Notes on Blindness- Veldwerk #6

kijken met je oren

Safaa Bouzambou ,

In Veldwerk#6 aandacht voor blindheid in de 'Notes on Blindness' VR experience. Leonieke Verhoog spreekt met maker Arnaud Colinart van het filmproductiebedrijf Agat Films.

Kijken met je oren

de beeldende kracht van geluid

In Veldwerk#6 spreekt Leonieke Verhoog met producent Arnaud Colinart van het Franse filmproductiebedrijf Agat Films, maker van de Notes on Blindness VR-experience. ''Een visuele metafoor van perceptie aangedreven door geluid.'' 

In 1980 verloor theoloog John Hull zijn zicht en begon een audio-dagboek bij te houden. Hij nam cassettes op waarop hij zijn ervaringen met de blindheid uitgebreid beschreef. Zestien uur aan tapes zijn verwerkt tot een boek dat de basis vormt voor de Notes On Blindness-documentaire in 2016. 

Leonieke bezocht in 2016 het Kaleidoscope VR Film Festival in Amsterdam waar ze de Notes On Blindness VR-experience ervaarde.

‘’Je start in een compleet donkere wereld...helemaal zwart, je bent in het lichaam van een blinde man.’’ - Leonieke  Verhoog

Arnaud Colinart besloot het verhaal van Hull op een immersive manier tentoon te stellen  door middel van een besloten VR-omgeving waarin het verhaal wordt verteld en je zicht wordt gemanipuleerd. Zo kan ook iemand met gezichtsvermogen ervaren hoe het is om blind te zijn.

John Hull's stem leidt je tijdens de VR-ervaring door het verhaal. Ook kun je door om je heen te kijken bepaalde elementen activeren.

Ervaar de webversie van de Notes on Blindess VR-experience.

 

Notes on Blindness VR van Agat Films

Notes on Blindness-VR is gemaakt door Arnoud Colinart, Amaury La Burthe, Peter Middleton en James Spinney van AGAT Films & Cie en EX NIHILO

Meer over Notes on Blindness op hun website.

Download Notes on Blindness voor
iOS (iPad of iPhone): Notes on Blindness VR  
Android: Notes on Blindness VR (gratis)