15 en 16 september vond de vierde VPRO Medialab Hackaton plaats. Thema was data en algoritme met als vraag: welke rol of welke functie bij de VPRO kunnen we vervangen door een bot? 5 teams gingen hiermee aan de slag en presenteerden 5 prototypes.

NOSbot: omdat het normale nieuws leuker kan

Unamien door de jury gekozen tot winnaar van de vierde Hackaton, was het team dat de NOSbot maakte. Met humor als thema, gingen zij aan de slag om het NOS journaal wat leuker te maken.

De NOSbot scrambled fragmenten van het NOS journaal tot nieuwe, grappige nieuwsheadliners als "Ai Wei Wei voelt zich fit genoeg voor de Amerikaanse presidentsverkizingen."

Lobotomy: praat met een half-brain

Altijd al eens willen praten met Kanye West? Via de de Lobotomy kun je met hem chatten! Deze bot gebruikt quotes van beroemdheden uit online interviews die ze hebben gegeven, hun twitterfeeds en andere online bronnen om ze te representeren. 

Maar je zou ook twee Lobotomy-bots met elkaar kunnen laten chatten. Of nog interessanter: een Lobotomy met zichzelf op verschillende momenten in de tijd! 

Aanbot: VPRO clips voor jouw smaak

De VPRO Aanbot: deze bot zoekt voor jou in de VPRO archieven naar fragmenten die bij jouw voorkeur passen! Je kiest telkens uit twee afbeeldingen jouw favoriet en hier rolt uiteindelijk een VPRO fragment uit dat bij jouw voorkeur aansluit. Zoek naar @VPRObot op Facebook en test hem nu zelf, of klik hier.

bot or not?! speel zelf voor bot

Een team vroeg zich af of mensen zouden herkennen wanneer ze met een bot chatten of een mens. Ze vroegen deelnemers aan de Hackaton om via de Facebook messenger te praten en binnen 2 minuten aan te geven of de ander een bot of mens was. Een bot nadoen bleek lastiger dan verwacht!

Verhalenmakers: schrijf met een bot

Het team van De Verhalenmakers vroeg zich af hoe het zou zijn om samen met je favoriete personage uit een VPRO serie een aflevering te schrijven. Hiervoor maakten zij van Oudtante Agneta uit de serie Eng een bot. Spreek Oudtante Agneta aan op Facebook en schrijf samen een nieuwe aflevering!

 

meer van het medialab