Bliksem en Donderdag ‘a Thursday enlightening event’ gaat om inspiratie, interactie, connectie en acceleratie. Op dit nieuwe podium krijgen makers, denkers, doeners en dromers de kans hun ideeën te delen, testen en versnellen. VPRO Medialab nam het initiatief en nodigde TU/e, Baltan Laboratories en High Tech Campus uit om samen te werken aan dit platform.

Van boterhamsessie naar pitchpodium

Gebaseerd op de ‘boterhamsessies’ van Philips op het Natlab in de jaren ’60, ontmoeten wetenschappers, kunstenaars, studenten en entrepreneurs uit verschillende disciplines elkaar en sparren informeel over innovatie, producten en ideeën. Ontdekken, uitvinden en innoveren zit in het DNA van Eindhoven. Designers, kunstenaars, IT-specialisten, labs en studenten werken elke dag aan nieuwe producten, concepten en ideeën. VPRO Medialab gelooft erin dat het delen van deze plannen zorgt voor betere plannen.

Een achttal pitchers legt zijn of haar dilemma’s die hij of zij tegenkomt bij de ontwikkeling van hun product of concept voor aan het publiek. Twee deskundigen geven feedback op elke pitch. Daarna is het de beurt aan het publiek: met advies, tips voor interessante connecties en eigen ervaringen helpen de aanwezigen de pitchers verder in het ontwerp- of maakproces.

De Muppets

Elke editie zijn er twee ‘muppets’ aanwezig. Twee deskundigen uit een bepaald vakgebied als technologie, design, media, etc, luisteren vanaf de zijlijn, zoals Statler en Waldorf van The Muppet Show, en geven elke pitcher feedback of stellen een kritische vraag. Daarna is het publiek aan de beurt. De Muppets voor komende editie worden binnenkort bekend gemaakt.