Afgelopen donderdag 13 en vrijdag 14 december vond de achtste VPRO Medialab Hackathon plaats.

Dit keer bogen 5 teams met in totaal 24 hackers, schrijvers, ontwerpers en andere makers zich over hoe VPRO Jeugd innovatieve concepten kan inzetten rondom het thema revolutie!

revolutie!!

Kinderen horen continue over alle ellende in de wereld: plastic soep, burgeroorlog, cyber-pesten of irritante broertjes. De kernvraag deze hackathon: hoe kan innovatieve tech/media kinderen helpen om iets te DOEN? Om een verschil te maken? Om actie te voeren of misschien zelfs een mini-revolutie te ontketenen?

VPRO Jeugd maakt al jaren mooie en experimentele programma’s voor radio en tv. Met alle technologische mogelijkheden die kinderen nu voorhanden hebben vinden we het tijd voor VPRO Medialab en VPRO Jeugd om de handen ineen te slaan en samen te duiken in innovatieve storytelling-vormen voor kinderen (8-12 jaar). 

Na twee drukke dagen van brainstormen en concepten prototypen presenteerden de teams hun projecten aan elkaar, het publiek en maar liefst twee jurys! Een bestaande uit een VPRO delegatie, Astrid Bussink (VPRO Jeugd), Stan van Engelen (hoofdredactie) en Geert-Jan Bogaerts (Innovatie en Digitale Media). De andere jury bestond uit vier tienjarigen: Ruben-Jay, Elias, Ealaa en Madelief.

De uiteindelijk winnaar van deze 8e hackathon, unaniem gekozen door zowel de volwassen als de kinderen, was Derk Over met zijn concept Magic8. Hier een kort verslag van alle presentaties.

groep 1: verzetje!

Verzetje! is een platform waarmee kinderen hun eigen revolutie in de huiskamer kunnen starten, met het idee "samen sta je sterk". Via de app kunnen kinderen een boodschap opnemen met daarin iets wat ze graag zien veranderen in het gezin. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een oproep doen aan hun vader om nu eindelijk eens op kookcursus te gaan, of roepen ze hun ouders op nu toch maar een milieuvriendelijke auto de kopen. Vervolgens verspreiden ze de oproep aan zoveel mogelijk vrienden met de vraag of ze hun willen steunen met een videobericht. Alle verzamelde videoberichten vormen zo één video die de ouders zeker gaat overtuigen. Wat let je, verzet je!

Teamleden: Yannick Gregoire, Hay Kranen, Mandy Bezema, Leander Jansen en Willem Sjoerd van Vliet 

groep 2: focus + flits

Het team Focus + Flits heeft zich gericht op de grote verschillen in persoonlijkheid in de klas. Om introverte kinderen een stem te geven en meer begrip te kweken tussen kinderen met verschillende karakters, bedachten ze de game rondom twee wezentjes: Focus en Flits.

Gedurende de schoolweek krijgen de kinderen in de game de vraag wat Focus (een introvert karakter) en Flits (een extravert karakter) voor keuzes zouden maken in diverse situaties, en welke keuze de kinderen zélf zouden maken. Met het beantwoorden van deze vragen broeden ze ook een virtueel ei uit. Als een soort Tamagotchi zien de kinderen aan de twee karakters of die zich gelukkig voelen met de keuzes die voor ze gemaakt zijn. Aan het einde van de week komt hun ei uit en krijgen ze een wezentje te zien wat hun eigen karakter moet weerspiegelen. Deze uitkomsten kunnen vervolgens dienen als onderwerp om in de klas te bespreken.

Teamleden: Bella Boender, Frank Bosma, Soulaima El Khaldi, Joanna Siccama en Eefje Suijkerbuijk

groep 3: magic8

Derk Over presenteerde het concept Magic8. Met deze app kunnen kinderen een antwoord krijgen op alle vragen waar ze zich voor schamen om ze in het echt te stellen, of waarmee ze bij niemand terecht kunnen. Een kind stelt een vraag, bijvoorbeeld: “Ik ben verliefd op een andere jongen, wat moet ik doen?” De app Magic8 bevat allerlei verhalen en advies van volwassen over onderwerpen waar kinderen mee worstelen. Met behulp van hashtags zijn deze verhalen getagged. Door de vragen en antwoorden te matchen op hashtags en kernwoorden krijgen de kinderen de verschillende verhalen te zien. En net zoals je een Magic8-ball kunt schudden voor een ander antwoord, kun je met je telefoon schudden om door de verschillende adviezen van volwassenen te navigeren.

Teamleden: Derk Over

(NB. Deze groep begon met vier leden: Derk Over, Tara Fallaux, Nikki van Sprundel en Bo Jeuken. Helaas lagen de ideeën over het concept te ver uiteen. Derk Over heeft uiteindelijk zelfstandig dit concept uitgewerkt.)

groep 4: wollies

Krijg de Klere! Met deze slogan probeert team Wollies een revolutie te beginnen op het gebied van kleding en duurzaamheid. Het is zonde om kleren waar je als kind uitgegroeid bent weg te gooien, maar je wilt ook niet de oude kleren van de broer of zus krijgen als afdankertje. Met het Wollies platform kun je de kledingstukken die jou niet meer passen aanbieden aan andere kinderen met een toffe video. In deze video kunnen de kinderen vertellen over hun kledingstuk en wat ze ermee hebben meegemaakt. Likes op dit kledingstuk en de video worden omgezet naar 'Wollies'. Met je verzamelde Wollies kun je vervolgens andere kledingstukken 'kopen'! De VPRO gaat tenslotte langs bij de kinderen met de mooiste verhalen rondom hun kleding voor een echte documentaire.

Teamleden: Sebastiaan Hensen, Sanne van Deijl, Lars de Wit, Wim Amels en Eric Kuijt

groep 5: nieuwsninja's

NieuwsNinja's! Yes! De ideeën van kinderen zijn al lang genoeg genegeerd door de volwassenen, en NieuwsNinja's gaan hier verandering in brengen. Deze ideeën zijn namelijk echt zo gek nog niet! Kinderen kunnen hun uitvindingen en oplossingen voor grote wereld-problemen posten op sociale media met de hashtag #nieuwsninjas. Het team achter NieuwsNinja's maakt vervolgens fake-documentaires waarin de uitvindingen werkelijkheid lijken te zijn geworden. Deze video’s gaan viral nadat ze anoniem op het internet verspreid worden. Wanneer het team deze video’s uiteindelijk aan echte wetenschappers laat zien, komen ze er achter dat er misschien echt potentie zit in de oplossingen die kinderen bedenken.

Teamleden: Leonieke Verhoog, Daan Colijn en Robin Verdegaal

meer van het medialab