vaardig zijn als horende mensen, sluit een tekstuele podcastplayer het best op hen aan.

onze vragen

Het project DoofPod is een validatietraject bij NPO Innovatie. Hierbij is de hoofdaanname die wij willen valideren als volgt:

Een visuele podcastplayer is een prettige en passende vorm voor mensen met een auditieve beperking om podcasts te beleven en biedt voor hen toegevoegde waarde.

En hierbij zijn dit onze belangrijkste vragen:

  • Hoe kunnen we de ‘podcast-behoeften’ van mensen met een (postlinguale) auditieve beperking zo goed mogelijk vervullen?
  • Hoe kunnen we mensen met een auditieve beperking de informatie, verhalen en ervaring (sfeer) geven van podcasts?
  • Hoe kunnen we, in samenwerking met podcastmakers, de toegankelijke vorm van podcast zo laagdrempelig mogelijk maken binnen het maakproces?

lees meer over de hackathon