Wil je je verder verdiepen in je hormonen en cyclus? Op deze pagina hebben we alle ins en outs over Maandverbond voor je op een rij gezet. Maak kennis met de experts en verdiep je verder in de materie.

een project met een cyclus

Het idee achter Maandverbond is dat we content aanbieden bij past bij het moment van de cyclus waar jij je in bevind. In de pilotweek deden we nog alsof, maar in het uiteindelijke project (dat 28 dagen duurt) zullen er 28 Telegram-groepen zijn - jij stapt in de groep die matcht met jouw cyclus.

we zijn geen dokters

Maandverbond is een project waarin het delen van ervaringen centraal staat en heeft een maatschappelijke doelstelling, namelijk: het bespreekbaar maken van alle factoren van je cyclus, hormonen en ongesteld zijn. De informatie die tijdens het project gedeeld wordt, is grondig uitgezocht en gecheckt door deskundigen. Maandverbond is echter geen medisch project. Daarom deze disclaimers:

iedere cyclus is anders

ieder lichaam is uniek

De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, gemeten vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de eerstvolgende keer dat je weer ongesteld wordt. Je cyclus kan ook korter of langer zijn. Als jouw cyclus tussen de 21 en 34 dagen duurt, is dit normaal (bron: De Gynaecoloog).

De afgifte van verschillende hormonen tijdens jouw cyclus varieert van persoon tot persoon en kan verschillende uitwerkingen hebben op jouw lichaam en geest.

Ben je langer dan 7 dagen ongesteld, is je cyclus plotseling onregelmatig geworden, zijn jouw krampen niet met een paracetamol op te lossen, of heb je andere vragen over jouw menstruatiecyclus: neem dan contact op met jouw huisarts.

deelnemers

Maak kennis met de experts en ervaringsdeskundigen die Maandverbond mogelijk maken!

Lize Korpershoek maakt, illustreert en presenteert. Je kunt haar kennen van de veelbesproken documentaire Mijn seks is stuk, haar YouTube video’s of de kattencontent die ze dagelijks op haar Instagrampagina deelt.

DAMN, HONEY is een feministische platform, opgericht door founding mothers Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Twee keer per maand bespreken zij de stand van de wereld in hun gelijknamige podcast (DAMN, HONEY dus) en sinds de geboorte van hun platform in 2018 zijn er al 3 (!) boeken van hun hand verschenen. Volg DAMN, HONEY ook op Instagram!

dr. Ingrid Pinas studeerde psychologie en geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht en specialiseerde zich in de gynaecologie. Ze is als gynaecoloog werkzaam in Zwolle en richtte in 2006 FeM-poli op. FeM-poli is een zelfstandig behandelcentrum dat zich richt op de ontwikkeling van integrale vrouwengezondheidszorg.

Lauren Lewis is online content creator en reist als model de wereld over. Ook kun je haar kennen als krullenexpert, op haar YouTubekanaal en Instagrampagina deelt ze tips en tricks.

Kasha Yang is acupuncturist, kruidenkundige, anesthesist en orthomoleculair therapeut. In 2003 richtte ze samen met haar man haar praktijk ChinaMedic op in Amsterdam.

Jeanine Roeters van Lennep is internist vasculaire geneeskunde in het Erasmus MC. Haar speciale interesses zijn man/vrouw-verschillen in de gezondheidszorg in het algemeen en op het gebied van hart- en vaatziekten in het bijzonder. Zij houdt zich bezig met vrouw-specifieke cardiovasculaire risicofactoren. Dit zijn onder andere zwangerschapscomplicaties, vervroegde menopauze, PCOS en menstruatie-gerelateerde klachten. Recentelijk startte ze The Cycle Study, een onderzoeksproject naar de invloed van vrouwelijke hormonen op hartklachten. 

Daan Borrel studeerde Literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2018 debuteerde ze met het persoonlijke essay Soms is liefde dit. Seksualiteit, intimiteit en het lichaam zijn centrale thema’s in haar werk. Op haar Instagrampagina postte ze een cyclusperiode lang over het ritme dat hormonen aan haar leven geven.

Jikke Lesterhuis is illustrator en animator. Ze studeert culturele antropologie en maakt illustraties voor BABEL, het tijdschrift van de Universiteit van Amsterdam, de podcast Echt gebeurd en ze deed een Instagram take-over op het kanaal van VPRO Dorst. Volg Jikke ook op Instagram!

meer weten?

Deze boeken waren belangrijke bronnen tijdens de research van Maandverbond, of staan nog op ons leeslijstje.

de cyclus strategie

jaar van het nieuwe verhaal

je brein aan de pil

Samenwerken met je hormonen verandert je dagelijks leven. De Cyclus Strategie leert je samenwerken met je hormonen. Het biedt een no-nonsense uitleg van wát er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken.

Een vrouw maakt één jaar na haar relatiebreuk de balans op: is ze ondertussen echt geheeld? Op de goede dagen van haar menstruatiecyclus denkt ze van wel: dan voelt ze zich onafhankelijk, opgewekt en wild. Maar tijdens die andere dagen niet. Komt dit verschil in gemoedstoestand voort uit hormonen of uit verhalen?

In Je brein aan de pil maakt Sarah Hill inzichtelijk wat we weten (en vooral nog niet weten) over de effecten van hormonale anticonceptie op het vrouwenbrein.

claim je cyclus

de achtentwintigste dag

wauw! ik word vrouw!

Leven in het ritme van je cyclus. De auteurs van dit boek laten je nadenken over de vraag waarom je je hormonen en menstruatie niet zou eren in plaats van ze te negeren. Want hier kan een grote kracht in huizen.

Verhalen over de rol van de menstruatie in relaties van vrouwen met elkaar en met mannen.

Lees wat er verandert in je lichaam tijdens de puberteit, over de ovulatie, vruchtbaarheid en hormonen. Met potloodtekeningen in kleur.

Vanaf 11 jaar.