In Veldwerk #4 spreekt Leonieke Verhoog met Alexandrine Stehelin producer binnen het Franse productiebedrijf ‘Small Bang’ en betrokken bij de allereerste ‘grafische scroll roman’ Phallaina van Marietta Ren.

De Scrollende Roman

In 2016 bezocht Leonieke Verhoog de conferentie The Future of Storytelling in New York. Wachtend op een plaatsje in een van de grote interactieve installaties trof ze ook een rijtje iPads. Daar maakte ze kennis het nieuwe medium of format van de scroll strip en was meteen verkocht. Voor ze het wist was ze een uur ondergedompeld in de zwart/witte wereld van Phallaina.

In Veldwerk #4 spreekt Leonieke met Alexandrine Stehelin die als producer samenwerkte met maker Marietta Ren bij de productie van Phallaina.
Marietta Ren maakte en publiceerde Phallaina in 2016 als app voor iOS en Android.

"De eenvoud van de animatie, de zwart/wit stijl, de bijzondere soudtrack, maar vooral het feit dat je zelf het tempo bepaalt waarin je het verhaal ervaart, maakt Phallaina tot een bijzondere en nieuwe manier om een verhaal te beleven " – Leonieke Verhoog over Phallaina

Phallaina vertelt in 1600 schermen het verhaal van de jonge vrouw Audrey die merkwaardige hallucinaties heeft, en probeert uit te vissen waardoor deze worden veroorzaakt maar vooral wat ze te betekenen hebben. Als 'lezer' swipe en scroll je langs de beelden en door het verhaal, waarbij je zelf het tempo bepaalt.

Phallaina is een digitale comic vol met wisselende close-ups, vergezichten, single frames en frame overschreidende beelden, rijk aan visuele diepte door parallax effecten en een immersief sounddesign. Daarmee zette Phallaina de norm voor een rijke ontwikkeling in dit nieuwe genre.

Phallaina werd in 2016 direct geselecteerd voor het Angoulême International Comic Book festival, en het Naples Comicon. Phallaina won de Best digital comic award op het New Media Film Festival in Los Angeles in 2016, was een groot succes op festivals als de Peabody Awards en de Webby awards.

Credits:
Executive Producer : Pierre Cattan
Executive Producer : Alexandrine Stehelin
Production manager : Fanette Martinie
Music Composer : Côme Jalibert
Assistant Director : Martin Bessin
Screenwriters : Marietta Ren, Laurent Bramardi
Animation : Julien Baret
Visual effects : Julien Baret

Meer van Small Bang en Marietta Ren

Download Phallaina app voor iOS
Download Phallaina app voor Android
Meer over Marietta Ren
Meer over Small Bang

Meer scroll strips

Een recent voorbeeld van geanimeerde strips is de productie Ascent from Akeron van Submarine Channel. Een interactieve vertelling van William Maher over een verre toekomstige samenleving waarbij de verbeeldingskracht genoeg kan zijn om mensen te motiveren om iets te doen en om de wereld te veranderen.
Lees hier