Hackathons

Twee dagen aan de slag met een mediavraagstuk

Een hackathon is een methode om in twee dagen een complex vraagstuk op te lossen, met de input van vele deelnemers. De hackathons van het VPRO Medialab kenmerken zich door een juiste mix van creatieven en ICT-ers, tussen designers en programmeurs, tussen denkers en makers. Hieronder vind je een overzicht van alle hackathons.

hackathon #12: open communities

Zijn er goede, transparante en ethische alternatieven voor social media?

2 en 3 september 2021

Wat zijn alternatieve platforms om te bouwen aan een community rondom een programma? Hoe breng je mensen online samen en maak je wat er offline gebeurt daar op een inspirerende manier zichtbaar? 

Deze twaalfde editie van de VPRO Medialab-hackathon verkenden we als alternatief open source tools om communities mee te bouwen samen met je publiek. Teams vanuit verschillende omroepen kwamen twee dagen (wederom) online samen om aan de slag te gaan met deze tools. Elk team nam een casus mee, werkte deze uit met behulp van een bijpassende tool en presenteerde de uitkomst de volgende dag aan een expert panel.  

Lees het verslag →

hackathon #11: outside the inbox

het creƫren van interactieve nieuwsbrieven

15 en 16 april 2021

In hacakthon #11 werden we creatief met de nieuwsbrief. Zou er meer interactie mogelijk zijn in een nieuwsbrief? Zou het een tool kunnen zijn voor dialoog met je achterban; niet alleen zenden maar ook ontvangen? Hoe versterk je het gevoel bij nieuwsbrieflezers dat ze een community vormen met de andere abonnees? Wat is de essentie van een nieuwsbrief en zijn andere verschijningsvormen of platforms denkbaar - via chat, Clubhouse of juist handgeschreven post? Is er een leven denkbaar voor een nieuwsbrief buiten je inbox?  

Lees het verslag →

Hackathon #10: But AI am an Artist!

visuals door kunstmatige intelligentie?

20 en 21 februari 2020

In Hackathon #10  van het VPRO Medialab focusten we op AI.
De context: op initiatief van de VPRO is een typisch Nederlands Eurovisie Songfestival-nummer in de maak: alleen dit keer niet door mensen gecomponeerd, maar door AI. En dit AI-nummer heeft natuurlijk ook AI-visuals nodig! In deze hackathon gingen deelnemers in multidisciplinaire teams de uitdaging aan om in twee dagen een concept voor een videoclip bij dit Songfestival-lied te maken, met behulp van AI. 

Lees het verslag 

Hackathon #9: DE TOEKOMST IS FANTASTISCH!?

Speculatieve fictie en smartphones

23 en 24 mei 2019

In Hackaton#9 onderzochten we hoe we als verhalenvertellers optimaal de mogelijkheden van de smartphone - denk aan Augmented Reality, locationbased audio/video, whatsapp en immersieve games - kunnen gebruiken om toekomstscenario's dichtbij te brengen en invoelbaar te maken. We richtten ons op speculatieve fictie en de smartphone als interface naar de toekomst.

Lees het verslag →

MediaLab Hackaton 9

Hackathon #8: REVOLUTIE!!

13 en 14 december 2018

VPRO Jeugd maakt al jaren mooie en experimentele programma’s voor radio en tv. Met alle technologische mogelijkheden die kinderen nu voorhanden hebben vonden we het tijd voor VPRO Medialab en VPRO Jeugd om de handen ineen te slaan en samen te duiken in innovatieve storytelling-vormen voor kinderen (8-12 jaar).

Kinderen horen continue over alle ellende in de wereld: plastic soep, burgeroorlog, pesten. De kernvraag deze hackathon was: hoe kan innovatieve tech/media kinderen helpen om iets te DOEN? Om een verschil te maken? Om actie te voeren of zelfs een kleine revolutie te ontketenen?

Lees het verslag →

Hackathon #7: Verhalen vertellen met Home Assistants

2 en 3 februari 2018

Tijdens deze Hackathon keken vijf teams naar nieuwe toepassingen voor de Amazon Echo. Dat is een kleine praatpaal voor in huis, die aangesproken, die via het gebruik van bepaalde commando's kan reageren op de verzoeken van gebruikers.

Zo kan de Echo onder andere de meest recente weersvoorspelling voorlezen, de agenda inplannen, Wikipedia afstruinen of muziek afspelen. Gebruikers communiceren met Echo via Alexa, de stem die in de praatpaal zit. Is er met haar ook een verhaal te maken?

Lees het verslag →

Hackathon #6: Smart content for City Beacons

8 en 9 juni 2017

Ze heten Citybeacons, zijn ruim vier meter hoog en sinds eind 2016 staan er 25 stuks in de binnenstad van de Eindhoven: met deze innovatieve informatiezuilen heeft de lichtstad de Nederlandse primeur. Een Citybeacon is een informatiepaal en reclamezuil in één, maar wel een vol technische mogelijkheden op het gebied van veiligheid, communicatie en informatie.

In de zesde VPRO Medialab-hackathon gingen we op zoek naar inspirerende concepten én prototypes voor content voor deze Citybeacons. Wat kun je eigenlijk met zo’n serie beacons in de binnenstad? Welke rol kunnen ze spelen in gebruik van de openbare ruimte? Hoe kunnen inwoners content gebruiken en maken? Hoe zet je ze in om een verhaal mee te vertellen? Is er een game mee te verzinnen?

Lees het verslag →

Hackathon #5: Vernieuwende vertelvormen voor literatuur

2 en 3 maart 2017

Welke andere digitale formats voor poëzie en vernieuwende vertelvormen voor literatuur zijn er nog meer? Deze vraag is aanleiding voor de VPRO, die veel aandacht besteedt aan literatuur en poëzie op tv, radio en in de VPRO Gids, om op zoek te gaan naar hoe op innovatieve manieren literatuur een platform voor een groot publiek kan krijgen. Deze zoektocht stond centraal in de vijfde VPRO Medialab-hackaton. 

Lees meer over de opzet van deze hackathon →

Hackathon #4: Hack je eigen bot

15 en 16 september 2016

Er zijn tegenwoordig bots voor bijna alles: om Donald Trump na te bootsen op Twitter, als klantenservice in de vorm van een chatbot of om sport te verslaan als journalist. De VPRO wilde ook wel zo’n bot: Kan een programmamaker vervangen worden door een algoritme? Of kan een bot gepersonaliseerde mediatips in VPRO-smaak genereren? Maken we onszelf overbodig als hij te goed wordt?

Redacteuren van de VPRO kwamen samen met AI-experts voor de vierde hackathon van het VPRO Medialab. Samen stonden ze voor de uitdaging om in twee dagen een werkend prototype op te leveren van hun bot.

Lees het verslag van de VPRO Gids

Hackathon #3: Muziek en technologie

7 en 8 april 2016

C’est le ton qui fait la musique was het thema van de derde VPRO Medialab-hackathon: een mix van programmeurs en coders, journalisten, festivals-organisatoren, muzikanten, kunstenaars en ontwerpers kwam daarin samen om verbindingen tussen muziekbeleving en technologie te verkennen.

Lees het verslag →

Hackathon #2: Emoties en algoritmes

10 en 11 december 2015

Een computer kan zien of je boos, verdrietig of verrast bent. En nog veel meer. Wat kun je met die informatie doen? Dat was de vraag tijdens de tweede hackathon in het VPRO Medialab.

Lees het verslag →

Hackathon #1: VR vs. interactiviteit

16 en 17 juli 2015

VPRO Medialab vraagt zich af: kunnen we samen de virtuele wereld verkennen? Om die vraag te beantwoorden organiseerde het Medialab en VPRO Digitaal in juli hun allereerste hackathon, waarin interactiviteit in virtual reality centraal stond.

Lees het verslag →